Kedy a komu zaplatiť poplatky z predaja nehnuteľnosti?
Ahojte je tu niekto kto predával byť/dom skôr ako po 5r ? Chcem sa opýtať neviem sa nijak k tomu dostať. Viem že sa platí daňové to som si podala zaplatila. Ale čo ťa poisťovňa? Platí sa to tej kde som poistená ja teda union alebo inej? A príde mi to domov alebo kde mám volať ? Neviem ani presnú sumu.... Nerada by som bola niekde dlžníkom ale doteraz mi žiadne vysávanie k platbe neprišlo. Či to má ešte čas alebo ako?! Prosím poraďte 😀
Zdravotna poistovna na zaklade tebou podaneho danoveho priznania sama vypocita vysku odvodov, ktora pre rok 2023 bola 14% z rozdielu prijmov a vydavkov. Neviem, kedy si podavala danove priznanie - ak do konca marca, tak uz by si ho mala mat vypocitane, mozno maju staru adresu, alebo si nedoslala listok do schranky, treba si tam zavolat.
Ak si mala odklad a podala si do konca juna, tak v tomto obdobi akurat rozposielaju zdravotky rocne zuctovania, tak by som este chvilku pockala.
V rocnom zuctovani budes mat sumu aj cislo uctu na uhradu.
Odporucam nasledne podat dodatocne danove priznanie, kde si do vydavkov uplatnis aj toto zaplatene poistne a tak ti vznikne preplatok na dani.
@katarinaba čiže mi vrátia nejake dane a kedy mám podať znova daňové keď bude čas na daňové teda c marci? Podávala som to tento rok v marci ale zatiaľ nič nemám žiaden papier ..neviem možno majú starú adresu ale všade mám adresu zmenenú a byť kde som bývala z neho mi počítajú daň tak im musí dávať logiku že mi tam nič nemôžu poslať alebo nie? 😀
@1mimka18 zaplatene poistne je danovym vydavkom pri prijme z predaja nehnutelnosti. Kedze sa plati neskor ako sa podava danove priznanie, je moznost (nie povinnost) si ho dodatocne uplatnit. Vznikne preplatok na dani, ktory ti vratia.
Ale, ak by si aj tento rok predavala nehnutelnost (su aj taki), tak si ho mozes uplatnit aj tento rok a poistne z tohtorocneho si das do dodatocneho za rok 2024.
@1mimka18 podas ho hned ako nastane skutocnost na jeho podanie. Cize ked uhradis poistne, podas. Napr. ked zajtra uhradis, tak zajtra a neskor uz podas dodatocne.
@katarinaba ďakujem no len kde zistiť kde to mám platiť a koľko ? Nemám nič teda žiaden papier mail nič o platení. A koľko zvyknú vrátiť z tej sumy ? A ešte otazocka...to mi znova musí písať daňové tá pani čo mi robila daňové v marci?
@1mimka18 nie, nie je to logicke, ani danovy urad, ani ZP nevedia aku nehnutelnost si predavala, v danovom su len cisla, nie adresa nehnutelnosti.
A tiez nie je nikde napisane, ze tam nemozes ostat byvat - ludia predavaju aj detom, aj rodicom, aj surodencom - maju na to rozne dovody. Je tvojou povinnostou oznamit adresu, urady si ju neoveruju.
@1mimka18 vsetky udaje budu v papieri o rocnom zuctovani. Kedze si ho nedostala, treba kontaktovat poistovnu a tam sa informovat, ci ho uz robili a poziadat o jeho opatovne zaslanie. Na zaklade toho uhradis.
Danove ti moze urobit ta pani, to by bolo asi najlepsie, ak teda vie co robi. Ale ak si trufas, mozes si ho urobit aj sama - na financnej sprave su elektronicke danove priznania, len doplnujes udaje (ale ak sa nerozumiest tomu, daj to niekomu kto to vie urobit).
@katarinaba veď z unionu mi chodia domov letáčiky tak adresu asi majú nie? 😀
@1mimka18 pozri, ja netusim ci ti ho spravili, ci nie. Ani kde sa stala chyba, ze ti este nebolo dorucene ak bolo hotove. Ja len z praxe skusam ozrejmit, co sa mohlo stat. Preto ti radim, volaj do poistovne a tam sa dozvies skutocny stav.
@katarinaba teraz som volala vraj oni to robia jak posledný preto to ešte neprišlo. A teda vravíš že mi môžem žiadať na daňovom vrátenie? Vieš mi aj povedať ako sa to robí ? Znova podať daňové? A koľko cca by mali vrátiť? Ako nieje to mala suma keby sa niečo vráti nebolo by zle 😀
@1mimka18 super, tak si nic nezmeskala a na papier si teda pockaj.
Co sa danoveho tyka, ked uz budes mat vysku poistneho a bude uhradene, treba znova urobit danove priznanie - dodatocne. Robi sa takmer rovnako ako bolo riadne danove priznanie. Rozdiel bude v sume vydavkov suvisiacich s predajom nehnutelnosti. Tam si k povodnej sume pripocitas zaplatene poistne, teda budes mat tie vydavky vyssie. A potom uz len pocitas vsetko ostatne - vznikne novy, nizsi zaklad dane, z toho bude nizsia dan. A este sa vyplnuje oddiel - udaje pre dodatocne danove priznanie - tam sa uvadza povodny zaklad dane, povodna dan, novy zaklad dane, nova dan a nakoniec tam vyjde rozdiel dane. Kolko to bude ti neviem povedat, kedze nemam ziadne udaje a nevieme ani vysku poistneho. Taktiez treba davat pozor na vypocet novej vysky poukazanych 2% z dane, ak v riadnom priznani si ich niekomu adresovala. Odporucam ti obratit sa na cloveka, ktory sa tomu rozumie a dodatocne danove priznanie ti vypracuje. Nemusi to byt osoba, ktora robila riadne (povodne) danove priznanie.
@katarinaba super ďakujem napíšem pani čo mi robila daňové. Peniažky sa zídu tak snáď vrátia čo najviac 😀prerabame ďalšie poschodie domu a čakáme druhé bábo peniazky sa zídu 😀

Kedy byt predala? Kedy si davala danove priznanie? Po podani danoveho priznania pride vymer zo zdravotnej poistovne. To treba uhradit. Potom podat opravne danove, kde si zuctujes zaplatene poistne.