Koľko platíte za elektriku?
Ahojte, minulý rok sme mali nedoplatok cca 350€. Sme dvaja dospelí a jedno malé dieťa 2 roky. Pripisovala som to tomu že sme si dali klimatizáciu do spálne a išla celé leto každú noc. Tento rok som ju teda pustila až 3krat a dnes nám prišiel nedoplatok 580€. Dom je cca 160m2. V zime kúpime drevom, bojler je na elektriku, práčka, sušička, indukcia, rúra, chladnička, jeden malý a veľký mraziak, TV. Nesvietime skoro vôbec a keď už tak malou lampičkou večer, veľké svetlá max 1-2 hodiny denne kým je dcéra s nami. Telka tiež nebeží celý deň, skoro stále sme bývali vonku dokým neprišli veľké teplá. Varím každý druhý deň, kupeme sa normálne žiadne dlhé plytvanie vodou. Som z toho úplne v šoku že máme takýto nedoplatok. A periem tak 7-14krat týždenne ale to už musí byť že aj obliečky a deky inak sa zmestím do 10 určite. Spotrebu tu vidím 6917kwh za tento rok. Za rok 2024 to bolo 4561kwh. No a platíme mesačne 134€ a teraz nám to zdvihli na 236€. Príde vám to byť vporiadku ? Nechápem čo môže takto extrémne žrať elektriku.
@anonym_autor to je veľmi veľa,my sme 4 ,180m2,tiež mám sušičku, umývačku, ide denne všetko,platíme 90€,a bol preplatok síce len 20€ ,na jednom poschodí je podlahové kúrenie,na druhom tiež v zime kurim drevom v krbe,aj klíme ide občas,nie každý deň,tak mne to príde veľmi veľa u vás
to je veľa. My dom 120 zastavaná plocha, 1 chladnička, 1 malý mraziak, 1 TV, 2 počítače, 1 umývačka, 1 práčka, 1 sušička -ale tá beží, len keď je vonku dážd, alebo v zime, ináč suším na sušiaku vonku, svetlo, čerpadlo na vodu, čistička - mesačne cca 60. Ale kúrime plynom a kachľovou pecou, žiadna klíma, periem max 5x do týždňa - a to športujeme všetci traja ( 2 dospelý a 1 dieťa). Varím každý druhý deň, raz do týždňa ide aj rúra. Min 10 x týždenne prať - to čo robíte, že tak často perieš? Varna doska - plyn.
@anonym_autor to je nový dom?zateplený, vymenené okná?Platíte strašne veľa.My platíme 90 eur denne indukcia, umývačka, práčka, sušička, mraziaky, TV
@anonym_4fde35 len čisto zo zvedavosti, čo má spoločné zateplenie domu, vymenené okná a spotreba elektriky? Čo by im na nezateplenom dome zvyšovalo spotrebu, keď kúria drevom..
@anonym_autor aké staré máte spotrebiče? Takže u nás elektrika - televízor asi pol dňa, svietenie, varná platňa, rúra na pečenie, počítač, čerpadlo v studni, práčka, sušička, vírivka na záhrade. Periem často, sušičku používam i v lete na uteráky, čerpadlo tiež ide, inak by sme nemali vodu. Ak je počasie vírivka ide, to sa vyhrieva od rána niekoľko hodín. Varím denne, pečiem pár krát týždenne. A máme zálohu 90€, zvýšila som na 95€ keby niečo. Každý rok preplatok 50-100€.
Len taký výstrel naslepo, nemôže byť niekto na vás načierno pripojený?
@anonym_autor tak teraz som pozrel zo zvedavosti nasu spotrebu a s velkym bazenom, mraznickou a x spotrebicmi mame takmer presne 1/2 vasej spotreby... je pravda, ze nekurime elektrinou... ale teda masaker...
@anonym_autor tak teraz som pozrel zo zvedavosti nasu spotrebu a s velkym bazenom, mraznickou a x spotrebicmi mame takmer presne 1/2 vasej spotreby... je pravda, ze nekurime elektrinou... ale teda masaker...
@anonym_e05060 a ked zrátaš k elektrike aj to kúrenie ... cenu .. si na akej sume mesačne.
5 člena rodina kotol na tuhé palivo ale čerpadlo ide nonstop , maly mraziak. Ladička myčka, TV, indukčné, trúba , bolieť ide nonstop . Telka ako kedy niekedy pol dba niekedy menej . Vianoce pečenie od rána do pol noci 5/6 dni vkuse . Klasika svetlá, kanvica ,nabíjanie mobilu , notebook , sem tam tv deti na poschodí, sem tam bežiaci pas a aby som nezabudla na práčku tak ta pri 3 deťoch a dvoch dospelých ide max 5 x týždene platím 89e preplatok tento rok 50e . Takže v skratke nie kde máte chybu . Ale aby to nerobila ta práčka lebo teda pri dvoch dospelých a 1 dieta co ma 2 roky prať 10 az 14 x mi pride či neperieš susedom
Tak prišli sme na to (resp. Elektrikar a niektorý z vás) že stále máme stavebnú tarifu, že to musíme zmeniť na normálnu a ta je cca 12 centov. Bohužiaľ nám projektant povedal že to si oni už prehodia samy po kolaudácii a to sa nestalo. Takže tam by mal byť kameň úrazu. A neperiem každý týždeň toľko prádla, myslela som že áno ale prepočítala som si práčky na tento týždeň a je to veru 5. Viac len keď je posteľné prádlo, deky alebo mi niekto nabalí vrecia s oblečením pre malú a nezmestim všetko naraz do práčky. A triedim podľa farieb takže 4 sú vždy🙂 ďakujem moc všetkým za rady.
Tak prišli sme na to (resp. Elektrikar a niektorý z vás) že stále máme stavebnú tarifu, že to musíme zmeniť na normálnu a ta je cca 12 centov. Bohužiaľ nám projektant povedal že to si oni už prehodia samy po kolaudácii a to sa nestalo. Takže tam by mal byť kameň úrazu. A neperiem každý týždeň toľko prádla, myslela som že áno ale prepočítala som si práčky na tento týždeň a je to veru 5. Viac len keď je posteľné prádlo, deky alebo mi niekto nabalí vrecia s oblečením pre malú a nezmestim všetko naraz do práčky. A triedim podľa farieb takže 4 sú vždy🙂 ďakujem moc všetkým za rady.
@anonym_autor a kurite aj elektrinou? Lebo od toho zavisi aku tarifu si mate zvolit.
@anonym_e05060 a ked zrátaš k elektrike aj to kúrenie ... cenu .. si na akej sume mesačne.
@zalka len teda vraj nekuria elektrinou... v kazdom pripade, uz nasli problem v zlej tarife...
@anonym_autor my sme stavali dom uz davno a stavebnu pripojku som mal od suseda.Viem,ze bez toho,by sme platili velmi vela za odber.
Som rad,ze sa na to prislo a das si to na poriadok.
@anonym_autor my 70m byt. Podlahové elektrické kúrenie, Boiler, indukčná doska, perieme tak 7-10x do týždňa a mame zálohové platby 130€. Bolo mi to veľa na byt a 2 osoby ale nakoniec som došiel k tomu ze je to správne a ze dokonca mame nízku spotrebu.
@zalka len teda vraj nekuria elektrinou... v kazdom pripade, uz nasli problem v zlej tarife...
@anonym_e05060 nuz pokial nekuria elektrinou, tak nebude problem iba v zlej tarife. 11,5 MWh rocne je spotreba domu s kurenim na elektrinou a elektrokotlom.
Stale si myslim, ze je namieste otazka autorky "Nechápem čo môže takto extrémne žrať elektriku."
Nakupila by som merace spotreby elektriny, stoji to do 10€ a riesila by som to.
Podpivničený dom, stred, podkrovie obyvatelne, zhruba 160m²...El. bojler , varná doska , 2x chladnicka 1mraziak,čerpadlo,svietenie telka priemerne, práčka sušička ....4deti perie sa dosť + 2x počítač-70eur. Po novom nám to zdvihli na eur77.
@anonym_autor bungalov 140m2, sme štyria, práčka ide každý deň, ohrev bazéna, vody, nezateplený, mesačne máme zálohy 58 EUR, včera nám prišlo vyúčtovanie a doplácame 12 EUR.
Len ma zaujalo, že ste traja a čo toľko preboha periete. 10 práčiek týždenne?
Ale veď bojler majú na elektriku, to je ohrev vody. Ak sa denne viacerí sprchujú a nešetria, tam dosť odíde. Najviac žerú spotrebiče, ktoré vyrábajú teplo, čiže napr. kúrenie (nie v prípade autorky), ohrev vody v bojleri, umývačka, práčka si zohrieva vodu a veľmi veľa žerie aj sušička, hlavne pri používaní vody na sušenie. Notebooky, televízory sú zanedbateľné položky.
Bojler je najväčší žrút.kup merač spotreby a uvidíš dennú spotrebu.klima tiež slušne potiahne ak ju nemáš na eko režim.treb si kúpiť merač spotreby a pozrie si aký má ktorý spotrebič spotrebu..platíš extrémne veľa.
@anonym_e05060 ale ja som sa pýtala teba... Z rátaj ele a plyn a drevo... Ci ti priemer nevyjde mesačný tak ako autorke
@zalka jaj, elektrina a plyn je dokopy tak 180 eur... v krbe sme kurili tak 2 roky dozadu naposledy... pred bazenom to bolo asi o 50 eur mesacne menej... preplatky / nedoplatky nemame (ked tak par eur)... a dom ma 240m2
@zalka jaj, elektrina a plyn je dokopy tak 180 eur... v krbe sme kurili tak 2 roky dozadu naposledy... pred bazenom to bolo asi o 50 eur mesacne menej... preplatky / nedoplatky nemame (ked tak par eur)... a dom ma 240m2
@anonym_e05060 vidíš cca ako ja... 170e mesačne elektrika... 300m2 dom... Všetko na elektriku... Ale solar kúsok pomáha no malo už ho ideme meniť.
@anonym_autor ale to rieši sumu, nie odber. Niečo máte, čo má veľkú spotrebu. Takže zase, aké máte staré spotrebiče?
@anonym_autor ale to rieši sumu, nie odber. Niečo máte, čo má veľkú spotrebu. Takže zase, aké máte staré spotrebiče?
@ekira1 všetko máme nové

@zuzkaa1991 ja napríklad nerozumiem ako sa dá prat 4 práčky týždenne. To čo tam hodíte naraz tričká, nohavičky aj uteráky? Inak si to neviem vysvetliť. Veď len keď rozdelím na farby to mám 4 práčky. Potom zvlášť periem kvôli hygiene spodné prádlo. Uteráky a posteľné tiež zvlášť na 60. Ale to tiež nehadzem biele čierne a farebné spolu. Handry a podobne ide samostatne na 90. A pokiaľ treba tak operiem topánky, deky, kupelne rohožky, niečo čo sa zababre pri malom dieťati, hračky. No akoze 4 práčky týždenne nerozumiem ako sa dá.. a to mám veľkú práčku.
Čiže autorka tou prackou to nebude a platíte nenormálne veľa to bude problém buď v nejakom pokazenom spotrebiči, kotli, alebo máte vysokú tarifu z nejakého dôvodu.
@anonym_5db59f ani my neperiem viackrát. Ja zas nechápem čo sa dá 10-14 krát prať. Triedime svetlé - tmavé a posteľné