icon

Koľko míňate na oblečenie a kozmetiku?

16. mar 2025

Zdravím,

chcela by som sa opýtať akú čiastku míňate na oblečenie alebo kozmetiku a pod. proste PRE SEBA.? Je mi jasné, že každá sme s iných pomerov.

Ide o to, že ja som študentka VŠ a príde mi, že veľmi málokedy si niečo kúpim, či už sa to týka oblečenia alebo kozmetiky. Ale ked si niečo kúpim alebo niečo spravím pre seba, tak mi príde, že mama mi to dá na oči, že na čo mi to bolo a pod a ja sa citim nedobre... Pritom to ide z mojich peňazí z brigády. 🙂 Samozrejme, chcem aj šetriť na odstahovanie sa, ale mam vnútorný konflikt, či žiť tu a teraz a kúpiť sa čo mi spraví radosť alebo šetriť. Mam okolo 1500€ na sporiacom momentálne a o rok končím VŠ. Chcem sa aj hneď sťahovať do podnájmu. Momentálne nemam brigádu uz ale zháňam. Možno aj preto mám ešte väčšie výčitky, ked si nieco kupim. No závidím kamoškam, keď si kupia niečo nové, lebo je to tak často. Nechapem kde na to berú peniaze.
No chcela by som vedieť nejaku normálnu čiastku, čo by ste povedali, že je ešte v norme, aby som sa vedela odraziť.

Strana
z2
enmery
16. mar 2025

Čo je normálne pre mňa, nemusí byť pre Teba. Neboj, odstahuješ sa od mamy a už Ťa nebude buzerovať, že si si niečo dopriala.

maca1984
16. mar 2025

A to je presne to, že v tomto sa nemáš odrážať od niekoho.
Riaď sa sebou, svojimi príjmami/ výdavkami, tým na čo potrebuješ šetriť.

lindous
16. mar 2025

Tu naozaj neexistuje nič ako "normálna" suma, záleží to od príjmu a od toho koľko a dokedy chceš našetriť... ja som počas VŠ, keď som iba brigádovala a šetrila na osamostatnenie uťahovala opasok určite viac ako dnes, keď mám stabilný príjem a našetrenú rezervu...ale napríklad kozmetiku som kupovala aj vtedy drahšiu, lebo mám problematickú pleť a neznesiem hocičo a naopak, oblečenie zas kupujem len minimálne a to čo fakt potrebujem do dnes... v tomto sa naozaj nemá zmysel porovnávať...

biba_18
16. mar 2025

no, a tie peniaze ktoré míňaš na seba máš odkiaľ? veď keď z brigády hoc aj 100% kebyže dáš ...

autor
16. mar 2025

@lindous Ja mám tiež problémovú pleť. Ked nemám lepšiu kozmetiku, tak sa mi robia vyrážky. Našťastie silné akné sa mi už celkom stiahlo, ale mám strach odvtedy šetriť na kozmetike.

martul
16. mar 2025

Tak napríklad ja mojej dcére kupujem, čo potrebuje. Je študentka, chodí na brigády, ale to si odkladá. Ja to beriem tak že je to moja povinnosť kúpiť oblečenie a kozmetiku, čo potrebuje. Tiež ma problémy s pleťou. Viem, že hovadiny si nekupuje, tak jej to proste platím. Keď skončí školu a bude mať normálny plat tak si to bude platiť sama.

autor
16. mar 2025

@biba_18 Z brigády všetko. Rodičia má ešte podporujú intrak najomne + strava. Čo sa tyka týchto vecí ako kozmetika oblecenie, tak to ide všetko z brigád. Aj čo sa tykalo elektroniky alebo spotrebičov, to už som si vždy hradila sama. Aj preto že mi odišiel notebook tak môj rozpočet zaplakal o 500€. 🥲

biba_18
16. mar 2025

a to že mama vraví že načo ti to bolo a podobne - to je čisto manipulácia.
iné by bolo ak by ťa nabádala na šetrenie nejakým spôsobom - ale tie slová ktoré používa nie sú motiváciou, ale manipuláciou ...
odpoveď na tvoju otázku - ešte si na škole, šetriť nemusíš - ale - čo som prízvukovala aj svojmu dieťaťu - nemusíš, ale mohla by si aspoň trochu - aby si vedela, čo to je, nerozbiť všetky peniaze len preto že môžeš ...

personality
16. mar 2025

No keď som chodila do školy, ja už ani neviem, myslím že som si nič nekupovala. A keď som už mala výplatu, tak som si platila ubytovanie a co mi zvýšilo tak som minula na to, čo som chcela. Takže dokončiť školu a hospodáriť si. Ja nevidim nič zlé na tom, ak minas svoje zarobené peniaze, ak to mame vadí, tak sa snaž pred nou skryť co máš nové. 🤷‍♀️

enmery
16. mar 2025

Ja napr míňam na kozmetiku. Teraz mám 40 a som zato vďačná, lebo je to vidno. Tiež som mala mastnú pleť s vyrážkami. Potom knihy a jedlo. Oblečenie a takéto veci ma netrápia. Pritom ina baba si ide zas outfity. A cestovanie. Pre niekoho vyhodené peniaze, pre mňa ako kyslík na dýchanie.

biba_18
16. mar 2025

@martul presne. synovi sme kupovali všetko kým študoval - a naposledy keď som mu kupovala topánky cez net - zobrala som 4 - po 2 z "letných" a "jesenných" že nech si vyberie z každého jedny a tie druhé sa vrátia. nakoniec sme mu nechali všetky 4 😂 že svojich topánok si ešte ponakupuje za život dosť ...

autor
16. mar 2025

@personality Niektoré veci pred ňou veru skrývam, aby som sa vyhla rečiam. 😄

simik22
16. mar 2025

Nemôžeš porovnávať seba ako študentku, ktorá ma brigádu s niekým kto ma stabilný príjem, a tiež, niekto zarobí 3000€ a nejde si kozmetiku, oblečenie a dopraje si dve luxusne dovolenky ročne, niekto zarobí 1000 míňa na oblečenie. Je to čisto individuálne, keď budeš samostatná a zárobkovo činná, je na tvojom uvážení na čo minieš svoje peniaze 🙂

ivka21
16. mar 2025

Keď som bola na vysokej ako ty tak všetko čo som zarobila v lete na brigádach šlo na oblečenie a kozmetiku nemala som našetrené nič. Proste obmedzovať sa takto v takom veku som sa nechcela reálne šetriť som začala keď som začala pracovať.a nie nik mi nič nevykrikoval. Ale každý máme iné požiadavky a priority

autor
16. mar 2025

@ivka21 A ako ste potom zarobili na prvý najom a pod.? Lebo ja ked skončím VŠ, tak automaticky mi treba ísť do nájmu. Síce počítam s tým, že ešte brigádu najdem na celý ďalší rok, ale mám kameň na srdci v tomto. 😄 Po skončení aj praktický musím sa odstahovat, lebo bohužiaľ byvam daleko od pracovných príležitostí, vlaky zadarmo mat uz nebudem a ani tolko hodin cesty cestovať nechcem.

biba_18
16. mar 2025

tak keď vieš že hneď po škole MUSÍŠ, tak šetri ... ja som nemusela, najprv som si našla prácu až potom som sa odsťahovala ...

zic
16. mar 2025

Je to silno individualne. Ja som sa chcel velmi osamostatnit a preto som robil popri studiu co najviac a setril na byt.
Na margo najmu... neviem odkial si, ale budes potrebovat tak 2 najmy vopred + kauciu zaplatit.. to kludne moze byt aj tych 1500 eur... K tomu jedlo a tak.
To nie je o moralizovani ale o realnom zivote... A ked prides o pracu / brigadu, musis mat stale nasetrene na dalsi najom (ten sa plati vopred) a na jedlo a ostatne veci, co "dospelaci" platia.
Nevravim, ze nemas minat na seba, len ked sa zamyslas nad odstahovanim, tak mysli ja na to, ake to bude, ked budes byvat sama... ake budes mat vydavky, z ktorych sa nebudes moct vyvliect...

hankab
16. mar 2025

Ked ti napisem, ze 250-300€ mesacne, tak ta to akurat nastve. Zarabam si na seba a mozem si to dovolit, je to ine ako ked dostavaju studenti vreckove. A treba si aj uvedomit, ze to nie je iba o tom, ze “mama mi nechce dat peniaze/vycita mi”. Mama vo svojom veku ma uz inu financnu gramotnost.
Rodicia casto maju co robit, aby vsetko potiahli z vyplaty a zivit dalsieho dospeleho cloveka nie je len tak, ze tu mas 100€ a min si ich na co chces. Tym nechcem povedat ze ta dotuje, ked pises, ze minas svoje peniaze z brigady. No isto tym nepokryjes vsetky svoje zivotne naklady a tym padom ak mama zarobi malo a ma velke vydavky, tak sa moze citit dotknuta tym, ze co si zarobis minies “na hluposti”.

autor
16. mar 2025

Akoo ja to chápem aj to sťahovanie, že koľko sa platí depozit a pod. Už som si zisťovala. Ale dobrá poznámka. Preto aj hľadám ďalšiu brigádu popri škole.
Lebo viem, ze aj keby setrim hocikolko tak musim tak ci tak este zarobiť. 😄

Mamka nie je ani v nijakej nudzi alebo tak. Rodicia kupovali aj nove auto (druhe kt. netreba), novú telku, prerabali kuchyňu a pod. Ale zároveň ju chápem, že ona si tie peniaze zarobila, tak má právo si ich míňať ako chce. Ja ju neziadam o dotácie. 😄 Som rada ze vobec mam intrak zaplatený a stravu pocas školského roka. Aj za to som vďačná. 😄

hanaluteranova
16. mar 2025

Ahoj, mne nasi platili na výšce téměř vše, chodila jsem i na brigady, ale ne stále a na všechno včetně nájmu to fakt nevyšlo. Ale měli jsme to nastavené tak, že jsem opravdu kupovala jen nutné a mám to tak doteď, oblečení až musím, sem tam zajimavou knihu tak 4 do roka. Kupuju ale kvalitní jidlo. Pokud ale nepočítám to jidlo, které je řekněme pro všechny, sama na sebe nemám rozpočet téměř žádný.

sasa1310
16. mar 2025

to, že si rodičia kupujú veci ako je auto alebo TV (čo dnes kúpiš aj z polku výplaty) je ich vec. Nemajú 20 ani 30, nasporené zjavne majú penazí dosť, zabezpečení sú, tak si môžu kúpiť aj dve autá. Ty si tá, ktorá nič nemá a asi to mamu škrie, že viete všetci, že budeš zháňať bývanie a nešetríš si toľko čo by si mala. Moje dieťa si šetrilo, nekupovalo blbosti a 2 roky po škole si kupovalo vlastné bývanie na hypotéku. To len na margo toho šetrenia.
A áno kozmetika všetko, ide síce z tvojich peňazí, ale tvoje náklady stále platia tvoji rodičia.

marsmykkok
16. mar 2025

Už nerastieš-teda veci máš navždy, teda z oblečenia nevidím nič zlé kúpiť si každý mesiac kúsok-dva, hlavne treba pozerať kvalitu látky, šitia (bavlna a aby to nebolo ako sito) a nekupovať modne kúsky, skôr basic veci čo máš fakt aj na 10 rokov. Ja som od covidu nekupovala oblečenie a dobehlo ma to, teraz skoro všetko potrebujem nové a strávim tým viac času ako by som chcela, teda za mňa už radšej oblečenie kupovať priebežne. A kozmetika, raz za 2 mesiace kaderníčka 25 eur, farbím si vlasy kedže mám už pár šedín, to ty nemusíš a stačí strih dvakrát ročne. Potom máj až september raz mesačne obočie 10 eur. V zime si kreslím obočie, to 1 ceruzka 7 eur, make up 7 eur, v lete sa nemaľujem, krém mi vydrží dlho, to tak do 20 eur ročne, potom už len lak na vlasy, sprcháč a také blbosti bežné.

koniarova
16. mar 2025

Veľa. Veľmi veľa na seba míňam. Keby som na to nemala, tak sa uskromním. Aj ty môžeš len do výšky svojej peňaženky. Brigáduješ, to je super. Budeš sa o seba vedieť postarať.

hankab
16. mar 2025

Realnu hodnotu penazi si uvedomis az ked zacnes zarabat a platit vsetko, co treba. Cize aj byvanie, stravu, poistky, pohonne hmoty, vsetko okolo auta, pokazene spotrebice v dome, vsetky nutne prerabky atd. Ono je lahko zhodnotit, ze rodicia si mozu dovolit toto a tamto. Nevies kolko mesiacov setrenia je za tym. A to ti nepisem v zlom, tiez som bola mlada a myslela som si, ze z takych platov zit je nic, sak aj toto a hento si mozme dovolit. Teraz sa na to pozeram uuuplne inak. Ved len strava mesacne pre 3 dospelych ludi je 500-700€, z brigady by si nepokryla asi ani polovicu tipujem. Uz len to ze ti rodicia platia intrak je velka polozka, plus aj stravne, cestovne atd. Ako som pisala, inak sa na tieto vydavky budes pozerat o 10 rokov, ked budes z vyplaty zivit rodinu a tvoje deti popri tom minu 200€ na oblecenie a kozmetiku 🙂

bludna
16. mar 2025

@autorka Tiez som bola pred rokmi v podobnej situacii na vyske, kde si moje spoluziacky kupovali veci, o ktorych sa mne ani nesnivalo a tiez som rozmyslala kde budem byvat ked mi rodicia prestanu prispievat. Z brigady som mala nejake peniaze ale to bolo tak na nejake lacne handry v zare raz za cas, urcite nie na kupovanie elektroniky. Chcem ta len podporit, ze vela ludi takto zacinalo a rokmi sa vypracujes na vyssi zivotny standard. Ja mam momentalne 30 a niektore mesiace na seba a svoje zaluby miniem aj cez 1000 eur z penazi, ktore som si sama zarobila. Uzivaj si studentsky zivot, kazda etapa ma svoje vyhody a nevyhody 🙂 peniazmi sa budes trapit neskor. Predpokladam, ze podnajmom myslis zdielane byvanie. Tie sa v BA pohybuju cca 300 eur za izbu a to nie je take narocne platit ked si uz najdes prvy job.

autor
16. mar 2025

@sasa1310 Nove auto nekupite z polky vyplaty keď stalo cez 20 000 ale okej. 😄 Ja som nechcela túto tému moralizovanie ale nejak sa to tu zvrtlo. Chcela som vedieť koľko krát si študentky niečo kúpia pre seba.

hankab
16. mar 2025

Nemoralizujeme, pytala si sa v uvodnom prispevku kolko na seba miname. Ja som napisala 300€ mesacne. Ale ja nie som studentka a rodicia mi neplatia intrak. V tom pripade si tuto temu mala smerovat vyslovene iba na studentky, nie na pracujuce zeny 25+.

autor
16. mar 2025

@bludna Jeej dakujem 🥰 Tak to ma motivovalo. Áno, som dohodnutá s kamoskou na zdieľaný podnájom.

sasa1310
16. mar 2025

TV som myslela. A nemoralizujem, konštatujem ako to je

bludna
16. mar 2025

@sasa1310 Zbytocny hejt, ktory moralizovanie skryva za konstatovanie, wtf 😀 Tak mlada baba popri vyske pracuje, stara sa uz dopredu o to kde bude byvat ale nalozme jej, ze nema nasetrene dostatok rovno na akontaciu na hypo 🤦‍♀️ Trochu podpory a empatie by bolo urcite prijemnejsie citat.

Strana
z2