icon

Koľko peňazí mesačne posielate vysokoškolákom?

1. feb 2026

Mám dve deti na vysokej škole. Chcem sa opýtať koľko mesačne vy posielate vysokoškolákom? Aby som si spravila obraz.

anonym_2ed23b
Autor odpoveď zmazal
matkahelka
2. feb 2026

@anonym_autor toto je taka tema, ako tema, kolko miniete na stravu. kazdy ma ine financne moznosti a mimo toho je sakra rozdiel, ci je decko kazdy vikend doma, kde si operie a naberie si jedlo na dalsie 2 dni, alebo pride domov raz mesacne alebo este menej. a tiez narocnost studia- je ine studovat pedagogiku a ine medicinu. su studenti, ktori jedia len spagety s kecupom a sackove polievky a taki, ktori pozeraju na to, co do ust daju. moja dcera je celiaticka, od jesene na vegetarianskej strave, mimo ineho zje za 3 dni len ovocie a zeleninu za cca 20€, takze nejakych 100€ mesacne na stravu ako tu niektore pisali je pre mna akurat tak na pobavenie. nasi kamosi maju dceru studujucu pravo v bruseli, mesacne ich stoji 1500€ a to v tom nie su letenky domov.

anonym_71f211
2. feb 2026
@anonym_6620e3

@1fifinka1 Sme VŠ vzdelaní, obaja celý život pracujeme a máme viac ako 25-ročnú prax v náročných odboroch, takže zarábame primerane. Hypotéku máme splatenú, autá nepotrebujeme meniť každé štyri roky, v cestovaní nevidíme zmysel života. A deti máme len dve aj kvôli tomu, aby sme ich vedeli dobre zabezpečiť. Dosť stálo aj ich štúdium na gymnáziu, keďže obaja strávili rok štúdia v zahraničí a chceme, aby žili počas štúdia slušne a najmä študovali. My sme tiež počas štúdia brigádovali len občas a pre vlastné potreby, nie preto, že sme museli a takto to chceme dopriať aj našim deťom. Na Slovensku nežijú len chudáci.

@anonym_6620e3 aha,takže priemerne zarábajúci ľudia na sk a hlavne na východe sú chudáci. Pekne vyjadrovanie. Stačilo napísať - máme vyššie platy ako ostatní,preto si môžme dovoliť dávať deťom viac ako je bežný mesačný plat na východe. Veď ok,máte na to,ja vám doprajem. Neukradli ste ale zarobili. Ale napísať,že na SK nežijú len chudáci - ok,zatlieskaj si

anonym_79da57
2. feb 2026
@tiezjedna

@anonym_79da57 a v tvojom podaní zase klasická koníkovská obmedzenosť...😖 Nemám ja, nemôže mať nikto..🙄

@tiezjedna nejde o to ci mam alebo nemám. Ide o to naučiť decko aj trosku samostatnosti a zodpovednosti. Nie ze všetko zacvakaju mamka s ockom a ja sa tvárim ako je to studium naaarocne. Myslím, že všetci sme boli študenti a vieme svoje

lienka.7
2. feb 2026
@matkahelka

@anonym_autor toto je taka tema, ako tema, kolko miniete na stravu. kazdy ma ine financne moznosti a mimo toho je sakra rozdiel, ci je decko kazdy vikend doma, kde si operie a naberie si jedlo na dalsie 2 dni, alebo pride domov raz mesacne alebo este menej. a tiez narocnost studia- je ine studovat pedagogiku a ine medicinu. su studenti, ktori jedia len spagety s kecupom a sackove polievky a taki, ktori pozeraju na to, co do ust daju. moja dcera je celiaticka, od jesene na vegetarianskej strave, mimo ineho zje za 3 dni len ovocie a zeleninu za cca 20€, takze nejakych 100€ mesacne na stravu ako tu niektore pisali je pre mna akurat tak na pobavenie. nasi kamosi maju dceru studujucu pravo v bruseli, mesacne ich stoji 1500€ a to v tom nie su letenky domov.

@matkahelka myslím, že porovnávať náklady na štúdium na SK vs. zahraničie je trosku od veci. Ale budis

matkahelka
2. feb 2026
@lienka.7

@matkahelka myslím, že porovnávať náklady na štúdium na SK vs. zahraničie je trosku od veci. Ale budis

@lienka.7 samozrejme. rovnako ako je od veci porovnavat studenta, ktory je doma kazdy vikend so studentom, ktory je doma raz za 4-6tyz. rovnako ako je od veci porovnavat studenta pedagogiky so studentom mediciny. autorka polozila vseobecnu otazku, adekvatne tomu su odpovede.

vroni
2. feb 2026

350 ubytovanie, 200 euro na stravu a vreckové, cca 100 na dopravu a telefón, takže dokopy cca 650 €. Zahraničie.

anonym_629e27
2. feb 2026
@anonym_360165

Mame dvoch vysokoškolákov, obidvom posielame po 1500eur. Je to podla mňa minimum. Ak rodič nechce aby dieta jedlo vifonky tak by mu mal nadeliť čo sa patrí.

@anonym_360165 prosím ťa. Takže podľa tohto scenáru ak nemá 4 členná rodina príjem 6000€ tak jedia len vifonky? Ja som si počas vš len varila na byte každé jedlo a keby mi pošlú 1500€ tak by som musela jesť kaviár a objednávať každý deň z reštaurácie aby som tú sumu minula. Aj po odpočítaní nájmu a dopravy. Jedla som vyváženú stravu, veľa bielkovín, ovocia a zeleniny. Nikdy som vifonku nejedla.
Ak máš, tak samozrejme tú sumu daj, na to nenarážam. Narážam na to, že tvoj komentár pôsobí neskutočne nadradene, že kto toľko nedá tak prakticky zanedbáva svoje dieťa.

anonym_ff8112
2. feb 2026

pri tychto sumach co sem hadzete, nechapem ako moze tolko studentov studovat na VS, ved to by sme aj my mali problem 500-1000eur posielat na skolu, pekne pri takej sume, by dieta ostalo studovat vs u nas v meste (moznosti tu ma naozaj takmer vsetky)
Co sa tyka sumy, ako sa tu pise vo viacerych prispevkoch je to viac ako individualne, zalezi na tom kde dieta byva a kde sa stravuje (a ano teraz aj na intoleranicach atd, ale vtedy rodicia aj doma maju tieto extra naklady). Intraky maju podla mna jedalne. Za mna strava mimo toho nemoze vyjst vysokoskloaka viac ako 150EUR-maximalne. Ostatne vydavky povazujem za rovnake ako mam na stredoskolaka, alebo aj deviatacku = oblecenie, kozmetika, telefon, nejake fitko/sport (a toto musim povedat, ze ja financujem z darcekov starych rodicov akualne,a j tak nevedia co pubertakovi kupit, tak chodi do fitka, na plavaren), pomocky do skoly. A naucit dieta sa uskromnit a rozmyslat aj o tom, co treba/netreba a ako usetrit, a ano aj za cenu navarit si, aj za cenu doniest si z domu jedlo = je podla mna zaklad. A ak chce extra kozmetiku, oblecenie, neivem co = brigady pre vs su a ano vacsina ma na to aj priestor aj cas. A cez prazdniny uplne v pohode (mam tu okolo teraz 4 vysokoskolakov od 1-3 rok.. a kazdy jeden to dava, jeden ma skusky na jeden sup narobene, zvysne baby pekne cele prazniny vzdy brigady maju uz od strednej) si zarobi a ma, na zivot, na oblecenie, na zabavu a na extra veci. AK niekto socialne nezvlada, maju moznost stipendii a kadecoho. Vobec nejde o nedopriatie, nedanie.. ale pre mna je dolezite ostat nohami na zemi a aj pre moje dieta, neodide si do sveta studovat a zit si hore ruka a rozhadzovat peniaze aby mala radost.

anonym_1672e1
2. feb 2026
@anonym_71f211

@anonym_6620e3 aha,takže priemerne zarábajúci ľudia na sk a hlavne na východe sú chudáci. Pekne vyjadrovanie. Stačilo napísať - máme vyššie platy ako ostatní,preto si môžme dovoliť dávať deťom viac ako je bežný mesačný plat na východe. Veď ok,máte na to,ja vám doprajem. Neukradli ste ale zarobili. Ale napísať,že na SK nežijú len chudáci - ok,zatlieskaj si

@anonym_71f211 takto... nie som z Bratislavy, s platmi to tu nie je žiadna výhra a nemôžem si vyberať. Bohužiaľ, môžem byť rada, že máme prácu. Dovolenky sú pre nás luxus. Ale práve preto, že by sme dvoch vysokoškolákov z našich platov neuživili, tak vopred šetrím na ich štúdium a dúfam, že sa moje deti budú mať lepšie, než my. Ak si vyberú ťažké štúdium, nebudem od nich žiadať, aby počas školy brigádovali, niekedy je to viac na škodu, tých pár eur z brigád mi za to nestojí, aby pred štátnicami vyhoreli. Samozrejme, ak budú študovať niečo ľahšie, tak nech pracujú.

anonym_71f211
Autor odpoveď zmazal
tiezjedna
2. feb 2026
@anonym_79da57

@tiezjedna nejde o to ci mam alebo nemám. Ide o to naučiť decko aj trosku samostatnosti a zodpovednosti. Nie ze všetko zacvakaju mamka s ockom a ja sa tvárim ako je to studium naaarocne. Myslím, že všetci sme boli študenti a vieme svoje

@anonym_79da57 decko má poznať hodnotu peňazí a vedieť s nimi hospodáriť dávno pred tým ako ide na VŠ.

anonym_678cdf
2. feb 2026

@tiezjedna Student, ktoremu mama da na zivot len tak 700 eur toho asi vela nenahospodari.

tiezjedna
2. feb 2026
@anonym_678cdf

@tiezjedna Student, ktoremu mama da na zivot len tak 700 eur toho asi vela nenahospodari.

@anonym_678cdf prečo myslíš? Vieš aké má reálne náklady? Tá mantra, že študent musí žrať suché rohlíky inak nevie, čo je život, bola na hlavu už kedysi, nie tak teraz...

anonym_ff8112
2. feb 2026

Sledujem, ze vela z vas opisuje nejake "tazke studium" a to je co prosim vas? Pred 20r stihali nocne brigady tahat, ucit sa a este aj po diskotekach chodit a dnes su tiez studenti co to zvladaju, k tomu cestuju, aj erazmusy stihaju atd.. a tu sa matky tvaria ako dieta ide zivorit a ide sa dorobit, ak ma hospodarit, vyjst s peniazmi, usetrit alebo si najst brigadu :D kazdy den stejky jest, kilo masa, a restauracie asi, inak si tie naklady neviem predstavit... ja sa necudujem, ze sa dostavame do psycho situacii, ked dospely mlady clovek sa hadze o zem ze nezarobi 2,5t eur bez praxe, lebo mama mu posielala len tak na vyske 700-1500 eur :D Jedine, ze fakt by mi dieta studovalo medicinu a nemalo intrak, byvalo v drahom private, lebo ina moznost nie je by som diskutovala o tom, co zaplatit nezaplatit. A prospech tu vobec nie je obhajoba, vysoka skola nie je len o Ackach.

anonym_678cdf
2. feb 2026

@tiezjedna Neviem. Viem ake mam ja. Nezeriem rozky, ale 700 eur sama neprezeriem.

anonym_6e2f74
2. feb 2026
@anonym_79da57

@1fifinka1 zase klasické konikovske keci. Už chcem vidieť ako dáku decku 2× 1000€ a oni potom žijú zo vzduchu. Inak každý rozumne vychovaný mladý človek ani nebude očakávať, že mu rodicia budú komplet cvakat život na VS. A aj popri tej medicine sa v pohode dá brigádovať, len potom nie je damozrejme čas na opijacky a pod.

@anonym_79da57 nežijú rodičia zo vzduchu.Su ľudia, ktorí spolu zarobia mesačne to, čo iní za rok.
Kamarátka platí synovi v Prahe 550 eur, druhá je v Brne 500 brigádovať príliš nemôžu a ešte je možné, že to bude viac, lebo internát potrebujú prváci.

anonym_2fcd13
2. feb 2026
@anonym_678cdf

@tiezjedna Neviem. Viem ake mam ja. Nezeriem rozky, ale 700 eur sama neprezeriem.

@anonym_678cdf kto tu konkretne pisal, ze 700€ dieta prezerie?

anonym_6e2f74
2. feb 2026
@anonym_1672e1

@anonym_71f211 takto... nie som z Bratislavy, s platmi to tu nie je žiadna výhra a nemôžem si vyberať. Bohužiaľ, môžem byť rada, že máme prácu. Dovolenky sú pre nás luxus. Ale práve preto, že by sme dvoch vysokoškolákov z našich platov neuživili, tak vopred šetrím na ich štúdium a dúfam, že sa moje deti budú mať lepšie, než my. Ak si vyberú ťažké štúdium, nebudem od nich žiadať, aby počas školy brigádovali, niekedy je to viac na škodu, tých pár eur z brigád mi za to nestojí, aby pred štátnicami vyhoreli. Samozrejme, ak budú študovať niečo ľahšie, tak nech pracujú.

@anonym_1672e1 to je správny prístup deťom treba šetriť na štúdium od malička.My sme odkladali všetky peniaze, ktoré dostali od rodiny, od malicks, rodinné prídavky, lebo vekom nároky stúpajú.Len vodičský preukaz stojí 1300 eur, štúdium je sakra drahé.Tie, ktoré píšete o cestovaní zadarmo ...nie je zadarmo.Ano, časy kedy som ja študovala a využila z minima su prec.
moje dieťa, ak sa dostane tam, kde chce ísť tiež nebude môcť brigádovať a to v kútiku duše verím, že nepôjde do zahraničia.Strava, všetko je veľmi drahé kto môže ten da, kto nie tak nie.Treba naučiť deti aj hospodáriť

tiezjedna
2. feb 2026
@anonym_678cdf

@anonym_678cdf predpokladám, že to nie je len na stravu...

anonym_678cdf
2. feb 2026

@anonym_2fcd13 Dostava 1000 eur. Studuje v Cechach. Na ubytovanie daju 3 spolu 900 eur, teda jeden 300. Este nejaka otazka?

anonym_678cdf
2. feb 2026

@tiezjedna Ani pri mojej bujnej fantazii si neviem predstavit, na co moze minat dieta, ktore vie hospodarit, 700 eur.

anonym_2fcd13
2. feb 2026

@anonym_autor ako pri kazdej financnej teme sa to tu zvhne na 2 tabory- na tych, co maju viac a ich dieta nemusi po nociach bridagovat a na tych, co ziju od vyplaty k vyplate a nemozu si dovolit dietatu dopriat. vskutku je usmevne, ako sa vsetci spoliehaju na to, ze ak ich dieta bude na VS rozratavat financie na centy, stane sa z neho automaticky financne gramotny clovek. v praxi to funguje uplne naopak- to, co si decko v skromnych pomeroch muselo roky odopierat a u inych videlo ako standard, neskor, po pristupe k peniazom sa potom zvrhne na nakupy zbytocnosti a zadlzenost len preto, lebo som to nikdy nemal. kolko takych poznam! s jednym takym som par rokov dokonca zila. Deti mame este na gymnaziach, preto neviem odpovedat k teme, ale aj ja, aj moj manzel sme z pomerov, vdaka ktorym sme pocas VS nemuseli brigadovat a rovnako to planujeme zabezpecit aj nasim detom. nase deti su financne gramotne uz od 2.stupna ZS, na ziskanie financnej gramotnosti nebudu musiet jest vifonky a rozmyslat, ci pojdu na plavaren alebo si kupia maso.

anonym_2fd812
2. feb 2026

Paneboze aky hejt :D Kebyze mam dieta a studuje odbor, s ktorym bude za vodou v podstate hned, ako je ta zubarina, tak mu tiez prispievam nadstandardne. Nehovorim, ze nutne 1000-1500e, ale tak aby sa necitilo ako socka a hlavne, aby nemuselo brigadovat. Ja som studovala FEI a v tych casoch to bola nenormalne tazka skola, kopec zadani a projektov na kazdy predmet, nebolo mozne kvalitne studovat a zaroven aj popri tom brigadovat - nikto zo studentov to nerobil, mozno hrstka, ktori sa neskor zaradili medzi vecnych studentov. Medicina je tiez ten typ studia - mozno sa da brigadovat (vacsinou nezmysly a nie v odbore, cize okrem financneho aspektu tam nie je ziadna vyhoda do buducna), ale za istu cenu a tou cenou je stres. Ak mam moznost dietatu ten zbytocny stres usetrit, preco by som to nerobila. Nie je to zrovna elektrickova skola.
A mimochodom, ja som tiez nebrigadovala pocas skoly a financnu gramotnost som mala zvladnutu asi ako kazdy, kto dokaze pouzivat rozum - asi preto som studovala to, co som aj studovala, je mi uprimne luto, ked to niekoho uraza, ale taka je realita, je to sucast prirodzenej inteligencie.

tiezjedna
2. feb 2026
@anonym_678cdf

@tiezjedna Ani pri mojej bujnej fantazii si neviem predstavit, na co moze minat dieta, ktore vie hospodarit, 700 eur.

@anonym_678cdf to nie je o bujnej fantázii, ale o reálnych nákladoch + žití. Už len ak dá 300 € na bývanie, ďalších 100 na dopravu, tak to nie je na žiadne vyskakovanie. Skôr žalostne málo a bez brigády len prežívanie

anonym_2fcd13
2. feb 2026
@anonym_678cdf

@anonym_2fcd13 Dostava 1000 eur. Studuje v Cechach. Na ubytovanie daju 3 spolu 900 eur, teda jeden 300. Este nejaka otazka?

@anonym_678cdf cestuje zadarmo? veci a pomocky k studiu su zadarmo? hygiena je zadarmo? ak chodi napr.cvicit, ci plavat, to je zadarmo? 700€ na to vsetko a plus strava na cechy nie je vobec vela. moja dcera cvici, nejedava hluposti, kvalitne maso, vela zeleniny- nikdy som to sice nepocitala, ale ona sama urcite preje 350€/mes. to je 55 kilove dievca. nejaky statny chalan, co intenzivne sportuje urcite preje daleko viac.

biba_18
2. feb 2026

mne je celkom zábavné sledovať túto diskusiu ... každá druhá téma o tom, z čoho žiť, ako čo najlacnejšie dovolenku, kde ušetriť - a zrazu bum ... s deťmi s vreckovým 500+ sa roztrhlo vrece ... nevravím že sa takí nenájdu - ale ich je drvivá menšina. kebyže nie, nie je treba našim starým rodičom rodičovský dôchodok 😒

anonym_678cdf
2. feb 2026

@anonym_2fcd13 Pytala som uz pred tebou a nedostala som odpoved. Mozno sa jej dockam od teba. Deti ktore ziju u rodicov maju tiez naklady na pomocky k studiu predpokladam. Rodicia im platia telefony. Davaju im na stravu.
Tvoja dcera preje 350 eur. A 350 eur ma na vlastnu potrebu. Napr. kozmetiku. Doma by si jej na kozmetiku nedavala. Tak mi to vychadza. Lebo je to podla teba naklad na VS.

miricka77
2. feb 2026
@anonym_1672e1

@miricka77 ahoj, prosim ta, kolko stoji obed v menze? Tiez zvazujeme Brno, dakujem.

@anonym_1672e1 To závisí od toho na aku univerzitu ide. Syn bol predtým na VUT,tam boli obedy lacnejšie. Teraz chodí na MUNI a tam to vyjde menu cca 85 Kč.
Potom ešte majú samostatne jedlo,nie menu,a to stojí okolo 115 Kč.

anonym_4a05de
2. feb 2026
@anonym_6620e3

2x Česká republika, každému dávame po cca 1000 eur mesačne, ak si privyrobia, je to ich, ale nežiadame to od nich. Financovať vzdelanie považujem za povinnosť rodičov. Vieme však, že to má zmysel, keď doštudujú budú zarábať nadštandardne a budú mať vystarané na celý život. Cielene si vyberali také odbory. Ak by chceli študovať hlúposti, takto štedro by sme ich nespozorovali.

@anonym_6620e3 čo študujú?