Koľko peňazí máte našetrené?
Ahojte koľko máte prosím vás našetrené približne? Alebo koľko by bolo podľa vás optimálne mat v rezerve?
Po rokoch na rodicaku, čo som čakávala dni pred RD že kedy uz konečne príde🙈 som si povedala že po nástupe do práce si našetrím aspoň 5k a “budem v pohode”.
Samozrejme že ako naschval odkedy som nastúpila do práce a snažila sa šetriť, každý mesiac sa nieco pokazilo. Odvtedy nám už 3 spotrebiče odišli! Alebo stále nieco. Ja som aj rada že sa to kazí až teraz, keby som na RD tak neviem čo spravim vtedy. Na druhej strane je to dost demotivujúce že akonáhle sa mi podari nieco odlozit tak príde výdaj. Odvtedy sa vôbec pýtam sama seba či v dnešnej dobe je 5tisic vôbec nieco? Veď keby sa nám pokazí nieco vacsie, napríklad kotol, tak aj tých 5k je nič.
O tom že je dobre mat našetrené aspoň 6mesavnych platov viem, ale pri dnešnej dražobe, aj to príde malo? S akou sumou keby máte odložené, ste spokojní?
Kazdy ma ine moznosti setrit, niekto byva u rodicov a moze si setrit, niekto musi v 18tich z domu, platit si najom a nenasestri nic. Netreba sa porovnavat kto ma viac nasetrene, ved pozri, kolko prac, ktore musi niekto robit nie su vobec zaplatene, ludia su radi, ze vyziju. Ale ano, na MK ma kazda dve nehnutelnosti na investiciu a plus dalsich 10/20/50k na ucte 🙂
@anonym_e7c145 No veď čo vidím u známych, susedov, kamaratoch, citam tu na MK, tak iba rozmýšľam či ja robím nieco zle, alebo mám smolu?
Skôr sa pýtam ludi- rodín, čo majú dieta a bývanie na hypoteku. Je mi jasne že sa nemôžem porovnávať s mladym slobodným človekom bývajúcim este u rodičov. Vtedy som vedela našetriť bez problémov aj ja.
Mám jednoizbak bez hypo
Som na rd mam našetrené 10k
Ale to aj zrejme miniem lebo mam dieťa a ma nejaké problémy,tak asi pojde neskôr do škôlky a budem snim doma za našetrené peniaze
Takže potom nebudem mať nič 😀
A pohoda
Nežijem na rozkoch🙂
A aj keby došlo k tomu lepšie rožky ako nič 😋
@anonym_e7c145 No veď čo vidím u známych, susedov, kamaratoch, citam tu na MK, tak iba rozmýšľam či ja robím nieco zle, alebo mám smolu?
Skôr sa pýtam ludi- rodín, čo majú dieta a bývanie na hypoteku. Je mi jasne že sa nemôžem porovnávať s mladym slobodným človekom bývajúcim este u rodičov. Vtedy som vedela našetriť bez problémov aj ja.
@anonym_autor Nerobis nic zle. Je vela ludi, ktori proste maju stastie na rodiny. Pozri, len z mojej rodiny: bratrancovi kupil jeho otec pozemok, sesternici dal 50k a mozem pokracovat dalej. Ti ludia to nedostali preto, ze by boli sikovni, ale preto, lebo im dali rodicia. A s dietatom to je este tazsie, kedze zivis dieta. Neporovnavaj sa, to neni k nicomu dobre. Este v tejto dobe, ked ceny rastu rychlejsie nez trava po dazdi.
@anonym_autor objektívne je podľa mňa aj 5000€ málo ale netráp sa tým. Šetri koľko sa dá, minula si peniaze na spotrebiče a nie na alkohol a cigarety. Podľa mňa je najlepšie vedieť kam peniaze odchádzajú a koľko aby si vedela kde sa dá ušetriť a kde nie. Neporovnávaj sa s inými. Sú tu ženy čo sa majú ozaj dobre a aj také čo sú rady že je jedlo na stole. Skôr rob vrámci svojich možností čo sa dá. Ale hej, rada mať našetrených 6 mesačných platov je dobrá. 5000€ je na dnešnú dobu málo ak sa bavíme o komfortnom spôsobe života a nie o požičiavaní si peňazí keď sa pokazí spotrebič alebo nejaká väčšia položka na aute. Ja končím rodičovskú. Rezervu máme plus mínus 5000€. Cieľ je 10 000€ prv než by sme šli do druhého dieťaťa. Kvôli tomu, že sa toľkým ľuďom v okolí dokazil motor na aute, veľký spotrebič… a to je hneď 3-4000€ v keli. A ja jednoducho nechcem mať tieto stresy na rodičovskej
Nemám našetrené veľa, aktuálne 30k. Ale ja som sama. Nemám manžela. Poriadne som sa vycashovala v posledných rokoch ( nové auto cash, prerábka bytu a zariadenie plus plus zuby - fazety. Pre ňa by bolo ideálne mať aspoň 60k na účte.
Mám jednoizbak bez hypo
Som na rd mam našetrené 10k
Ale to aj zrejme miniem lebo mam dieťa a ma nejaké problémy,tak asi pojde neskôr do škôlky a budem snim doma za našetrené peniaze
Takže potom nebudem mať nič 😀
A pohoda
Nežijem na rozkoch🙂
A aj keby došlo k tomu lepšie rožky ako nič 😋
@anonym_f84331 Ja som bola tiez tak podobne. Pekne som mala našetrené, tiez okolo 15k keď som išla na matersku. Zrazu došlo to zdražovanie hypoték, mesacna splátka mi vyskočila o 260€ naviac. S tým nepočítal nikto. Potom prišlo necakane druhé dieta, no čo spravíš🤷🏽♀️ vedela som že na RD nebudem moct byt do jeho 3rokov, do prace som išla skôr. Posledné mesiace pred nástupom do prace som centy rátala a mala úplný strach aby neprišiel nejaky nedoplatok. Na jednej strane dobre ma to naučilo šetriť a vyjsť z mála, na druhej mám teraz neustale pocit že nešetrim dost. Respektíve neustale nejaky nepredvídateľný vydaj v stovkách :(
nic v zlom, ale nasetrene - a viac ako ten zaklad si mala mat este pred detmi.
My sme s partnerom dvaja a mame do 50 tisic
@anonym_autor nemám našetrené vôbec nič. 🙂 odišla som od rodičov v 20, študujem VŠ. Bohužiaľ priestor na šetrenie nieje.
Nikdy nemáme nič našetrené ,ako načo ,a ešte toľké tisíce čo tu majú ľudia ,bláznovstvo
Nikdy nemáme nič našetrené ,ako načo ,a ešte toľké tisíce čo tu majú ľudia ,bláznovstvo
@minenkaa Ono je dobre mat nejaku rezervu pre kazdy pripad, ale zas tiez nie som zastanca blazniveho setrenia.
Rezervu máme. Ja som skôr hrdá na to, že nie sme zadlženi. Žiadna hypo ani pôžičky.
@anonym_autor objektívne je podľa mňa aj 5000€ málo ale netráp sa tým. Šetri koľko sa dá, minula si peniaze na spotrebiče a nie na alkohol a cigarety. Podľa mňa je najlepšie vedieť kam peniaze odchádzajú a koľko aby si vedela kde sa dá ušetriť a kde nie. Neporovnávaj sa s inými. Sú tu ženy čo sa majú ozaj dobre a aj také čo sú rady že je jedlo na stole. Skôr rob vrámci svojich možností čo sa dá. Ale hej, rada mať našetrených 6 mesačných platov je dobrá. 5000€ je na dnešnú dobu málo ak sa bavíme o komfortnom spôsobe života a nie o požičiavaní si peňazí keď sa pokazí spotrebič alebo nejaká väčšia položka na aute. Ja končím rodičovskú. Rezervu máme plus mínus 5000€. Cieľ je 10 000€ prv než by sme šli do druhého dieťaťa. Kvôli tomu, že sa toľkým ľuďom v okolí dokazil motor na aute, veľký spotrebič… a to je hneď 3-4000€ v keli. A ja jednoducho nechcem mať tieto stresy na rodičovskej
@anonym_f4b0a5 No veď jasne, neminam na hlúposti, vediem si presne účtovníctvo. Spotrebice a podobne veľké výdavky nikdy nekupujem na splátky, vždy si najprv musím našetriť, až tak kupujem. Spotrebáky sú podľa mna cesta do pekla. Stačí hypotéka.
@anonym_bce0d3 ja som ten základ pred detmi mala, kúpila som si bývanie kde som nemala 100% hypotéky, plus som mala nieco na úcte. Ale dopracovať sa k peknej sume teraz, s dvoma detmi, už je oveľa tazsie.
Asi 65k€. Ale cakaju nas vacsie investicie do domu, PV, klima, mimoriadna splatka hypo, tak sa to stensi o viac ako polovicu
@minenkaa potom sa niečo stane (choroba, požiar.... ) a robia sa verejné zbierky, lebo osoby ako ty potrebujú zrazu pomoc = peniaze od tých "bláznov".
@minenkaa potom sa niečo stane (choroba, požiar.... ) a robia sa verejné zbierky, lebo osoby ako ty potrebujú zrazu pomoc = peniaze od tých "bláznov".
@martinka17 Ale ty nie si povinna nikomu posielat, nie? 🙂
@anonym_autor len nejaké drobné, ale hypo už splatené, aj ostatné čo som mala. Celé roky som makala v 2,prácach aby som to nejako vedela splácať. Predtým akoby ma niekto nazval finančne negramotnou, všetko šlo na liečbu, operáciu môjho dieťaťa.
Ak chcem aby malo budúcnosť, možnosť študovať čo chce a je za určitých okolností možne tak budem mať ďalšie výdavky
na beznom ucte mam teraz cc 9k, ked bude 10k kupim nejake akcie, sap500 bo nieco ine
Som spokojná so sumou, ktorú máme. Ale nie len našetrené, ale hlavne zainvestované....
niekde som čítala že je dobré mať odložené 6xplat a ešte lepšie k tomu 6xvydavky...
samozrejmé ide o to či máš svoj byt, si v podnájme, u rodičov máš koľko detí v MŠ alebo VŠ....
Mimo toho ak niektorý rodič dokáže kúpiť len tak stavebný pozemok pre jedno dieťa za 160 tis. tak ja neviem kde to žijem... 🙃...😄
takže áno na SK majú ľudia dosť peňazí...
Ty si matka samozivitelka? Ked nikde nespominas manzela, len druhe necakane dieta. Cize si mala pred materskej rezervu, z ktorej si stale platila naklady na zivot pocas dvoch rodicakov, hypoteku, vsetko okolo deti atd? Nemas ani vyzivne od otca deti? Alebo mate nejaky zvazok kde Ty platis uplne vsetko a on zije vedla vas? Nie je to jasne z Tvojho rozpravania.
@anonym_autor Mam 3-izbovy byt bez hypoteky a cez 100 000€ na ucte + kazdy mesiac chodi vyplata. Mam 40 rokov a 2 deti.
A teda ked sa pytas realny stav, mame dom na hypo, nedostali sme od rodicov nic, tretie dieta na ceste, dve male co este nechodia do skolky, na ucte asi 2500 euro, to je nasa "permanentna rezerva", fungujeme tak uz nejaky cas.
Jasne, zavisi od toho v akych kruhoch sa pohybujes, vidis, niekto ma byt bez hypo a 100tis na ucte. 🙂 Realne? Ja absolutne nikoho s malymi detmi takeho nepoznam a to mame kopu kamaratov ci znamych. Bud dostali od rodicov a tak maju (ci uz pozemky, byvanie alebo prispevky na byty), alebo vsetko vybudovali dvoje od piky a krocik po krociku funguju a nemaju ziadne navyse obnosy nasetrene. Takze nemaj depky, uplne normalne fungujete.
@anonym_f84331 Ja som bola tiez tak podobne. Pekne som mala našetrené, tiez okolo 15k keď som išla na matersku. Zrazu došlo to zdražovanie hypoték, mesacna splátka mi vyskočila o 260€ naviac. S tým nepočítal nikto. Potom prišlo necakane druhé dieta, no čo spravíš🤷🏽♀️ vedela som že na RD nebudem moct byt do jeho 3rokov, do prace som išla skôr. Posledné mesiace pred nástupom do prace som centy rátala a mala úplný strach aby neprišiel nejaky nedoplatok. Na jednej strane dobre ma to naučilo šetriť a vyjsť z mála, na druhej mám teraz neustale pocit že nešetrim dost. Respektíve neustale nejaky nepredvídateľný vydaj v stovkách :(
@anonym_autor no to ano úplne chápem
Ale ja zas opačne
Toľko krát som zažila, že zrazu sa muselo to a tamto platiť alebo sa stali vážne situácie
Že už nemám z toho taký stres
Bežné v živote nerozhadzujem na každú blbosť
Nie na všetko úplne nepredvídateľné sa da našetriť
Takže skôr to beriem oslahana vetrom a nenecham sa rozhádzať
Raz peniaze sú,potom menej
Ale vždy je dobre si robiť plan v kritických situáciách
🙂🍀
Ísť na to pragmaticky, hľadať možnosti
Proste brať to ako úlohu, musím vyriešiť to a to, niečo sa podarí niečo nie
V rodine mam jeden príklad presne
Tiež problémy a veľa emócií ľútosti za všetko,mieto toho s chladnou hlavou,ok idem sa k tomu postaviť
A teraz aj ked je dobre, tak stále nieje
A to už potom taký život na figu psychicky
@minenkaa tak my sme za posledne tri mesiace mali necakane vydavky vo vyske asi 7tisic eur - veterinar, pokazene auto, pokazeny boiler, a este k tomu manzel prisiel o pracu. Bez uspor by sme to tazko vsetko zaplatili. Ja zas nechapem ako ludia nemaju nic odlozene, pre mna to znamena stres.
70 tisíc a mám 47 rokov, byt bez hypotéky, chatu...robila som v zahranici veľa rokov
@martinka17 poistky?investicie?
My mame okolo 30 tis uz dlhe roky. Ked bolo viac , tak bud som sla na rodicovsku a cerpalo sa z toho, lebo moj prijem chybal, ale nikdy som nesla pod 20 tis. Ked sa rezerva blizila k 20, sla som do prace. U oboch deti to bolo tak okolo 2 rokov. Alebo sa investovalo do niecoho ineho, napr.novsie auto, naposledy islo minuly rok 40 tis do rekonstrukcie bytu, tiez ostalo cca 20 tis,. ale uz som dosetrila do tych 30, buduci rok planujeme vymenit auto za novsie, tak zase setrim. Samozrejme ta suma dnes a v minulosti je velky rozdiel, teraz nam to robi asi 5 mes.platov, myslim spolocne s muzom. Ale mame aj ine investicie, keby nieco. Nikdy som si nenechavala velky cash, je to neefektivne, zozerie ti to inflacia. Okrem toho setrim aj detom, tam je tiez slusna suma, tak keby bolo fakt zle, da sa pouzit aj to. Ale na to teda nechcem siahat.

Kazdy ma ine moznosti setrit, niekto byva u rodicov a moze si setrit, niekto musi v 18tich z domu, platit si najom a nenasestri nic. Netreba sa porovnavat kto ma viac nasetrene, ved pozri, kolko prac, ktore musi niekto robit nie su vobec zaplatene, ludia su radi, ze vyziju. Ale ano, na MK ma kazda dve nehnutelnosti na investiciu a plus dalsich 10/20/50k na ucte 🙂