Koľko peňazí by mal mať našetrené mladý človek?
Častokrát premýšľam nad tým, koľko by mal mať našetrené taký mladý človek na to, aby sa mu darilo. Myslíte si, že 4000€ mať našetrené v 21 rokoch je málo?
Vo veku 21 rokov som študovala a to čo som zarobila som aj minula. Čiže moje úspory boli 0.
Toto sa nedá paušalizovať. Niekto má viac niekto menej a niekto nič
V inej pozícii je niekto kto si môže všetko čo zarobí odložiť a v inej niekto kto musí všetko čo zarobí použiť na bývanie jedlo ošatenie štúdium ….
Záleží či pracuješ, študuješ, aký máš príjem, čo všetko si platíš sama, či ťa ešte v niecom podporujú rodičia… podľa tohto by sa o tom dalo hovoriť, nie podľa veku…
Ja som bola v 21 inde ako mnohí rovesníci, mala som aj viac nasetrene ale teda makala som od kedy som mohla, aby som teraz v 23 mohla byť tam kde som.
Ale aj 4000€ je pekná suma, sú ľudia ktorí nemajú ani cent. Ved to aj tu čítame, rodina, 30+, a nemaju nasporene nič. To je za mňa horšie.
Ťažko povedať, či je to málo alebo veľa, lebo nepoznáme tvoje pomery a tvoje plány. Na túto otázku si musíš odpovedať sama, či bolo ešte kde ušetriť a či nekupujes zbytočnosti.
Ja ako 24-rocna som potrebovala zaplatiť školné za 1 rok 24000 eur zaplatila som to zo svojich nasetrenych peňazí z brigad, pričom po zaplatení som neostala na mizine.Nikdy som nič neminula z toho, čo som si zarobila, vždy len odložila, ale inak ma živili rodičia, čiže knihy, intrak, stravu, oblečenie mi platili oni. Ja som vyslovene skrečkovala na štart do života.
Ak pracuje ideál je ak za rok si odloží napríklad 3000 eur až 5000 eur. Teda nejakých 250 eur až 400 eur cca mesačne. Teda ak pracuje 2 roky mal by mať 6000 až 10 000 eur a tak dalej.
Je jedno koľko máš našetrené v 21 rokoch. Dôležité bude, koľko budeš mať v 30-35-40. Čokoľvek máš teraz je výsledok podpory rodičov ( áno, aj ak si si všetko nasetrila z brigády, aj vtedy, lebo bývanie, strava atď...) neskôr to už bude výsledok tvojho snaženia. Aj ak by si mala nulu a študovala dobrú školu,bola by to fajn investícia do budúcnosti...
Toto sú tak zbytocne otázky ,ja som nikdy nemala nič našetrené,moje decko ,už počas školy malo viac ako ja odložené
Niekto odkladá ,sestry,niekto rozhadzuje,niekto platí zážitky ,niekto chce auto,niekto,motorku,niekto si dá spraviť zuby
4k je pekny zaklad v takom veku. Ale zalezi ci sa chystat na nejaky velky vydavok, alebo to mas len ako rezervu
Ak pracuje ideál je ak za rok si odloží napríklad 3000 eur až 5000 eur. Teda nejakých 250 eur až 400 eur cca mesačne. Teda ak pracuje 2 roky mal by mať 6000 až 10 000 eur a tak dalej.
@marsmykkok keď takto píšeš je potom prijateľné mať 3000 ale splatený vlastný 3 izbový byt. 33 rokov?
@marsmykkok keď takto píšeš je potom prijateľné mať 3000 ale splatený vlastný 3 izbový byt. 33 rokov?
@uzivajden25h jasné, ja píšem o situácii kedy človek už pracuje, ale býva s rodičmi alebo v jednej izbe v podnájme a chce si našetriť na štart do života.
Zalezi od okolnosti … studujes/ pracujes a kde zijes. Mas/ nemas hypoteku … atd … niekto moze mat viac, pretoze maka v zahranici - kupi si byvanie a znovu nema nic a zacina odznova. Cize aj ked nema uspory ma viac ako niekto, kto ma 10000 na konte, ale este 70000 hypo na splatenie.
Myslim, ze to je adekvatne. Budem uvadzat eura aj ked vtedy boli SK. Ja som mal asi v 24 rokoch v 2006 okolo 21000 eur, ale netesili by ta z coho a z akych peripetii som ich ziskal- ked ti poviem, ze cca 3500 eur bola z poistky za smrt mamy mesiac po mojej 18 - tke( otec umrel, ked som mal 14 mesiacov) 10000 eur z predaja 3 i. bytu( potrebna rekonstrukcia) na dedine, ktory mama tesne pred smrtou este riesila cez pôvodneho vlastnika, na zaklade pisomnej (rucne pisanej zmluvy so svedkom) kde jej za nejakych myslim 1000 eur slubil, ze sa pri odkupe cez druzstvo do osobneho vlastnictva sa potom vzda v jej prospech- no hrôza- stastne najdenej zalozenej v nejakych starych veciach ked umrela a dokazal som dohodu, cize majitel sa nevykrutil a ja som ho v 24 predal. Bolo to cele fakt o drzku. Po par rokoch vlastnictva som ho predal. 5500 eur co mala mama v sporeniach. Z toho jedna knizka najdena v skrinke, kde boli obliecky a deky a este pod plastovym obalom, co delil deky od dreva skrinky( ako ked na policku das taky plastovy obal ak sa vyleje utries to len a drevo sa neznici) Aj to nasiel blizky znamy, lebo tvrdil, ze vedel, ze mama ma TRIO sporenie a nikde ziadna knizka, tak po odstahovani vsetkych drobnych veci, ked ostal len holy nabytok, sam presiel skrinku po skrinke. Zbytok ja som dosetril z vyplat od zacati prace od 2002 do 2006 - malo, ale aspon som nerozhadzoval z toho co som mal a dotiahol predaj toho bytu.
V USA majú bežné 25-30 ročni ľudia po skončení poriadnej vysokej školy akurát tak dlh okolo 200 000 dolárov. Takže si na tom výborne a taktiež všetci čo u nás skoncia školu bez dlhov, takže asi tak
Niekto si dokaze odlozit 5€ a niekto 5000€ To je taka otazka ako tie vsetky statistiky........Rad by som vedel,kto za mna chlasta,sexuje a šetri.......😎
Keď som končil VS som mal asi 10 000€ teraz 7 rokov po škole majetok cca 400 000 € ale stále.to.je podla.mna malo. Takže záleží ako sa k tomu postavis.
4000€ je dosť dobré, ja mám 31 a nemám našetrený ani cent a to mám hypo + úvery a doma ženu a 2 deti.
Záleží od situácie, či bývaš sama, s niekým, aký je pomer príjmy výdavky a všetko závisí od veľa faktorov.
Po vysokej škole som mal veľké nič, všetko som si užil a to som od 18 mal profi zmluvu a zarábal viac ako moja mama v robote. Od vtedy som sa ozenil, postavil dom a mam deti a to som staval dom s ničím na účte. A dnes máme niečo našetrené, niečo v investíciách a v dome v čistom majetok niečo nad 200 000 eur a to už pôjde len hore. Podľa mňa si netreba robiť ťažkú hlavu s tým koľko máš v tak mladom veku našetrené, lebo 4000 eur v dnešnej dobe je už nič. Hlavné si treba nájsť prácu čo ťa baví a je dobre zaplatená a potom všetko príde.
V tvojom veku som mala cca 0€ našetrených🤷🏼♀️ bola som vtedy na výške a sem tam nejaká brigáda, ale to išlo na ubytko. Potom som začala pracovať a aktuálne mám v 27 rokoch finančnú rezervu cca 20000€. Z tejto rezervy sa snažím nikdy nič nebrať (jedine v núdzi😃) a len tam z výplaty vždy čo to prihodiť, no čím som strašia takéto šetrenie je ťažšie lebo človek má vekom už predsa len viac tých výdavkov 🫣 skôr to beriem tak, že ak by sa mi niečo stalo a nemohla by som dlhodobo pracovať, tak sa nemusím nejaký čas úplne stresovať lebo mám aspoň akú takú tu finančnú rezervu, to sa presne aj minulý rok stalo. Bola som cca pol roka na PN, tá bola dosť malička a reálne by som z nej nevyžila, takže prišla na rad moja rezerva. Čo to som minula a po nástupe do práce som si tam opäť začala prihadzovať🤷🏼♀️
Syn mal našetrené 30tis. zobral si úver 40tis a na svoje 21 narodeniny si kúpil byt. Teraz ho predáva a kupuje vo Viedni samozrejme dofinancuje s úverom
Všetky!
Chudobni ludia setria, bohati investuju !

Ja som vo veku 21 rokov nemala ani korunu. Studovala som VŠ a bola som rada, ze to finančne ako-tak zvládam. Setrit som nemala z coho. Začala som, ked som začala pracovat na plný úvazok.
Takže nie, 4000 eur nie je málo.