icon

Koľko platíte za elektriku?

4. sep 2025

Ahojte, minulý rok sme mali nedoplatok cca 350€. Sme dvaja dospelí a jedno malé dieťa 2 roky. Pripisovala som to tomu že sme si dali klimatizáciu do spálne a išla celé leto každú noc. Tento rok som ju teda pustila až 3krat a dnes nám prišiel nedoplatok 580€. Dom je cca 160m2. V zime kúpime drevom, bojler je na elektriku, práčka, sušička, indukcia, rúra, chladnička, jeden malý a veľký mraziak, TV. Nesvietime skoro vôbec a keď už tak malou lampičkou večer, veľké svetlá max 1-2 hodiny denne kým je dcéra s nami. Telka tiež nebeží celý deň, skoro stále sme bývali vonku dokým neprišli veľké teplá. Varím každý druhý deň, kupeme sa normálne žiadne dlhé plytvanie vodou. Som z toho úplne v šoku že máme takýto nedoplatok. A periem tak 7-14krat týždenne ale to už musí byť že aj obliečky a deky inak sa zmestím do 10 určite. Spotrebu tu vidím 6917kwh za tento rok. Za rok 2024 to bolo 4561kwh. No a platíme mesačne 134€ a teraz nám to zdvihli na 236€. Príde vám to byť vporiadku ? Nechápem čo môže takto extrémne žrať elektriku.

Strana
z2
doriiis
4. sep 2025

Podľa mňa ten bojler

anonym_4fde35
4. sep 2025

@anonym_autor to je nový dom?zateplený, vymenené okná?Platíte strašne veľa.My platíme 90 eur denne indukcia, umývačka, práčka, sušička, mraziaky, TV

doriiis
4. sep 2025

Sme doma 5 ti.Dom 100 M2 cca.Platime od 60 do 110 e€ mesačne.Podla spotreby.V zime viac,lebo v spálni kurime elektrickým krbom

anonym_4fde35
4. sep 2025

Aj kurime podlahovou, plus v lete klíma.Na to, že kurite drevom veľmi veľa.Spotrebice sú akej triedy?Tiež si myslím, že to bude bojlerom...spotrebiče nezeru veľa elektriny.My máme elektriku tak prepísanú, že koľko minieme toľko zaplatíme každý mesiac žiadne preddavky a potom veľké vyúčtovanie ..prehlasovvali sme to na pomernú spotrebu minulý rok.Mate vonku čerpadlo polievate vodou?odpisuj si stavy každý mesiac daj skontrolovať merac

anonym_4fde35
4. sep 2025

Sme 3 bungalov 140 stv

autor
4. sep 2025
@anonym_4fde35

@anonym_autor to je nový dom?zateplený, vymenené okná?Platíte strašne veľa.My platíme 90 eur denne indukcia, umývačka, práčka, sušička, mraziaky, TV

@anonym_4fde35 áno nový dom, 3 roky tu budeme bývať v decembri a zatepleny, všetko nové

procrastique
4. sep 2025

My platíme cca 120e mesačne, kúrime len na elektriku (podlahovka), klímujeme celé leto, indukcia, dva kompy etc etc denne. Podlahová plocha domu je 130m2.

babushkaem
4. sep 2025

aj podla mna vela, ja platim 150€, ale nabijam doma elektricke auto

20erika07
4. sep 2025

@anonym_autor fu to je riadne vela , my tiez kúrime drevom, mame kachle s vymennikom, bojler 120l, skloker.doska, rúra, kanvica, chladnička, mraznička malá, 3tv, a drobnosti, sme štyria ,platíme 90e mesačne, vždy mame preplatok nad 200e a spotrebu priemer 4300kwh. Elektrikou nešetríme, používame vsetko tak ako nam je treba. Nemáš appku ? Tam si vies dennu spotrebu kontrolovať aj časy kedy ti najviac nieco žerie. Môže byť bojler alebo mrazak ak je vadný. Od začiatku mate takú spotrebu?

janiex81
4. sep 2025

Máme dom, 260 m2, kondenz. kotol, v 4 miestnostiach klimatizácia, bežecký pás + elipt. trenažér (obe sú na elektrinu) , všetky bežné kuchynské a domáce spotrebiče okrem sušičky na prádlo. 4x TV, 3x notebook, v lete plus bazénové príslušenstvo, elektrické brány. Počas vianoc máme vysvietený celkom pekne dom asi 4 týždne, vonkajšie záhradné osvetlenie ide celý rok - vždy keď sa zotmie až do polnoci. Keďže elektrinou nekúrime uviedla som aj ten kondenz, kotol, lebo logicky máme vyššie náklady na plyn. Ale za elektrinu platíme do 70 eur a za plyn 110 (plyn ide na kúrenie a ohrev vody).

zuzkaa1991
4. sep 2025

@anonym_autor my mame don 160m² ak sa nemylim byvame skoro 7r platili sme vzdy 160eur mesacne vzdy sme..mali preplatky (je pravda ze sme kuriki v krbe kazdy večer) cely dom na elekrinu mame.....14krat týždenne prat?pri dvoch dospelych a jedno dieta?.....mame7r dieta periem priemern 4krat do týždňa ( to pocitam zvlášť postelne, koberce pracovné muzove veci....) vzdy sme.mali preplatky treba si pozrieť aj cez.aku spoločnosť mate zálohy
Pred 2r sme dali panely na výrobu elektriny takze aj to pomohlo dost a znížili sme.si platby na 120 aj to mame preplatky a to sme.kurili cez zimu klímou cez leto ide tiez klima často casto varim peciem....

janiex81
4. sep 2025
@zuzkaa1991

@anonym_autor my mame don 160m² ak sa nemylim byvame skoro 7r platili sme vzdy 160eur mesacne vzdy sme..mali preplatky (je pravda ze sme kuriki v krbe kazdy večer) cely dom na elekrinu mame.....14krat týždenne prat?pri dvoch dospelych a jedno dieta?.....mame7r dieta periem priemern 4krat do týždňa ( to pocitam zvlášť postelne, koberce pracovné muzove veci....) vzdy sme.mali preplatky treba si pozrieť aj cez.aku spoločnosť mate zálohy
Pred 2r sme dali panely na výrobu elektriny takze aj to pomohlo dost a znížili sme.si platby na 120 aj to mame preplatky a to sme.kurili cez zimu klímou cez leto ide tiez klima často casto varim peciem....

@zuzkaa1991 to pranie zarazilo aj mňa. Nám idú 4 práčky týždenne a sme 3 dospelí. Tu môže byť slušný odber, hlavne ak ide aj sušička.

goodidea
4. sep 2025

@anonym_autor dom 145m2 úžitková, elektrina 34e mesačne ..mali sme nedoplatok myslím nejakých 24e

tundra
4. sep 2025

@anonym_autor skontroluj si v akej tarife platite a tiez dodavatela.Dorucili ste kolaudacne rozhodnutie dodavatelovi?Neplatite zvysenu tarifu este, ako pocas vystavby?

pokemonkaa
Autor odpoveď zmazal
vladuska20
4. sep 2025

Mali sme preplatok 218eur,aj minuly rok tiez tak podobne.Mame platit 50eur,tam by sme boli da sa povedat na 0 ale platime 70eur,pre istotu keby nahodou zdvihli za elektrinu,nech neni nedoplatok.No kedy si nam chceli dat tiez zalohy 100eur,ale od kedy mame fotovoltiku tak nam takto znizili.Ale zase vobec sa neobmedzujeme,elektrokolobezky sa zasadne vecer nabijaju z baterky,teplu vodu mame tiez z trubicoveho solarka,cez zimu zase ohrieva kotol na pelety,aj akumulacku.5 televizorov ide kolko razy sucastne naraz,aj ked nik nepozera,co ze by ich vypli.Branu mame tiez na elektrinu,xy krat sa otvori za den.Ohrev bazena mame ale tiez solarko,iba cisticka sa zapina na elektrinu.

anonym_146272
4. sep 2025
@pokemonkaa
Odpoveď bola zmazaná

@pokemonkaa no ja periem kazdy bozi den viac pracok aj, a elektrinu platim 58 eur na 115 eur plochy a mrte spotrebicov. To nebude v pracke.

ved pozri podrobny rozpis a tu tarifu

zuzkaa1991
4. sep 2025
@janiex81

@zuzkaa1991 to pranie zarazilo aj mňa. Nám idú 4 práčky týždenne a sme 3 dospelí. Tu môže byť slušný odber, hlavne ak ide aj sušička.

@janiex81 ja perien väčšinou farebné detske skor k tomu hodim svoje oblecenie kedze je menej a druha práčka tmave to su väčšinou muzove tricka nohavice uteraky.....medzi týždňom.obcas pustím tie ostatne veci ktoré som spomenula ale zas nie kazdy týždeň

zalka
4. sep 2025
@tundra

@anonym_autor skontroluj si v akej tarife platite a tiez dodavatela.Dorucili ste kolaudacne rozhodnutie dodavatelovi?Neplatite zvysenu tarifu este, ako pocas vystavby?

@tundra asi si tomu kapnul na problém.

My ročná spotreba okolo 11000kwh, celý veľký poschodový dom na elektriku a platba 170e mesačne.
Sused, nový bungalov, všetko na elektriku + elektr. auto ročná spotreba okolo 13000kwh. Platí menej lebo ma fotovoltiku.
Autorka ma zlu tarifu zrejme, alebo ak má tarifu nočný denný prúd a nemá blokovane kúrenie na dennom prúde tak tam potom sa hodne zaplatí.

anonym_5db59f
4. sep 2025
@zuzkaa1991

@zuzkaa1991 ja napríklad nerozumiem ako sa dá prat 4 práčky týždenne. To čo tam hodíte naraz tričká, nohavičky aj uteráky? Inak si to neviem vysvetliť. Veď len keď rozdelím na farby to mám 4 práčky. Potom zvlášť periem kvôli hygiene spodné prádlo. Uteráky a posteľné tiež zvlášť na 60. Ale to tiež nehadzem biele čierne a farebné spolu. Handry a podobne ide samostatne na 90. A pokiaľ treba tak operiem topánky, deky, kupelne rohožky, niečo čo sa zababre pri malom dieťati, hračky. No akoze 4 práčky týždenne nerozumiem ako sa dá.. a to mám veľkú práčku.

Čiže autorka tou prackou to nebude a platíte nenormálne veľa to bude problém buď v nejakom pokazenom spotrebiči, kotli, alebo máte vysokú tarifu z nejakého dôvodu.

zltalienka
4. sep 2025

@anonym_autor ked ratam 236 € x 11 splatok = 2596€ deleno cca 7000kWh spotreba elektriny = 0,37€ za 1 kWh...to ktory dodavatel ma taky cennik? To hadam ani nie je mozne....nevies prilozit vyuct. fakturu? Osobne udaje zacierni samozrejme.

tundra
4. sep 2025
@zltalienka

@anonym_autor ked ratam 236 € x 11 splatok = 2596€ deleno cca 7000kWh spotreba elektriny = 0,37€ za 1 kWh...to ktory dodavatel ma taky cennik? To hadam ani nie je mozne....nevies prilozit vyuct. fakturu? Osobne udaje zacierni samozrejme.

@zltalienka podla cennika sse,by bola m.splatka medzi 80-100€ pri tarife D1.Tiez mi to vychadza na sadzbu za el.pri neskolaudovanom dome.

autor
4. sep 2025
@zltalienka

@zltalienka posielam

tilly
4. sep 2025

To je strašne veľa. Dajte fotovoltiku. Ja som minulý rok zaplatila 680 eur a vrátili mi 559. To klimujeme stále, aj kurime klímou. Pečieme, varím každý deň. Periem, susim často.

sisska96
4. sep 2025

Iba elektrika 35 eur.

tundra
4. sep 2025
@anonym_autor

@zltalienka posielam

@anonym_autor na vyuctovani vpravo hore,vedla cisla odberneho miesta je tarifa,pozri co tam mas.

zltalienka
4. sep 2025
@anonym_autor

@zltalienka posielam

@anonym_autor no....vyuct. fakturu mas od 11.8. 2024 do 15.8.2025, cca za 1 "technicky" rok. Spotreba nie je cca 7000kWh rocne, toto ste spotrebovali za 7 a pol mesiaca v tomto roku 2025. Rocna spotreba cca 11500kWh, co je strasne vela, pokial nevykurujete elektrinou. Kurite IBA drevom?
Cenovka je k tejto spotrebe "normalna". Len vasa spotreba je privysoka.
Okrem toho mate iba vysoku tarifu. Je potrebne zmenit tarifu ze D1 aspon na D3. Ak mate kurenie aj na elektrinu, tak potom tarifa D5. Snad ma SSE podobne znacene tarify ako VSE.

anonym_7e7783
4. sep 2025

145m2, platíme 95€ a je v tom aj kúrenie. Vy máte platiť vyše 200€ bez kúrenia, to je extrém.

janiex81
4. sep 2025
@anonym_5db59f

@zuzkaa1991 ja napríklad nerozumiem ako sa dá prat 4 práčky týždenne. To čo tam hodíte naraz tričká, nohavičky aj uteráky? Inak si to neviem vysvetliť. Veď len keď rozdelím na farby to mám 4 práčky. Potom zvlášť periem kvôli hygiene spodné prádlo. Uteráky a posteľné tiež zvlášť na 60. Ale to tiež nehadzem biele čierne a farebné spolu. Handry a podobne ide samostatne na 90. A pokiaľ treba tak operiem topánky, deky, kupelne rohožky, niečo čo sa zababre pri malom dieťati, hračky. No akoze 4 práčky týždenne nerozumiem ako sa dá.. a to mám veľkú práčku.

Čiže autorka tou prackou to nebude a platíte nenormálne veľa to bude problém buď v nejakom pokazenom spotrebiči, kotli, alebo máte vysokú tarifu z nejakého dôvodu.

@anonym_5db59f no spodné prádlo s tričkami mi nevadí, len dávam svoje zvlášť do sieťky. Sme traja dospelí ľudia, detské vecičky doma nemáme. Triedime farby: čierne, tmavé- farebné a biele + svetlé čo nefarbí. Posledné sú uteráky a každé 2 týždne posteľné.

anonym_7e7783
4. sep 2025

Ako áno, periete strašne veľa na to koľko vás je. Náš je 7 a periem jednu práčku denne, výnimočne dve. Plus treba pozrieť mrazničky, tie zvyknú byť zrutom elektriny. Ale aj napriek tomu je to extrémne veľa.

Strana
z2