Koľko by mal prispievať priateľ na hypotéku?
Ahojte mám hypotéku priatel u mňa býva koľko by podľa vás mal platiť?
Podľa mňa sa má spolupodieľať na nákladoch na bývanie, život, fondu opráv a podobne, ale nemyslím si, že je fér brať od neho 1/2 splátky hypotéky.
Ale opýtam sa inak.. idete spolu bývať alebo kalkulovat? Každému vyhovuje niečo iné a to, akým štýlom a spôsobom si to nastavíte je len vaša vec a váš uhol pohľadu a názorov. Držím vám palce 🙂
@anonym_autor hypoteka je tvoja vec, to s priatelom nic nema. Ak byva u teba, mohol by znasat aspon ostatne naklady, napr hradit nakupy, prispievat na energie. Najomne snad od neho pytat nechces 🤣
ja som prispievala na energie a hradila vacsinu nakupov.
Kym som byvala u manzela v jeho byte, tak som platila polovicu nakladov na byvanie (prevazne najom) a energii - tak mi to prislo fer 🙂. Hypoteku si platil sam, jeho byt, jeho majetok, jeho hypoteka. Nevidim dovod, preco by som mala splacat nieco co nie je a nebude moje.
@anonym_autor hypotéka je tvoja vec. Buď nech robí nákupy alebo platí enegie. Sadnite si , urobte si suma sumárum a rozdeľte si to. Ale hypotéku si plať sama. Je to tvoja nehnuteľnosť, nie jeho. Alebo sa zoberte, dopíš ho do vlastníctva a splácajte spolu.
Hypoteka je forma sporenia. Preco by sa mal niekto podielat na TVOJOM sporeni. Ked ho napises tiez na hypoteku, potom si pytaj polku hypoteky a polku energii. Priatel by mohol prevziat ako muz dve tretiny energii a dve tretiny nakladov platenia za jedlo.
@anonym_autor ty plať hypotéku a priateľ plné náklady na byt + stravu.
@anonym_autor ty plať hypotéku a priateľ plné náklady na byt + stravu.
@anonym_d1c71d prečo ma on platiť cely nájom a stravu?
@anonym_d1c71d prečo ma on platiť cely nájom a stravu?
@minenkaa lebo ona platí hypotéku.
Hypo si plat sama. Ostatne naklady na byvanie a stravu si dohodnite, kto co v akej vyske bude platit.
@minenkaa lebo ona platí hypotéku.
@anonym_d1c71d a co ak by to bolo opacne? byt by bol jeho - tiez by sme radili, ze zena ma zaplatit najom a stravu, lebo on plati hypoteku? to urcite 🙂 ked by s takym prisla nejaka a napisala prispevok, tak by sme jej vsetky radili, aby od takeho utekala
V podnájme by platil plné náklady na byt aj hypotéku majiteľovi bytu, u nej si to rozdelia.
@anonym_autor sadnite si a dohodnite sa, náklady - energie, strava, čist a pracie prostr na polovicu, no možno pri tej strave by som sa zamyslela, ak má nejaké špeciálne nároky 🙂 a ako som tu už pár krát písala, tak malý rozumný príspevok na opotrebenie vybavenia bytu napr 50 eur. Keď ste dvaja, tak práčka ide viackrát, sušička tiež aj umývačka atď atď. Ale určite by ti nemal platiť hypo, to je splácanie tvojho majetku.
Tak uživa aj zariadenie, nábytok v byte, platí sa aj poistka bytu, smeti, daň, takže niečo navyše k nákladom ešte by mal platiť, ak prišiel do hotového, hypo si plať sama..
Tie reálne náklady na ďalšiu osobu sa ukážu až po roku, tak za mňa okolo 300€ plus stravu ešte doriešiť a drogériu(pracíe prostriedky)
@anonym_autor Podľa mňa dosť záleží aj od toho, ako býval a koľko platil za bývanie, kým sa k tebe nasťahoval (býval u rodičov, býval v zdieľanom podnájme alebo býval v podnájme sám?). Podľa toho dobre vie, ako sa pohybujú čiastky za nájom a vie oceniť (alebo aj nie), že teraz bude platiť menej a bude mať určité výhody (pravidelný sex, teplú stravu, čisté a pohodlné bývanie...?).
Vidím, že tu budem asi v menšine, ale nesúhlasím s tým, že by nemal vôbec prispievať za nájom (čo ostatné kočky považujú, že by ti prispieval vlastne na hypotéku). Však ak by nebýval v tvojom byte, tak by za nájom platil niekde inde (možno len u rodičov by to mal zadarmo alebo za minimálku). Nikde by nebýval zadarmo. Vážne, dievčatá, vezmite to tak, že niekto prenajíma byt a platí vlastne z toho svoju hypotéku. Podľa vašich kritérií by teda tí podnájomníci mali platiť len za energie, lebo predsa nebudú platiť majiteľovi hypotéku🙄 Nedáva to veľmi zmysel, však?
V každom prípade, mal by sa podieľať na nákladoch na bývanie a bežných výdavkoch, čiže polovicu nákladov na energie a služby (plyn, elektrina, voda, internet, správa bytu, upratovacie služby nebytových priestorov atď.). Polovicu nákladov na reálne mesačné náklady na prevádzku domácnosti (strava, drogéria, čistiace prostriedky...). Bývanie - aspoň symbolický poplatok za nájom (napr. 1/3 toho, čo by platil v klasickom podnájme). Neviem, kde žijete. Iné sumy za nájom sa pohybujú v Bratislave a iné v Hornej-Dolnej. Povedzme, že v klasickom podnájme by platil 600 Eur + energie, tak u teba bude platiť napr. len 1/3, čiže 200 Eur + polovicu energií + polovicu strava (tak ako som písala vyššie). Aj on ten byt bude predsa užívať. Snáď nechce bývať úplne zadarmo?
Keďže byt je tvoj, je samozrejmé, že hypotéku splácaš ty, ale je určite fér, aby ti priateľ prispieval na bývanie formou nižšieho nájomného, než je trhová cena v meste, v ktorom žijete alebo v jeho okolí.
Čo sa týka opráv alebo investícií do zariadenia bytu, to si musíte "ošetriť" nejak individuálne. Ak budete chcieť obaja niečo kúpiť, tak asi pôjdete na polovicu. Ak ty budeš chcieť niečo kúpiť, čo on nie a ani to používať nechce/nebude, zaplatíš si to sama. A tak by to bolo aj naopak (on niečo chce, čo ty nie a ty to nechceš používať, zaplatí si to sám).
A ešte dodám, domáce práce si rozdeľte tiež hneď na začiatku. Aby si sem o rok nepísala, že pánko sedí celý deň s vyloženými nohami pred TV alebo sa hrá na PC a ty varíš, upratuješ, perieš a ešte vláčiš aj nákupy.
Toto je tak strasne komplikovane, ano, nema preco platit tvoju hypo, ale na druhej strane aj ja som nazoru, ze by nemal platit len polku energii a stravu.
Predstavte si, ze mate priatela, obaja mate byt na hypo a on vam povie, ze sa teda k vam nastahuje. Bude vam platit polku energii, dajme tomu 150€ a polku na stravu, 250€. Svoj byt bude prenajimat. Najomca mu bude platit hypo a on si bude zit za 400€ mesacne a vy platit kazdy mesiac 600€ za hypo..ja by som bola asi v ociach vas viacerych svina, ale kludne by som k tym energiam a strave prihodila aspon 200€.

@anonym_autor Za tvoju hypoteku nic. Mal by prispievat na energie a potraviny.