Kde založiť sporiaci účet pre bábätko?

domi1109
27. nov 2019

Dobry den prajem,
chcela by som pre babatko sporiaci ucet,len sa neviem rozhodnut. S akym ste spokojne ? Vyhody?
Dakujem 🙂

mogaa
27. nov 2019

@domi1109 je to uplne jedno lebo na sporiacich účtoch sú úroky 0,001😉 záleží koľko chceš sporiť a či pravidelne - vieš sporiť na stavebku(tam si treba zrátať či sa ti to oplatí, keďže je tam poplatok za vedenie účtu), fondy(môžeš ísť do straty), ak máš účet v Prime tak tam sa ti oplatí dať k účtu aj sporiaci, PB a myslím že aj VUB mali sporiace účty na určité obdobie (5,10rokov)kde bol stanovený úrok a ak si dodržala celé obdobie - bol tam bonus-výhodnejší úrok(ale to sa bude musieť asi založiť na teba)

evkamotka
27. nov 2019

My mame radsej sporenie nase, kde je tym padom viac peňazí a teda, lepsie zhodnocovanie. Ked pojde syn z domu, rozhodneme sa, kolko mu z uspor dame

miiceencoovaa
27. nov 2019

@domi1109 ahoj ja mám v prima banke a je tam super úrok ☺️ Kukni to

evittam
27. nov 2019

@miiceencoovaa Co je to "super úrok"? Aku hodnotu budu mať tie peniaze za 10-20rokov ked ich "zozerie" inflácia?😉

draik
27. nov 2019

Akékoľvek sporenie v bankách či nebodaj poisťovniach sú vyhodené peniaze von oknom. Pri sporení dieťaťu je predpoklad dlhodobej investície, preto je možné siahnuť aj po menej konzervatívnych investíciach, ale o tom si treba čo to naštudovať. Navyše trhy sú teraz stále na nových a nových maximách a prirodzenou hoci nesprávnou reakciou na poklesy trhov je vyberanie investícií.

evittam
27. nov 2019

@draik No to sem písať je len pre par ludi😉. Nakolko ako tu staci citat finančna gramotnosť je biedna.😉

miiceencoovaa
27. nov 2019

@evittam 5% úrok 😉

evittam
27. nov 2019

@miiceencoovaa No úžasné. Vela šťastia.

miiceencoovaa
27. nov 2019

@evittam dik 😘😉

domi1109
autor
28. nov 2019

@draik viete mi teda prosím poradiť ako inak sa dá toto riešiť ?

domi1109
autor
28. nov 2019

@draik viete mi teda prosím poradiť ako inak sa dá toto riešiť ?

draik
28. nov 2019

@domi1109
To si musí každý naštudovať. Nemusí pritom vyberať akcie jednotlivých firiem, ak si netrúfa, ale napr. fondy, ktoré kopírujú burzové indexy. Ide o tzv. ETF fondy s nízkymi poplatkami. Koniec koncov, kto je v II. penzijnom pilieri, mal by sa o svoje konto zaujímať omnoho viac, pretože za niektorej vlády R. Fica boli všetci presunutí do dlhopisových fondov, a to v čase, keď akcie boli nízko po kríze. Následne tak tí, ktorí sa aktívne neprehlásili do rizikovejších fondov, neprofitovali na výraznom raste trhov.
P.S. Nie je umenie peniaze zarobiť, umením je ich udržať a zhodnotiť.

majkeel
29. nov 2019

Zalozit ucet vo Fio a kazdy rok kupit koncom oktobra (cyklicky rocny pokles) jednu-dve akciu Tabaku (pohyb ceny za poslednych 10 rokov 10000-18000 Kc, tento rok 13-14500 Kc). Dividendovy "aristokrat" sa hodi na dlhodobe investovanie, kazdy rok dividenda 8-10%,... O 10 rokov dvojnasobna suma, len si treba drzat nakupnu cenu co najblizsie k 10-14 tis. Kc alebo nakupovat pri poklesoch.
Netreba ani kazdy den sledovat burzu. Staci si vytvorit volny ucet na investing.com, nastavit upozornenie (alert) mailom, ked cena akcie urcitej spolocnosti poklesne/vzrastie nad zelanu cenu, alebo sa pohne o 2-3% a dostanete mail ...
Momentalna vyhoda ETF fondov, ze sleduju burzovy index, (riziko sa tak rozlozi, obvykle jedna firma klesne, dve stupnu) a nie jednu spolocnost, je zaroven dnes nevyhoda. Lebo trhy su na maximach a z maxima sa spravidla ide len nadol. ETF fondy je idealne kupovat pri korekciach, po krizach, ked trhy/indexy a indexy sledujuce fondy ETF spadnu o 10-25% a po konci korekcie zase maju kam stupat.

majkeel
29. nov 2019

Po dividende staci zisk reinvestovat - dokupit dalsie akcie - caro zlozeneho urokovania, pripadne rocny vynos pouzit pre vlastnu potrebu.
Vyhoda Fio a domacich akcii, je ze spadaju pod nase zakony, plus netreba vediet anglicky a menej zdatny investor si je istejsi, ako keby si mal vybrat zahranicneho obchodnika s CP a nakupovat zahranicne akcie.

zarabajteraz
Odpoveď bola odstránená
Zobraz