Kde je výhodné založiť sporenie pre deti?

nikky1905
11. okt 2022

Ahojte.
Chceli by sme synovi založiť nejaké sporenie alebo niečo ako poistenie.
Viete mi napísať kde a prečo je to výhodne ?
Kde by sme mu mesačne posielali peniažky 🙂
Ďakujem za každý komentár 🙂

vikusjk
11. okt 2022

@nikky1905 Pripnem sa, tiez ma zaujima, ake su moznosti.
My mame len poistenie Farbicka - 30 € mesacne, sporiaci ucet v prima banke s 5% urokom, na 5 rokov - 20 € a investicne fondy cez Axu - 50 €.

shee11
11. okt 2022

Ja si myslím, že šetriť osobitne deťom je nevýhodné, radšej by som išla cestou stredno a dlhodobých investícií ako rodina a z toho potom vyčlenila peniaze napr. na "štúdium" a pod. Pomôžu s tým napríklad tu https://bcas.sk/financie/

zuzkaa1991
11. okt 2022

@nikky1905 zbytočne nejake ucty alebo terminove vklady(ak este.funguju) urcite investovať do.fondov ktore vam dobre poradi dobry finančný poradca.....a.najlepsiemv tomto období zacat investovať o par.rokov budu lepsie zvýhodnené penaze ;).my tiez malej posielame 20.eur mesacne do fondov

evica17
11. okt 2022

@vikusjk kukla by som si etf fondy,alebo amundi. Vedel by ti poradiť finančný poradca. A za mňa poistenie detí sú vyhodené peniaze, tých 30 eur mesačne sa ti nikdy nevráti

shee11
11. okt 2022

@evica17 presne. ETF a Amundi, aspon 70 € mesačne 👍 Ale tam sa človek dostane iba cez brokera, myslim

jakubvojcik
11. okt 2022

@nikky1905 sporiť cez poistenie určite nie ak ste toto mali na mysli. Ak už poistenie, tak len s poistnou zložkou. Ja som zas toho názoru, že nejaké základné poistenie pre deti je veľmi dôležité, pretože aj dieťom sa môže stať niečo vážne (kritické ochorenie alebo vážny úraz), no a v tých prípadoch je často rodič s dieťaťom, nechodí do práce a potrebuje vykryť kvalitnú liečbu. Na druhú stranu je o niečo prioritnejšie kryť živiteľov rodiny pred situáciami, ktoré by im znemožnili na dlhšie obdobie pracovať a mali by za následok zvýšenie výdavkov kvôli liečbe, liečebným pomôckam a takisto to spomínané zníženie príjmu.

Čo sa týka sporenia pre deti, jednoznačne je si najprv dôležité určiť, čo chcete od tej investície. Aký je jej cieľ. Či chcete deti zabezpečiť na štúdium (platby za štúdium + výdavky na internát a život), alebo či chete deťom nasporiť určitú sumu na štart do života (napríklad na osamostatnenie sa - dofinancovanie hypotéky) alebo prípadne niečo iné.. Následne je si dobré vymedziť, koľko deťom potrebujete nasporiť, o koľko rokov budete pre nich potrebovať tie peniaze a na základe toho zvoliť typ sporenia/investovania. Ak vám bude stačiť produkt so zhodnotením ja neviem 2/3% v čistom ročne aby ste tú sumu dosiahli, tak viete využiť konzervatívne formy investícií, kde je nízke riziko. Pokiaľ na to potrebujete 6/7% zhodnotenie v čistom ročne, viete, že sa potrebujete zamerať na dynamické investície, resp. fondy, kde je už to riziko vyššie ale hlavne s krátkodobého hľadiska - tu je dôležité zvoliť správne portfólio.

Prípadne si môžete pozrieť aj články na mojej webovej stránke zamerané na sporenie pre deti a aj poistenie:

https://relyon.sk/investovanie/sporenie-pre-deti/

https://relyon.sk/poistenie/zivotne-poistenie/

vikusjk
11. okt 2022

@evica17 jasne, ze sa nevratia, kedze polovica z toho je samotne poistenie, nie sporenie. Ani to sporenie cez poistky sa neoplati, ale teraz keby to aj zrusim, tak pridem o znacnu cast z uz nasporenej ciastky, kedze odkupna hodnota je smiesna.
Sporiaci ucet ma, lebo je zadarmo, ake take zhodnotenie (i ked momentalne nizsie, ako je inflacia) a peniaze ma kedykolvek k dispozicii bez nejakej vacsej straty. A to investicne v Axe je na dlhsie obdobie, cize to vobec neriesim v case, len tam posielam peniaze.

deti95060810
11. okt 2022

šetriť od mala deťom? blbosť... radšej im dopraj teraz a potom keď budú mať 13 -15 rokov tak začni...

rikarika
11. okt 2022

@nikky1905 moze to zniet ako neviem ake klišé, ale najlepsia investicia pre deti je vzdelanie. Ked tu na MK citam x prispevkov o hladani prace, ked ani samotna autorka prispevku nevie zhodnotit svoje schopnosti a predpoklady na pracovnom trhu....len prosiiiim poradte kde najst pracu....nejakych par eur znacne zdevastovanych inflaciou je nic oproti kvalitnej jazykovej vybave napriklad.

andrej241
11. okt 2022

Zlato,ETF

pinaofina
11. okt 2022

@nikky1905 tak co pisu, ze setrit od mala je blbost… existuje tzv snowball efekt a teda sporit cim skor aj ked pomenej a s urokmi to bude rast a nabalovat sa. Neviem kolko si mozete dovolit, ale aj 20-30e mesacne je super a podla mna to neukrati dieta o vzdelanie ani o dopriatie. A jednoznacne investovanie do fondov tam, kde nie su poradcovia a brokeri, kde je milion poplatkov, pozri napriklad Finax 😊

pieksamaki
12. okt 2022

@pinaofina viete prosim aj konkretne napisat webovu stranku fondov?
A su tam poplatky za vedenie? Dakujem

banasovak
12. okt 2022

@evica17 Mám už dlho amundi a môžem povedať za mňa super. Dnes už sporenie popri poistnej zmluve nie je to, čo bolo kedysi. Taktiež, keď sa dá investujem jednorázovo. V septembri som dala na 3 roky s úrokom 8%fix. Čiže ak má niekto doma peniaze ktoré najbližšie 3 roky nebude potrebovať super zhodnotenie.

banasovak
12. okt 2022

@pieksamaki amundi má 3 možnosti poplatku

pinaofina
12. okt 2022

@pieksamaki https://www.finax.eu/sk
Nejake mensie, ale aj podmienky kedy je to bez poplatkov atd

lilope
13. okt 2022

@nikky1905 sporiť sa na účtoch neoplatí. Mne mama sporila aj s nejakým základným úrazovým poistením 25 rokov podľa možností zárobku a potom mi víťazoslávne odovzdala čosi cez 2400 €. 😀 Aj súrodenci takto dostali. Pekné gesto, čiastočne uhradilo výdavky na svadbu, no do budúcnosti je to ozaj len kvapka.

lilope
13. okt 2022

@pinaofina keď budeš šetriť 20-30 € mesačne, tak o 20 rokov to bude ako keby si teraz šetrila 2-3 €, platy budú niekde úplne inde a teda aj výdavky, inflácia ich pohltí. Keď tak investovať do niečoho zmysluplného.

pinaofina
15. okt 2022

@lilope 30€ mesacne je 7200€ za 20 rokov bez zárobku. V správnom produkte/fondoch to môže byť aj 12000€ Nakoniec. Áno, nebudú mať z toho byt. Ale určite to bude príjemná pomoc. Zmysluplnejšie je napr. kúpiť deťom nehnuteľnosť, ale ak si môžeš dovoliť 20-30€ mesačne, je to lepšie ako nič a povedať si, že veď to sa neoplatí….

msimona
16. okt 2022

https://www.kpas.sk/deti/komplexne-poistenie-deti
Pre viac info ma kľudne kontaktuj.

janulikt84
16. okt 2022

@nikky1905 priklánam sa k dlhodobejsiemu investovaniu -otvorit na deti ucet,alebo nechat na seba - ..vsade su vstupne poplatky,ale pozor s kym a ako investujes ...
Mam investicneho poradcu tak kludne pis dam kontakt a rozhodnes sa...

pieksamaki
17. okt 2022

@pinaofina vobec sa tomu nerozumiem....mame volne prostriedky asi 4 000e..som konzervativna....za vopred dohodnutych podmienok....

janulikt84
17. okt 2022

@pieksamaki ak su volne uz po dakej rezerve ktoru by si mala mat na ckolvek -tak neviem kolko mas deti rozdelila a pravidelne investovala aj keby len 30e mesacne

harsesis
17. okt 2022

tak ako tu niektorý písali. Sporenie pre deti je dobrá vec ! Investujete peniaze pre deti. Peniaze Vám robia peniaze. Z dlhodobého hľadiska ( časový horizont 15 a viac rokov) ak investujete do napr. správnych fondov napr. cez EIC,... sa nemusíte čoho báť. Samozrejme aj tu treba povedať aj investovanie nie je bez rizika ! No čim dlhší časový horizont tým je pravdepodobnosť "zlyhania" menšia. Investovať sa dá od par desiatok eur mesačne. Z vlastnej skúsenosti vrelo odporúčam.

kiki234
17. okt 2022

Ja mam v TB, davam 50eur mesacne. Tuším 7% na 20 rokov.

tl999
20. nov 2023

@harsesis preco je mensia pravdepodobnost zlyhania na dlhsom trate?