Koľko pýtať od syna na bývanie?
Ahojte . Syn má dvadsať rokov, teraz pracuje druhý mesiac za ten prvý sme od neho nechceli nič. Teraz sa z manželom nevieme dohodnúť koľko od neho pýtať za komplet servis 🙃 teda bývanie, elektrina, internet, voda, kúrenie, strava, pranie .... a proste všetko ostatné. Bývame v dome má vlastnú izbu. Zarába okolo 1 500 € mesačne. Ja by som chcela 300€ manžel že 500€ a budeme mu 200€ odkladať aby on o tom nevedel. Že aby mal nejakú predstavu o realite keby býval sám tak z 500€ neprežije. Ale mne sa zdá 500€ moc . Neviem . Čo vy na to. Ďakujem.
@evaplev ja napíšem za seba, ja by som od svojho syna nechcela nič. Nieje podnajomník v 20rokoch tesne po strednej alebo aj tesne po vysokej by som ho nechala nech sa "rozhladí " a nech si rieši život kam sa chce posunúť. Ale zas záleží či žijete od výplaty do výplaty a máte normálne na život. Samozrejme keby som vdova alebo dôchodca a nevychádzajú mi financie tak to je iné ja mu budem variť z mála a on bude mat vreckové 1500e. Ja som žila u rodičov 2roky sama s detmi nič nechceli vedeli v akej som situácii napriek tomu 50% nákupov pre nás všetkých ak nie viac som platila ja. Takže možno sa sám rozhodne a bude dávať do domácnosti viac ako tých 300e.
Pýtala by som 300 a z toho by som mu odkladala koľko by som mohla (ak by som teda chcela zvoliť túto variantu že mu chcem niečo naviac odložiť).
Príde mi divné zobrať o 200 naviac aby som ich mohla odložiť, predsa len už je dospelý nech on rozhodne ako s peniazmi na viac naloží.
Náš syn má 27 rokov a býva ešte doma, lebo si opravuje starší dom. Ja od neho neberiem žiadne peniaze, lebo dáva do toho domu, ale to som mu povedala, že nech si sporí aspoň po 300€ mesačne a má rezervu. Ale veľa nám pomáha, chodí nakupovať, tiež má plat okolo 1500€, niekedy mu pozerám výpis z banky ako hospodári. My ešte robíme, tak máme svoje platy.
Ja by som pýtal maximálne 200€ s tým, že mi raz za čas ukáže výpis, že si odkladá...ak by na to sral a neodkladal nič, začal by som pýtať 500 a odkladal mu ja
Je vo financiach zodpovedny alebo lajdak? On ma aku predstavu?
@evaplev za 500€ mesacne vie byvat sam. Sice si bude musiet varit, prat a upratovat sam, ale zas ked ako mlady chalan bude chciet mat damsku navstevu alebo vecer pozriet s kamosmi futbal pri pive, tak nebude mat rodicov za zadkom.
Ja osobne by som asi nechcela nic, ale chcela by som, aby si plnolete pracujuce dieta v tomto pripade odkladalo aspon 2/3 vyplaty, aby sa raz mohlo osamostatnit a malo zaklad k hypoteke.
@evaplev ono veľmi záleží čo všetko do tej "platby" spadá. ak sa jedná:
1. len o prespaní v izbe , internet, využívanie kúpeľne , o tom že si SÁM operie , bude pomáhať v domácich prácach doma a okolo domu, SÁM si navarí alebo aspoň raz za určitý časový úsek kúpi potraviny a drogériu zo SVOJEJ výplaty pre všetkých , že si SÁM bude platiť benzín a oblečenie tak aj 300€ by bolo veľa a dala by som MAX 100€- 150€ ale reálne bude všetko sám robiť, tankovať si za svoje a kupovať mimo "nájmu" raz za čas potraviny a drogériu pre všetkých nie len pre seba.
Ak ale sa bude jednať za 2. o:
izbu, internet , kúpeľňa , NEBUDE si sám prať ale spoliehať na mama hotel , NEUVARÍ si ale zasa mama, NEBUDE mimo nájomného dobrovoľne prispievať na nákupy do domácnosti , nebude nijako extra sa činiť na chode domácnosti tak v tom prípade by som kľudne do 300€-400€ išla. Povedzme si na rovinu , minimálne 50€-80€ 1/3 energií je (aj viac) , strava ide v dnešnej dobe a s dnešnými cenami 150-200€ hlava (mimo reštaurácie a drogérie) , ak sa nebude podieľať na domácich prácach a varení , tak mama nieje slúžka pre dospelého človeka a tiež si zaslúži kompenzáciu za prácu a aspoň časť nákladov za pranie (50€). Povedzme si na rovinu že 300€-400€ je dnes nič na to že by tam bola aj strava , aj ubytovanie aj "služby". Keby išiel do podnájmu za garsónku dá dnes už väčšinou 400€-500€ , minimálne 200€ strava , 50€ drogéria , benzín 100€ takže stále sa to oproti tomu veeeľmi oplatí nakoľko žiť mimo domu by ho mesačne minimálne 800€ stálo a nie 300/400€. Hlavne ak mu chcete z toho aj stovku aspoň odložiť to je 1200€ každý rok , za 3-4 roky mu dáte ako prekvapenie keď sa bude sťahovať 3600€ -4800€ plus by som niečo prihodila zo svojho aspoň na zaokrúhlenie napr na 5000€ čo mladému pekne pomôže .
Mladý zarába pekne , 1500€ netto nástupný plat keď nemá žiadne finančné záväzky je super a keď bude šikovný rýchlo si našetrí. Radšej by som dala 400€ rodičom ako 800€ na žitie mimo domu v jeho prípade a aspoň sa tým trochu naučí hospodáriť. Dala by som mu na výber možnosť 1 alebo 2 nech si sám rozhodne
ked mu chcete teda odlozit aj nieco bokom, tak by som navrhla 400€ a vy uz uvazite kolko mu z toho odlozite. 500€ mi pride dost aby prispieval
@petronelag tak je jasné že keď si prerába dom to by som ani ja nič nepýtala. Ale takto iba míňa na zbytočnosti.
500 eur je podla mna prehnane.....to je tretina jeho platu.
Ono zas treba sa na to tiez divat trocha triezvo. Je to 20-rocny chalan, zivot pred sebou. Je dobre, ze je samostatny a ma pozitivny postoj k praci, ale mladost nie je len o robote a plateni faktur.
V zivote sa narobi este dost cize ja osobne by som vzal nejaku symbolicku sumu aby chapal, ze v zivote nic nie je zadarmo aby nadobudol pozitivny vztah k svojim povinnostiam, ale nechal by som mu dostatok aby si ten zivot mohol aj trocha uzit prip. odlozit peniaze na cestovanie alebo nejake vlastne sny.
Moze sa Vam to aj vypomstit ak mu takto radikalne hned zoberiete tretinu penazi len co mu cinkne vyplata. Nalejme si cisteho vina, ked sme my boli mladi, ani nam by sa veru nepacilo ak by nam rodicia vzali tretinu platu.
Ak by ste nevedeli kolko zaraba tak ta suma by Vam nikdy nenapadla. Ja by som zacal symbolicky na 200-250 eurach a gradualne zvysoval o 50 eur kazdy rok pretoze s rokmi ako bude pribudat prax sa bude aj navysovat plat a v takom pripade bude davat aj zmysel poziadat o viac pretoze z vacsieho kolaca sa rozdava o cosi lahsie.
Just my two cents.
"tak je jasné že keď si prerába dom to by som ani ja nič nepýtala. Ale takto iba míňa na zbytočnosti."
Ale prosim ta, a my sme na "zbytocnosti" neminali ked sme boli mladi? Ved tak sa clovek najlepsie uci zo svojich chyb. Ak mu budes dirigovat ako ma minat svoje peniaze tak casom mu to zacne liezt na nervy.
Je potrebne mu vstiepit zdrave navyky co sa tyka financnej gramotnosti. Snad ho nechces cely zivot viest za rucicku a hovorit na co svoje peniaze minut ma a na co nie.
500€ je skutocne vela. 300€ je akceptovatelne.
@samimami777 on má teraz možnosť dva plus každý deň svačina do roboty a to poriadna keďže na obed nechodia. Všetko kupujem z našich peňazí. Nerobí ani nákup ani nič. Benzín si teda kupuje sám.
@hopsadobrandejsa čítaj príspevok vyššie tiež som celú výplatu dávala rodičom . Treba čítať potom písať.
@aaaa1111 presne teraz som toto chcela napísať .Máš uplnú pravdu súhlásim s tebou na sto %.
@hopsadobrandejsa to nie . Ale ja vidím že jeho vôbec netrápia také veci ako vlastné bývanie a tak . Keď mu poviem že mu dám pozemok nech si začne stavať dom tak žiadny záujem. Ja v jeho veku už som mala dom a aj jeho .
Ja súhlasím prispievať niečo má to iste ale ako by ste sa cítili s manželom staroba príde kedykoľvek choroba tiež aj mladý sú ťažko chorý a syn vám povie aj príklad zo ženou jeho že no dobre tak postarám sa o vás vtedy ale musíte mi dať každý svoj dôchodok súhlasili by ste s tým to už asi nie. To už nie o nás nech sa postará zadarmo však je nás syn ale teraz je mladý u nás musí platiť 500 eur. Platiť áno ale nie 500 eur. V akom meste žijete.
@alickapusinka Píšem za seba, že ak by sa o mňa musel môj syn na starobu starať (čo veľmi dúfam, že nebude potrebné), a obnášalo by to jeho zvýšené náklady na mňa, napríklad na jedlo atď., tak samozrejme, že by som mu dala svoje peniaze. Na čo by mi boli, keby som nemohla ani do obchodu zájsť? Okrem toho, zdedí po mne celý majetok.
@h2 hej zdedí celý majetok čo si TY nie každý nechá svojím deťom majetok. A ja som nenapísala že neprispievať ale nie 500 eur. Sú traja takže chceš povedať že 500 eur traja prebývajú a prejedia v domácnosti 1500 eur no možno v Rakúsku ale u nás nie. Prispievať áno dáme tomu 300 eur ale nie 500 eur za toľko môže ísť bývať do garsonky alebo zdieľaného bývania do 3 izbového bytu traja prácujúci.
@alickapusinka Vyjadrila som sa k tomu, čo si písala, že: "...no dobre tak postarám sa o vás vtedy ale musíte mi dať každý svoj dôchodok súhlasili by ste s tým to už asi nie. To už nie o nás nech sa postará zadarmo však je nás syn..." A začala som tým, že píšem za seba, čiže jasné, že to neplatí pre všetkých.
A áno, tých 500 je dosť veľa. 300 je OK na to všetko, čo autorka písala, že za to syn má.
Ja si neviem predstavit pytat od dietata peniaze za byvanie. Je to jeho utocisko a bola by som rada ze stale chce zostat pri nás. Nema predsa 30+. Ved má len 20. Moji rodicia nikdy nepytali a ani by nikdy nepytali…..
A keby odo mna ako 20 rocnej chcu pytat peniaze tak idem byvat do podnajmu kde si na meiste chalana mozem hocikoho vziat a nikto ma nebude kontorlovat 😀
@andrejkap123 Nikto nepýta od "dieťaťa". Ale od dospelého chlapa. Nemá LEN 20, ale UŽ 20, zarába sa na seba sám, nie je to žiadne dieťatko nesamostatné.

Takže ešte aby som vysvetlila. Syn takto pracoval už počas školy a aj každé prázdniny ako brigádu samozrejme za vtedy sme nepýtali nič. Tiež sme mu kúpili motorku, zaplatili vodičák a prispeli na auto nič sme od neho nechceli. Teraz keď začal pracovať som bola s ním vybaviť dôchodkové sporenie a tak isto si odkladá 200€ na účet. No a my by sme mu ešte 200€ odkladali okrem toho čo mu odkladáme od narodenia aby mal také prekvapenie až pôjde raz sám bývať. Manžel chce aby mal nejakú zodpovednosť a bol pripravený na to že keď odíde nikto mu zadarmo nič nedá. Keď som začala ja pracovať skoro všetky peniaze som dávala rodičom lebo sme prerábali dom tak som im pomáhala. Manžel sa od 15tich staral sám o seba lebo jeho rodičia toho neboli schopní. Takže chceme aby aj on mal nejakú zodpovednosť a záväzok. Peniaze ktoré má naviac neminie má ich odložené. Nepije ani nefajčí ani nič iné našťastie. Ale má záľubu v akvaristike na ktorú vie minuť stovky eur mesačne. Takže preto manžel chce 500€ že keď ma na rybičky môžeme mu ich radšej odkladať. A názory že nebrať nič si nechajte pre seba. Vždy keď bude potrebovať mu pomôžete. Len chceme aby sa naučil trocha zodpovednosti a keď sa mu nebude páčiť má aj iné možnosti aspoň sa osamostatní skôr ako v tridsiatke.