Koľko peňazí máte našetrené?
Ahojte koľko máte prosím vás našetrené približne? Alebo koľko by bolo podľa vás optimálne mat v rezerve?
Po rokoch na rodicaku, čo som čakávala dni pred RD že kedy uz konečne príde🙈 som si povedala že po nástupe do práce si našetrím aspoň 5k a “budem v pohode”.
Samozrejme že ako naschval odkedy som nastúpila do práce a snažila sa šetriť, každý mesiac sa nieco pokazilo. Odvtedy nám už 3 spotrebiče odišli! Alebo stále nieco. Ja som aj rada že sa to kazí až teraz, keby som na RD tak neviem čo spravim vtedy. Na druhej strane je to dost demotivujúce že akonáhle sa mi podari nieco odlozit tak príde výdaj. Odvtedy sa vôbec pýtam sama seba či v dnešnej dobe je 5tisic vôbec nieco? Veď keby sa nám pokazí nieco vacsie, napríklad kotol, tak aj tých 5k je nič.
O tom že je dobre mat našetrené aspoň 6mesavnych platov viem, ale pri dnešnej dražobe, aj to príde malo? S akou sumou keby máte odložené, ste spokojní?
@anonym_autor len nejaké drobné, ale hypo už splatené, aj ostatné čo som mala. Celé roky som makala v 2,prácach aby som to nejako vedela splácať. Predtým akoby ma niekto nazval finančne negramotnou, všetko šlo na liečbu, operáciu môjho dieťaťa.
Ak chcem aby malo budúcnosť, možnosť študovať čo chce a je za určitých okolností možne tak budem mať ďalšie výdavky
@anonym_6a6e3a Netrap sa co hovoria tuto dokonale zeny, ved ta nepoznaju, tak ako mozu sudit, kto je gramotny a kto nie? Prajem pevne zdravie.
Nrbudrm pisat presne ale mam 5 cifernu sumu. A tato otazka je dost zle polozena inu sumu vzhladom na mesacny plat bude mat IT alebo advokatka a inu upratovacka alebo postarka.
@anonym_autor minule som čítala, že 4 z 10 domácnosti idú od výplaty k výplate.Pre mňa je dôležité, že nemáme dlhy viac ako to koľko máme našetrené.Tie spotrebiče by som kúpila na splátky sú akcie aj bez navýšenia tiež sme vždy všetko kupovali na hotovosť, ale už v tom nevidím zmysel.
A je rozdiel, že má niekto ušetrených 10 t, keď mesačne má 1500 len poplatky ako, keď niekto nemá pôžičky, žije sám atď ...
@minenkaa investícia sú ušetrené peniaze.
@martinka17 nie,to sú investície ,ušetrené sú ktoré sú hneď bez ujmu po ruke ,keď treba na nákup spotrebičov,na liečbu psa ,na rýchlu kúpu bajku,na dovolenku na budúci týždeň
@martinka17 nie,to sú investície ,ušetrené sú ktoré sú hneď bez ujmu po ruke ,keď treba na nákup spotrebičov,na liečbu psa ,na rýchlu kúpu bajku,na dovolenku na budúci týždeň
@minenkaa to čo píšeš je pohotovostná rezerva u mňa, tých pár stoviek eur mať bokom je jednoduché. Potom máš mať bokom 6- násobok mesačných príjmov pre prípad výpadku prijímu a trietia časť sú investície ako píšeš.
mam nasetrenych asi 200000 €
@minenkaa to čo píšeš je pohotovostná rezerva u mňa, tých pár stoviek eur mať bokom je jednoduché. Potom máš mať bokom 6- násobok mesačných príjmov pre prípad výpadku prijímu a trietia časť sú investície ako píšeš.
@martinka17 ako pár stoviek na dovolenku alebo bajk,to máš riadne lacne dovolenky
@minenkaa investícia sú ušetrené peniaze.
@martinka17 presne tak poistky treba mat vzdy,ci na nehnutelnost presne ak by sa co si stalo a tak isto aj na pn,invaliditu.
Lebo staci u mnohych jedna dlhsia pn a su v takych existencnych problemoch ze az.A potom sa to dalej nabaluje.
Toto ma byt v povinnych vydavkoch rodin.
Nie ako investicia,ci usetrene.
@martinka17 šesť mesačných platov mať ušetrených ,to potom ako ma dokázať človek normálne zarábajúci ,veď to je pri rodine či ma príjem 1500-2000,neusetritelna suma,pri cenách všetkého
A potom mať napr pri vyšším prijme,máš našetrených 30000,je hlúposť
Ja mám 12.000 ako železnú rezervu. Mesačné výdavky máme cca 2.000 (viac, ale týchto 2.000 je to nutné čo potrebujeme určite). Takže mám rezervu tých odporúčaných 6 mesiacov. Som momentálne na RD, po RD by som to chcela zvyšovať. Tých 12.000 by som chcela mať bežne dostupných na šetriacom účte a zvyšok by som chcela investovať.
@martinka17 šesť mesačných platov mať ušetrených ,to potom ako ma dokázať človek normálne zarábajúci ,veď to je pri rodine či ma príjem 1500-2000,neusetritelna suma,pri cenách všetkého
A potom mať napr pri vyšším prijme,máš našetrených 30000,je hlúposť
@minenkaa ja píšem 6 mesačných výdavkov. Čítaj. A píšem pár stoviek ako pohotovostná rezerva, kde si čítala že to je dovolenku? Ďakujem za diskusia, pekný deň
@minenkaa ja píšem 6 mesačných výdavkov. Čítaj. A píšem pár stoviek ako pohotovostná rezerva, kde si čítala že to je dovolenku? Ďakujem za diskusia, pekný deň
@martinka17 pardon výdavok a plat pri rodinnom prijme 1500€ je to iste
Nemame 6m platov,mame nasetrene 6m vydavkov rodiny,kedze pod 3000eur sa nevlezeme,tak mame 18000eur na poductoch,dalej mam doma obalku s 3000eur cisto len na zvysene mesacne vydavky,ako prave tie spotrebice a hned po vyplatach sa to vrati spät do obalky.
@anonym_autor mám 50 rokov, nemame hypo od začiatku.Dom nedokončený ( vydávala som sa v 35🙂).Deti ešte na ZS a nemame ušetrené nič!! Muž bol dlho bez prace, ja dlho s deťmi doma ale vždy sme nejako prežili-aj vylet bol, aj dovolenka pri mori ani detom nič nechýbalo.No žijeme asi tak zo dňa na deň. Minuly rok som začala odkladať po 50 eur na nejaký účet, takze tam mám úsporu 600eur🫣Ale mame peniaze v handrách!! Hroza!Dome, auto a zážitky.No musíme vychovať deti a pokial sme zdravi, tak snáď niečo možno už konečne ušetríme.Sa nam bude ťažko žiť na dôchodku😳
@anonym_autor mám asi 8000€ našetrené, z každej výplaty aspoň 100€ sa snažím odložiť. Som sama s deťmi takže toto je pre mňa dôležité mať rezervu.
Každopádne, odkladaj aj 20€ mesačne, to je jedno, dôležité je po troskách aspon
Moja sestra nikdy nič neušetrila, stačilo niečo zdediť a hneď má majetok za 200k 😅
Toto sú rovnako nezmyselné témy ako o tom, akú tvrdú máte ráno erekciu.
Akože keď tu citam niektoré ušetrené sumy tak woooow 😳 no šikovní ste.
Ja som rada a som na seba pyšná, že mám konečne aspoň nieco našetrené. To obdobie rodicaku bolo pre mna financne strašne stresujúce. Každej obálky som sa bála že čo tam nájdem, či to nebude nedoplatok. Tešila som sa ako malá keď po rokoch RD prišla na účet prvá výplata 😅 no a hneď odišla na chladničke 🙈
Ahoj, my mame 2 deti (4 a 6), mame hypoteku kde mame mesacnu splatku 1200€, nas byt narastol na hodnote z 290 000€ na aktualnych 500 000€ ale je nam to na 2 veci kedze v nom planujeme byvat 🤣 Takze tato vysoka hypo je blba v tom ze nam berie dost z rozpoctu. Ale aj tak setrime,nasetrime viac ako 10tis za rok a davame to mimoriadnej splatky nech sa toho zbavime co najskor. Ale chcem ti povedat ze keby sme mali hypo za 200€ alebo ziadnu tak si zijeme uplne iny pribeh… (a hypo tvori menej ako 30% nasich spolocnych prijmov pre kontext ale byvame v Prahe kde ceny nehnutelnosti su stratosfericke) takze ja sa neporovnavam vobec, kazdy ma ine vydaje,niekomu sa setri lahko… my popri tom zijeme vela cestujeme takze zase neodkladame kazdu korunu lebo nechceme
@anonym_autor my nemame nasetrene, ale mame hypo a uver a zarobime tolko, ze to normalne splacame bez problemov. Ak vyskoci nieco, nejaky spotrebic ze sa pokazi, tak mozeme este minut nan, ale v ten mesiac potom uz nic navyse nekupujeme a snazim sa vela doma varit a piect, aj chlieb, aby nam to vyslo.
Peniaze stracaju na hodnote a nema vyznam ich susit na ucte. Ale nejaku rezervu 1000 eur je dobre mat pre istotu.
my mame odlozene vela aj na rok v pripade ze prideme o pracu ... a pravidelne sa stane ze do toho musime sahnut.... nastastie poistky to naplnia naspat ... alebo nasledny predaj nepotrebneho... a mierne dosetrenie a tak dokola... ale za poslednych 5 rokov sme mali zo 20 situacii kde sme boli vdacni za nasu velku rezervu lebo z tych 20 situacii boli dve take ktore by nas dostali na ulicu
@anonym_autor uprimne ja som rada,že sa nwmusím obmedzovať v strave mám na liwky vitamíny,boli sme pri moei a vybavena...deti stalw nieco potrebuju a ja neodlozím ani cent.....mame rezeevu pred detmi ...odkladame aj pwniazky z menin a narodenin ale tato doba je ozaj zla...snazim sa popredat aj nepotrebne vevi za zlomok ceny ale ale nic moc
Nikdy nemáme nič našetrené ,ako načo ,a ešte toľké tisíce čo tu majú ľudia ,bláznovstvo
@minenkaa z čoho plánujete žiť na dôchodok? Lebo my si s mužom odkladáme, od štátu dostaneme možno almužnu v 80-tke, ktorej sa asi ani nedožijeme ... Teda do toho veku určite nebudeme vládať pracovať...
@anonym_37715c investujeme
@minenkaa tak potom máte našetrené 😀 my máme v obálke doma pár stovák, nejakú tisícku +- na účte, podľa toho, kedy má prísť výplata, ostatok dávame do domu a investujeme 🤷
@anonym_autor mám 50 rokov, nemame hypo od začiatku.Dom nedokončený ( vydávala som sa v 35🙂).Deti ešte na ZS a nemame ušetrené nič!! Muž bol dlho bez prace, ja dlho s deťmi doma ale vždy sme nejako prežili-aj vylet bol, aj dovolenka pri mori ani detom nič nechýbalo.No žijeme asi tak zo dňa na deň. Minuly rok som začala odkladať po 50 eur na nejaký účet, takze tam mám úsporu 600eur🫣Ale mame peniaze v handrách!! Hroza!Dome, auto a zážitky.No musíme vychovať deti a pokial sme zdravi, tak snáď niečo možno už konečne ušetríme.Sa nam bude ťažko žiť na dôchodku😳
@anonym_17a57b na dôchodku s vami nebudú bývať deti, tak dom predáte a pôjdete do menšieho.Si predstav, že by ste mali hypo tu vyplatiť, alebo rozvod...takto máš peniaze v dome, ktory získava na hodnote.
@minenkaa tak potom máte našetrené 😀 my máme v obálke doma pár stovák, nejakú tisícku +- na účte, podľa toho, kedy má prísť výplata, ostatok dávame do domu a investujeme 🤷
@anonym_37715c nie nemáme našetrené ,našetrené peniaze mizes použiť,investované sú investované

@anonym_autor ja som mala pred rodicakom cez 20tis, teraz mam skoro 40, už 3 roky robím, ale aj vďaka partnerovi, nakoľko mu neplatím nič na bývanie, nemáme hypo a zarábam vyše 2tis