icon

Koľko dokážete mesačne usportiť?

21. apr 2023

Ahojte blbá otázka no len ma to tak zaujima, či dokážete niečo ušetriť 🙂 lebo ja som toto v živote nedokázala a som na 0. Stále od výplaty do výplaty.

Strana
z2
vevapeto
22. apr 2023

Cca 30% zo spoločných príjmov.

domkakvet
22. apr 2023

Ked som bola zadana usetrila som cca 200 eur mesacne, niekedy aj viac, teraz ked nie som zadana neusetrim nic, nahradzam partnera nakupmi.

spadnutaslivka
22. apr 2023

@hellwant hlavne to chce plat a výdavky také, aby sa vôbec oplatilo niečo investovať. Načo človek pošle na začiatku mesiace bokom niekam do ri*i a potom týždeň pred výplatou nemá za čo jesť alebo kúpiť decku lieky. Neznášam kecy od "finančných poradcov", ktorí silou-mocou presviedčajú investovať. Ja našťastie nie som v pozícii, že by som ozaj žila od výplaty k výplate a plakala pre akýkoľvek nečakaný výdavok, ale neznášam od*bávačov, ktorí zarábajú na chudákoch, ktorých presvedčia, že zarobia ťažké prachy, keď niekam investujú 20e mesačne.

alex666
22. apr 2023

Ked som bola mlada, usetrila som bezne aj polovicu vyplaty, a to som mala dost vysoky plat.
Teraz som na RD, mame dieta, dalsie na ceste a stale dokomcujeme dom, co-to usetrime ale malo, chcela by som viac 🤷‍♀️

linduska86
23. apr 2023

@maxalla a koľko zarábas???

macik6
23. apr 2023

@linduska86 tak momentalne si hladam pracu ano dikazalo som si nieco usporit ked som lepsie zarabala no zo zdr dovodov sim to musela ukoncit viem ze s platom pijdem asi dolu

maxalla
23. apr 2023

@linduska86 Ako kedy

hellwant
23. apr 2023

@spadnutaslivka Ja nie som financny poradca, ale sam investujem a to s tymi vydavkami si musi zariadit kazdy konkretny clovek sam. Nik netvrdi, ze z mesiaca na mesiac to ma urobit, môze si vyskusat najprv ten system napr. tak, ze si odlozi do obalky, ci jej to vyjde bez tej sumy, ale ci iny ucet, ci obalka, vybrat sa da z toho hned a to je ten problem. Mozno keby davala napr. ku rodicom tu obalku, aby nemala hned dosah nato.
Co sa tyka fin. poradcov bohuzial velka väcsina hladi na svoje zisky az cez mrtvoly(klientov), a ak ste par krat natrafili na takych uz nebudete verit, ze existuju aj normalni. Samozrejme kazdy ma zisk z vasej investicie, ide o to, ci vam poradi spravnu investiciu, ktora zarobi aj vam.
Mozete investovat aj sama cez internetove zahranicne platformy brokerov, poplatky len za konverziu meny, ci spread( u niektorych par eur za nakup, ci ked prekrocite vysoku sumu za mesiac)vtedy obidete vsetkych nenazrancov, ale podpora pri problemoch nemusi byt v CZ ci SVK jazyku.

hellwant
23. apr 2023

@spadnutaslivka A za 20 eur mesacne nikdy nebudete mat vela, iba take malicke privilepsenie k dôchodku.

spadnutaslivka
23. apr 2023

@hellwant To by muselo ako dobre vynášať, aby to za 40 rokov malo ešte nejakú hodnotu??? 😀 20e je už teraz nič. Nie že prilepšenie k prakticky neexistujúcemu dôchodkovému systému.

athom
Odpoveď bola odstránená
hellwant
24. apr 2023

@spadnutaslivka pisal som malicke privilepsenie😅
A este k tomu si napisala 40 rokov- co je skoro ideal. Kto vydrzi od 25 posielat 20 eur tak dlho, kedze casom bude vidiet, ze to tak pomaly rastie, ze to radsej vyberie.😁
Ja sam budem rad ak vydrzim do tej 60( ak vôbec budem schopny pracovat medzi 50- 60 rokom- nik nevie ake bude mat zdravie a ci ho v praci budu chciet)

linduska86
24. apr 2023

@maxalla 👍👍

spadnutaslivka
24. apr 2023

@hellwant nebude to ani maličké prilepšenie. Dnes za 20e kúpiš asi toľko, ako pred 30rokmi za 20 korún. Pritom 20e je 600korún.
Suma, ktorú strádaš roky a po 20 rokoch je to výška jedného bežného (nie priemerného) mesačného platu. Na to, aby sa ti to oplatilo, by si musel investovať "trošku" lepšiu sumu. Inak len umožňuješ niekomu inému zarobiť na tvojich peniazoch. Ale ak berieš za prilepšenie k dôchodku, že si budeš môcť kúpiť liter mlieka a bochník chleba navyše 1x v mesiaci, tak potom to možno máš prilepšenie. Ale ja už zopár rokov hovorím, že kým ja budem mať dôchodkový vek, už nebude dôchodkový systém, aký poznáme dnes 😉 A vlastne aj zdravotníctvo už bude fungovať inak... Ale ešte máme zopár rôčkov zmien pred nami 😉

zafir01
24. apr 2023

rodina s troma detmi ( 11 , 5 a 1 rok ) ja na rodicaku .. mame sporenie resp. investovanie dlhodobe do nasej 60tky, ale aj kratkodobe do 5 rokov, a potom obycko odkladanie penazi , ktore vyberame v priebehu roka podla potrieb na dorabky domu napriklad, ci kupu spotrebicu a pod.
celkovo ked som teraz na RD , tak odkladame 5-10 % z rodinneho prijimu . , pred dvoma rokmi boli casy, kedy sa darilo viac . teda mohli by sme aj nieco viac, ale chodime s detmi po vyletoch takmer kazdy vikend, dovolenka, predlzeny vikend , hobby. to zozerie velku cast prijimu, ale zas chceme aj zit v pritomnosti, nie vsetko skreckovat

hellwant
24. apr 2023

@spadnutaslivka aj 1 dovolenka je prilepsenie- liter mlieka to iste nebude, to je uz prehnane.🙂 Vcera som videl akurat videjko pri 20 eurach a 45 rokoch ( samozrejme klasicky reklamny priemer, môze to byt horsie aj lepsie)78000 eur. Ale po tolkych rokoch kolko môze byt kupna sila neviem, na urovni sucasnych 15000 eur? Kazdopadne ak zacne niekto z 20, je dost mozne, ze navysi ak sa mu zvysi plat a môze aj skoncit. Je tam vela premennych. Takisto sa môze stat, ze pride deflacia, vyrazna a dlha stagflacia kazdy rata len s inflaciou. Je to vo hviezdach. A to este môze prist zmena meny, ci zmena zo sucasneho kapitalistickeho systemu na iny atd....vela neznamych, ale treba mysliet pozitivne, negativneho je dost okolo nas😊

luccija
24. apr 2023

Mohla by som aj viac🙂

spadnutaslivka
24. apr 2023

@hellwant 78000e, tam máš aj vklad predpokladám. Nezabudni to zdaniť. Koľko to nakoniec bude? A teraz si to rozrátaj, v koľkých mesiacoch si budeš chcieť prilepšiť? Na 10 rokov dôchodku je to 120 mesiacov. Tak si tú sumu vydeľ. Až tak moc si si neprilepšil, že? A to predpokladá len 10 rokov dôchodku. Bolo by lepšie počítať s dlhšou starobou, nie? Ja som pozitívna dosť, ale opiť sa suchým rožkom nenechám 😉 Ako ti vravím. Čo mnohí šetrili svojim deťom 20rokov, vyšlo zrazu ako 1 bežný mesačný plat. Nech je investovanie výnosnejšie ako bežné sporenie, ale zas zázraky nečakaj 😉 a zvlášť ak to zdaníš a potom rozrátaš na niekoľko mesiacov/rokov 😉

xxxzzz
24. apr 2023

Najvhodnejsie je napisat %-tualnu odpoved. Prijmy a vydavky mame vsetci ine 🤷‍♀️

hellwant
24. apr 2023

@spadnutaslivka Ano aj vklad, ten je z toho 10800, ale etf ani akcie sa u nas zatial nezdanuju ak drzis dlhsie ako rok, pozor tu sa mylis. Možno to zmenia, ale zatial je to tak. Inak ja netvrdim, ze to je vela, ale nie je to liter mlieka, jednoducho to bude malicko a minie sa to velmi rychlo 🙂

spadnutaslivka
24. apr 2023

@hellwant neboj, je to komplikovanejšie. Pri niečom proste platíš, pri niečom nie. A ako píšeš, za roky sa to ešte Xkrát môže zmeniť, lebo štát si rád uleje niečo pre seba zo šikovnosti druhých 😉

hellwant
24. apr 2023

@spadnutaslivka ano , zakon vsak neplati retrospektivne, cize to, co navkladas pred zmenou zakona a zisky z toho uz nebudes danit. To co po zmene, tak z toho odvedies- ak to nastane

Strana
z2