Koľko peňazí je dosť na skorý odchod z práce?
Ahojte. Kolko penazi, aku ciastku by ste museli mat nasetrenu, aby ste si povedali ze toto mi staci a nemusim viac do prace? Premyslali ste niekedy nad tym? a v akom veku si take nieco dokazete povedat? pripadne s kolko detmi, a s akym zavazkom. Trebars v 30dsiatke? v 45?... v 50tke? dokazali by ste to vobec?
@anonym_autor nie, nikdy som nad tym nerozmyslala, lebo mi to nehrozi. Zial som nedostala ten dar, aby som si bola schopna zabezpecit aktiva, ktore by mi vytvarali v buducnosti prave vyssie spominany pasivny prijem.
Ale mozno raz vyhram nejaky eurojackpot 😂
a poznáš také že "Peňazí nikdy nie je dosť?"
bežný človek si to asi povedať nemôže nikdy. Lebo však slováčisko. Ak aj niečo našetrí - treba predsa pomôcť deťom aby sa mali lepšie.
do smrti finančne vystarané majú dobre zazobaní politici aj na SK sa nájdu, popr. oligarchovia.
ostatní musia ťahať v práci až do dôchodku popr. tí šťastlivci ak sa dožijú aj na dôchodku.
a poznáš také že "Peňazí nikdy nie je dosť?"
bežný človek si to asi povedať nemôže nikdy. Lebo však slováčisko. Ak aj niečo našetrí - treba predsa pomôcť deťom aby sa mali lepšie.
do smrti finančne vystarané majú dobre zazobaní politici aj na SK sa nájdu, popr. oligarchovia.
ostatní musia ťahať v práci až do dôchodku popr. tí šťastlivci ak sa dožijú aj na dôchodku.
@deti95060810 tí ešte menej šťastní sa buď nedožijú dôchodku alebo musia ešte pracovať popri tom dôchodku
Myslim, ze na toto je FIRE strategia. Ale nemam taky vytlak penazi, ze by som to dokazala. A hlavne nechcem 20 rokov byt o ryzi a fazuli, aby som potom MOZNO nemusela pracovat.
@anonym_autor premýšľala veľa krát A dokázala by som to hneď.Vobec sa mi nepáči žiť v systéme štýlom vstaneš, odrobis, raz mesacne výplata, pýtať si povolenie na návštevu lekára, alebo dovolenku.Prisla som na to až po 15 r práce, že ja musím pracovať sama na seba odvtedy som spokojná.
toto FIRE je sice velmi oblubene riesit teraz, len si myslim (co som bol svedkom zatial), tak skor je to taka moderna vlna bez hlbsieho premyslania. Ked som ratal niekedy pred kovidom, tak zhruba tak, aby vyslo 2000 eur mesacne pre rodinu (velmi by si nevyskakovala, ale nezili by z ruky do ust... samozrejme vlastne byvanie)... Bavime sa, ze niekto moze pracovat a uz nechce, takze sa zase nebude obmedzovat uplne... chapem, ze sa da vyzit aj z menej...
Teraz to uz urcite nestaci..
Ale teda aj keby neviem co, tak pod milion eur by som sa bal nad tym uvazovat... Aj keby som to mal riesit postupnym vyberanim penazi a nie len z urokov / renty zit.
Inflacia je svina a ak ma zit clovek 30-40 rokov, tak za ten cas sa moze stan strasne vela veci, takze by som urcite chcel mat "vpohode rezervu"...
V 90 rokoch v USA stacilo na odchod do dochodku 1-2 miliony dolarov, teraz (mozno tiez data spred covidu pred inflaciou a pod) ledva stacilo 5-6 milionov... tak si to clovek moze preniest na nase pomery (ok, mame "bezplatne" zdravotnictvo a skolstvo... ale aj tak)...
Len na ukazku, z 1 miliona su 2% (v cistom) ... taky priemerny (nizsi) vynos - konzervativny 20k eur rocne... deleno 12... ani to nie je 2000 eur... takze tak
no, žiaľ nenarodila som sa ako rentier, ani sme nič nededila a tak vo svojích 52 rokoch budem rada, ak sa dožijem dôchodku v zdraví a vyžijem z toho, čo mi dajú, keďže teraz nie je z čoho odkladať.
Musím mať pasívny príjem v určitej mesačnej výške. Napr. z nájmu, dividendy a pod. Inak by to musela byť vysoká suma.
toto FIRE je sice velmi oblubene riesit teraz, len si myslim (co som bol svedkom zatial), tak skor je to taka moderna vlna bez hlbsieho premyslania. Ked som ratal niekedy pred kovidom, tak zhruba tak, aby vyslo 2000 eur mesacne pre rodinu (velmi by si nevyskakovala, ale nezili by z ruky do ust... samozrejme vlastne byvanie)... Bavime sa, ze niekto moze pracovat a uz nechce, takze sa zase nebude obmedzovat uplne... chapem, ze sa da vyzit aj z menej...
Ale teda aj keby neviem co, tak pod milion eur by som sa bal nad tym uvazovat... Aj keby som to mal riesit postupnym vyberanim penazi a nie len z urokov / renty zit.
Inflacia je svina a ak ma zit clovek 30-40 rokov, tak za ten cas sa moze stan strasne vela veci, takze by som urcite chcel mat "vpohode rezervu"...
V 90 rokoch v USA stacilo na odchod do dochodku 1-2 miliony dolarov, teraz (mozno tiez data spred covidu pred inflaciou a pod) ledva stacilo 5-6 milionov... tak si to clovek moze preniest na nase pomery (ok, mame "bezplatne" zdravotnictvo a skolstvo... ale aj tak)...
Len na ukazku, z 1 miliona su 2% (v cistom) ... taky priemerny (nizsi) vynos - konzervativny 20k eur rocne... deleno 12... ani to nie je 2000 eur... takze tak
@anonym_c13990 ano presne a to cele je za predpokladu, ze skolstvo a zdravotnictvo tak aj ostane. Ja nebudem prekvapena, ked o 20 rokov budeme musiet nasim detom platit skolne, ktore by zaviedli vsetky vysoke skoly a tiez by som nebola prekvapena, kebyze zdravotnictvo bude spoplatnene na styl usa. Jasne, ze kto moze, tak treba investovat uz teraz kratkodobo pre seba, ale aj dlhodobo na dochodok a pre deti.
Ale nechcem sa teraz tryznit s FIRE, lebo vcera som si objednala wolta a tympadom sa mi odlozil odchod do nepracovania o 3 tyzdne...
@anonym_autor neviem, kedy planujes umriet? 😀
Urcite nejde o nasetrenu ciastku ale pasivny prijem. Keby som mala pasivny prijem okolo 2000€ a vek cez 50 rokov tak nerozmyslam a idem na "dochodok"
Ved si to vyrataj... chces napr 1000 eur mesacne, tak rocne potrebujes mat 12 000 ...
@anonym_autor a co by som celé dni robila? Mňa moja práca baví a napĺňa, ja by som doma nechcela byť. A to mam aj pasívny príjem z prenajmov
@anonym_autor môj manžel také niečo počítal a potreboval by mať aspoň 600 000 € rozumne investované, aby mal z toho pasívny prijem, ktorý by ho dokázal živiť do konca života a on nemusel pracovať. No a treba myslieť aj na to, že niekde investície nemusia vyjsť. Má 35 rokov.
@anonym_autor môj manžel také niečo počítal a potreboval by mať aspoň 600 000 € rozumne investované, aby mal z toho pasívny prijem, ktorý by ho dokázal živiť do konca života a on nemusel pracovať. No a treba myslieť aj na to, že niekde investície nemusia vyjsť. Má 35 rokov.
@anonym_db82a3 ano, mne tiez vyslo, ze pod 800k sa ani neoplati nad tym uvazovat...
Presne tak ako tu bolo pisane zalezi od sumy kolko mesacne potrebujete. Idealne je zlozenie viacerych prjmov( najmy,akcie,dlhopisy s presnym terminom vyplaty napr). Ak chcete zivot zit tak aspon 1500€ mesacne( za predpokladu vlastny byt). T.j 18 000€ rocne. Takze ak mam investovane 500 000 a zaraba mi to rocne aspon 10% mam 50 000€. (4000€ mesacne). Skor je to o nastaveni v hlave ci tak dokazete zit. Vsetci ludia vo vasom okoly budu v praci pocas dna, vecer unaveni. Takze staci kalkulacka vediet svoje mesacne naklady a ide sa. Nepotrebujete 800 000€ aby to fungovalo.
@anonym_autor obaja sme s manzelkou ZTP, ja mam crohnovu chorobu a neviem dokedy budem vladat pracovat. dnes mam 37 rokov. Ako rodina si investujeme sami u brokera a mame v plane budovat portfolio, ktore nas same uživi. čiže budeme čerpať rentu, nekonečnú,kedy sa majetok nikdy nevyčerpá. Kolko potrebujete? to sa da lahko spočítat? 25-násobok ročných výdavkov..ak chcem poberať rentu 1000e/mesačne, tak potrebujem majetok cca 300 000eur. Zda sa to ako nedosiahnutelna suma, ale investovanim sa to da dosiahnut za 10-20r. Vacsinu penazi totiz nevlozite vy ale zarobite na rastovom portfoliu. priklad: vkladam 500e/mesačne po dobu 20r pri zhodnoteni cca 8,5% p.a. (čo sa da dlhodobo dosiahnut cez akcie)..vysledok? 303 000e pricom vlastne vklady su z toho len 120 000eur. vacsinu zarobia trhy. ale chce to trpezlivost a rozvahu. a dlhodoby plan. My ho mame.
Autor - suma je ina , cim si starši stači ti menej . Problem skoreho odchodu je aj, že peniaze sa ti nestihnu nabaliť zloženym uročenim a ty ako mlady zaroveň pottebuješ viac na mesiac a maš ešte dlhy život pred sebou. Chceš aj viac zažiť, či založiť si rodinu, deti stoja dosť, hypoteka atd.. v takej už 55 už su deti preč, alebo pracuju a prispievaju ti v dome, hypo ma maly zostatok, žiadne kružky a vylety im neplatiš, ani oblečenie, či stravu, čiže treba ti menej, iba na seba a ženu/muža a zaroveň investicia dlhšie pracovala a maš viac - je tam nepriama umera. Zložene uročenie začneš vidieť vyraznejšie po cca 20 rokoch a až od cca 30 začinaju extremne narasty( lebo na začiatku si začal len vkladať a išli z malej sumy percenta, plus firmy v indexoch potrebuju čas aby narastali na cene) Skrz prenajmy to je tažšie, v kuse byť zahypotekovany a postupne byty pridavat ,mať veľa bytov o ktore sa musiš starať, to je naročnejšie, nie je to uplne pasivny prijem, starosti s podnajomnikmi, opravy časom. Misi ti prijem a hodnota bytov stačiť aby si mohol ďalšie brať.
Pre mňa v 60 by 500000 stacilo.A v 66 už cely dôchodok by to podporil a odbremenil vyťahovanie z investicii. Ale v takych 40 no asi 1.5 mil.
Jedna moja kamoška si takto povedala, že bude ťahať max do 55 a potom si bude užívať, ale ona je fakt šikovná a príjem má naozaj veľmi vysoký, nie 2-3-4 tis/mes., ale oveľa viac.
My s mužom tiež plánujeme, že tak cca o 5 rokov, keď nám dostuduje aj posledné dieťa, začneme žiť. Pasívny príjem vieme mať cca 2000 - 2500 eur mesačne, čo by nám bez detí asi stačilo.
Ozaj nechcem rýpať, ako ľudia hovoria že na Slovensku je chudoba. U nás v okolí ženy zarobia tak 800 euro, po zaplatení inkasa a nájmu zostane iba na stravu a pár nevyhnutných výdavkov odkladať 500 mesačne je utopia. Keď sme chorí tak som v mínuse.
Jedna moja kamoška si takto povedala, že bude ťahať max do 55 a potom si bude užívať, ale ona je fakt šikovná a príjem má naozaj veľmi vysoký, nie 2-3-4 tis/mes., ale oveľa viac.
My s mužom tiež plánujeme, že tak cca o 5 rokov, keď nám dostuduje aj posledné dieťa, začneme žiť. Pasívny príjem vieme mať cca 2000 - 2500 eur mesačne, čo by nám bez detí asi stačilo.
@anonym_52ec06 v akej sfere sa kamoska angazuje? S takym prijmom si skutocne moze dovolit skody dochodok, aj ja by som tam urobila
@anonym_autor a co by som celé dni robila? Mňa moja práca baví a napĺňa, ja by som doma nechcela byť. A to mam aj pasívny príjem z prenajmov
@anonym_f8ba02 čo by si robila? Užívala si. My plánujeme cestovať. Kúpiť veľký karavan a vždy zostať na mieste, kde sa nám páči. Keď sa prestane páčiť, pôjdeme ďalej...
@anonym_52ec06 v akej sfere sa kamoska angazuje? S takym prijmom si skutocne moze dovolit skody dochodok, aj ja by som tam urobila
@missviolet obchoduje v oblasti IT.
@anonym_f8ba02 čo by si robila? Užívala si. My plánujeme cestovať. Kúpiť veľký karavan a vždy zostať na mieste, kde sa nám páči. Keď sa prestane páčiť, pôjdeme ďalej...
@anonym_52ec06 nie som veľmi typ na cestovanie, bavilo by ma to možno dva týždne a karavanom už vôbec nie. Nikdy som napríklad netúžila vidieť Paríž, Londýn, Alpy, Thajsko, akože na čo? Síce sme niečo pocestovali, ale z mojej iniciatívy to nebolo nikdy. Takže toto si môžem šktnúť. Každý má zmysel života v niečom inom, niečo iné ho teší a naplňa
@anonym_52ec06 nie som veľmi typ na cestovanie, bavilo by ma to možno dva týždne a karavanom už vôbec nie. Nikdy som napríklad netúžila vidieť Paríž, Londýn, Alpy, Thajsko, akože na čo? Síce sme niečo pocestovali, ale z mojej iniciatívy to nebolo nikdy. Takže toto si môžem šktnúť. Každý má zmysel života v niečom inom, niečo iné ho teší a naplňa
@anonym_f8ba02 tak potom pre teba to nie je, kľudne pracuj, keď ťa to napĺňa viac, ako všetko ostatné. To je super potom.
@anonym_f8ba02 tak potom pre teba to nie je, kľudne pracuj, keď ťa to napĺňa viac, ako všetko ostatné. To je super potom.
@anonym_52ec06 to je najprv koníček, až potom práca
@anonym_52ec06 to je najprv koníček, až potom práca
@anonym_f8ba02 to je ideálny stav.
@anonym_autor min. 2000-2500€ na mesiac x pocet rokov zivota
@anonym_c13990 kde máš zdravotníctvo zadarmo ? Žiješ niekde inde ?

@anonym_autor neide o nasetrenu ciastku ale aby tvoje pasivne prijmy pokryli tvoje mesacne vydavky vtedy si safe a mozes byt v dochodku