Kde pri mori nájsť lacné nehnuteľnosti?
Keď sa tam chcem presťahoval
@simca06022011 to sú také staré zrucane domčeky
@barrborka no ako píšem ten co som videla nebol. Čiže určite nie všade a všetko.
Co počujem tak v kurze je Gruzínsko, Batumi..cenovo dostupné, prostredie pekne
@hellwant nie egypt teda podľa teba?
Pre mna nie Egypt. Ale kazdy ma rad cosi ine.
Egypt? Fakt? Investičná nehnuteľnosť na dovolenky oka. Ale odísť zo Slovenska žiť do Egypta? Do moslimskej krajiny tohto typu? Píšem tohto typu, pretože je rozdiel žiť v Dubaji, Dohe, Rijáde, kde je množstvo medzinárodných škôl, možností zamestnania za dobrý príjem. Ale čo budú tvoje deti robiť niekde v Hurghade? Čo tam budeš robiť ty? Chyžnú za 200 dolárov na mesiac?
@tilly berieš Balkán ako východ, pretože stále je. Tak ako aj my. Krajiny východného bloku sú stále inde ako zvyšok Európy, pričom mnohé krajiny Balkánu sú na tom ovea horšie ako Slovensko, mimo hlavného mesta tam je neporovnateľne vyššia chudoba ako na Slovensku, takže fakt logicky nemá človek dôvod odísť niekam, kde je situácia horšia, ako na Slovensku.
@melanta tak ono zalezi, ktoru def. balkanu beries, ale ak tu, kde tam zahrnaju aj Slovincov, tak ti sa maju podla mna lepsie nez Slovensko....ak tu bez Slovinska a bez severu Chorvatska maju sa horsie, ale zas ked si HO s nasim platom a dojdes zit tam za tie peniaze, zije sa ti vynikajuco do doby kym nepotrebujes zdravotnu starostlivost (jedine ze vyberies lokalitu so sukromnou klinikou)...cize napr ked clovek kupi pri Budve alebo Tivate apartman v Ciernej hore tak sa mu bude zit dobre ...ked kupi na juhu pri Albanskych hraniciach bude mat daleko vsade, ale pekne plaze 😂😂
@melanta ono to zmysel ma ako piše fairee, ak sa prestahujes do kvazi obstojnej krajiny. Vola sa to zmena geolokacie a odporuca sa to v ramci investovania - mensie naklady, zainvestovany majetok ti dlhsie vydrz, jed uz z neho len vyberas ku dôchodkui- tu nehnutelnost na Svk, ci inde predas aby si vykryl co si dal do tej novej nehnutelnost v inej krajine a este ti aj ostane. Je to na dôchodokovy vek.
Problem ale podla mna nie je, ze krajina je menej vyspela, skôr to, ze odides, nemas tam kamaratov, rodinu,zazemie, aby bola nejaka stabilna politicka situacia, musis sa naucit cast ich zvykov, jazyk aby si plnohodnotne komunikoval, vedel sa kulturne vyzit atd.. 🙂
@hellwant uplne suhlasim s tebou, mam rodinu v taliansku na vidieku, a teda tam nikto nerozprava inak ako taliansky, clovek bez talianciny v danom regione sa moze citit velmi osamelo... mam rodinu aj po celom balkane... v slovinsku rozprava vysoke percento ludi anglicky, cim ale clovek ide juznejsie na balkan a hlavne nie do velkych miest a mieri na dediny, tak bude opat bez chorvatskeho/srbskeho jazyka strateny... v albansku je uz odlisnejsia kultura od nasej ja osobne bez dokonalej znalosti kulturnych zvykov, nabozenstva a jazyka by som si tuto krajinu nevybrala na kupu nehnutelnosti ako by som to nespravila ani so spominanym Egyptom..a ano mam rodinu aj v Albansku aj v Egypte 😂 (sme velmi multi kulti a rozlezeni po svete) a tak dalej by som vedela rozpravat o dalsich krajinach ...cize asi na prestahovanie nehnutelnost pri mori ako autor/ka chce kupit, by som asi nesla uplne podla ceny, lebo lacnejsie nehnutelnosti vzdy budu na vidieku alebo vzdy v krajinach, ktore su menej ekonomicky vyspele (v lepsom pripade len ekonomika je problem), ale zapadnut medzi tych ludi a nebyt na okraji spolocnosti moze byt v niektorych pripadoch velmi narocne a urcite by som to pri stahovani brala do uvahy (verim vsak, ze uplnym introvertom to moze byt aj vyhovujuce)
@hellwant tak my sa so slovincami už dlho nemôžme porovnávať.
Ja pri bežnom živote, resp. cestovaní ani nepociťujem ten ostblok, ale decko teraz hľadalo team a malo lepšie výsledky, ako niektorí "zapadniari", ale zobrali aj výrazne horších a keď sa bavil s jedným holanďanom, ten mu rovno povedal, že by sa tam dostal aj s horšími výsledkami, keby bol holanďan, belgican, Švajčiar, talian alebo nemec
@hellwant súhlasím, my máme nehnuteľnosť pri mori a plánujeme ďalšie. Ale... je potrebné mať na to peniaze. Nemôže sa človek rozhodovať ako autorka, že kde je to najlacnejšie, lebo má len byt na hypo a kúpu nehnuteľnosti chce financovať z toho, čo jej zostane z predaja po vyplatení hypo. No a okrem peňazí je to presne to, čo píšeš, byť pripravený na zvyky, politickú situáciu, jazyky. Čiže presťahovať sa do zahraničia na trvalo je niečo, čo má človek riešiť po dôkladnej príprave. Štýlom "kde je to najlacnejšie" sa akurát človek oserká.
@tilly to je jasne, ale zapadniari tak stale beru ostblok, tak som to myslel, nieze nemôže byt nieco kvalitnejsie v SLO a CR ako na zapade, urcite je.
My sa s Cechmi a Slovincami skutocne porovnavat nemôzeme, to je jasne, len pre zapadniarov je vsetko ostblok co bolo ostblok, toto oni tak stale beru. 🙂
@hellwant podľa mňa, kamarátov a istú komunitu si tam nájdeš, ak sa tak aj ini dôchodcovia budú presúvať . Ťažšie by bolo, ak je niekto naviazaný na rodinu, chce byt blízko dospelých deti, vidieť vyrastať vnúčatá, stretávať sa so starými kamošmi alebo ak sa niekto nevie odlepiť zo svojho bytu/domu. Už dávnejšie takto fungovali napr. nemeckí dôchodcovia, že si napr. na juhu Spanielska alebo na Balearoch či Kanárskych kúpili byt.
@tilly a vzdelanie ma syn zo zahraničia alebo zo slovenskej školy? Lebo aj to možno zaváži, že naše školy nevypestuju v ľuďoch tie potrebné a nimi žiadané skills. Ale v princípe máš pravdu, my sa musíme viac snažiť.
@namornicka Je športovec, nejde o vzdelanie. A juniorský klub mal holandský, čiže základ v Holandsku

@melanta môžem sa spýtať, uvažovali ste aj nad iným ostrovom, napr. GC? Co vás presvedčilo že práve T.