icon

Koľko miniete na stravu?

24. aug 2023

Ahojte, kolko vam vychadza ze miniete v potravinach mesacne? Sme rodina trojclenna, dvaja dospeli a 3 rocne dieta, ale teda ked si kazdy mesiac pozeram utraty Tesco a podobne, tak to scitam aj na 1000€, pride mi to extrem a pritom mam pocit, ze kupujem len potrebne veci, ano sem tam nejaka sladkost, chipse ale ziadny extrem … bezne na ranajky pecivo, nejaka sunka, zeleninka, maslo, syr, nejake jogurty pribinaicky pre maleho, obed sa stravujeme v praci a maly skolka a vecere podla toho, co varim, niekedy tiez pecivo a tak …. Ďakujem za vasu spatnu vazbu 🙂

zojkaaa
28. aug 2023

@breznica tak jasne ze to nemame zadarmo ale my mame aj studnu, tento rok som si vysadila sama rajciny zo semiacka napr a planty som kupila po 0,5 tu z dediny, takze naklad na taku cuketu napr co mam este aj teraz jednu asi uz poslednu alebo na cherry co uz neviem co s nimi sa oplatilo, vsetko ma pre a proti ale ked to beries ako hobby a pre seba cize mas 2-3ks z rajcin/papriky atd vzdy pre nas nie pre konplet rodinu 😀lepsie ako dovezene striekane atd

espeo
28. aug 2023

Tak opäť su tu dámy, ktoré minú len 500 a majú všetko zo záhrady, mäso od rodičov, vajcia od babky... Všetko je brutálne drahe a ak naozaj nemáš nikoho, kto ti dá, alebo nemáš čas, aby si piekla a nemas parcelu a čas, aby si pestovala... Minieme 1000 eur mesačne bežne. Je to vrátane obedov v škole, škôlke, restauracie. Nie sú v tom moje a muzove obedy v praci, ale to býva výnimočné, max 100 mesačne. Varíme hlavne doma. Kupujeme všetko.
My, keď si ráno dáme všetci štyria kupeny kvaskovy chlieb (4 eur) s bryndzovou pomazánkou (125 g ovčej bryndze 2,50, jogurt 0,5) a k tomu balík chutných rajčín (2 eura), hneď je to 9 eur. = drahe
Keď si takéto raňajky dá sporiva gazdinka, chlebík ma za euro, bryndzu z akcie za euro a paradajku za 50 centov, je to 2,5 eur.
Keď si takéto raňajky dá moja švagriná, chlieb ma upečený doma (je na materskej, pomaha jej s detmi mama = kopec casu), takže možno 1 eur. Bracho chová ovce, bryndza "zadarmo", jogurt im robia moji rodicia z ich mlieka, takže zadarmo, a paradajky zo záhrady, takže zadarmo. Takže ju vyjdu takéto raňajky 1 euro.
Takže jedno rovnaké jedlo, brutálny rozdiel v kvalite, cene a v tom, koľko práce treba na zabezpečenie toho jedla. A každý jeden bude tvrdiť, že ten jeho systém je ten najlepší...

mamelka
28. aug 2023

@janka2000 nie, BY. A chodia myslím zo Žiliny 😊

patha155
28. aug 2023

My sme 2 dospeli a 2 deti, z toho 1 bolo skolkarske a druhe doma. A mame to tak 450€ mesacne. A vsetko z obchodu. Ale striehnem si akcie.

sinnovea1
28. aug 2023

@fantaghiro21 wau! a to ako sa zmestis do 500 eur s bezlepk. stravou, bez receptu? ved len ten chlieb a pečivo su drahe..

majina1974
28. aug 2023

@x_mery_x ste kúzelníčka,čo varievate????

lolita555
28. aug 2023

2 dospeli + 2 decka - 600 eur si dal vždy nabok z výplaty a z toho žijeme len čisto strava doma drogéria ,nerátam obedy v škole,škôlke v práci to je ešte 150 eur naviac

majina1974
28. aug 2023

@adriana132 máte môj obdiv,že sa do tej sumy zmestíte Čo viete denne pre toľko ludí variť??Ja už som niekedy nešťastná,že neviem čo variť

pimpa12
28. aug 2023

No my sme 4 clenna rodina. Minieme na stravu cca 800-900 eur mesačne.

blackcat8885
28. aug 2023

Ja robím 14ky a nemam teplé obedy bud si urobím doma bagety plnené - zelenina syr maslo(mäso nejem) alebo šalát alebo jogurty kaše. Teda kupujem potraviny tak ze viem ze mam t toho aj do roboty. A večer o 19tej ked prídem málokedy jem uz varené jedlo ja si na to ani nepotrpim. Ozaj jem varené lrn ked mam volne dni. Ani stravné v práci nemám žiadne. Ale celkovo ma jedlo do prace vyjde možno 1€ 1,5€ za deň ked rátam bageta a zelenina co je doma apod

luccija
28. aug 2023

@mamelka ja som tiež spokojná vždy všetko pekne hlavne ovocie, zeleninu som sa bála.Raz mi pomotali nákup mala som tam veci navyše, ale na faktúre neboli zarátané vrátila som to a plus mi poslali poukážku.Paci sa mi, ze šetríme čas, keď idem s mužom nakúpi milión veci do záhrady semená, motyčky, niečo do auta, dcéra ďalšie prepotrebné časopisy vždy sa kúpi niečo navyše.Takto len mením uložený zoznam aj tak človek stále kupujem väčšinou rovnaké položky.Kupovala som aj mäso a v pohode.
Prehľadné ..vyberám rovno z letáku niektoré veci bol to dobrý nápad.

luccija
28. aug 2023

@espeo to sú tie rozdiely či má niekto svoje mäso, zeleninu, vajicka a stačí mu kupovať základné potraviny.

ksebejka
28. aug 2023

Sme 4ja (deti 5 a 1) týždenný nákup minimálne 100-120 eur - mesačne 450 povedzme. K tomu malé nákupy - 60 týždenne - takže 240 mesačne. Denné menu 40 pre dvoch teda 80 týždenne - mesačne 320 eur. Jedlo v škôlke 60. Som na sume 1100 eur. A to tam ešte nemám započítané umelé mlieka a kasicky pre malého, drogériu a cez víkend reštaurácia, zmrzlina alebo kaviareň. Takže 1500 bez problémov minieme na stravu. Áno kupujeme aj veľa jogurtov - každý zje minimálne jeden do dňa. Aj sladkosti, lebo ich máme radi. Keď chcem pre malého teľacie do prikrmov tak 40 eur za kilo u Starého otca a mohla by som pokračovať. Ľudia, ktorí sa zmenstia do 500 eur podľa mňa jedia veľa múčnych jedál, výhradne doma, väčšinu stravy majú zo záhrady, varia veľké množstvá na tri dni a ohrievajú si to, prípadne kupujú mäso po 3-4 eura kilo. Inak si nedokážem predstaviť ako normálne jesť za také peniaze...

danginko
28. aug 2023

pre niekoho je zakladna "potravina" aj cigarety napriklad

blackcat8885
28. aug 2023

My mame mesačný príjem cca 1300-1500€ teda mne sa 1000 na stravu zdá veľa ale zase my varíme mäso 1x za týždeň na 2 aj 3dni a zvysok hlavne zeleninové jedlá, strukoviny

1fifinka1
28. aug 2023

40€ za kilo mäsa? Pre boha živého, tak ja som asi úplne mimo reality.

tianna
28. aug 2023

@1fifinka1 áno, u Starého otca je to tak.. no tá kvalita sa porovnať nedá.. my kupujeme malému len tam kvôli extrémne citlivému tráveniu a malý kúsok okolo 100g teľacieho vyjde cca 4€.. no ja som rada že mi niečo v pohode toleruje.

1fifinka1
28. aug 2023

@tianna mame svoju domácu teľacinu. Ale 40€ za kilo by som v živote nepýtala. Mužovi vypadla lyžička z ruky.

tianna
28. aug 2023

@1fifinka1 to máte super.. no je to veru veľmi veľa.. ale keď nie je na výber nepomôžeš si. My ostatní jeme len z Kauflandu 😄 ale aspoň len slovenské, tak snáď je aspoň trochu v poriadku 🙂

gabrielabydzo
28. aug 2023

My sme dva dospelí a malá má 6 rokov.V týždni nevarím,neni komu.Muž má obedy v práci,dcéra mala v škôlke bude mať v škole obedy.Nejem hríby ani ryby,som mäsožrút.Teraz v lete nanuky,melón,čo najväčší,muž zje pomali polku,on dáke sladké vody,ja minerálky.Mesačne tak 200-300€.Viac isto nie a to aj nutelu kúpim atď.Isto nešetrím.Nič nemám svoje domáce ani od nikoho nič nedostávam zadarmo.Nechápem ako niekto pri 3 ročnom dieťati minie tisícku ale ich vec.Aj moja ešte sem tam pýta pribináčka.No nie je to na tisícku.

bobsenklar
28. aug 2023

GFK - Panel domácnosti,
cez Apku si skenujem nákupy (položky, ceny) a mam za to aj odmeny, 🛒
napr. 3x do roka poukážku na knihy v Martinus-e na 20.- € či iné 🎁

eskop
28. aug 2023

My do 400e aj s drogériou. Veľa zeleniny mame z domu ,sem tam mäso tiež a aj zavarame. Sme tiež 3ja. Varím takmer denne,a mame aj ovocie aj pribinacika alebo jogurt aj sem tam sladkosť.

luccija
28. aug 2023

@lolita555 škôla,, škôlka a 2 v práci sa asi neprestravujete za 150 eur

luccija
28. aug 2023

@1fifinka1 tak, ale mimino koľko potrebuje mäsa na prikrmy?veď to ma na dlho.
@blackcat8885 ako je možné, že nemáš stravné v práci?
@gabrielabydzo a čo ranajkujeme, veceriate?cez vikendy?áno, riešenie ako ušetriť je nevarit🙂)

romana1110
28. aug 2023

Keď tam čítam tak ja miniem veľmi málo sme 2 dospelý + dieťa (1rok a 6 mesiacov )
Na nákup chodím raz za mesiac. Každý mesiac kupujem to isté +- sem tam nejaké prkotinky .
Strava cca 250€ niekedy to je menej niekedy vaic .
Mlieko a plienky cca 40€ mesacne (aj menej presné vediem lebo ja vždy kupujem na 3-4 mesiace ) ..
Plyn , elektrika 300€
Voda chodí tak raz za 3 mesiace cca 150€ ....
Vajcia máme domace, ovocie zo záhrady .
Na zeleninu chodím len kde ju pestuju na takú farmu .Ale vždy kúpim len toľko čo potrebujem. Keď miniem tak vždy kúpim novú . Ovocie máme stále na stôle aj 3 druhy.
Vždy sa snažím kupovať len čerstvé ale som doma tak poväčšinou si pečiem vianočku , chleba, rožky doma (múku mám vždy doma ).
Keď idem na statok kúpit mäso tak to je jasné ,že viacej ale vždy keď idem tam kupujem veľa a dám si do mraziaku .
Raz za týždeň máme lososa .
Ale aj tak keď to prepočítam tak sa zmestim do tej sumy . Sem tam jasné ,že kúpim niečo sladké alebo slané ale nie stále .
Keď chcem dať malému pribinacika tak mi radšej urobím doma a ešte si pochutíme aj my .
Každý deň máme nejaku jogurt . A to kupujem len dve značky co 1 jogurt stojí cca 0,70€ .
Minule sa mi pokazilo mlieko tak som s neho urobila tvaroh a minula na palacinky.
Nikto nechápe ako sa viem do tejto sumy zmestiť.
U mňa platí to ,že vždy chodím do obchodu so zoznamom čo mi treba . Chodím potom len vtedy keď sa minie ovocie , zelenina alebo jogurty .
Lebo keby som chodila každý deň tak tá suma je omnoho väčšia .
Oblečenie nepočítam lebo ja si kupujem len vyslovene keď potrebujem , priateľ to isté . Malému tiež kupujem len keď vidím ,že už mu to je malé alebo zničené . Kupujem drahšie a nosíme do okola to isté ale nepotrebujem toho veľa keď viem ,že mi to všetko nevynosi.
Moji rodičia vždy povedia ,že oni nechápu ako dokážem s toho mala ešte aj ušetriť a chodiť po výletoch .
Som jej povedala ,že treba vedieť 😁😁😁 ako som to robila keď som pracovala tak aj teraz ...

lolita555
28. aug 2023

@luccija manžel a dve deti ,tak asi viem koľko platím

ksebejka
28. aug 2023

@romana1110 prosím ťa a ako sa dá ísť do obchodu raz za mesiac ??? Mne sa aj týždenný nákup zdá obrovský - jeden plný košík. Ako sa dajú kúpiť jogurty na mesiac napríklad ? Berieš ich 60 naraz alebo ako ? Chladničiek máte koľko ? Mne týždenný nákup zaplní celú 🙂

1katkas
28. aug 2023

Cez školský rok mávajú deti obedy v škole a ja a manžel v práci..varim v sobotu na dva tri dni..
Je nas dvakrát toľko a minieme na stravu o polovicu menej ako autorka tejto diskusie, stravu máme normálnu ak by mal niekto pripomienky..

marci1101
28. aug 2023

Akoze ked čitam niektore prispevky tak mam pocit ze zijeme na inej planete🙂v dnesnej dobe vyzije 5 clenna rodina zo 400 eur a napise ze maju plnohodnotnu a zdravu stravu?
Ja neverim!Bez uraźky ženy,neverim!
V obchodoch brutal ceny za zdrave maso ako kuracina,morčacie,hovadzina,ryby moj muz a 19 r.dcera bravcove nechcu,pečivo len spaldove celozrnne a to sa snazime piect doma,celozrnne tortily kupujeme,ovocie,zelenina,platkove syry,natierkove maso,sunky objednavka z gymbeam na arasidove maslo,kokosovy cukor a ine....upecieme si doma keksiky a zdravsiu variantu sladkosti.
Čize ja hovorim kazdy minie na stravu tolko kolko si moze dovolit a to uz v nasom veku ja 46 onedlho,manzel 52 musime pozerat na zdravie...cholesterol,krvny tlak a podobne!
A naša 19r.dcera tiez vie co zje a co nie!V blizkom okoli mame ludi ktory by si mali za co dopriat zdravu a bohatu stravu na živiny no nekupia si,radsej minu na alkohol a tabak...cize je to o kazdeho prioritach!
Uz je zase ina debata ked si to ludia nemozu dovolit kupit,lebo maju nizky prijem a musia kalkulovať viac!
Minieme na stravu 3 dospely pri dnesnych cenach tu 1000 ku urcite.Okresat sa samozrejme da ale nase telo nie je odpadkovy koš!A ceny za kvalitne potraviny su zial privysoke!Respektive neumerne k platom!

danadanaba
Autor odpoveď zmazal