icon

Koľko pýtať od syna na bývanie?

evaplev
28. sep 2023

Ahojte . Syn má dvadsať rokov, teraz pracuje druhý mesiac za ten prvý sme od neho nechceli nič. Teraz sa z manželom nevieme dohodnúť koľko od neho pýtať za komplet servis 🙃 teda bývanie, elektrina, internet, voda, kúrenie, strava, pranie .... a proste všetko ostatné. Bývame v dome má vlastnú izbu. Zarába okolo 1 500 € mesačne. Ja by som chcela 300€ manžel že 500€ a budeme mu 200€ odkladať aby on o tom nevedel. Že aby mal nejakú predstavu o realite keby býval sám tak z 500€ neprežije. Ale mne sa zdá 500€ moc . Neviem . Čo vy na to. Ďakujem.

janinah
28. sep 2023

Viac ako 100 by som nevzala.je to syn.nie cudzí podnajomnik.nech si sporí.

vanilkovazmrzka
28. sep 2023

Ak v tych 500€ je komplet servis, tj aj strava, na ktoru uz potom nemusi vynalozit ziadne financie, je to ok. Teda ak mu z tej ciastky este chcete aj 200€ odkladat 🙂 ale zas uz je velky, mohol by si nejaky sporiaci rezim nastavit aj sam

hrabovo
28. sep 2023

Odo mňa rodiča ani gastrace nevzali, od kamarátky s dvoma deťmi pýtajú 100 eur v dome, stravu rieši cez týždeň sama a cez víkend varia spolu.

nikpa
28. sep 2023

@evaplev 🤦 to je čo za blbosť, že pýtať od neho a odkladať mu?? Nemá občiansky, je nesvojpravny alebo čo? Ak chce nech si odkladá, ak nie nech si kúpi čo uzná za vhodné. Pokiaľ nepije a nefetuje, nevidím dôvod prečo by ste vy mali nakladať s jeho peniazmi. Ak by rodičia dnes odo mňa pýtali 500€ tak idem radšej do podnájmu. Áno, asi by ma to dokopy mesačne vyšlo viac keď pripočítam aj stravu ale mala by som svätý pokoj. A on si to zo svojho platu môže dovoliť. Takže ak má rozum, určite by som vám nedávala 500 ale ani 300€ a išla by som si po svojom. Pýtať nieco od deti, ak už začali zarábať je v poriadku ale zase nie ako úžerníci, kľudne ma tu ukameňujte.

h2
28. sep 2023

@janinah A keby si nesporil, ale všetko preflákal, tak by ťa to, ako matku, nemrzelo? Je dospelý, prečo máte vy, rodičia, ktorí tiež chodíte do práce, vydržiavať dospelého pracujúceho a na jeho vek a prax rozhodne nadštandardne zarábajúceho syna?

miriam11
Odpoveď bola odstránená
h2
28. sep 2023

@evaplev Ešte otázka: syn po prvej výplate za vami neprišiel sám s otázkou, či má prispieť?

gloria31
28. sep 2023

@evaplev podľa mňa 500eur je ôk za full servis. Musíte vedieť ze keď bol mladší a mal vreckové ci si dokázal ušetriť alebo rozhadzoval. Už ako mama viete aký je syn je. Nemajte výčitky že 500eur berte tak ze mu s nich ešte chcete odkladať. Ja som kedysi keď som byvala doma dávala 100 eur ale keďže som robila v pekárni mala som na starosti aby bolo vždy pečivo alebo chleba a samozrejme som nakúpila. Boli spokojný aj rodičia ale aj ja.

sulejmanka
28. sep 2023

Ja som asi z iného sveta. Odo mňa rodičia nikdy nič nechceli, aj keď som zarábala už, ani od mojich 3 bratov. Rovnako ja nebudem pýtať nič od deti keď budú si mnou bývať, kým sa osamostatnia.

gloria31
28. sep 2023

@nikpa keď chce nech ide bývať sám ale pokiaľ chce bývať doma nech prispieva. Mne ako mame bolo blbé nenaučít dieta že život aj niečo stojí a ze najskôr treba zaplatiť veci na fungovanie (voda, elektrina, plyn....) zostatok si rozdeliť tak aby mi to vydržalo do ďalšej vyplatí a vedieť si aj urobiť finančnú rezervu keby sa objavi niečo nepredvídateľné aby si hneď nebral pôžičku.

aaaa1111
28. sep 2023

to vam nie je hanba pytat od syna peniaze? a ked vam na starobu bude treba pomoct, postarat sa, tak tiez mu budete platit?

h2
28. sep 2023

@aaaa1111 A dospelému nadštandardne zarábajucemu synovi nemá byť hanba žiť na úkor pracujúcich starnúcich rodičov?!

chvostik1
28. sep 2023

@h2 nepreháňaj. Teraz dostal prvú výplatu v živote.

aaaa1111
28. sep 2023

@h2 1500 je nadstandard? vsak to je nic. a ked mu este budu aj z toho rodicia brat, tak sa osamostatni v 40ke, dokym nenaspori 20% na nehnutelnost, aby mu dali hypo. teraz by mu mali rodicia praveze dohovorit, aby sporil kazdy cent, lebo to bude potrebovat na byvanie

h2
28. sep 2023

@chvostik1 Dostal už druhú, z prvej od neho nežiadali nič. Ja som svoju prvú výplatu CELÚ položila s hrdosťou rodičom na stôl. Mala som 18 rokov a bolo to cca 3000 korún slovenských.

h2
28. sep 2023

@aaaa1111 Pre 20 ročného absolventa strednej školy bez praxe na Slovensku to celkom určite nadštandard je.

h2
28. sep 2023

@aaaa1111 A ešte, skôr si myslím, že sa neosamostatní, keď u rodičov bude mať všetko stále úplne zadarmo. Nebude sa ponáhľať ísť inam, kde bude musieť platiť bývanie, jedlo, všetky ostatné nákupy a ešte aj domáce práce robiť sám, keď u mamičky je full service grátis.

alison11
28. sep 2023

@evaplev Určite si so synom sadli a porozprávali sa o cenách a a aj odkladaní,že sa mu to zíde a keď mu budete vy odkladať učite ich nebude mať na očiach nebudemôcťna ne siahnúť a že sa mu zídu keď pôjde so svojho prípadne pri kúpe auta atď. Je to už dospelý muž a fajn zarába my sme našim v roku 2008 dávali 3000Sk v roku 2009 už chceli 4000Sk a tak sme šli do svojho keďže pôžičku sme pritom mali na svoj dom 147eu vtedy a pplaty 500-600eu teraz u nás na dedine soc. byty s mesačne 360eu vtom je plyn,elektrika,kanalizácia,kúrenie,voda už len ošatenie a drogéria,potraviny nadto.
Podotýkam naši tú sumu pítali len,za elektriku,vodu a plyn jedlo sme si sami kupovali a varili aj drogériu.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
panda21
28. sep 2023

Ja neviem ženy načo píšete, že nič nechcete od svojich detí a pod. Autorka dala otázku, ktorá suma je viacej v poriadku. Veď keď od neho pýtať chcú, nech pýtajú, nie je to váš syn. Zasa milion odpovedí o ničom.

chvostik1
28. sep 2023

Musíte si od neho peniaze pýtať? Neviete počkať či za vami nepríde aj sám s tým, že "mama, tu máš 200-300e za to, že tu môžem bývať a staráš sa o mňa?"

Hanba by ma fackovala naklusať po prvej výplate za deckom s tým, že chcem aby mi každý mesiac platilo toľko a toľko. Ja by som sa popravde aj urazila, že ma ani nenechali sa tešiť z mojich prvých zarobených peňazí.

Ak ste ho vychovali dobre, verim, že s návrhom príde za vami aj sám. Môj muž takto žil s rodičmi a nikdy od neho nepýtali. Ale on robil domov nákupy, tankoval a keď videl, že bolo niečo treba (či už opraviť alebo nový spotrebič), tak to kúpil.

chvostik1
28. sep 2023

@h2 pracuje druhý mesiac, takže toto je prvá výplata, nie druhá.

roja01
28. sep 2023

Kazdy clovek je iny. Jeden vie setrit, druhy vsetko minie. Kazdy clovek zaraba inaksie. Aj rodicia nemusia mat dostacujuci prijem. Nikto nevie ake su financne pomery rodicov. Je na nich ako rozhodnu, netreba ich sudit, ze nedaju zarabajucemu dietatu vsetko zadarmo. Myslim, ze by mal prispievat na domacnost a mozno by nebolo od veci predlozit mu vydavky na byt, sluzby, hygienu aj stravu a s nim urcit, aky by mal byt jeho prispevok. Setrenie by som s nim tiez prekonzultovala. Ake ma plany a kolko chce na ne odkladat. Aj by som s nim prebrala ceny bytov a hypoteky.

h2
28. sep 2023

@chvostik1 Autorka píše: "za ten prvý sme od neho nechceli nič". Pracuje druhý mesiac, čiže jednu výplatu už dostal, tá mu zostala celá. Teraz chcú rodičia, aby začal od druhej výplaty prispievať.

chvostik1
28. sep 2023

@h2 teraz logicky rozmýšľaj. Ty keď nastúpiš do práce, tiež nedostaneš v výplatu hneď v ten mesiac kedy si začala pracovať. Dostavas januárovú dostavas vo februári, februárovú v marci atď. Podľa mňa to autorka myslela, že robí už dva mesiace a za prvý mesiac keď nastúpil sme od neho nechceli. No nemali ešte ani z čoho keďže vtedy ešte nemal nič zarobené...

alison11
28. sep 2023

@chvostik1 A ináč ak máte poschodový dom veľký napríklad unás je veľa takých rodín,z veľkými dommami a keďže ostalo jedno dieťa z dvoch z rodičmi ako posledné vyriešili to tak že uzavreli spodok a na poschodie z vonku si spravili schody a vchod čiže dve domácnosti z osobitnými elektromermi a vodomermi a majú to tak jednoduchšie každý si platí svoju spotrebu a pritom sú si poruke rodičia z mladími,pokiaľ bude dobre zarábať dlhodobo mohol by tak inestovať ale to je len ako typ 🙂 Záleží na vzájomnej dohode medzi vami a vaším synom,napríklad či bude Vám platiť aj za jedlo potraviny alebo si nakúpi a navarí napríklad alebo bude chodiť jedávať v práci či von a teda len energie Vám bude platiť,vodu a kanalizáciu.a dane jesné si má platiť sám 🙂Určite pochopí aj ceny v obchode môže vidieť prípadne ak sa vyzná v elektrike mu ukážte ročné stočné vody aj elektriky a môže si približne vypočítať alebo skontrolovať ktorý spotrebič koľko minie atď. aby mal prehľad v mesačných výdavkoch a takisto ak pracujete všetci tak si rozdeliť prípadne kto viac míňa ten viac hradí atď. u nás náš otec elektrikár vysvetlil ukázal 🙂.

nikpa
28. sep 2023

@gloria31 ale ja som nenapísala, že nemajú pýtať nič. A 20 ročný už má dávno vedieť, že život niečo stojí a treba najprv zaplatiť základné veci okolo bývania až potom ,,žiť,, a nie že ho to teraz maju učiť.
Už môj 5 ročny syn vie, že otec každé ráno odchádza do práce preto aby sme si mohli v obchode kúpiť potraviny a zaplatiť bývanie. Toto sú začiatky finančnej gramotnosti, nie 20 ročného ísť teraz niečo takého učiť a brať a odkladať mu.

h2
28. sep 2023

@chvostik1 Áno, zle som to o 10:58 napísala, že dostal druhú výplatu. Dostal len prvú, ale aj tak to chápem tak, že rodičia mu prvú nechávajú celú a platiť má až od druhej.

sono2
28. sep 2023

Tak. Ja dávať rodičom 500e tak idem radšej do svojho.....

panda21
28. sep 2023

@pribinak a teda to prať sám som myslela, že bude schopný do tej pračky sám naložiť oblečenie a zapnúť ju, kľudne aj s vecami rodičov. Bolo to spomenuté vrámci toho, že ma v nákladoch zarátané pranie ako full servis, čo mi príde odveci, zaratavat to, že mu do pračky hodi troje trenky, keď to dokáže aj sám.

suzitok
28. sep 2023

Nie je to len o prispievaní, ale aj o tom, aby sa chlapec naučil hospodáriť a pochopil, že život nie je zadarmo, ani na úkor niekoho. Ja mám tiež dvoch dospelých, jeden je už samostatný. Druhý teraz začal pracovať, tiež bude prispievať, ešte sme sa nedohodli koľko, ale bude mať stravu, bývanie, postarané, tak nevidím dôvod nevziať od neho nič, kľudne sa môže stať, že bude u nás ešte 10-15 rokov , nie je dobré si to tak naučiť. Suseda vedľa má tiež deti, neberie nič od nich, deti sú doma, žijú na vysokej nohe a keď jej došiel nedoplatok za elektriku, vzala pôžičku, ktorú ledva spláca, kedže je na ID a má čiastočný úväzok, lebo deti sa jej vysmiali, že nedajú do toho nič. Ja chápem, každé dieťa je iné, ale neuznávam full servis, proste nejakú zlatú strednú schodnú cestu.