Koľko eur pre dvoch dospelých na potraviny?
Ahoj zienky,potrebujem poradit. So snubencom sa coskoro osamostanime a ja tak zacinam prepocitavar rozpocet a nevedeli by ste mi poradit kolko eur treba pre dvoch dospelych ludi vyhradit na potraviny ?? dikesss
@whitecat666 To mas pravdu. Toto smutne je. Ja napr. nepozeram relacie ako Modre z neba, kde rodiny nemaju elektrinu, vodu, plyn...samozrejme ale maju zopar deti a nemaju na to, aby im kupili sunku...ale hlavne, ze sa maju vsetci radi, ze? Vrazdila ny som takych ludi. To je fakt a je to velmi smutne, ked sa stane hoci situacia, ktoru si opisala. Ja som narazala len na tuto diskusiu.
@whitecat666 spomenula si zodpovednosť ale zodpovednosť je pre každého niečo iné, nič sa nedá zovšeobecňovať podľa seba.
Myslím, že človek nemôže všetko dopredu domyslieť. Ani naplánovať. Koľko z tých našich plánov vyjde? Moja sestra neplánovala dvojičky a má. A musí sa zariadiť.
Chápem, že Ti môže byť smutno z tých detí čo nemajú čo by si Ty myslela, že by bolo dobré. Ale ľútosť nikomu nepomôže. Ani Tebe, ani im. Tento svet náš existuje v protikladoch. Nikdy nebola a ani nebude doba, že všetci budú dobrí, bohatí, šikovní, úspešní a pod.
@jolinka Ved aj Teba odsudzuju, ze zijete 6 a si dotknuta, ze? Preto tak urputne branis Janu, lebo sama si na tom horsie 😉 🙂 😉 Ved maj aj 10 deti, ak to zvladnes, whitecat666 a ine co to chapu maju iny nazor a uz su zle a povysenecke. Ze som to napisala ostrejsie? Prehltnite to uz konecne. Mne je smutno ked vidim niektore deti ...nie je to voci nim fér.
@miku1 to ani ja nepozeram, to su take extremne pripady a myslim, ze keby im chceli uprimne pomoct, tak by ich urcite nenatacali (pochybujem, ze ti ludia chcu aby vsetci vedeli o ich mizernej situacii a lutovali ich, no ked uz ide cloveku o zivot a inu moznost nema, tak mu je vsetko jedno, takze prijme kazdu pomoc).
@mandala77
To je pravda, ze kazdy povazuje zodpovednost za nieco ine. Ja nikdy nikoho nahlas nelutujem, no vovnutri ma to vzdy zamrzi. Som skratka taka, prezivam ked vidim, ze niekto kto si nema ako pomoct musi zit v nedobrych podmienkach (jasne, ze by sa dalo cele hodiny polemizovat o tom co je vlastne dobre), aj ked idem do nejakej chudobnejsej krajiny citim sa potom este tyzden mimo.
Ale je to pravda, nemozu byt vsetci bohatí, šikovní, úspešní a pod. Niekto musi robit aj tie menej lakave prace.
@lune cha cha cha 😀 😀 😀 urputne branim, lebo som na tom horsie 😉 😉 😉
mas pravdu my zijeme z 25 eur na tyzden 😅 😅 😅 , kazdy den stojim pred tescom a zobrem na chleba. 😅
jedno stastie ze maju moje deti jednu zlatu virtualnu tetusku z konika, co ich virtualne polutuje a virtualne pohladi po vychudnutych tvarickach 🤐 🤐
a len tak mmch @whitecat666 som nikde neobvinila z povyseneckosti, s nou si celkom rozumieme, co sme chceli nakoniec napisat. 😉 😉
@whitecat666 Si to napisala len citlivejsie ako ja. Mam rovnaky nazor.
@zuzana76 samozrejme ze vsetkeho s mierou ja len ze Nie vsetko co ma nalepku bio alebo super neviem co take aj je a oplati sa za to vyhadzovat peniaze. Ludia akoby zabudali ze bezne potraviny su tiez vyzivne a hlavne nezatazuju penazenku a taktiez zivotne prostredie. Taka guinoa sa pestuje povacsine v juznej amerike a k nam sa dovaza co Nie je zrovna naj ku zivotnemu prostrediu a nehovoriac o tom ako to ovplyvnuje ludi ktori su na tejto potravine zavisli. Odkedy sa guinoa vyhlasila za super food domorodci pomaly trpia hladom nakolko ceny sa pred nich aspon spatnasobili. To iste sa stalo s kokosovym olejom. Pred par rokmi som ho kupovala za facku teraz chcu pomaly 5 eur za to co som zvykla platit 1 max 2.
fakt si baby vazim, ze ste sa ma zastali a pochopili moj styl setrenia, preco tak robim..
mam tak trocha potrebu uviest na pravu mieru ako to u nas vlastne naozaj je - nikdy som nemala problem na nete o svojom zivote pisat uprimne, kto ma uz trocha pozna, tak asi vie..
ano, pochadzam z rodiny, ktora bola posledne roky pred tym ako som sa osamostatnila socialny pripad.. naozaj sa stalo, ze sme nemali co do ust, pretoze sice moji rodicia zacali ako stredna vrstva /so 4mi detmi o ktore nemali problem sa postarat/, skoncili vdaka systemu co nasledoval po neznej revolucii a otcovej chorobe v zlom case takmer na konci spolocnosti, moja mama ale dokazala aby som mala vzdelanie, aj ked to nie je niekolko VS, ale len maturita..
takze vdaka tymto zazitkom si velmi vazim jedlo a ostatne veci, prave vdaka tomu neznasam plytvanie a snazim sa setrit a rozmyslat.. ale nikomu nezazlievam ak so svojimi peniazmi naraba akokolvek, tolerujem vsetko, co neublizuje druhym..
teraz mam muza, ktory pracuje uz 12r. v americkej spolocnosti, je IT manazer, ma pod sebou 30 ludi, plat ma vyborny.. bohuzial mame aj vyborne dlhy, pretoze sme sa rozhodli postavit dom a muz mal nejake dlzoby z mladosti, ktore sa s nami tahaju doteraz.. to ale neznamena, ze sme socialny pripad a ledva platime elektrinu, ci detom oblecenie, zakladne veci a nezodpovedne plodime deti..
ja mam odpracovanych 8rokov bez jedneho mesiaca, ked sa mi nedarilo najst si robotu.. zacinala som ako predavacka, ale skoncila ako junior uctovnicka.. setrime jednoducho preto, lebo ano - aj sa nam lahsie dycha ak si mozeme odlozit viac penazi ako to bolo predtym, ked sme nesetrili, ale aj preto, lebo ma to jednoducho bavi..
nemam obavu o to, ze by sme svojim detom nedokazali zaplatit v buducnosti kruzky, alebo by chodili v otrhanom obleceni - ale nikdy som im nechcela dopriat vsetko co im na ociach vidim, aj keby som bola milionarka.. jednoducho mam v okoli par velmi dobrych prikladov deti, ktore maju doslova vsetkeho vela a nevazia si to.. moj ciel je vychovat dobrych, slusnych, tolerantnych, samostatnych a liberalnych ludi.. tym ale nechcem povedat, zeby z deti, ktore maju vsetko vyrastli zli ludia, len proste chcem svoje deti vychovavat inym stylom..
ano, nebudeme mat nikdy na "bezromyslu rozhadzovanie", kazdu korunu si vzdy rozmyslime do coho investujeme, hypoteku budeme splacat este dlho.. ale tak ako niekto makal na byt bez hypoteky, my sme makali popri hypoteke a mali sme ju uz ako mlade ucha, ked ini este len byvali u rodicov a rozhliadali sa do buducnosti..
nikto nikdy nema pravo sudit druheho za jeho sposob zivota, toboz nie urazat - kazdy zije tak ako vladze, dokaze.. prajem krasny predlzeny vikend vsetkym a dufam, ze som uspokojila jednu osobu, ktora si doteraz myslela ako vidi do mojej domacnosti.. /hoci verim, ze sa dokazes chytit par slov a vydedukovat si z nich nieco proti mne.. nech sa paci../
@jana_eyre v pohode vsak my "mnohodetne socky" 😀 😀 musime drzat spolu.
ty nie si povinna nikomu obhajovat svoj zivot ci hospodarenie. ti co odsudzuju, tvoje deti nezivia. /ozaj aj moJ muz pracuje v podobnej oblasti, je programator so slusnym platom 😉 /
Poviem pravdu my mame 4 deti, a napriek tomu som len velmi zriedka nadabila na ludi, co by nas odsudzovali ci povazovali za nezodpovednych. dotycna lune bola prva za posledne roky, ze som sa stretla s reakciou typu "ty si urcite na tom horsie, teba iste tiez odsudzuju"
Je to blbost, nam sa bezne stava, ze ked nas ludia vidia, 4 krasne usmievave pekne oblecene deti..ze za nami pobezia, blahozelaju ku krasnej rodinke, praju vsetko dobre, pozehnanie atd.. 🙂
@jana_eyre vyborne napisane, tiez nesetrim preto, ze musim, ale tiez nerada plytvam a nemam cas behat kazdy den do obchodu a rozmyslat, co varit, kedze sa casto stava, ze muz dojde o pol tretej z prace a ja do prace utekam, lebo dcerka prvy rok v skolke viac doma a nie je cas ani priestor, spekulovat, musim mat doma prichystane, co budu jest, na veceru, na rano. Radsej usetreny cas a peniaze dam na vylety
@jana_eyre raz sa mi stalo ze somzakladala vozik v supermarkete s 3 detmi a bezi za nami starsi pan, ja ze chce otravovat abo co.. a on mi dava ruku a hori "pani dakujem vam v mene republiky, ze ste sa rozhodli vychovat 3 slusne deti" 🙂 🙂
som nevedela ci sa mam teraz nahlas rehotat 😀 😀 😀
@jana_eyre Tak ako písali baby hore...nemáš dôvod čokoľvek a komukoľvek vysvetľovať...Zopár rokov tu na MK myslím každá z nás eviduje niektoré jednotlivé nicky a vie si urobiť aký taký obraz o človeku, ktorí tu prispieva. Takže napr. mne o sebe vysvetľovať nemusíš, stretám ťa v diskusiách dosť často a už nejaký obraz o tebe mám 🙂 A všimla si si niekedy, že najhustejšie sú vždy osoby, ktoré sa schovávajú za obrázok copatého dievčatka? 🙂 Tým teraz nenarážam na všetky baby, ktoré tu foto nemáte....Ale tie čo ste tu už dlho, ste ma dúfam pochopili, ako som to myslela 🙂
@jana_eyre nie si povinna nikomu nic vysvetlovat, z mojho okolia a pocas mojho zivota som si vsimla jednu vec, ze cim lahsie ludia k peniazom pridu tym menej si ich vazia,....nepoznam nikoho kto by si nevazil peniaze ked si ich tazko zarobil.... a pre mna nie je umenie minut peniaze ale zit, vyzit a usetrit z mala nedokaze kazdy...
tiez som z rodiny kde nebolo penazi na rozhadzovanie,, hoci na pokraji biedy sme neboli....a napr. obdivujem dodnes moju mamu ze vzdy dokazala usetrit aj z mala, doteraz zaraba nieco malo viac ako minimalnu mzdu a vzdy aspon nieco dokaze usetrit...
zijem v zahranici, nie nemecku, rakusku kde su potraviny pomaly lacnejsie ako na slovensku, nezarabam zle a ani moji kolegovia a vela z nich setri, nakupuju v lidli al. ked su akcie v obchode,nepotrpia si na znackove veci, skor investuju do zalub, vyletov a spoznavania sveta...
a x vysokych skol tiez nic nevypoveda o inteligencii cloveka, tiez mam len maturitu, ale mam aj skolu spravenu v zahranici, certifikaty z troch cudzich jazykov a nevesiam to kazdemu na krk....

Neviem ako sa charakterizuje stredna vrstva a ani mi na tom nezalezi. Tak ako som nepisala nesetrim ale neplytvam. To ze si chlieb povacsine peciem sama je len koli tomu ze chcem lepsie vediet co v nom je. To ze si robim kefir z tibetskej huby je koli tomu, ze tymto probiotikam verim viac ako kupovanym acidkam. To, ze si rezance do nedelnej polievku urobim sama (alebo ich urobim manzel s detmi) nie je nutnost....ale este som nenasla medzi kupovanymmi take ktore by mi ich nahradili.....mohla by som pokracovat ale je to zbytocne. Prosto nejeme polotovary a ked clovek vari zo zakladnych surovin, ma maso cca 3-5xtyzdenne, neulietava na extra drahych vychytavkach...tak to prosto takto vychadza.
Dlhujeme s mm maximalne tak nasim rodicom za to ako nas vychovali...