Koľko by mal prispievať priateľ na hypotéku?
Ahojte mám hypotéku priatel u mňa býva koľko by podľa vás mal platiť?
Keď nad tým tak rozmýšľam možno by bolo správne nepýtať ani za realne naklady nič
Splácať cudziu hypotéku je zle, ale bývať u niekoho skoro zadarmo je paráda 😭…
@anonym_autor uz som to ti pisala vyssie. Medzi zadarmo a napriklad 1000 EUR je kopa moznosti. 100 EUR je malo. Platit polovicu hypo, napr 400 EUR /nepises aka je/ plus naklady povedzme 300 je vela, na to ze dotycny je tam prakticky na navsteve a nikdy tam nebude doma. Tak pytaj 500 no. A neopovedala si mi, ak by mal auto na leasing, platila by si mu benzin, alebo aj splatku, alebo nic?
Ja som tu diskusiu nemyslela ako že mi ma platiť hypotéku 🙂 ten názov som nepísala ja. V texte je iba že ju mám a on býva u mňa
@anonym_autor mal by ti normalne prispievat na byvanie. NIe.. nie len na energie a potraviny, ak by byval v podnajme, tiez neplati len energie a potraviny.. proste sa dohodnite na fixnej platbe za energie a byvanie a tolko ti kazdy mesiac da, potraviny a spotrebne veci kludne mozete hospodarit spolu kto kupi, kupi
Bola by som ochotná platiť 50% benzínu aj ak by som napr ho toľko nevyužila. Že by on chodil autom do prace a spolu do obchodu a na výlety. Alebo teda polku benzínu za spoločne cesty a plus niečo na vyše za využívanie auta ak by som ja auto nemala tak prečo nie 🙂 samozrejme že by som mu neplatila polku leasingu, ale to nechcem ani ja od neho. Napriklad určí sa suma za ktorú by sa ten byt bol schopný prenajať. Alebo kľudne lacnejší byt v meste v ktorom by chcel bývať. A z toho polovica. Alebo kľudne menšia polovica. Aj menej ako platí teraz za jednu izbu s cudzími ľuďmi.
@anonym_autor tak vidis, rodicom si platila iba pomerne naklady a stravu a od priatela chces cast aj hypo. Ak by si rodicom platila vsetko, tak mozno svoj byt nemas. Chapem, rodicia ti vo velkej miere pomohli s bytom, ale dalej ides sama. Ale ty hladas obmenu rodicov, niekoho kto ti bude ten by pomahat splacat dalej. Uvedom si, ze ten byt je iba tvoj, tvoj majetok, tvoje vlastnictvo, nikto iny, len ty nesies tarchu hypoteky. Riesenie, povedz priatelovi to, co tu nam, preco si za 7 rokov nenasetril, preco mu rodicia nepomohli.... alebo si najdi ineho, schopneho, s vlastnym byvanim, ku ktoremu sa ty nastahujes a budes mu pomahat so splatkami. Vnimas to? Preco mam pocit, ze potrebujes skor spolubavajuceho?
@anonym_906f69 Tak toto je uplne mimo. To uz fakt aj nasilu rozmyslas ako vyplodit co najnegativnejsie nieco zo seba 😀
@anonym_906f69 Tak toto je uplne mimo. To uz fakt aj nasilu rozmyslas ako vyplodit co najnegativnejsie nieco zo seba 😀
@anonym_59401e autorke som napisala niekolko odpovedi. Ty okrem zbytocnych odpovedi mne, si tu dosla naco? Nereaguj na mna prosim ta, nezaujimas ma.
Bola by som ochotná platiť 50% benzínu aj ak by som napr ho toľko nevyužila. Že by on chodil autom do prace a spolu do obchodu a na výlety. Alebo teda polku benzínu za spoločne cesty a plus niečo na vyše za využívanie auta ak by som ja auto nemala tak prečo nie 🙂 samozrejme že by som mu neplatila polku leasingu, ale to nechcem ani ja od neho. Napriklad určí sa suma za ktorú by sa ten byt bol schopný prenajať. Alebo kľudne lacnejší byt v meste v ktorom by chcel bývať. A z toho polovica. Alebo kľudne menšia polovica. Aj menej ako platí teraz za jednu izbu s cudzími ľuďmi.
@anonym_autor pokial spolu este nebyvate a 200 eur sa mu zda vela, nech teda byva s kamosmi. Rozmyslala by som skor, ci mi takeho priatela treba. Drzim palce.
To je pravda partner je moja nová rodina, mali by sme sa teraz o seba starať ako mne pomohli rodičia u nich
@anonym_59401e autorke som napisala niekolko odpovedi. Ty okrem zbytocnych odpovedi mne, si tu dosla naco? Nereaguj na mna prosim ta, nezaujimas ma.
@anonym_906f69 lebo ty autorku zaujimas svojimi len negativnymi teoriami 😀
Zakladne otazky.
1. Aky velky byt je to. 1, 2, alebo trojizbovy?
2. V akej lokalite?
3. Za kolko sa take byty prenajimaju?
4. Kto nakupuje stravu?
5. Kto vari/upratuje?
Ak byval v zdielanom byte, tych 320 by mal teraz platit tebe minimalne a je uplne jedno na co, ci na hypo alebo cokolvek ine, aj keby si hypo nemala. Podla mna uplny zaklad. A taktiez keby to bolo opacne, ze on je baba a ty chlap, radila by som to rovnako. Najma, ak idete na dovolenku 50/50. Lebo takto co. On by platil najom 100€, to je super, kazdy by tolko chcel platit a popritom si setrit na svoje nie? Nehovoriac o tom, ze ani tych 100 by neplatil keby to bol len najom, plus energie, plis tv plus internet. Poniektore idete totalne nezmysly
@anonym_608ff3 ked sa nastahujes k priatelovi a rada mu budes prispievat par stovkami (!) na jeho hypoteku, cize az ked dostanes tieto svoje lubive slova do praxe, potom mi napis ze som mimo. Zatial je to len tvoje keby, keby.. za mna si mimo ty so svojimi romantickymi predstavami ako pomozes splacat cudziu hypoteku. Moj ty boze.
@anonym_906f69 Teba uplne porazi, ked zistis, ze len hypo mojho partnera je 1300 eur. S nakladmi sme na 1600 a kludne mu poslem aj 600 eur 😀 A nie, moje presvedcenie sa nezmeni o dva mesiace, ked sa do jeho bytu spolu nastahujeme. Svoj byt prenajimam a vyska najmu mi 100% pokryva naklady, takze velmi rada mu prispejem, kedze byvanim unho si vlastne dokazem splacat svoju nehnutelnost jej prenajimanim. Teraz sme v podnajme, za ktory dokopy platime 1300 eur. Moj share je 650. Preco by som mu nemala prispiet? Fakt ma to uprimne zaujima. Ak by som s nim nebola a byvala v svojom byte, tak mesacne zan platim ~900 eur. Cize ja som stale v pluse a obaja takto mame vyssiu zivotnu uroven. Chapes?
Zakladne otazky.
1. Aky velky byt je to. 1, 2, alebo trojizbovy?
2. V akej lokalite?
3. Za kolko sa take byty prenajimaju?
4. Kto nakupuje stravu?
5. Kto vari/upratuje?
Ak byval v zdielanom byte, tych 320 by mal teraz platit tebe minimalne a je uplne jedno na co, ci na hypo alebo cokolvek ine, aj keby si hypo nemala. Podla mna uplny zaklad. A taktiez keby to bolo opacne, ze on je baba a ty chlap, radila by som to rovnako. Najma, ak idete na dovolenku 50/50. Lebo takto co. On by platil najom 100€, to je super, kazdy by tolko chcel platit a popritom si setrit na svoje nie? Nehovoriac o tom, ze ani tych 100 by neplatil keby to bol len najom, plus energie, plis tv plus internet. Poniektore idete totalne nezmysly
@anonym_0a7555 presne tak. Nejde o príspevok na hypotéku, dá sa to nazvať aj inak. Ale nerozumiem prečo by niekto, len za to že s niekým chodí a ešte zrovna keď je to muž, mal očakávať že bude žiť niekde len za polovicu nákladov na energie. Riadny nezmysel
@anonym_autor Neviem koľko máš rokov. Ale takto rozmýšľať o financiach s niekym s kým potencionalne stráviš celý život mi nepríde v poriadku -aj z jeho strany. On ti nejde platiť hypotéku ale prispieva na bývanie v ktorom ste spoločne - to isté by robil aj ak by ste boli v nájme. A platiť všetko 50:50 mi z dlhodobého hľadiska tiež nepríde ok ale ak vam vyhovuje tak vaša vec. Ak máte jedno auto tankuje sa hádam spoločne. Tiež máme zatiaľ 1. Celý mesiac sa tankuje spoločne 2x do plnej muž dochádza do práce a jazdi s nim on, ja nemám vodičák, po mňa dochádza čo výjde z toho cca 30€ mesačne. Ale vozim sa tak isto ako on, nepoviem že je jeho nech si to financuje sam alebo že ja budem menej prispievať lebo on sa vozí každý deň. S takýmto zmýšľanim to on ďaleko nedosiahne a pre teba je výhodnejšie si nájsť spolubývajúceho. Vo vzťahu si máte navzájom zľahčovať život a pomáhať si. Ak robí problém už teraz pri tomto veľmi by som to zvážila do budúcna ak by ste mali deti tak potom čo? Pojdete 50:50 a k tomu ti povie že hypotéka je tvoja?
Nepotrebujem spolubývajúceho, zvládnem si to hradiť sama 🙂
Áno tiež by som neplatila za auto ktoré mi neostane, ak by mal leasing 500€ nedala by som mu naň mesačne 250, ale navrhla by som že môžem napríklad zaplatiť benzín, všetok, nie len polovicu keď reálny výdavok v pozadí je väčší ako moja polovica hmatateľneho benzínu.. nejde o to že 50:50… zarábame približne rovnako, môžeme si na spoločný účet každý mesiac poslať rovnakú čiastku na jedlo výlety a pod 🙂
Ak by sa nám napríklad pokazila práčka, kúpila by som novú ja - lebo je to môj byt, keby potrebujeme nový gauč tiez by som náklady znášala ja.
2 izbový byt, Senec, povedala by som že také tu idú medzi 600 najmenej ak chceš sa uskromnit po 700, toľko by som vedela ho prenajať kľudne tých 650-700–. Stravu nakupujeme obaja a varíme upratujeme tiež.
Ak by sa nám napríklad pokazila práčka, kúpila by som novú ja - lebo je to môj byt, keby potrebujeme nový gauč tiez by som náklady znášala ja.
@anonym_autor Ale to neber že je to tvoj byt. Predpokladám že v tej práčke mu perieš aj jeho prádlo- nekupuješ ju sebe ale pre vás.To iste gauč nekupuješ ho len pre seba. Dohodnuť sa kto koľko, zapísať si keď tak a v prípade rozchodu sa vyrovnáte. To že je to tvoj byt neznamená že veci ktoré uživate spoločne musiš hradiť ty.
@anonym_autor Ale to neber že je to tvoj byt. Predpokladám že v tej práčke mu perieš aj jeho prádlo- nekupuješ ju sebe ale pre vás.To iste gauč nekupuješ ho len pre seba. Dohodnuť sa kto koľko, zapísať si keď tak a v prípade rozchodu sa vyrovnáte. To že je to tvoj byt neznamená že veci ktoré uživate spoločne musiš hradiť ty.
@anonym_60eacb Každopádne to je už vaša vec ako sa dohodnete, vy spolu žijete.
Ale čo sa bývania týka - rozpočitať celkové náklady a podeliť to tak aby to bolo fer. Určite nie že náklady sú 700€ a bude bývať príklad on za 100-200€ a ty budeš platiť 500€.Ešte možnosť ak sa neviete dohodnuť daj byt do prenájmu a vy choďte do ineho prenajmu a pekne 50:50 s bývaním.
Ked moj partner zacal u mna zit, tak hypo som si platila sama. Zalozili sme si spolocny ucet, kde sme kazdy poslali kazdy mesiac rovnako a z toho sa platilo vsetky energie, opravy, potraviny. Ja mam 2 deti, takze vlastne on platil akokeby troska viac. Ale zasa to bolo o tom, ze ak ked sme niekam sli, vylet, restauracia, platili sme to zo spolocneho, aj ked ma pozval😅
Nepotrebujem spolubývajúceho, zvládnem si to hradiť sama 🙂
@anonym_autor dobre tak si odpovedz sama sebe, načo ti je taký priateľ hlavne do budúcna alebo v prípade založenia rodiny, keď už teraz máte problém dohodnúť sa na financovaní domácnosti
On mi predsa neprispieva na hypotéku, áno nepozerám sa na to cez peniaze iba - však sa lubime. Ak spolu budeme navždy tak z toho bytu bude mať predsa aj on “niečo”, nechcem aby sme si všetko kalkulovali. Ale to si tak predstavujete že u mňa bude bývať za 100€ a ja budem platiť 700€ len za to že je to moja “hypoteka”? Áno je to nefér, ale nemozem ja za to že on si hypotéku nevzal predsa. Ja by som u niekoho za 100€ bývať nechcela, však aj zdieľaná izba stojí 300.. a tu by som mala svoje súkromie so svojou ženou. Kazdopadne je to na ňom, nebudem od neho pýtať. Nech dá kľudne iba polku energii, ale ja na jeho mieste by som navrhla aspoň energie cele zaplatiť jemu ak by to bolo naopak🥰presne ako niektoré píšete, za energie môžem bývať akurát tak u mamky a aj to by mi bolo trápne už po istom čase
@anonym_6d145b nie, byt bude iba jeho.Max polovica splátok by bola jej
@anonym_autor nečítam všetko ty hypo, on energie a polku stravy.Ved si vie zrátať koľko by minul, ak by platil podnájom a kupoval si stravu
@anonym_autor nie, nechapes tomu. Hypo sa nema splácať. Keď si v najme u niekoho iného, platis mu komerčný najom. Nie všetci majú byty na hypo, ale zase prečo by si nevypytali aj oni 800€, keď si to pýta sused. Zisk suseda je možno 50€, jeho v pohode 600€. To je ten rozdiel.
Za mňa je odveci povedať blízkej osobe, ze pozri, tam sme platili 800€, takže mi budeš dávať 400€. Sam by mal uznať, že medzi vami je blízky vzťah, takže by ti sám od seba mal dat viac. Ja osobne by som ti 300€ dala v pohode. Co ja viem 150€ sú náklady a 150€ by som ti prispela na hypo. Ale nie, aby som ti platila polovicu, keď je byt skratka tvoj. Ale poznám aj takých ľudí, ktorí takto vysavali svojich partnerov a šetrili si na svoje.
Keby ste byvali v podnajme, tiez by kazdy platil vsetkeho polovicu. (A je jedno ci by majitel byt uz vlastnil cely alebo stale platil hypoteku)
Hadam by partner nechcel zadarmo byvat u teba ked ty budes znasat finacne bremeno byvania.
Nemusis to ani nazyvat zeby ti platil polku hypoteky. Platil by polovicu najmu a polovicu energii a ty si s financiami mozes robit co chces. Kludne si z nich aj ciastocne vykryt splatku hypoteky.
Keby byval v podnajme mal by rovanake vydaje. Nerozumiem preco by sa mu vydaje mali len tak znizit a preco by mal byvat niekde zadarmo.
Ludia co maju hypoteku na nehnutelnost, maju kludne vyssi najom ktory pytaju od podnajmocov. Podnajomcovia sa tiez nehadzu o zem ze preco by oni mali platit hypoteku majitelovi. No preto lebo chcu niekde byvat asi. Moze byt teda rad ze “jeho najom” nie je zvyseny nad ramec splatky hypoteky majitela.
Za mna, teda platit rozumnu polku vsetkeho (hypo, energie, jedlo). (Tj ked jeden da za jedlo mesacne 900€ a druhy zaplati energie a byvanie za 900€, je to na polovicu).
Nejde o ziadne obohacovanie, iba zakladne podelenie si spolocnych nakladov.
Ak chce predsalen niekde zadarmo byvat tak nech sa popyta u rodicov.

@anonym_906f69 Ty si uplne mimo. Ked sa ja nastahujem k mojmu partnerovi, velmi rada mu pomozem so splacanim jeho hypoteky par stovkami mesacne ked to bude znamenat, ze vdaka tomu sa mu aspon trosicku zvysi zivotna uroven a budeme moct ist na o jednu dovolenku rocne navyse. Aj tak by som za byvanie niekde platila a ovela radsej doprajem jemu ako nejakemu landlordovi.
@anonym_608ff3 ked sa nastahujes k priatelovi a rada mu budes prispievat par stovkami (!) na jeho hypoteku, cize az ked dostanes tieto svoje lubive slova do praxe, potom mi napis ze som mimo. Zatial je to len tvoje keby, keby.. za mna si mimo ty so svojimi romantickymi predstavami ako pomozes splacat cudziu hypoteku. Moj ty boze.