icon

Koľko by mal prispievať priateľ na hypotéku?

20. máj 2026

Ahojte mám hypotéku priatel u mňa býva koľko by podľa vás mal platiť?

anonym_714445
21. máj 2026

Ja ked som byvala u priatela a on si platil hypo, ani mi nenapadlo mu na nu prispievat. Ved som jeho priatelka, varim, upratujem tam, mame spolu sex.. nie som len tak nejaky spolubyvajuci

brrunetkaa
21. máj 2026

Ja platím nejakú pomernú časť nájmu akoby. Kedysi to vychádzalo na 1/2 nájmu ale pri dnešných cenách skor 1/3 nájmu. Plus robím normálne nákupy (potraviny, drogerie, rôzne drobnosti,atd) keď čokoľvek treba, to si nedelime, kúpi ten, čo je v obchode. Iba časť za energie mi príde malo, keďže všetko zariadenie opotrebováva aj priateľ.

anonym_6d145b
21. máj 2026

@anonym_autor tak sa zoberte a je po probléme. Všetko bude vaše a nie moje a tvoje.

martinka13
21. máj 2026

Prečo by mal frajer platiť Tvoju hypotéku?

huxy
21. máj 2026
@martinka13

Prečo by mal frajer platiť Tvoju hypotéku?

@martinka13 tiež tomu nerozumiem. Keby to bolo opačne, tak by ju tu znosili, či je normálna splácať niekoho majetok.

nelka93
21. máj 2026

@anonym_autor na hypotéku by nemal dávať nic. Ale mal by prispievať na stravu a energie, záleží od dohody

anonym_76817c
21. máj 2026

Tiež som toho názoru, že na hypotéku nič. pretože je to tvoja nehnuteľnosť, len ty si jej vlastníkom a vždy to tak bude. Preto by si si to mala platiť ty. Ale zálohové platby, energie a strava, to je druhá vec. Tam by sa spolupodielať mal.

wade
21. máj 2026

Každé 2 mesiace je tu táto téma. Ja som team nájom. Lebo mám rad vo vzťahoch transparentnosť a finančnú férovosť. Či máš na byt hypo alebo je tvoj je podľa mňa irelevantné. Nebral by som asi trhový nájom ale to mi príde fér. Čo keď si po pár mesiacoch on kúpi byt na hypo a da ho do prenájmu lebo u teba býva? Máš potom nárok na pol jeho príjmu z nájmu?

petamich
21. máj 2026
@sovica

@anonym_autor Podľa mňa dosť záleží aj od toho, ako býval a koľko platil za bývanie, kým sa k tebe nasťahoval (býval u rodičov, býval v zdieľanom podnájme alebo býval v podnájme sám?). Podľa toho dobre vie, ako sa pohybujú čiastky za nájom a vie oceniť (alebo aj nie), že teraz bude platiť menej a bude mať určité výhody (pravidelný sex, teplú stravu, čisté a pohodlné bývanie...?).

Vidím, že tu budem asi v menšine, ale nesúhlasím s tým, že by nemal vôbec prispievať za nájom (čo ostatné kočky považujú, že by ti prispieval vlastne na hypotéku). Však ak by nebýval v tvojom byte, tak by za nájom platil niekde inde (možno len u rodičov by to mal zadarmo alebo za minimálku). Nikde by nebýval zadarmo. Vážne, dievčatá, vezmite to tak, že niekto prenajíma byt a platí vlastne z toho svoju hypotéku. Podľa vašich kritérií by teda tí podnájomníci mali platiť len za energie, lebo predsa nebudú platiť majiteľovi hypotéku🙄 Nedáva to veľmi zmysel, však?

V každom prípade, mal by sa podieľať na nákladoch na bývanie a bežných výdavkoch, čiže polovicu nákladov na energie a služby (plyn, elektrina, voda, internet, správa bytu, upratovacie služby nebytových priestorov atď.). Polovicu nákladov na reálne mesačné náklady na prevádzku domácnosti (strava, drogéria, čistiace prostriedky...). Bývanie - aspoň symbolický poplatok za nájom (napr. 1/3 toho, čo by platil v klasickom podnájme). Neviem, kde žijete. Iné sumy za nájom sa pohybujú v Bratislave a iné v Hornej-Dolnej. Povedzme, že v klasickom podnájme by platil 600 Eur + energie, tak u teba bude platiť napr. len 1/3, čiže 200 Eur + polovicu energií + polovicu strava (tak ako som písala vyššie). Aj on ten byt bude predsa užívať. Snáď nechce bývať úplne zadarmo?

Keďže byt je tvoj, je samozrejmé, že hypotéku splácaš ty, ale je určite fér, aby ti priateľ prispieval na bývanie formou nižšieho nájomného, než je trhová cena v meste, v ktorom žijete alebo v jeho okolí.

Čo sa týka opráv alebo investícií do zariadenia bytu, to si musíte "ošetriť" nejak individuálne. Ak budete chcieť obaja niečo kúpiť, tak asi pôjdete na polovicu. Ak ty budeš chcieť niečo kúpiť, čo on nie a ani to používať nechce/nebude, zaplatíš si to sama. A tak by to bolo aj naopak (on niečo chce, čo ty nie a ty to nechceš používať, zaplatí si to sám).

A ešte dodám, domáce práce si rozdeľte tiež hneď na začiatku. Aby si sem o rok nepísala, že pánko sedí celý deň s vyloženými nohami pred TV alebo sa hrá na PC a ty varíš, upratuješ, perieš a ešte vláčiš aj nákupy.

@sovica ziadny normalny clovek, ak by mu to takto niekto podal a vykalkuloval by do spolocneho byvania nesiel, ja som za rozumne zdielanie nakladov na najom a energie a pod. ale tlacit to do absurdna, aby od neho pytala pomaly 800€ ako by platil najom za 2-i byt v BA, to hadam nie. Ved to realne si z neho spravi podnajomnika a nie partnera, s ktorym zije. Ak jej to nevychadza, nech si najde podnajomnika 🙂 a nie spravi si podnajomnika z partnera.

huxy
21. máj 2026
@wade

Každé 2 mesiace je tu táto téma. Ja som team nájom. Lebo mám rad vo vzťahoch transparentnosť a finančnú férovosť. Či máš na byt hypo alebo je tvoj je podľa mňa irelevantné. Nebral by som asi trhový nájom ale to mi príde fér. Čo keď si po pár mesiacoch on kúpi byt na hypo a da ho do prenájmu lebo u teba býva? Máš potom nárok na pol jeho príjmu z nájmu?

@wade ja by som v takom vzťahu ani nezostala,keby muž očakáva že mu budem prispievať na hypotéku. To nie je klasický shared nájom, kde by sa malo platiť pol na pol. Ale vzťah. A ak niekto kalkuluje a chce platiť akúkoľvek časť hypotéky, tak nech si nájde spolubývajúcu.
Keby má muž hypo a prenajíma nehnuteľnosť,tak možno ledva pokryje tým "príjmom" všetky náklady (teda tú hypo, eneegie..). Takže aký výnos by on z toho reálne mal??? Žiadny. Obaja by splácali to svoje a aj vlastnili to svoje.

anonym_461982
21. máj 2026

No nič
Prečo by mal platiť tvoju hypo
Tiez ked som byvala u ex neexist aby som.platila jeho úvery,ani by ma nehlo a našťastie ani ho to nenapadlo

A ani by ho to nemalo prečo napadnúť mu to platiť

anonym_461982
21. máj 2026

A keby som ja mala hypo alebo úvery absolútne nevidím dôvod aby chlap to platil za mňa
Bohvie aké výhodné, nevýhodné úvery a dám to inému na starosť 😅
Spís s ním normálnu ofic.najomnu zmluvu a buď bude súhlasiť alebo nie
Žiadne špekulácie
Chlapi niesu všetci takí blbí ako si myslíte
A ked hej,tak časom aby si nebola prekvapená
Prečo aj on nieje taky férový

minenkaa
21. máj 2026
@anonym_d1c71d

@minenkaa lebo ona platí hypotéku.

@anonym_d1c71d platí iba svoje ,nie jeho ,prečo on ma platili aj jej

osky
21. máj 2026
@anonym_d1c71d

@minenkaa lebo ona platí hypotéku.

@anonym_d1c71d tak toto je uplne odveci...

sovica
21. máj 2026
@biba_18

@sovica nájomníci platia majiteľovi to na čom sa dohodnú. a či on z toho čo je navyše energií a správy bude platiť hypo alebo výlety je jeho vec…

@biba_18 Áno, presne tak isto je aj jej vec, či z toho mála, čo jej priateľ prispeje (lebo ja som napísala symbolický poplatok, nie polovicu splátky hypotéky), použije tie peniaze na zaplatenie splátky hypotéky. Naozaj sa ti zdá úplne normálne, že chlap bude u ženy bývať zadarmo?

biba_18
21. máj 2026

@sovica to som nepísala. ale ona sa pýta vyslovene na platenie hypotéky..

huxy
21. máj 2026
@sovica

@biba_18 Áno, presne tak isto je aj jej vec, či z toho mála, čo jej priateľ prispeje (lebo ja som napísala symbolický poplatok, nie polovicu splátky hypotéky), použije tie peniaze na zaplatenie splátky hypotéky. Naozaj sa ti zdá úplne normálne, že chlap bude u ženy bývať zadarmo?

@sovica aké zadarmo? Však nech prispieva na energie, najomné (pri starších bytoch sa platí družstvu či spolocenstvu bytov), stravu, atď. Ale prečo hypo, veď ten byt bude vždy len jej, prečo jej ho má splacať ten muž?
Neverím, že by si to isté písala, keby sa pýta muž, aby mu žena prisievala na hypo. A ani neverím, že by si reálne ty prispievala niekomu len tak na hypo, ak by si s daným človekom bola vo vzťahu. A ak ano, tak prepáč, bola by si blbá.

zuzubb007
21. máj 2026

Nič, však hádam nebude splácať tvoje úvery, a byt ostane tebe, mal by ti platiť polovicu za nájom a energie

sovica
21. máj 2026
@petamich

@sovica ziadny normalny clovek, ak by mu to takto niekto podal a vykalkuloval by do spolocneho byvania nesiel, ja som za rozumne zdielanie nakladov na najom a energie a pod. ale tlacit to do absurdna, aby od neho pytala pomaly 800€ ako by platil najom za 2-i byt v BA, to hadam nie. Ved to realne si z neho spravi podnajomnika a nie partnera, s ktorym zije. Ak jej to nevychadza, nech si najde podnajomnika 🙂 a nie spravi si podnajomnika z partnera.

@petamich
@huxy
A prečítali ste s porozumením, čo som napísala? Napísala som "symbolický" poplatok. Čiže pozrieť za aké ceny sa pohybujú prenájmy jednoizbového bytu v ich meste, spriemerovať to a bude platiť 1/3 z tej ceny. Napr. v Bratislave idú jednoizbáky za staré škaredé nezariadené byty cca od 400 Eur, tie krajšie a zariadené od 750 a potom sú tie luxusnejšie od 1000 vyššie a samozrejme + energie. Čiže priemerná cena za jednoizbák povedzeme 600, ktoré by junák platil, keby nebýval u nej ani u rodičov. Takže ak jej dá 200 Eur na nájom, čo je 1/3 z priemerného nájmu, tak je to podľa mňa naozaj fér. Či ona tú sumu použije na splátku hypotéky alebo na permanentku do fitka je jej vec. Však samotnému chlapovi by muselo byť trápne, keby býval zadarmo. Nerobme z tých chlapov chudákov a úplne nesvojprávnych jedincov. Ešte raz, nikde nebude bývať zadarmo, max u rodičov. Aj to čo poznám, tak väčšina prispieva okrem stravy aspoň nejakou alikvotnou čiastkou. A poznám aj takých vychcancov, čo neprispievajú, ale rodičia sú z nich už na prášky.

anonym_c4ce37
21. máj 2026
@sovica

@petamich
@huxy
A prečítali ste s porozumením, čo som napísala? Napísala som "symbolický" poplatok. Čiže pozrieť za aké ceny sa pohybujú prenájmy jednoizbového bytu v ich meste, spriemerovať to a bude platiť 1/3 z tej ceny. Napr. v Bratislave idú jednoizbáky za staré škaredé nezariadené byty cca od 400 Eur, tie krajšie a zariadené od 750 a potom sú tie luxusnejšie od 1000 vyššie a samozrejme + energie. Čiže priemerná cena za jednoizbák povedzeme 600, ktoré by junák platil, keby nebýval u nej ani u rodičov. Takže ak jej dá 200 Eur na nájom, čo je 1/3 z priemerného nájmu, tak je to podľa mňa naozaj fér. Či ona tú sumu použije na splátku hypotéky alebo na permanentku do fitka je jej vec. Však samotnému chlapovi by muselo byť trápne, keby býval zadarmo. Nerobme z tých chlapov chudákov a úplne nesvojprávnych jedincov. Ešte raz, nikde nebude bývať zadarmo, max u rodičov. Aj to čo poznám, tak väčšina prispieva okrem stravy aspoň nejakou alikvotnou čiastkou. A poznám aj takých vychcancov, čo neprispievajú, ale rodičia sú z nich už na prášky.

@sovica si si ista ze cena 600 eur je bez energii.

anonym_e59e75
21. máj 2026

100 %

sovica
21. máj 2026
@anonym_c4ce37

@biba_18 Ale nie je to jedno? Však nemusí pýtať vyslovene na platenie hypotéky. Proste mu povie, že chce aspoň symbolickú čiastku za nájom, lebo inde by to platiť musel a určite viac. A či tie peniaze použije na splatenie hypotéky alebo na niečo iné je jej vec. Proste nikde nebude bývať zadarmo.
Keď už tu o tom diskutujeme, aj Adela Vinceová prenajímala byt bezdomovkyni za symbolickú cenu. Nie ZADARMO. Tá žena normálne platila energie, televíziu, odpad a nájomné. Len to nebolo za komerčnú cenu, ale za "symbolické" nájomné. Bol to dobročinný projekt, aby tá žena mohla normálne bývať. Ale stále to nebolo zadarmo. Človek si musí pestovať aj nejaké návyky a zodpovednosť. Ak to dokázala platiť ona, tak symbolický podnájom u priateľky musí vedieť zaplatiť aj dospelý zarábajúci muž.

sovica
21. máj 2026
@anonym_c4ce37

@anonym_c4ce37 V Bratislave áno, som si 100% istá. Pogoogli alebo sa opýtaj v nejakej realitke. A 600 Eur je ešte celkom slušná čiastka. Za pekné zariadené byty je tá čiastka omnoho vyššia.

anonym_c4ce37
21. máj 2026
@sovica

@anonym_c4ce37 V Bratislave áno, som si 100% istá. Pogoogli alebo sa opýtaj v nejakej realitke. A 600 Eur je ešte celkom slušná čiastka. Za pekné zariadené byty je tá čiastka omnoho vyššia.

@sovica nieco som si nasla. 2-izbový byt s rozlohou 90 m² v meste Bratislava, Gbelská 7449/25 - Cena: 600€/mesiac aj z energiami. 1-izbový byt s rozlohou 38 m² v meste Bratislava, Nejedlého 1916/12 - Cena: 480 € + 180 € energie (spolu 660 €). na stranke rentola.sk

biba_18
21. máj 2026
@sovica

@biba_18 Ale nie je to jedno? Však nemusí pýtať vyslovene na platenie hypotéky. Proste mu povie, že chce aspoň symbolickú čiastku za nájom, lebo inde by to platiť musel a určite viac. A či tie peniaze použije na splatenie hypotéky alebo na niečo iné je jej vec. Proste nikde nebude bývať zadarmo.
Keď už tu o tom diskutujeme, aj Adela Vinceová prenajímala byt bezdomovkyni za symbolickú cenu. Nie ZADARMO. Tá žena normálne platila energie, televíziu, odpad a nájomné. Len to nebolo za komerčnú cenu, ale za "symbolické" nájomné. Bol to dobročinný projekt, aby tá žena mohla normálne bývať. Ale stále to nebolo zadarmo. Človek si musí pestovať aj nejaké návyky a zodpovednosť. Ak to dokázala platiť ona, tak symbolický podnájom u priateľky musí vedieť zaplatiť aj dospelý zarábajúci muž.

@sovica tebe je to jedno ako to nazveš - autorke zjavne nie. len neviem prečo sa so mnou snažíš naťahovať - už som jasne napísala, že ja si nemyslím že by mal u autorky bývať zadarmo ...

huxy
21. máj 2026
@sovica

@petamich
@huxy

@sovica ale preco by žena mala od muža chcieť ten poplatok, ktorý podľa teba môže použiť na čokoľvek (hypo, fitko). Uniká mi pointa. Však sú partneri, nemala by chcieť na ňom akokoľvek profitovať. Rozdeliť si reálne náklady mi príde fér, ale chcieť niečo navyše??? To potom nie je žiaden normálny vzťah. Ale akési vypočítavé čudo, tak nech si býva sama a všetko platí sama. Ja by som s takým "partnerom" nebývala určite.

sovica
21. máj 2026
@anonym_c4ce37

@sovica nieco som si nasla. 2-izbový byt s rozlohou 90 m² v meste Bratislava, Gbelská 7449/25 - Cena: 600€/mesiac aj z energiami. 1-izbový byt s rozlohou 38 m² v meste Bratislava, Nejedlého 1916/12 - Cena: 480 € + 180 € energie (spolu 660 €). na stranke rentola.sk

@anonym_c4ce37 Našla som ten 2-izbový na Gbelskej. Ak si s porozumením prečítaš inzerát, názov inzerátu je buď zavádzajúci alebo je tam preklep/chyba. Nie je to 90m², ale 52 m² (vrátane balkóna). A je to Záhorská Bystrica (áno, viem, že je to časť Bratislavy), čo je ale od centra cca 15-21km, podľa toho, akou trasou ideš.
Ten na Nejedlého tiež vidím. Je to koniec Dúbravky, čiže do centra tiež dosť ďaleko. Byt nezariadený. O tom som písala, že také byty idú od 400 Eur. Bonus je tam len to prostredie - Železná studička a Devínska Kobyla.
Opýtam sa ťa tak. Chcela by bývať s priateľom v peknom zariadenom byte a priložila by mu 160 Eur (1/3), alebo by radšej bývala v tomto nezariadenom kumbále za 480?

autor
21. máj 2026

On mi predsa neprispieva na hypotéku, áno nepozerám sa na to cez peniaze iba - však sa lubime. Ak spolu budeme navždy tak z toho bytu bude mať predsa aj on “niečo”, nechcem aby sme si všetko kalkulovali. Ale to si tak predstavujete že u mňa bude bývať za 100€ a ja budem platiť 700€ len za to že je to moja “hypoteka”? Áno je to nefér, ale nemozem ja za to že on si hypotéku nevzal predsa. Ja by som u niekoho za 100€ bývať nechcela, však aj zdieľaná izba stojí 300.. a tu by som mala svoje súkromie so svojou ženou. Kazdopadne je to na ňom, nebudem od neho pýtať. Nech dá kľudne iba polku energii, ale ja na jeho mieste by som navrhla aspoň energie cele zaplatiť jemu ak by to bolo naopak🥰presne ako niektoré píšete, za energie môžem bývať akurát tak u mamky a aj to by mi bolo trápne už po istom čase

autor
21. máj 2026

Ak by sme chceli spolu bývať a nemala by som tu možnosť splácať si svoju hypotéku, splácali by sme ju cudziemu človeku 50:50

autor
21. máj 2026

Neni rovnako vypočítavé u niekoho bývať vpodstate “zadarmo”? Veď nechcem aby mi platil vyslovene hypotéku.. nájom toho bytu aj s energiami by mohol byt kľudne 700