icon

Koľko miniete na stravu pre rodinu?

2. dec 2025

Ahojte, našla som diskusiu, ale je z marca, odvtedy zase všetko zdraželo. Prosím vás, koľko miniete? My 650, sme dvaja dospelí a dve male deti. Je tam aj bežná drogéria a čistiace prostriedky. Varím doma večere, na druhý deň si potom z toho berieme do prace obed. Deti jedia v škôlke a v škole, do školy balím desiatu a olovrant. Kupujem slovenské mäso, niekedy kvaskove pecivo, veľa zeleniny, ovocia, vajcia z voľného chovu, jogurty, tvaroh a iné mliečne výrobky, celkovo sa snažím kvalitnejšie veci, ale vždy, skutočne VZDY v akcii. Občas ryby, raz do týždňa ušetrím tak, že je hlavné jedlo strukovina. Nekupujeme čipsy, sladké vody a pod. Ranajkove veci sa snažím striedať, pečivo s lepšími sunkami, syrom, natierky, kaše, vždy zelenina. Muž tvrdí, že míňame veľa, ale zase on je prvý, kto hľadá syry a rád vyjedá aj po večeroch a pod. Skrátka, zje toho ako chlap a ja tiež nežijem zo vzduchu. Deti tak klasicky. Fakt už neviem, čo robiť, manažujem celú domácnosť, všetko v tej akcii nakúpim, vymyslím, čo z toho uvariť, absolútne nič sa nevyhodí, nevyplytvá a ešte počúvam, že zle.
Viem, ze je to veľká suma, pred pár rokmi nám stačilo 200, ešte pred rokom som sa zmestila do 500. Teraz to už nejde. Vychádza nám to, neprehadzujeme peniaze lopatami, ale všetko pokryjeme, aj si z platov usporíme. Len tá suma je nominálne proste podľa môjho muža vysoká. Tak ma zaujíma ako to máte, najmä v podobnej rodinnej zostave.

Strana
z2
anonym_3412e9
2. dec 2025

Pošli muža nech vybaví lacnejšie potraviny alebo nech toľko nezerie

viestta
2. dec 2025

@anonym_autor posli muza na nakupy, nech sa dostane do obrazu o cenach. Nech mesiac nakupuje iba a len on.

ukulela
2. dec 2025

@anonym_autor Muzovi ukaz ucet z potravin a povedz, nech vyskrtne, co uz nabuduce nemusis kupit a odovodni preco a cim to mas nahradit ... 650 je este dobra suma. My sme tiez 2+2a bezne tolko miniem. Niektore mesiace aj viac. Uz teraz mi vybuchuje kotol, ked i predstavim, kolko budem platit za stravu buduci mesiac, lebo vianoce .... losos (kapra nerobime), aspon trocha udeneho + kvalitnu klobasu do kapustnice(bezne nekupujeme), maslo do pecenia (stuzene tuky nepouzivam ...) med do medovnikov (len na medovniky miniem aj kilo, lebo pecieme s deckami cely advent a oni vyjedaju ...), ovocie, zelenina, varova cokolada (bohynu, ta zdrazela, mrcha) ... pritom ziadne prosutka a podobne, len o nieco vyssie naklady a uz sa mi pretocia stlpiky ...
ved len ten jogurt poriadny uz pod 50 centov nezozenies, aj to v akcii. lepsiu sunku (rozumej nie 60 percent masa) pod 10€kilo? nemozne ... syr? ake palky ... moj tiez zaclachapat, az ke par krat navstivil potraviny, aby si kupil ranajky cestou do prace, alebo jablka detom . cisty preplask, ked clovek zisti, ze rozok nestoji 4, ale 14 centov ...
(ale ppc, ze mame tie 2 pohlavia v ustave, z toho sa najeme)

anonym_654b69
2. dec 2025

Tvl to zas nejaky mudrlant, co bol naposledy v obchode pred Covidom a nema sajn, kolko co stoji. Vsak daj mu mesiac, nech nakupuje on. A uvidime, co vymysli. Tipnem, ze zje z celej rodiny najviac, ale bude pindat. Uplne "milujem" takychto trtkov. Vsak nech teda viac zarobi a bude to OK😏

anonym_addb1a
2. dec 2025

My sme 2 a strava nás stojí 400€ + muž obeduje v práci takze možno aj 500€ by to bolo.. podľa mna 650 za 4 nie je vôbec veľa..

zmrzlinka8
2. dec 2025

@anonym_autor ja aj sama miniem toľko... milujem ovocie, zeleninu

biba_18
2. dec 2025

sme dvaja a pol (syn žije sám, ale obedy mu varím a občas niečo dokúpime aj pre neho, nezarába veľa) a minieme mesačne 600-650€ potraviny a drogéria + 350€ krabičková dieta ... veľa jogurtov, veľa ovocia, kvalitné maso, syry, bezlaktózové výrobky ...

viktoriakrajnakova
2. dec 2025

@anonym_autor ja potrebujem sama asi 10e denne čiže asi 300 na mesiac. Ale ja nemám čas si variť sama obedy. Kebyže si varím tak ma strava stojí asi 200 eur. Ale myslim ze na strave by sa nemalo šetriť, o tom to nie je celé dni jesť sáčkové polievky

anonym_1c8c53
2. dec 2025

@anonym_autor my tiež tak a mame iba jedno 3 ročne dieťa.

anonym_1a0779
3. dec 2025

@anonym_autor tak, ako ti radili, pošli ho nakupovať. Najprv spolu zostavte jedálny léstok na ďalší týždeň a potom mu strč zoznam do ruky a nech nakúpi všetko potrebné na týždeň, okrem rožkov a chleba, ten sa v priebehu týždňa dokúpi. Za mňa to vôbec nie je veľa, naopak, ak je v tom aj drogéria, tak keď sme zemstíš pod 700 eur, je to super. Ved var m§so len v nedeľu, zvrtni cez týždeň strukovinvú polievku a tvarohové rezance, granatiersky pochod a zemiakovú omáčku s vajcom v rámci šetrenia.

alex49
3. dec 2025

Povedz mužovi, že nevieš ušetriť a nech ti tento mesiac ukáže, ako sa to robí. Idú Vianoce, miniete viac ako bežne. Chcem vidieť ako nakúpi kvalitné potraviny za menej peňazí.

anonym_1544f6
3. dec 2025

Ja len pre informáciu, že som sama a mesačne miniem 650 eur na jedlo v pohode. Jem bezlaktozovo a bezlepkovo, čo je samé o sebe veľmi drahé. Plus si doprajem veľa ovocia, zeleniny, ryby, losos, tuniak, sushi. Čiže v pohode dám na stavu 650 eur, na Vianoce to bude určite viac.

anjelok
3. dec 2025

My minieme tiez min. tolko, sme 2+2, ale dcera je uz takmer dospela a 2 mame celiakiu. Ale tak celkovo slo vsetko hrozne hore. A to si este muz kupuje obedy v praci a syn je v skole. Za tyzdenny nakup sme platili cca 150 eur a posledne tyzdne sa uz splhame k 200.

balerina2025
3. dec 2025

sme 3 a cisto na stravu isto 350 - 400 jedlo a to doma varim. a teda sledujem akcie, ziadne bio maso ani zelenina, bezny tovar ale ja som sa velku pestrost. preto sa snazim kazdy tyzden mat maso, ryby a strukoviny
jeme aj 2 dnove jedlo. varim hodne huste polievky.....

luccys
3. dec 2025

Autorka vymysli, nakupi a budem hadat- este aj vsetko uvari a pripravi a muz zje a pinda🤦‍♀️

katkaseiner
3. dec 2025

tu ti nepomoze ze ti napiseme kolko minieme. Bud nech ide muz s tebou do obchodu alebo ho posli sameho so zoznamom co kupit. My nakupujeme tyzdenne raz a pod 100e to neide aj ked tam nie je ziaden kaviar, alkohol...proste všetko je drahe. Mesacne cca 650-700 prejeme, sme 2+2. Striktne píšem a planujem co treba kupit, cize ziadne vymyslance v obchode...a aj tak to ide riadne do penazi.

anonym_0771de
3. dec 2025

tiež som padla na zadok zo sumy ktorú mi ukázal mobil - v apke mám koľko som minula na potraviny za mesiac november. 1300e/mesiac. Dražoba je neskutočná. sú vtom už aj drogéria, tusím aj obuv. Takú sumu sme minuli. žiadne donášky, alebo rešt.
počet osôb 6. Najml. 15 r.

anonym_f84f57
3. dec 2025

@anonym_autor poslala by som muza nakupovat
A cistiace prostriedky zredukovala na minimum, vies aj lcnejsie alzernativy ci uz cistiacich alebo pracieho prachu

anonym_321303
3. dec 2025

Som zvedavá, koľké z vás volili tých hajzlov ktorí vám sľubovali lacnejšie potraviny.
Ja na ne chodím, ale do iného štátu, našťastie to mám blízko. Kvalita ešte lepšia ako tu.

brontofuz
3. dec 2025

podla mna sa treba uskromnit ak nemas uz na to, prasok na pranie sa da kupit aj za 3€ ja kupujem neznackovy v rakusku a pohoda, vsetko neznackove, znacka je len o tom ze zaplatis viac

bg92
3. dec 2025

kvalitna strava je dnes sice draha, ale chyba je tu: "manažujem celú domácnosť, všetko v tej akcii nakúpim, vymyslím, čo z toho uvariť, absolútne nič sa nevyhodí, nevyplytvá"...
ani by ma nehlo, este ked na konci dna ti zato muz vynada, ze vela minas a hned potom ide vyladovat chladnicku... to chodis sama na kompletne nakupy? ste doma dvaja dospelaci - nech sa paci, nie ze mesiac, ale na 3 mesiace nech je to zodpovednost muza a nech sa preberie co sa tyka cien.
ak na to realne ze nemate, treba sa uskromnit aj ked ja by som sa radsej uskromnila hocikde inde ako na strave. alebo nech sa paci - treba viac zarobit. mozes pindat ty muzovi kolko toho nosi domov

tilly
3. dec 2025

650 ti môže ruky bozkávať. My cca 1500 v novembri, ak rátam aj občas jedlo vonku a obedy v škole. A to varím takmer denne, kupujem v akciách, len teda jeme veľa mäsa a ovocia a zeleniny. Synovia v puberte, športujú, muž robí fyzicky, tam s granadirom lebo spagetami nezabodujem.

anjelicek26
3. dec 2025

50-60e/osobu/tyzden a to neratam vajicka, pecivo, to berieme este cerstve z automatu/od pekara, plienky mlieko pre maleho objednavam mimo, ale bezna drogeria v tom uz je... plus restika ci donaska, to sa mi tazko zaratava, niekedy casto, niekedy vobec... a to sa vari doma, vsetci jedia doma..... sme 7mi a 350/tyzden mi staci v obchode... Mam 4roch pubertiakov, jedia vela, sportujui... kupujem na tony ovocie zeleninu mäso proste 1,5kila je tak akurat na obed, co si budeme hovorit... ked si k tomu das cenu hovädzieho ako isla hore... no ale na tomto setrit fakt nebudem, na vsetkom inom kludne, ale nie na jedle, ked mi deti rastu... .

anonym_6404e9
3. dec 2025
@anjelicek26

50-60e/osobu/tyzden a to neratam vajicka, pecivo, to berieme este cerstve z automatu/od pekara, plienky mlieko pre maleho objednavam mimo, ale bezna drogeria v tom uz je... plus restika ci donaska, to sa mi tazko zaratava, niekedy casto, niekedy vobec... a to sa vari doma, vsetci jedia doma..... sme 7mi a 350/tyzden mi staci v obchode... Mam 4roch pubertiakov, jedia vela, sportujui... kupujem na tony ovocie zeleninu mäso proste 1,5kila je tak akurat na obed, co si budeme hovorit... ked si k tomu das cenu hovädzieho ako isla hore... no ale na tomto setrit fakt nebudem, na vsetkom inom kludne, ale nie na jedle, ked mi deti rastu... .

@anjelicek26 tak ano, ale v nemecku mas aj 250 euro na dieta pridavok, troska ina politika a financne zazemnie 🙂

anjelicek26
3. dec 2025
@anonym_6404e9

@anjelicek26 tak ano, ale v nemecku mas aj 250 euro na dieta pridavok, troska ina politika a financne zazemnie 🙂

@anonym_6404e9 bavili sme sa o cene potravin pre rodinu, nie pridavkoch... ceny tu mame rovnake... nemam chut tu zacinat diskusiu na tento smer, uplne irelevantne...

anonym_b4055e
3. dec 2025

Ako tu baby píšu, nech ti teda povie sumu, ktorá je podla neho okay, sadnite si k bločku a nech vyškrtá, čo sa mu zdá nepotrebné. Ak pije pivko, tak je to prvá vec ktorú by som mu škrtla. Ak sa deti stravujú v škole/ škôlke, tak si myslím, že ak chcete, zmestíte sa do nižšej sumy. Nás je o trochu menej, ale keď to prerátam na osobu alebo na dieťa ktoré zje menej tak by sme minuli asi okolo 550€ pri 2 deťoch. Ale poviem ti že sa krotíme s tým snackovaním po večeroch, lebo tam by som kludne minula stovky na mesiac. Takže sa snažím urobiť domáce krekry alebo kúpiť vo veľkom pukancovú kukuricu a tú si urobiť. Najesť sa z hlavného jedla je vždy lacnejšie.

katty123456
3. dec 2025

@anonym_autor no mne toto na dnešné ceny potravín pre4ludi vôbec nepríde veľa..a píšeš že je v tom ešte aj drogéria?tak.klobuk dole za mňa .

anonym_dcd6d7
3. dec 2025

Tak my sme 2ja dospelí a dcéra 1r a 650 eur určite minieme . Aj viac. Dcéra je veľa ovocia, varím doma, von nechodíme jest, max ak tak výnimočné, objednávam jej ešte veľa prikrmov/vyziv pomimo. Varim takmer kazdy- každý druhy deň. Niekedy normálne jedlo niekedy niečo rýchle..nekupujeme sladké nápoje, sladkosti tak rozumne, raz za dva dni si dám nejakú cokoladku.. snažíme sa akcie ale mame v okolí len 1 velky supermarket takže nie vždy sa dá ked treba kúpiť tak treba.

Áno, kedysi sme my 2ka dokázali z 350 fungovať, ale tak všetko šlo brutálne hore a ked si chcem k chlebu dat aj maslo, šunku a nebodaj paradajku na večeru 🤷‍♀️🤣

viera012345
3. dec 2025

@anonym_autor Sme dvaja dospelí a minieme tiež cca 550-600€.Syn-dospely chlap má dobrý apetít a ja som bezlaktozovy bezlepkar.

anonym_654b69
3. dec 2025

Autorka sa neozyva...tak snad jej doslo, ze ceny potravin nie su u nich ten najvacsi problem...

Strana
z2