Kde sporiť pre dieťatko?
Ahojte maminky, prosím poraďte kde je najlepšie resp. najvýhodnejšie sporenie pre dieťa...chcela by som niečo také pre dcérku...Ďakujem
@richardhudec áno, chápem, aj mňa niektoré rady "vytočili", aj v iných diskusiách, najmä tie o IŽP, radšej neodpisujem hneď, ale až vychladnem ... 🙂
Inak, pekne si to investovanie zhrnul, zrozumiteľne. Ja osobne mám najradšej EIC, vzhľadom na veľký výber fondov vrátane indexových a flexibilitu.
Malá oprava - miinmálna investícia do jedného fondu v EIC je 10 eur.
20 Eur je v to u iného správcu - Conseq, ale ten má menší výber fondov, a nie sú tam indexové.
@danka92 Nič neplatí okrem brutálnych poplatkov v tých úžasných "sporiacich" Allianz poistkách, ktoré jej pravdepodobne zabudne manžel spomenúť ;) Vo výsledku manželovi zaplatí takto nepriamo na poplatkoch províziu vo výške stoviek eur ;)
Toto by malo byť trestné takéto paprodukty ponúkať ;)
@richardhudec To je Váš nazor. Nikto Vás do toho nenuti. Prajem pekný deň
@richardhudec Presne tak. No muzicek ma asi malo klientov.😉
..pardon...zije...
Ked uz chcete investovat pre deti, tak urcite do nehnutelnosti alebo este lepsie do drahych kovov, ako je zlato, striebro, diamanty. To bude mat hodnotu vzdy. Pri dnesnych nestabilnych financnych trhoch je naozaj velke riziko ukladat peniaze do nejakych institucii, ci uz banky alebo poistovne.

@kondaska1 Čo sa týka konkrétne Pioneeru, tak tam je možné investovať cez 3 programy. Ak viac, niekto ma opravte.
1) Pioneer Invest - investovani priamo do konkrétneho fondu, do každého musí byť každá platba minimálne 30€ (samozrejme keď pol roka nepošlete, nič sa nedeje, ale cieľovaá suma sa vypočítava z 30€) Samozrejme je možné vybrať aj aj 2-3-4 fondy, každý má však svoj špecifický symbol a do každého aby sa peniaze zainvestovali musí prísť minimálne 30€.
2) Pioneer Rytmus - preddefinované investičné stratégie - dynamická, superdynamická, konzervatívna a podobne... Platí to isté čo vyššie, ale v jednej stratégií máte v určitom pomere zvolených povedzme 5 fondov -na takéto rozdelenie rizika stačí poslať minimálne 30 eur do konkrétnej stratégie a tých 30 eur sa vo vopred určitom pomere zainvestuje do konkrétnych fondov podľa zvolenej stratégie.
3) EIC - v EIC sú k dispozícií stovky, dokonca až tisíce rôznych fondov od desiatok správcov. Platí podobný systém ako pri Pioneer Invest. Dokonca sa dá investovať do všetkých Pioneer fondov. Výhodou je to, že sú k dispozícií j iní správcovia a kedykoľvek je možné peniaze presúvať medzi jednotlivýcmi fondami. Na rozdiel od Investu, cez EIC je minimálne platba do jedného fondu 20€.
Čo sa týka cieľovej doby a cieľovej sumy. Keď si zvolíte cieľovú dobu 10 rokov a cieľovú sumu 2400€ (20 eur mesačne) a zaplatíte poplatok vopred, tak ak naplníte cieľovú sumu, nič sa nedeje, všetko nad rámec cieľovej sumy vám bude účtované štandardným nezvýhodneným vstupným poplatkom. Keď do dosiahnutia 10 rokov nestihnete vložiť celú cieľovú sumu, nič sa nedeje, účet zostáva otvorený a cieľovú sumu vopred zaplatenú ste si už zaplatili, čiže do jej dosiahnutia môžete bezplatne vkladať.
Keď niekoľko mesiacov nemáte peniaze, nič sa nedeje. Keď jeden mesiac vložíte 200, alebo vkladáte pravidelne 100€, občas 200-300€, občas 30€, nič sa nedeje. Vždy je pravidlo, aby ste vložili minimálne tú minimálnu investovateľnú čiastku, pretože buď sa vám nižšia platba vráti na účet, alebo bude čakať na zbernom účte do nahromadenia minimálnej investovateľnej sumy.
Ak by ste potrebovali nejaké konkrétne informácie ohľadom najvhodnejšieho programu na základe vašej konkrétnej situácie, pokojne mi napíšte súkromnú správu. Ak vám takéto informácie stačia, tak hor sa do toho ;)