Koľko mesačne dokážete ušetriť na bývanie?
Koľko sa vám podarí ušetriť mesačne? A koľko ste mali našetrené keď ste išli kupovať nehnuteľnosť.
Chceme kúpiť byt, alebo začať stavať dom. Mne sa podarí ušetriť
Asi 600 mesačne a na spoločnom účte s manželom asi 300.. zatiaľ však máme našetrené len asi niečo cez 2000. (Platili sme svadbu a pod.) Preto nemáme ešte dosť..
Aj tak, cca 4000e v cistom minus najom 700, ostava vam 3300e. Minus 900 co odlozis, ostava 2400. Keby aj stovka dve dole (ked tvrdis, ze to nieje uplne 4tis) - prosim Ta, kde miniete mesacne 2400 euro? Ani keby ste sa v restike stravovali mi to nevyjde, fakt nerozumiem.
ako vy máte rozdelené financie je síce vaša vec, ale @sisa_s ti napísala správne, aj keby ste mali sto účtov a rozdelené akokoľvek, po právnej stránke sú peniaze nadobudnuté počas manželstva spoločné. takže nie moje, tvoje
@zmrzlinka8 ale my vieme že sú naše, len ich máme na iných účtoch
Pises, ze 1000 EUR minies na stravu a veci okolo. Co je to vec okolo? Oblecenie, kozmetika, topanky, drahe konicky, dovolenky? Lebo ak chces usetrit, tak tieto veci musia ist bokom. Lebo ked potrebujes peniaze, nevyhnutne vydaje proste ci sa Ti to paci alebo nepaci musis skresat na minimum. Lebo mas pred sebou ciel, na ktory potrebujes tisice EUR.
Ja poznam cloveka, ktory kedysi vela rokov dozadu (20) za 5 rokov dokazal nasetrit na byt. Nebol na dovolenke, jedol iba doma, nic si nedoprial, ale usetril na byt v hlavnom meste. 2 izbovy v novostavbe, ale bol len jeho bez hypoteky. Kupoval si len nevyhnutne veci, dokonca predal auto, na vylety nechodil, do prace isiel MHD, co bolo lacnejsie ako auto. Oblecenie dostaval na sviatky od pribuznych, aj zakladnu drogeriu.
@colsami ešte manžel odklada na svojom účte okolo 300. Plus platí hypo na pozemok, ktorý kúpil kedysi s bývalou (ju už vyplatil). Takže ešte mínus to
@muchotrafka298 strava, máme 2 autá, kozmetika, plus máme psa.. tak sa to nakopí..ale je mi jasné, že musíme ubrať... 🙂
K hypoteke sme mali nasetrene 150k, to sme nasetrili kym sme boli bezdetni. Teraz s 2 detmi urcite odkladame menej, resp mame vyssie naklady na byvanie, stravu, skolka, veci pre deti…ale zas aj zarabame viac.
Takze za mna ak setrit, tak poriadne na tom zamakat pred detmi a zacat v nejakej mensej startovacej nehnutelnosti a nemat velke oci stylom z detskej izby do velkeho baraku.
@milanemila noo... už teraz bývame vo veľkom byte asi 3 roky a určite budeme kupovať veľký byt, ináč budem radšej platiť nájom ako doteraz, než ísť do menšieho, keďže už mám nejaký štandard..
Uspory 2000 a mas urcity standard, ze chces len velky byt? Co spravis, ked budete musiet zit z jedneho platu? Cokolvek sa moze stat a jednu hypoteku uz mate na pozemok. Budete vediet vyzit napriklad z 2 tisic? Ty chces setrot, ale zaroven mat svoj zabehnuty standard.
@muchotrafka298 tak v ZA sa dá zohnať 4-izbak za 90 000, ale aj dvojizbak za 22000€ v novostavbe, takže určite budeme riešiť väčší byt v paneláku.
@muchotrafka298 mali sme svadbu ako som písala, preto máme teraz len toľkoto, verím, že za nejakú dobu sa nám podarí našetriť dostatok
Myslela som 190000
Nad peniazmi na 3 uctoch proste nemozes mat kontrolu. My mame spolocny ucet (sme jedini koho poznam co to takto ma), kazdy kartu. ked som chcela setrit musela som kukat prevody z uctu plus pohyby na karte. Cize davat dokopy 2 zdroje udajov aby som vedela kde minama a neviem o tom. Napr som zistila ze kvety co si kupujem sa mesacne vysplhaju na slusnu ciastu. Ty ak by si mala kukat udaje z 3 uctov plus k nim karty amen tma. Dalej zivt 2 auta ako bezdetny par? Havarijna, zakonna, opravy, tankovanie. Naozaj ich potrebujete ale ich mate preto ze "na to mate"? To su len 2 postrehy. Ver mi ze 90 % ludi je pre mna financne negramotnych. Bez urazky. Neucili nas to na skole. A sposobi ti to do buducna problemy ak sa nezastavis a nezamyslis. Ked si stanovis jasne priority tak bude lahsie ich dosiahnut.
Este to tu asi nebolo spomenute, ale v prvom rade by ste mali mat nasetrenu rezervu pre kazdy pripad (do ktorej sa nesiaha) vo vyske vasich 3-6 mesacnych vydavkov, odpovedz si sama, kolko to je. Maju to byt peniaze pre pripad necakaneho vypadku prijmu z dovodu urazu, pn, apod., aby ste mali z coho platit nutne vydavky. Tych 2000 eur asi nestaci. A az ked budete mat rezervu, potom sa pustit do setrenia na zaklad hypo.
A co sa tyka uspor pred kupou, mali sme podobne ako vyssie milanemila a bolo to k hypo na kupu bytu, nasetrili sme to ako bezdetni. A suhlasim s jej radou - nemat hned velke oci 😉
@alantroj tak ja som auto kúpila už dávnejšie keď som pracovala v zahraničí a manžel má staršie auto od rodičov. Potrebujeme 2 autá. Ja dochádzam na externé štúdium do iného mesta, snažím sa chodiť vlakom, ale niekedy musím autom, keď spoje nie sú a manžel chodí na svojom do práce. Ale využívame hlavne moje, keď sa dá chodíme MHD
@alantroj asi máš pravdu s tými účtami, ale nejak nám to takto zatiaľ vyhovuje, máme v tom prehľad, ale chceme mať aj súkromie, keď chceme jeden druhému kúpiť darček napr. a keďže nechce veľa míňať zo spoločného, tak na to mám svoj - napr na fitko a podobné veci
@lin_a ja radšej budem šetriť dlhšie, ale chceme jednucho minimálne 3-izbak, keďže plánujeme aj deti...v inom prípade dám vyhovuje zatiaľ nájom
Ak to nie je tajné, v akej oblasti pracuješ? Lebo 24 ročná bez VS, robila si v zahraničí, predpokladám, že tam asi gastro alebo dačo podobné. Možno sa mýlim. Ale dvojku v čistom mať je fajn.
@miko_matata v zahraničí som pracovala v turizme, keďže ovládam dobre AJ. A kvôli anonymite nechcem písať kde robím teraz.
@miko_matata ja si tiež hovorím že čo robím zle že mám o pár rokov viac, chodím "iba" do roboty a zarábam menej. A tu pani zarobí dvojku v čistom a ešte popri tom stíha aj výšku..
@buberova tipujem dáke služby, ala nechty, vlasy, to sa dá aj bez školy.
Máte veľmi dobrý základ na to, aby ste si to mohli dovoliť pri takom prijme, len otázka je, či to bude trvať chvíľu a priškrtíte opasky alebo 5 rokov, lebo zo štandardu nepopustíte. Nám sa s mužom podarilo kúpiť veľký byt ako mladým a to tak, že on chvíľu býval ešte u rodičov a veľkú časť výplaty odložil a ja som po škole bola len rok v práci, ale vo firemnom byte a za rok som ušetrila 10tis eur pri o dosť nižšom prijme ako ty, jednoducho som rok išla na maximum 😅 potom sme hneď kúpili byt a štandardy sa nám zvýšili...
To sa musi kazdy rozhodnut sam, ze ci bude mat svoj standard a nepopusti z neho alebo bude setrit, standard si docasne znizi a bude mat nehnutelnosti skor. Lebo nikto nevie, ako sa budu ceny hybat o par rokov, ci to bude vobec este realne pre vas nasetrit tolke peniaze, ked chcete mat ten svoj standard, na ktori ste zvyknuti.
Ja sa radim skor k tym, ktori ked chcu nieco, tak viac na to setria, ci je to dovolenka, spotrebna vec a podobne. A vobec sa za to nehanbim.
Dnes mate prijem 4000, zajtra ho mat nemusite. Doba je bohuzial taka. Pises, ze si vies v Ziline kupit 4-izbovy byt za 200 tisic, to je dnes, nie je zarucene, ze tie byty budu tolko stat aj o rok, dva, desat. Nemusi Ti vyjst ani hypoteka na celu nehnutelnost, ako to planujete. Musis mat minimalne 20 percent, ak budes aj rekonstruovat, tak este viac. Lebo vacsina "lacnych" bytov je v stave, ze bez rekonstrukcie tam proste byvat nebudes.
No a samozrejme ako tu bolo spomenute, potrebujete aj rezervu na to, keby sa nieco stalo, aspon tych 6 platov. Takze toto este k tomu. Aby si nemusela rozmyslat, ked sa Ti pokazi auto, pracka, chladnicka, kde na to vezmes.
@autorka mate spolu cca.3.600€, 900 ušetríte, 700 podnájom. Ostáva 2000. Píšeš, že 1000 dávate na stravu ci ako?
No pozri, keď chceš seriózne šetriť, polovicu hneď odložiť a so zvyškom hospodáriť. Inak sa ti nepodarí ušetriť nikdy nič.
Plus taktiež teraz neviem na o bývate vo veľkom byte, to sú tiež zbutocne výdavky, mala by si čo ja viem hneď 100-200 eur naviac.
A tiež počítaj s tým, ze cena bytov bude len rast, cize ty kým za 2-3 roky dačo konečne našetris, ceny budú opäť niekde inde a zase budeš mat malo.
A zivit 3 ucty úplná zbytocnost, plus peniaze ležiace na účte ti iba zbytocne strácajú na hodnote. Ja na vašom mieste pozerám byt už teraz, ppkial niečo nájdem, idem do toho a platím hypo už teraz. Zvyšné peniaze dorovnas spotrebakom, ktorý vieš pekne splatiť aj skôr (budeš mat väčšou motiváciu viac šetriť a nerozhadzovat peniaze na blbosti, ktoré ani nepotrebuješ, ale keďže na to mas, kúpiš si ich samozrejme).
Tak kazdy to ma inak, my kym sme boli sami dvaja nepotrebovali sme kupovat velky byt, takze vtedy nas 2izb 55m uplne vyhovoval a aj tak sme popri praci, cestovani a volnocasovych aktivitach v nom travili malo casu. Pred 12 rokmi bola jeho nakupna cena nieco cez 130k, takze ani hypoteka ani naklady na byvanie nas nezatazovali a vedeli sme odkladat na to vacsie byvanie 🤷🏼♀️ Byt pre rodinu sme kupovali uz velky 4izb aj so zahradkou. Neviem ake su u vas ceny, ale v BA uz su take, ze kebyze nemame nasetrene, tak splacame 400k hypoteku a taky zavazok sme teda nechceli. Cize mne absolutne dava zmysel sa najprv trosku uskromnit a postupne sa dopracovat do tej “vysnivanej” nehnutelnosti.
Minimálne 30 tisíc aby ste mali ready, či už na dom alebo byt.
Dom rátaj, že ak chceš nejaký lepší, tak celková cena bude okolo 300 000-400 000 a len základy a múry do výšky 1m kľudne môžu stáť tých 30 000 čo vám treba našetriť, ak si teda pozemok vyčaríte prútikom.
PS: Pošli mi ten 4izbák za 90 000 v žiline, kúpim ho vďaka.
Zarabate celkom v pohode, len teda neverim ze v ZA su tak vysoke najmy (teda verim, ale verim ze su aj lacnejsie)... Aj v BA sa da existovat s nizsim najmom ako 700E... viem, mozno o drzku, ale da (sesterka prenajima za 550, takze urcite sa da). To ze mate vysoky standard je sice pekna vec, ale ked nemas vlastnu nehnutelnost, zbytocne existujete na dlh. V prvom rade splacate pozemok, v druhom mate 2tis. E. Tolko by ste mali byt schopny usetrit za mesiac. Na nehnutelnost potrebujes minimalne 20% ceny. Jasne, da sa aj menej, a dofinancovat spotrebakom, ale ten spotrebak je skor kopanec do zadku (kvoli vyssim %). Pocitaj s tym, ze ked raz otehotnies, budete platit hypo a fungovat z jedneho platu... ok z o nieco viac ako jedneho platu a nebude to ziadna slava. Urcite by som sa snazila co najskor dat dokopy peniaze na depozit a vziat nehnutelnost - pre zaciatok fakt radsej byt. Jednak nestraca na hodnote a po druhe... pri dome by ste museli platit este stale prenajom a aj hypo (ak teda predpokladame ze planujete este len stavat a nekupovat hotovy dom)... to uz by ste asi nemali priestor na setrenie.
Drzim palce, je to cele len o zvyku. Nikto netvrdi ze nemozete ist na vylet, daju sa aj lacne vylety na zrucaniny, prechadzky po mestach, ale teda prejest 1000E ako par mi pride fakt luxus. My sme 2+2 a tolko neprejeme ani v najhorsom mesiaci. Tento mesiac sa pohybujeme okolo 500E - este jeden nakup dame zajtra, to bude aj tak v najhorsom 600E

Kolko ste minuli na svadbu?