Kde vidíte, že ľudia začali šetriť?
Myslím mimo obchodov a služieb.
Kde ste postrehli a zaznamenali alebo v akých situáciách ste si pomysleli ze Slovac si uťahuje opasok
@darius_a no tak medzi rečou, ked ti niekto spomenie, že čaká na opatrovateľský alebo rodičák, tak je mi jasné, že už to začína byť asi zlé
@darius_a Vcera som bola v obchode a ludia plne kose nalozene somarinami, polotoavary pizze, vino, sladkosti, dzusy a kadeco ine. Ja teda ziadne utahovanie opaskov nevidim.
Jedine v témach na koňovi, v zmysle umrznu moje deti v škole keď bude namiesto 25 iba 19? Inak neviem ako by som to mala vidieť.
@janickacrazy no títo exoti sú tu stále a aj boli aj pred rokmi, pred covidom
@darius_a
Nikde. Cez vikend sme sa na dialnici prvykrat zastavili v restike hot pot - typicka tackaren "o ničom", kde cena jedla cca 10 eur, strudla takmer 4 eura a podobne... restika = totalna plnka!!!
Moja mama bola v lete u svojho brata na niekoľkodňovej návšteve. Jej brat s manželkou sú vysoko po 70-tke, majú veľký dom a vždy mali, aj doteraz majú, dostatok peňazí. Mama mi rozprávala, že sa večer chcela osprchovať a brat jej povedal, nech chvíľu počká, že zapne kotol, že oni ho majú počas dňa vypnutý, aby ušetrili.
Hm, co si vsimam najviac - nekonecne frflanie na zvysenie cien paliv a u nas nonstop zapchy, alebo ked niekam ideme cez vikend, vsade totalny pretlak auta na cestach, parkoviskach, okolo restik....obchody stale plne. Ludia sa ozyvaju, kedy sa zacne kurit (polka septembra🤦♀️), cez den otvorene okna ako v lete a na noc prikuruju klimou, cakam na naskladnenie nejakych veci (nie beznej spotreby) a ked mi pride echo o naskladneni a dostanem sa k objednavke, uz zase sa mi neujde. Zatial sledujem naozaj len frflanie a realnu snahu ziadnu. Osobne hladam sposob, no nejak mi nic nenapada. Stiahnem dieta zo skoly? Zrusim druhemu hobby? 🤷♀️
Viac ludi prestava platit uvery, resp. narasta pocet ziadosti o odklady alebo o nejake zmeny v splatkovych kalendaroch.
Tak reči áno činy nie?
Reálne spotreba neklesá?
Prečo sa ľud neburi voci cenám?
Tak ako to je?
Mame toľko nasetrene?
Fakt to vadí iba tym s najnižšími príjmami?
Ozaj iba tu keď si prečítam diskusiu. Včera v Lidli plne koše - typu že pri niektorých som sa čudovala čo z tých somarin chcú akože uvariť. Kupovali všetko od kvetov cez oblečenie až po keksy a nanuky čiže nepostrehla som šetrenie ziadne. A tankuju tiež dosť lebo vkuse som v nejakej zápche.
@darius_a
Trepeš dve na tri.
Ak sa chces burit proti vysokym cenam, tak sam chod do biznisu.
Napr. zacni piect pecivo, chleba a davaj ho o polovicu lacnejsie - potešíme sa 😉 Ukáz všetkým v bizznise ako sa to robí, a ako sa žije so stratou...
Ake je tvoje povolanie?
nikde to nevidim....plne obchody aj kosiky...plne resturace, ludia jedia, piju....vsade auta, ze neprejdem cez prechod...asi sa tu fakt nemame az tak zle
Štát by mal predsa podporiť odvetvie ktoré zabezpečuje základné slovenské potraviny.
Pečivo mlieko maso..
Ci?
@darius_a
Aky stat? Lebo stat sme my.
Cize rozumieme tomu spravne, ze zadotujeme s nasich penazi potravinarske firmy a potom zvysime dane v state aby na to boli prachy?
Pytam sa este raz!
Tvoje vzdelanie?
Tvoj job?
...a ziadne "skola zivota", ci "sedliacky rozum"
Kym su plne krcmy, zdrazovanie evidentne nepredstavuje nijaky problem.
SOŠ
@darius_a My kupujeme to čo stále. Dvíhajú sa ceny, dvíha sa aj plat (aj keď oneskorene po tom).
Čo máme teraz prestať cestovať keď potrebujeme? Alebo jesť cestoviny, keď ich bežne nejeme? Alebo máme začať kupovať lacné mydla resp najnižšiu kozmetiku aby sme ušetrili? To nemá nejaký veľký zmysel. Jedine ak niekto doteraz nevychádza s peniazmi, tak tam už nič iné ani neostáva.
Ja som nepostrehla ani vo svojom kolo, žeby ľudia míňali menej. Všetko funguje ako predtým. Práve mám pocit, že ľudia míňajú viac než cez napr lock downy.
Takže 10 rokov cca je tu blahobyt a ľudia idú ďalej aj keď na to postupne prestávajú mat.
Len sa tvária ze nevadí?
Ci ozaj nevadí?
@darius_a ja nebyt kona som to nepostrehla. vsetci nasi znami aj rodina otocili v lete minimalne 1x more, na jesenne prazdniny maju booknute tatry, niektori exotiku. v obchodoch stretavam ludi s plnymi kosikmi potravin. kto stal s financiami natesno doteraz, tak ano, chapem, ze aktualne ho chyta zufalstvo. nasi znami a rodina nerobia ani za minimalne, ani za priemerne mzdy, tak inflaciu proste beru ako holy fakt. aj my nastastie mame vysoko nadstandardne prijmy, tak kvoli oleju za 3€ nemavam nocne mory. jasne, ze som zdrazovanie postrehla, ale nakupujeme, zijeme, dovolenkujeme presne tak ako doteraz.
@ivka225
moje slova... inak podla mna keby tito ludia, co minaju cas na nonstop pindanie investovali tento cas na vzdelavanie, sport, niečo čo ma proste zmysel, tak by časom aj sami sa posunuli v tom zivote...
@darius_a Štát dáva poľnohospodárom dotácie. Je pravda, že sú najnižšie v EÚ, ale sú. U nás najviac na potravinách zarábajú predajcovia, nie výrobcovia.
Keby si kupovala priamo z výroby, vyjde ta to na menej než polovicu. Môžeš to skúsiť týmto smerom keď máš farmy na okolí 🙂
S tým poľnohospodárstvom na Slovensku je to celkovo zložitejšie, lebo máme prvovýroby, nemáme až tak spracovanie, takže predávame do zahraničia a potom kupujeme s prirážkou. Napr ten olej. Pestujeme repku, ale lisuje sa za hranicami a potom ide nazad.. Dva krát doprava a spracovanie v zahraničí sa odrazí na cene.
Štát s tým ťažko niečo urobí, keď sú to súkromné firmy. Ale ty si kľudne môžeš otvoriť lis na oleje na Slovensku. Určite by nám to všetkým pomohlo niečo ušetriť. 🙂

@darius_a
Ako by som to mala akoze vidiet?