Koľko je málo a koľko dosť?

radqa
28. dec 2021

Ahojte často to tu čítam a tak sa v poslednej dobe zamýšľam koľko je podla Vas malo na "vyžitie" na mesiac a koľko je dosť?
Myslim ked odratame povinne platby (hypo, energie...) niečo malo do šetrenia, nechane si niečo na auto a oblečenie bezne male náklady.... Ano viem ze to všetko záleží od platu, počtu ludi v domacnosti a podobne.. A nie nechcem aby mi tu niekto písal konkrétnu sumu koľko Vam zostava... Ale viete že s akou sumou by ste to isto nedali?

ruzasipova
29. dec 2021

@radqa Pri tychto vymenovanych veciach pre 4clennu rodinu, pri 1000€ a menej.

ivangeline
29. dec 2021

Ehm...to tiez zavisi presne os tych veci...kde byvas..ake mas naklady.. ci sa viete uskromnit.. kolko deti.. Za seba napisem, ze sme to dali zo dna na den obaja bez prace skoro rok. ;) Teraz su uz ine podmienky... ale..

miruska320
29. dec 2021

3 deti,2 auta,nijake výnimočné nákupy ,strava,drogéria,každý mesiac treba hlavne deťom dokúpiť nejaké oblečenie,poplatky a potreby do školy ....myslím ,že pod 1000-1200€ by sme to dávali horko-ťažko

dr_smajlik
29. dec 2021

Podľa mňa málo je, keď musíš počítať v obchode drobné a kupovať lacné potraviny,nemôcť si dovoliť kúpiť niečo aj pre radosť. Dosť pre mňa znamená možnosť nepozerať po povinných platbách na peniaze a mať možnosť plniť si sny. Nie márnivo chcieť všetko, ale môcť si bez výčitky dopriať výlet s deťmi, občas sa najesť v reštike, kúpiť si aj niečo pre radosť. Niekto vie vyžiť z 300e,to ja si napr dnes neviem predstaviť, niekto potrebuje 1000. Osobne si myslím, že pre 4clennú rodinu ten jeden plat rodiča 750+ je v dnešnej dobe potrebný na to aby ste mali aspoň tak akurát. Ale to je len môj pohlad

ivkazba
29. dec 2021

Mňa by zaujímalo, k čomu ti bude táto informácia, k čomu ju využiješ?

viki_lv
29. dec 2021

Donedávna som bola ešte na rodicaku (6rokov) a mali sme tých cca 1100 € na to, čo popisujes. Žili sme si dobre, ale rezervu sme napríklad tvoriť nevedeli, lebo každých pár mesiacov vyskočili nejaké extra výdavky, ktoré ušetrené peniaze pohltili a na dovolenke pri mori sme za tých 6 rokov boli len raz😏 ale zas dovolili sme si pardnove dovolenky v SR a HU 1-2x do roka, jednodnove výlety, aj veci pre radosť, ovocie/zelenina/jogurty každý deň, občas reštaurácia, občas donáška. Pod tých 1000 € pri 4-clennej rodine je to podľa mňa len prežívanie a strach, čo bude... Hlavne keď teraz rastú ceny potravín, pohonných hmôt, energií... Som rada, že už pracujem, máme doplusu 500 €, po Novom roku chceme refinancovať hypo a spotrebak, tak to by malo byť ďalších 200 € doplusu, mužovi v januári zvýšia plat o 6 %... Takže takto som celkom kľudná, ale zas bojím sa hyperinflacie 😏

mimikarol
29. dec 2021

Jedno dieťa + 2 dospelí. Keď zostane po odrátaní všetkého čo píšeš minimálne 1000€ tak v pohode. Neskutočne išli ceny hore, ideme na nákup a 70€ padne ako nič. Máme 2 auta, muž tankuje cca za 200€ mesačne, niekedy viac, niekedy menej. Časť mu preplaca firma. U nás sa kupuje veľa ovocia, zeleniny. Oblečenie značkové nekupujeme, nesetrime jedine na obuvi, ale zas nekúpim si tenisky za 100€. Takže za mňa pre trojčlennu domácnosť tých 1000€ aspoň.

babulkomale
29. dec 2021

@radqa napriklad pre stvorclennu rodinu treba zopar tisic, vzdy je nieco co treba, topanky, lyz.bundy, vylety, oslavy, torta, oprava auta, vysaavc sa pokazi, treba dat vytepovat calunenia...
Na dostojne fungovanie urcite nad 2500€ potrebujes.

cubo2
29. dec 2021

"Ale viete že s akou sumou by ste to isto nedali?"

Snazis sa zistit zivotnu uroven diskutujucich, ci? Kazdy ma nastavenu svoju zivotnu uroven a vydavky inak - podla vysky svojho prijmu. Kazdy ma iny majetok - niekto byva v zdedenom byte, niekto si musel kupit svoj a plati vysoku hypo. Niekto ma vela deti, niekto ziadne deti. Niekto byva v Bratislave, niekto v malom okresnom meste.

Uplne zbytocna otazka. Ale odpoviem ti na to, kedy je to "dost" - ked si zijes spokojna so svojou zivotnou urovnou, nic ti nechyba a mesacne ti ostane na ucte viac, ako bolo mesiac predtym 🙂

lucka114
29. dec 2021

My sme 4 .. dvaja dospelí a dve deti.. z môjho RD sa platia všetky veci ohľadom byvania, tv atď, z mužovho platu strava a ostatné výdaje .. na mesiac nám stačí cca 500-600 €, zbytok ušetríme, dokonca ja viem z RD ušetriť do 200 € mesačne..
Ale, nemáme žiadne pôžičky, hypotéku (to sme si vyriešili ešte pred deťmi), a všetky náklady na život minimalizujem na nevyhnuté .. čo netreba, nekupujem,jedlo nevyhadzujem ... Našej rodine nechýba nič..

lopka1313
29. dec 2021

Ja som donedavna zila sama v KE a zarabala cca 620 eur + stravne listky. Ubytovanie ma stalo do 200 a este som sporila + davala na poistku dokopy 120. Bez auta, doprava mesacne priemerne okolo 30 eur. Dokonca som cca rok dokazala z toho splacat rodicom moj ntbk - cca 50 eur mesacne. Dalo sa, ale zimne topanky, kabat, zubar alebo nejaky (aj mensi) nabytok do bytu som platila z toho nasporeneho. Parkrat do roka sa mi vyplatili preplatky na energiach, tak to bola tiez pomoc... Teraz mam vyssiu vyplatu, zijem inde, byvanie ma stoji rovnako, ale uz to z takej sumy nezvladam.