icon

Koľko miniete na nákup?

17. jún 2022

Baby koľko miniete v prepočte po tomto zdražovaní na nákup ? Ja za obyčajny , ničim výnimočný nákup t.j nejaké ovocie , zeleninu, cereálie, mäso miniem na jeden nákup ktorú vydrží týždeň 160-170e...mňa ide z toho rozhodiť , a to ešte máme z čoho , sú ľudia ktorí nemajú ani za čo nakúpit..
Ešte prídu nedoplatky čo sa všetko zvyšovalo 🙈🙈🙈..ja neviem neskutočne šlo všetko hore ..

karolinav
Odpoveď bola odstránená
zuzubb007
17. jún 2022

My musime mat kazdy den maso, a kopu sladkosti, takze nas rozpocet je cele zle, strava + obedy v robote, skole a skolke 1000 na 4 osoby

tianna
17. jún 2022

@dadis veru.. mne muž robí vo fabrike, o plate ako máš ty môže len snívať 😒 snažiť sa môže koľko chce, nepohne sa.. na minimálne navýšenie (cca o 60-80€ netto) musí čakať v priemere 2-3 roky kým mu povolia vyššiu triedu.. a to aj na tej - na výrobnej linke maximálnej - to stále vychádza cca o 400€ netto ako máš ty. Ja keby som pracovala, čo nemôžem kvôli ZTP synovi, by som mala len učiteľský plat. A potom tu budú mudrovat ako keď nestačí plat treba niečo robiť.. no normálne zle mi je z takých komentárov 😒 keby sa nezdrazovalo tak by sme všetci žili slušne ako dovtedy. Takto už ozaj človek pomaly ani mäso kupovať pravidelne nemôže 🙄

mpg
17. jún 2022

Keď objednávam veľký nákup z Tesco, tak keď som predtým platila okolo 80-100€, tak som zistila, že teraz za ten istý nákup platím približne o 20% viac. Vydrží mi to tak týždeň a pol, niekedy 2 týždne a k tomu dokupujem len chlieb, mlieko a nejaké drobnosti. Záleží aj koľko osôb je doma.

simca06022011
17. jún 2022

@tianna myslis ze odvody statu sa platia na to, aby stat rozdaval ludom na potraviny? NIe. Odvody sa platia presne na urcene veci, tak si pozri na co su tie "odvody" urcene. Ledva dochodky mizerne vykryvaju. dane su na chod statu, nebyt dani,mame polne cesty, nemame svetla atd atd. na bezen veci si maju ludia zarobit, na pracu a podnikanie maju mat vytvorene podmienky. Bohuzail u nas to pokrivkava.

tianna
17. jún 2022

@simca06022011 u nás sa hlavne zarobiť nedá.. nie je možné aby keď nemáš vysokú školu a nepodnikás si sa nevedela dostať ani len nad 1200€ s takmer 15 ročnou praxou.. a to teda samozrejme kopec aj vysokoškolákov nemá pomaly ani 650€.. veď to je absolútne choré.. veľké platové nepomery, atď. .. poznám IT ckarov čo majú cez 5000€ mesačne a robia snáď len po nociach lebo celé dni len na bajkoch trávia a na druhej strane ľudia makajuci vo fabrikách na 3 smeny už nevedia po vyplatení účtov pomaly ani poriadne na jedlo zarobiť pri tomto šialenom zdražovaní.. a ešte majú odvahu im platy nie zvyšovať ale znižovať.. mužovi vo fabrike akurát cca 2 mesiace dozadu vzali (teda všetkým) skupinové zo 7 na 3..

tianna
17. jún 2022

@simca06022011 ešte doplním že tá istá pozícia ako má muž len v DE okolo 2600€.. teda niekde tu musí byť sakra veľká chyba keď inde to ide len tu nie..

misana84
17. jún 2022

@karelova ale nie každá pozícia má takú províziu a nie každý môže byt podnikateľ, lekár, itckar… musia byt aj predavači, robotníci, kuchárky, upratovačky inak by stat nefungoval

martinka13
17. jún 2022

Týždenný nákup cca 100 eur. Okrem toho sa všetci stravujeme mimo domu (myslím obedy). Sme 4 z toho 2 deti 13 a 7.

lejusinka
17. jún 2022

@tianna nemam vysoku skolu a pod 1500 som plat este nemala 🤷🏻‍♀️ Moj manzel tiez nema vysoku skolu a zaraba este viac - ale ma svoju firmu ktoru tiez musel vybudovat od piki…

breznica
17. jún 2022

@tianna môj chlap má trojrocku a je zamestnanec a plat má cez 1500eur.ale robí aj 14 hodín denne 🤷 holt, buď niekto odrobi klasických 7,5hodiny (polhodinu na obed nerátam) a má menej, alebo robí ozaj od nevidím do nevidím bez akejkoľvek prestávky a zarobí viac. Bohužiaľ

tianna
17. jún 2022

@breznica nuž asi má šťastie.. môj keď pozerá ponuky všetko nástupný plat max. 900€ brutto s jeho školou.. nemá problém robiť aj 14 hodín, no ešte nič také nenašiel kde by mal nástup aspoň taký ako tu.. menej mať nemôže lebo by sme už absolútne nevyšli..

tianna
17. jún 2022

@lejusinka jasné, to je iné keď má svoju firmu, no na to tiež nemá každý vlohy alebo ako to povedať. Môj je veľmi snaživý, spraví všetko čo treba, ale toho podnikateľského ducha v sebe skrátka nemá. Ty musíš mať fajn prácu. Škoda že muž nič také nájsť nevie a to teda už pozeral xy inzerátov..

lejusinka
17. jún 2022

@tianna ani na som nic nevedela. Vysla som z gympla bez vsetkeho. Trvalo mi par noci sediet za PC a naucit sa nieco…netreba sa len stazovat ale treba aj zvysit svoju cenu na trhu prace 🤷🏻‍♀️

tianna
17. jún 2022

@lejusinka jasné, len ono je to už ťažšie za pochodu, keď musíš platiť hypo, účty, rodinu živiť. Do toho máš jedno z detí postihnuté ktoré keď chytí záchvat počuť ho na celé sídlisko, teda sústrediť sa na učenie je ozaj veľký problém. Ja sa nechcem sťažovať, všetko bolo ok, kým nezačal tento zdražovaci bordel a do toho ešte aj nizenie platu lebo raz covid kríza, raz Ukrajina, atď.

marzuz89
17. jún 2022

3ja minieme na stravu teraz okolo 70€. Nakup za 170€ na tyzden si nedokazem predstavit. Nekupujeme hluposti typu sladke vody, pribinaciky, sladkosti pre 3r dieta, polotovary.. Kupujeme aj maso v masiarstve, ziadnych 6 platkov sunky v plaste za 15€ kilo.. Jeme zeleninu, maso, mliecne produkty, ovocie, na kazdy den navarene.. A na takuto sumu sa teda nedostavam nikdy.

bluka2
17. jún 2022

@lejusinka z časti máš pravdu a fakt treba čím skôr investovať čas a snahu do svojej hodnoty na trhu práce, ale na druhej strane všetci sú iní...niekto sa ľahšie učí, iny má iné prednosti...tiež nie všetci v spoločnosti sú proste nadaní a múdri - a keď robia aj menej kvalifikovanú prácu by nemali živoriť a rozmýšľať, ako sa najesť na konci mesiaca

dadis
17. jún 2022

@simca06022011 Ide o velku socialnu nerovnost. A pri takom zdrazovani potravin a energii, by mala byt spolocnost viac solidarna. Tym s mensimi platmi dat nizsie dane, napr. navysit nezdanitelny zaklad dane a tym, co zarabaju viac progresivne zvysit dane nie len pracujucim, ale i firmam. Alebo tym, co maju viac ako jednu nehnutelnost, zvysit rapidne dan z nehnutelnosti. Jednoducho, platit dan za luxus. Lebo pri vysokej nezamestnanosti nemaju zamestnavatelia motivaciu platy zvysovat, vela profesii je nedocenenych, nemozu mat vsetci ludia konkurencnu vyhodu na trhu, treba aj ucitelov, predavacky, sestricky. Mne je smutno z toho, aka velka priepast sa spravila medzi pracujucou chudobou a par stastnymi ludmi. Teraz tym zdrazovanim potravin to je este viditelnejsie.

pinaofina
17. jún 2022

My sme dvaja zatiaľ, no priemerne týždenne 90-100€ v obchode veľký nákup. Občas ešte vybehnem kúpiť ak mi niečo malé chýba. A 1-2x týždenne donáška. Ale obaja pracujeme z domu, takže raňajky, obed, olovrant, večera aj všetky snacky doma.
Sme obmedzili mäso (z presvedčenia) varím 1x týždenne (zväčša nedeľa a ostane na pondelok). Cez týžden cestoviny, quinoa, prívarky, placky, prípadne niečo akože mäsové ale s tofu alebo tempehom😊

lejusinka
17. jún 2022

@dadis to tiez nie je spravne. Preco niekto kto sa snazi a ma viac penazi ma platit vyssie dane? 90% podnikatelov prestane potom platiti odvody a priznavat kolko zarobili realne. Z coho bude potom stat zit? Suhlasim nech sa zvysuju platy ale nech sa nepridava ludom ktory sa povecine nesnazia z mojich dani….

zuzliq
17. jún 2022

@tianna mužovi robotníci vo výrobe majú 1200-1300 mesačne. Jedna zmena bez víkendov.
Treba hľadať inú prácu.

zuzliq
17. jún 2022

@tianna a vieš koľko stojí škôlka v DE? Koľko sa platí za obedy v škole, za družinu? Koľko je parkovné?

akvi
17. jún 2022

My sme traja a za tyzden tiez okolo 120-150 ecok. Ale zase, dvaja jeme vylucne doma, takze ziadne ine vydavky na jedalen a pod. Ja sa tiez nestacim cudovat tyzden co tyzden, pritom ja nekupujem absolutne ziadne blbosti, ziadne sladkosti, ziadne sladke, ani mineralne vody, gro tvori zelenina, ovocie, maso, jogurty len biele, sunka a pod.. Chlieb peciem doma. Jedine "naviac" su orechy, tie si kupujeme pomerne casto. Ja uz vazne netusim, na com by sa dalo usetrit.

tianna
17. jún 2022

@zuzliq ale ani tu nie je lacno.. ide o to že rovnaká firma, rovnaká práca a rozdiel priepastný.. on pozerá inzeráty už pár rokov a nikde nič za aspoň 1200€ nástupný plat v čistom..

mandzula
17. jún 2022

Potraviny, drogéria a kozmetika 200 € týždenne ako nič, sme traja.

valeria_h
17. jún 2022

@tianna Ich odpoveď bude, že "mala si sa lepšie učiť". Jasné, lebo všetci máme vlohy a talenty také isté 🤦

vifoncitta
17. jún 2022

Včera v Kauflande 80e za jogurtiky,balenie mäsa a nejaké maličkosti do pár dní nebude z toho nič a to sme dvaja ...týždenne na nákup dame 100e ...tiež som krútila očami keď sme skoro nič nekúpili ...🙄😃

akvi
17. jún 2022

@tianna presne, tiez podobna skusenost. Muz bol robit tu istu pracu v zahranici, materska firma potrebovala vypomoc a dostal za tyzden to, co u nas pomaly za mesiac. To je nehorazny rozdiel. aj vzhaldom k nakladom, ktore maju v zahranici vyssie co sa tyka byvania a energii. Potraviny a handry su presne na tej urovni, ako u nas a o 100% kvalitnejsie. Ak by sme boli mladsi a nemali tu zavazky, odchadzame v momente, hned mu tam nukali, ze moze ostat kludne..

luccija
17. jún 2022

@chiaraaaa tak sme 3 a muz doma skoro vobec neje, ale my 2 sa stravujeme doma

tianna
17. jún 2022

@valeria_h veru tak.. a najmä keby bol každý IT ckar, manažér, atď. netuším kto by vyrábal autá v ktorých sa vozia, staval im domy v ktorých bývajú atď. .. paradoxne ja som sa učila na samé jednotky, mám VŠ 2. stupňa no je mi k ničomu keďže najstaršie dieťa sa mám narodilo postihnuté.. a paradoxne aj keby som pracovala mám učiteľský plat čo by bolo ešte menej ako má manžel s maturitou..