icon

Koľko mesačne dokážete ušetriť na bývanie?

29. jan 2025

Koľko sa vám podarí ušetriť mesačne? A koľko ste mali našetrené keď ste išli kupovať nehnuteľnosť.
Chceme kúpiť byt, alebo začať stavať dom. Mne sa podarí ušetriť
Asi 600 mesačne a na spoločnom účte s manželom asi 300.. zatiaľ však máme našetrené len asi niečo cez 2000. (Platili sme svadbu a pod.) Preto nemáme ešte dosť..

autor
29. jan 2025

@colsami a teda do tých 900 som nerátala aj manželove úspory, aj on ušetrí.. plus viem ušetriť aj viac lebo niekedy mám vyšší príjem záleží od práce

autor
29. jan 2025

@gabriellka pozemok našťastie máme už kúpený

kavasmliekom
29. jan 2025

Minulý rok kedy ste mali svadbu?

autor
29. jan 2025

@kavasmliekom 2024 október

autor
29. jan 2025

Mňa by zaujímalo čo by ste na našom mieste robili? Lebo podľa vašich rád (nemyslene v zlom) si byt, alebo možno dom nikdy nekupime, žili by ste v podnájme roky? Platíme nájom 700€

kavasmliekom
29. jan 2025

Máte 4000e a mesačne odlozite len 2000e? Kde preboha dávate 2000e?

amelia89
29. jan 2025

@zic nechapem pointu,ja hovorim ze na nasetrenie nejake sumy to chce cas. ona pise ze su mladi. my sme si tiez ten prvy byt mohli dovolit az skoro ako 30rocni. ked sme zacali setrit stal 3kk byt v prahe okolo 200000€, kym sme boli schopni ist pozerat nejake byty tak stali uz okolo 300… no takze sme hladali developera ktory neziadal 20% ale stacilo mu 15% z hypoteky.. ked sme na to ale vtedy nemali tak smola.. ale dolezite je zmienit aj to ako sa v case vyvijali aj nase platy. boli sme schopni odkladat stale viac a ani ta vacsia hypoteka uz nebola taky problem.
ale keby sme premyslali v zmysle ako pises ty tak si nekupime nikdy nič lebo ved potom to bude drahsie …

autor
29. jan 2025

@kavasmliekom zle som sa vyjadrila .. v čistom má manžel 1600€ a ja cez tých 2000€ čiže to úplne 4000 nie je.

veltraud
29. jan 2025

Ja som kupovala byt pred 8 rokmi, mala som nasetrene asi 2k 🙂. Napochodovala som do banky, se dobry den, chcela by som 100% hypoteku. Vtedy este davali na vynimky plnu sumu. Len mi dali podmienku, ze to musi byt byt, idealne 2izbovy a v konkretnej stvrti v ba. Dali mi ju. Potom este uver na rekonstrukciu a zariadenie. Mala som 33 rokov, na 30 rokov hypo. Aktualne -klop, klop- sa mi dari aj celkom setrit. Najneskor do patdesiatky by som ju chcela som splatenu, ak sa podari.

amelia89
29. jan 2025

ale ved kolko mate rokov ?

gabriellka
29. jan 2025

Zaťať zuby a odložiť polovicu príjmu. O rok budete mať 25 tisíc a ísť do bytu. A potom sa uvidí.

autor
29. jan 2025

@amelia89 ja mám 24 a manžel 30

alantroj
29. jan 2025

Vypocitaj si to tak aby splatka uveru bola cca ako najom. Vtedy bez problemov unesies hypo a to co navyse usetris ti ostane na dorabky a na ine. Dom by som ratala min 200 tis. ak bude banka ziadat 20% tak to mas 40 atd...vies si vypocitat. Pokial mas kde ist na prechodnu dobu (napr k rodicom) na ten rok, usporis ovela rychlejsie kedze tych 700 za najom mas v pluse. Na doraz nikdy nechod, hypo mas na 20 rokov a to rataj aj dake PNky, matersku nebodaj daco ine.

zic
29. jan 2025

@amelia89 skor my islo o to, ze 2000 je nic a mali by zrychlit (nie ze do roka planovat kupovat)... respektive zalezi kde a za kolko... inac mas pravdu

autor
29. jan 2025

@alantroj noo prechodné by sme nemali ísť kde..už tu bývame roky a do detskej izby by sme sa nezmestili...skôr to vidím tak, že musím jednoducho uškrtiť viac z miňania

katkaseiner
29. jan 2025

700 najom je velmi vela...zbytocne niekomu platis hypo 😉

autor
29. jan 2025

@katkaseiner no bývame vo veľkom meste

autor
29. jan 2025

@katkaseiner preto by som chcela platiť vlastnú hypotéku 😅

dagmara298
29. jan 2025

A v akom meste byvate a kde mate ten pozemok? Aj to rozhoduje pri sume. Ja by som radšej kupila byt , pri tej sume najmu a splacala hypoteku a popritom šetrili, ako tvrdíte aj teraz sa vam to dari popri najme. A potom asi cca o 5 rokov by som začala stavať, ked už viac bude nasetrene, banka aj keby idete na postupne financovanie stavby, tak na zaciatie stavby financie bude treba, aby ona potom pustila peniaze, a už na pozemky velmi nechcu davat hypoteky

zuzanaete
29. jan 2025

@katkaseiner Tak cena najmu zalezi aj mesta. V takej BA snad ani 2izbak nenajdes.

autor
29. jan 2025
dagmara298
29. jan 2025

A nad bytom ste zatiaľ neuvažovali? Na začiatok a potom postupne ten dom, mlady ešte ste tak nie he zatiaľ kam sa ponáhľať

autor
29. jan 2025

@dagmara298 no práveže uvažujeme najprv nad bytom 🙂

zuzanaete
29. jan 2025

Cisla inych ludi su ti uplne zbytocne. Osobne nasetrenych 2000€ ani nepovazujem za uspory. Urobte si svoju kalkulaciu. Pozrite ceny bytov, o ktore by ste mali potencionalne zaujem v meste, v ktorom chcete kupovat. 20% musite mat v hotovosti. Plus mat peniaze na vybavenie, pripadne rekonstrukciu. Plus zohladnit pripadny narast cien o 2-3 roky. A dostanete sumu, ktoru potrebujete mat nasetrenu. Bud okresate vydavky a ciel bude co najskor kupit byt alebo budete dlhsie setrit. Pri dome tych penazi treba oooooovela viacej.

dagmara298
29. jan 2025

Teraz idu aj postupne dole úroky a kym nemáte deti dostanete ešte vyšší úver, a neskôr ho môžte predať alebo prenajímat, keďže s platu vam vyjde hypo išla by som radšej dotoho ako platila taky vysoky najom

muchotrafka298
29. jan 2025

Mate slusny prijem, 4000 EUR nie je v dnesnej dobe malo. Z toho viete usetrit, ked mate jasny ciel (minimalne 2000 mesacne urcite). Ja 2000 EUR nepovazujem za ziadne uspory, to je nic, pokazit sa ti spotrebic doma a mas po peniazoch, alebo vacsia oprava.

alantroj
29. jan 2025

Kukala som a chcu aspon 10% cize ak budes chciet novostavbu, v ZA (ja som tiez ZA) 2izbak vyjde 200 cize ilustracne mas dat 20 a 180 ti da banka. Ak spolu usetrite 1200 mesacne mas 14 tis rocne. Za rok a pol nasetris na svoj vklad.

alantroj
29. jan 2025

Este ma zaujalo ze roky byvate sami, v najme a nemate nic nasetrene? Lebo 2 tis je nic pri hypo. Ak nie si naucena setrit, mas celkom problem. Musis sa zacat krotit a urcit si priority. Spisuj si mesacte svoje vydavky a zatried ich do kategorii - nevyhnutne, nutne ale viem usporit a pre potechu. V setriacom rezime tie pre potechu a tie kde vies sekat musis obmedzit.

autor
29. jan 2025

@alantroj no mám problém so šetrením trochu, ale tento rok som si dala závazok že ušetrím viac..ale nie vždy som mala takýto príjem, tak sa predtým ani nedalo veľa..na spoločnom účte po odčitani nájmu máme 1500€. (Ostatné peniaze na vlastných účtoch si buď ušetríme, alebo na vlastné potreby + trvalé príkazy)..ale ja fakt neviem ako ale väčšinou minieme na stravu a všetko možné okolo-cez 1000€ (na spoločnom)... A to sa nestravujeme veľmi mimo domu, iba občas..

siska25
29. jan 2025

My sme s manzelom zacinali stavat dom 11 rokov dozadu, takze tie ceny boli uplne niekde inde. Pozemok sme kupovali v hotovosti. Ked sme zacinali stavat, mali sme uspory v hodnote 60 % z predpokladanej ceny stavby. 40 % sme si brali uver. Tiez sme byvali 7 rokov v podnajme v BA a setrili, aby sme mohli stavat a hlavne dostavat. Pred dvoma rokmi sme kupovali byt a tam sme mali usetrenych 40 % hodnoty bytu a 60 % sme brali uver.