icon

Kde sporíte deťom?

romikk22
19. apr 2022

Zeny kde sporite detom € odporucte nieco..nieco ale bez poistky lebo tu ma dakujem

zmrzlinka2021
19. apr 2022

ETF fondy, pozri finax - pravidelne investovanie na veeeelmi dhy cas

ivangeline
19. apr 2022

Na vedlajsi ucet. xD

vikusjk
19. apr 2022

@romikk22 dcera ma svoj ucet, ku ktoremu ma aj sporiaci ucet, na oba jej odkladame peniazky, plus ma investicne sporenie a ak jej daju babky, dedko atd cash, ten jej tiez odlozime.

denden77
19. apr 2022

investovanie do fondov.. mesacne jej tam hadzem daku sumu a plus jej tam odchadza hala bala z jej uctu podla toho, ako slape bazar 😁

nelca84
19. apr 2022

@romikk22 tiez vo fondoch

domiklik
19. apr 2022

@romikk22 amundi, sporiace účty sa pri dnešnej inflácii absolútne neoplatia

romikk22
autor
19. apr 2022

Zienky a tie fonfy ako funguju? Napr v 25ke ked budem chciet dat detom nasporene pemiazky nemoze sa stat ze tam nebude ani taka suma aku sporim ? Dakujem

kozova87
19. apr 2022

@romikk22 ano môže sa to stať,ty jej nesporíš ty vlastne nakupuješ mesačne,moj malý ma účet detský v prima banke,čo dáš to tam máš,plus vo vub kapitálový,ten mu zriadil otec,cez covid katastrofa,prišiel oveľa,z dlhodobeho hľadiska sa to oplatí,ale ak by sa napr.niečo stalo a ty chceš vybrať peniaze tak o veľa môžeš aj prísť

romikk22
autor
19. apr 2022

@kozova87 aha dakujem 🙂 tak rozmyslam ze teda nieco dat im do fondov ... a nieco na ucet sporit . 🙂

terezia323
19. apr 2022

@romikk22 najlepšie nehnuteľnosť

romikk22
autor
19. apr 2022

@terezia323 no to ano. Avsak na to treba peniazky hned a vela 🙂 .. a kedze momentalne staviame dom tak kupa dakej nehnutelnosti inej neprichadza do uvahy..

hellwant
19. apr 2022

@romikk22 áno môže sa stať, že bude menej- ono pri investovaní do etf a akcii( tiež odporúčam Finax, malé poplatky) su dobre a zle roky. Ale vtedy odporucam jednoducho preckat to, nepredavat, ok bude to dole, tak to dostane o rok neskor. Pripadne doinvestovat v poklese. Sila zlozeneho urocenia vam rokmi nabali vase vklady.
Konkretny vek si stanovit mozete, ale zapocitajte si plus minus 2 roky.
Inak trhy trosku klesli, a ešte sa ocakava , ze vynosy nebudu teraz velke- kvoli vojne na Ukrajine a cenam komodit, oplati sa zacat investovat, ak mate male deti , budete davat male sumy a krasne priemerovat cenu, netreba sa bat.Pre zacinajucich idealny čas.🙂

zmrzlinka2021
19. apr 2022

@romikk22
Pri sporeni na ucet automaticky sa peniaze znehodnocuju o inflaciu + poplatky v banke. Napr. ak by bola inflacia 10 %, ty vložíš na sporiaci účet 1000 eur rocne, po tom roku tych 1000 eur ma realnu hodnotu 900 eur, preto pri klasickom sporeni VZDY prichadzas o peniaze. Klasicke sporenie na ucet je super pre kratkodobe sporenie, napr. na vylety, skoly v prirode, bajk pre dieta, atd
Co sa tyka investovania do fondov, z dlhodobe hladiska 10, idealne nad 15 rokov tam peniaze najlepsie pracuju a zhodnocuju sa. Investujes dlheeeee roky, dolezite je nepanikarit a poviem to sprosto, teraz kvoli vojenskej agresii ruska je najlepsie investovat

a_adamcova
19. apr 2022

My sme tiež minulý rok presunuli úspory do finaxu, momentálne je to také kadejaké, keďže trhy padajú, ale práve teraz je vraj najlepšie investovať lebo sú tie fondy najlacnejšie 🙂

romikk22
autor
19. apr 2022

Super dakujem Vam za rady tak som rozhodnuta teda ist do tych fondov .chcem to minimalne na este 18 az 20 rokov takze je to dlhodobe 🙂 .. no a teraz otazka zienky ako s ak tomu dostanem? k tym fondom ? Cez financneho poradcu nasho ?

hellwant
19. apr 2022

@romikk22 ešte 3 rady. Keďze mas taky dlhy horizont pre deti, minimálne 80% by mali byt akcie.
A mali by to byt peniaze, ktore v pripade nejakych väčších výdavkov nebudete potrebovat vybrat- napr. kupa novej kuchyne za 2 roky a ty si povies, vyberiem, vsak im este navkladam za 15 rokov, nie, nesiahnut na ne, iba pravidelne prikladať. Na vydavky by ste mali mať rezervu tak 3 mesiacov vydavkov aspon, ta sa musi prva vybudovat, až potom hor sa na etf. Inak to cele pokazite z hladiska zisku pre deti- bude menší.

a_adamcova
19. apr 2022

@romikk22 Skús ísť pozrieť ten finax, tam nepotrebuješ žiadneho finančného poradcu, ... Pekne to tam máš rozpísané, ja každý mesiac tam vkladám k tým peniazom.

heln
19. apr 2022

@romikk22 ahoj, konzultovat mozes aj s financnym poradcom v banke, neviem ako v inych bankach, ale napr. v tatrabanke si vies pozriet na ich stranke ake maju fondy, ich vyvoj pocas historie, v banke zalozis konto na deti, dostanes k tomu internet banking (musis mat bezny ucet) a pristupy ku kontam deti a potom s tym vies disponovat cez internet banking, vies menit vysku mesacnej platby, redemovat, kontrolovat vynos a podobne.

iwuskaaa
19. apr 2022

Baby, tiež uvažujem nad fondami, len vždy som mala pred nimi akýsi rešpekt.
Obávala som sa, že sa mi nevráti ani to, čo tam vložím.
Ale teda pozerám, že odporúčate ich viaceré 😊.
Máme účet v ČSOB, máte skúsenosti niekto práve s fondami v tejto banke?
Ďakujem ❤️

katkakatarinka
19. apr 2022

@romikk22 Určite investovanie do fondov. Je fajn nájsť finančného poradcu, ktorý sa rozumie...má referencie... skúsenosti. Určite neinvestujte cez banku. Treba investovať priamo cez správcovskej spoločnosti. Viem o čom hovorím, pracujem v tejto oblasti.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
marcelcezfinancie
19. apr 2022

Vzhľadom na horizont 18-20 rokov tiež môžem odporučiť už pár krát spomenutý Finax keďže majú rozumnejšie poplatky oproti iným obchodníkom z cennými papiermi alebo bankam. Základný rozdiel je už v tom že cez Finax sa investuje cez ETF fondy ktoré sú po splnení ročného časového testu (keď sú držané viac ako rok) oslobodené od daní. Banky primárne využívajú podielové fondy pri ktorých Vám je automaticky každý rok strhnutá daň z výnosu. Pri tak dlhom horizonte je veľmi malá pravdepodobnosť že by ste skončili v mínuse, ale pokiaľ sa toho obávate dá sa upraviť stratégia na konzervatívnejšu.

bibianatrnkova
Autor odpoveď zmazal
bibianatrnkova
19. apr 2022

@romikk22 Keď sa bojíš, že prídeš o peniaze, Allianz má teraz super produkt. 6% úrok prvých 5 rokov sporenia, 9% úrok ďalších 5 rokov sporenia, 10,5% úrok ďalších 5 rokov sporenia a ostatné roky sporenia je tam 12% úrok. Spori sa od 25€/mesačne, poplatky ako pri fondoch, garantované úroky počas celej doby sporenia. Ideál je investovanie do fondov, ale veľa ľudí tomu neverí/boja sa toho, že prídu o peniaze a toto je taký kompromis pre nich. 🙂 Samozrejme pri dnešnej inflácii to sú ešte stále nízke úroky, ale lepšie ako to odkladať niekde na účet s 0,05% úrokom. 🙂

matuslakota
Odpoveď bola odstránená
kris_tin257
24. apr 2022

Kúpila som si byt ešte za slobodna muž prenajíma ďalšie dva byty takže naše deti dostanú dobrý štart do života 😊 nesporime deťom nič navyše