icon

Koľko pýtať od syna na bývanie?

evaplev
28. sep 2023

Ahojte . Syn má dvadsať rokov, teraz pracuje druhý mesiac za ten prvý sme od neho nechceli nič. Teraz sa z manželom nevieme dohodnúť koľko od neho pýtať za komplet servis 🙃 teda bývanie, elektrina, internet, voda, kúrenie, strava, pranie .... a proste všetko ostatné. Bývame v dome má vlastnú izbu. Zarába okolo 1 500 € mesačne. Ja by som chcela 300€ manžel že 500€ a budeme mu 200€ odkladať aby on o tom nevedel. Že aby mal nejakú predstavu o realite keby býval sám tak z 500€ neprežije. Ale mne sa zdá 500€ moc . Neviem . Čo vy na to. Ďakujem.

chvostik1
28. sep 2023

Mne sa vôbec, ale, že vôbec nepáči váš spôsob rozmýšľania a jednania. Vy ste ani nebola ochotná počkať či syn nebude iniciatívny aj sám a či sa teda aj sám neponúkne, že vám bude mesačne prispievať na chod domácnosti. Prvá výplata a bum, ideš platiť môj krásny. Inak, úžasná výchova a vedenie k zodpovednosti podľa vašich ďalších príspevkov čo sa týka opisu vášho syna. A toto šetrenie "bokom" má aký význam ak ste ho celý život neviedli k tomu, že v prvom rade sa on musí naučiť hospodáriť s financiami?

tanyag
28. sep 2023

Ja ti môžem dať môj osobný príklad. Ako 19 ročná som odišla do zahraničia (pracovať), sama som si platila ubytovanie, nákupy a sama som si všetko platila. Dokázala som ušetriť za 15 rokov toľko, aby som si kúpila vlastné bývanie na Slovensku, aby som mala na účte dostatok pre svoju rodinu (momentálne len dieťa, keďže som bez partnera), a aby som sa tomu dieťaťu mohla venovať bez toho, aby som musela do práce. Rodičovský mi skončil pred 2 rokmi a ešte nepracujem, pretože so škôlkou je to raz tak, raz tak. Môžem si dovoliť byť doma pokiaľ dieťa nenastúpi na základnú školu a ešte budem mať dosť ušetrené do budúcna. Čiže ak je tvoj syn zodpovedný, peniaze si odkladať bude pokiaľ môže doma bývať, aby si nemusel v budúcnosti brať hypotéku atď. Čo poznám kamarátky, ktoré ostali pri rodičoch, pracovali a dodnes sa túlajú po podnájmoch, alebo majú hypotéky na krku. Takže ak už počas strednej zarábal 1000 mesačne a teraz 1500, musí mať peknú sumu ušetrenú - teda, ak je rozumný. Podporte ho radšej v tomto, aby si odkladal a nemíňal na hlúposti, lebo budúcnosť je neistá.

evaplev
autor
28. sep 2023

@h2 on chodí z práce keď dorobia čiže niekedy na obed niekedy aj o šiestej večer. Dnes prišiel pred dvanástou.

evaplev
autor
28. sep 2023

@chvostik1 keby ste čítala všetko vedela by ste že to nebola prvá výplata a že vedel i tom že bude platiť okolo 500€. O tom vie už od konca školy. Doteraz sa sám neopýtal a myslím si že už je načase aby bol zodpovednejší

chvostik1
28. sep 2023

@evaplev ja som reagovala tak ako som reagovala práve na základe toho, že som si prečítala každý váš príspevok.

danginko
28. sep 2023

🤣500e by som utekala hned prec.. za mna este aj 300je vela vam davat..
kupit daky maly bytik a mat pokoj

danginko
28. sep 2023

@evaplev vy mu chcete odkladat z jeho penazi🤣🤦sak je dospely, nech si odklada sam. Ja mam pocit, ze vy tolko asi dokopy nemate, tak treba scucnut syna.. sorry ze som sprosta, ale toto🤦🤦

mk22
28. sep 2023

@evaplev keby poviem môjmu synovi ze 500e na bývanie tak ho odvali ale zrejme tvoj je rád doma v detskej izbe kde ma plnú ladnicku uvarené urobenu desiatu, ozehlene tričká.. Véd to ho nič neucis. Teda viem ze to myslíš dobre ale ideš mu hospodáriť s jeho peniazmi..odkladat z jeho..?
Mne príde ze keby mu povieš daj nám výplatu budeme ti s otcom odkladať a deliť, že sa dohodnete a budete spokojní.

sashabb
28. sep 2023

Inak nerozumiem prečo sa nebavíte o nejakom malom byte, ktorý by kúpil, keďže ako píšeš, peniaze by ste mali. Veď nemusí tam ísť bývať hneď. Kúpiť, prenajať a bude sa mu to splácať. Určite lepšie ako dávať 300€ "do ponožky".

fotoportret
Odpoveď bola odstránená
patuska00
Autor odpoveď zmazal
patuska00
28. sep 2023

@evaplev nech da z svojej vôle kolko da tak da ja by som povedala tvoja peniaze tvoja vyplata kolko das tak das ked da napr 500 alebo 300 uvidis

patuska00
28. sep 2023

@evaplev ale ja od syna nikdy nezobrala ja hovorim iba tak prepac nehnevaj sa ja hovorim svoj nazor ja by som bila spokojna ked mi napr syn dal 100 alebo 150 napr na strvavu alebo...

mon29
28. sep 2023

Ja som v tom, ze 20rocny pracujuci clovek ma byvat sam.. Akoze ked si predstavim ze mam zivit dospele dieta ktore som uz vypiplala tak si poviem, ze robim nieco zle..

mk22
28. sep 2023

@fotoportret autorka píše ze v tom je všetko.. Strava, nákupy, operie mu.. Proste dá 500e a mladý muž sa o nič nestará.
Ja som tiež písala ze reálne náklady ktoré majú, a vydelit..
Ú mňa byval syn a mňa by ani nenapadlo účtovať mu ze periem zehlim.. Elektrika..
Ale každý uprednostní to svoje, niekto súkromie a byť samostatný a niekto pohodlie a mama hotel

fotoportret
Odpoveď bola odstránená
sheanorie
28. sep 2023

@evaplev žasnem nad tým, ako Vás tu niektoré znosili doslova pod zem. Je dobré, že chcete, aby prispieval. Bude vedieť, čo to obnáša. Ak by žil sám, tak len prenájom/hypotéka by ho stáli rovnako, ak nie viac a to ešte nejedol, nepil, atď. Dohodnite sa s ním narovinu, že chcete 300€ ale s tým, že on si ešte bude sporiť zvlášť tých 200€. Ak sa Vám podarí odložiť z tých 300€, tak mu sporte. Nie je to neobvyklé. Poznám rodiny, kde to takto majú nastavené, a potom sa tým deťom takto nasporené peniaze hodili. My tiež budeme chcieť, aby syn, pokiaľ bude už pracovať prispieval na domácnosť. On to chápe už vo svojich 13-tich rokoch. Držím palce

basullinka
28. sep 2023

Mne sa zda 500 veľmi veľa. Aj vzhľadom na to, že jednoizbak vo vašej lokalite je vyhodený na prenajom za 480 eur aj s energiami. To sa mu viac oplatí mat súkromie a nie bývat sam, aj ked by si musel prat, variť a pod.

deedol
28. sep 2023

@evaplev Na mna si nereagovala. Preco syn nerobi ziadne domace prace? Nebolo by lepsie pytat menej a viac ho zapojit? Ja ako tvoja buduca nevesta by som nebola nadsena, ze je takto zvyknuty…

sovica
28. sep 2023

@evaplev Ja som určite za to, aby syn prispieval na domácnosť, keď pracuje. Na to, že ešte len začal, má celkom slušný plat. Mne tých 500€ príde úplne reálna suma vzhľadom na to, že bude mať doma mama servis.
V profile máš uvedené, že žijete v Lysej pod Makytou. Malá obec, kde podnájom nenájde. Najbližšie väčšie mesto je Púchov. Tam som našla "až jeden" inzerát na prenájom 1 izbového bytu za 480€. Čiže keby platil LEN za nájom 480€ + potraviny + drogéria a musel by sám variť, prať, starať sa o domácnosť, vyšlo by ho to oveľa drahšie, nehovoriac, že by sa musel o seba (aj svoj žalúdok) starať denne úplne sám. A ak je zvyknutý míňať na svoj koníček veľa peňazí, tak by som mu veru tých 200€ odkladala. Podľa mňa nemusíte mať vôbec výčitky svedomia, že syna "zdierate". Však okrem bývania, bude mať komplet servis, kedy mu navaríš, operieš... Veď je to Tvoja vynaložená námaha a Ty nie si povinná sa starať o dospelého syna. A on už nie je malé dieťa, aby si za službu nezaplatil - mama-nemama. V každom prípade by si musel svoju izbu upratovať sám a napr. každý 5 týždeň aj kúpelňu s WC (keďže ste doma 5). Píšeš, že okolo domu pomôže, keď ho požiadate.
Ešte mi nedá, aby som neuviedla 2 príklady zo svojho okolia:
1 - Kamarát tiež ostal bývať u rodičov, prispieval na domácnosť a rodičia mu časť peňazí odkladali. Keď sa rozhodol odísť žiť s priateľkou a zobrať hypo na byt, peniaze mu rodičia dali. To bolo vtedy radosti. Vôbec netušil, že mu niečo odkladajú. Tie peniaze boli vtedy pre neho ako výhra v lotérii.
2 – Pravidelne stretávam jedného pána na dôchodku a keď sa ho opýtam, ako sa má, tak okrem iného sa mi vždy posťažuje na 40 ročného syna, ktorý stále býva u nich a NIČ neprispieva na domácnosť. Na začiatku to od neho nechceli a potom to už nešlo napraviť. Raz pracuje, potom pár mesiacov nie a tak to ide dookola. Spoľahnutý, že strechu má nad hlavou a rodičia sa postarajú. Doma má mama servis, nepohne ani prstom, za všetko ho musia doslova prosiť. Peniaze, nie že neprispeje, ale ešte si aj od nich pýta. Lebo keď nepracuje, tak nemá a keď aj pracuje, tak mu vraj „nedochodí“🙈

lelelienka
28. sep 2023

@fotoportret hej a potom ludia nedokazu financovat ani len zvysnych 20% hypoteky, lebo nemaju nic nasporene. Lebo povedzme si narovinu, kto vie investovat tak, ze realne v kratkodobom horizonte aj zarobi tych 7-10% rocne…investovanie je predovsetkym dlhodoba zalezitost. A druha vec, nie kazdy je ochotny znasat rizika pri investovani.
Ale kym napriklad byvas u rodicov a odlozis si par rokov co najviac, mas nasporeny pekny zaklad na kupu byvania.

andrejkap123
28. sep 2023

@h2 je to ich dieta ;) a 20 zas neni az tak vela 😂

tiezjedna
28. sep 2023

@sheanorie nejak nerozumiem prečo by mu oni mali dávať befelom, že má 200 € sporiť. To je čo za logika? Keby chcel sporiť 400, tak nemože? Nehovoriac o tom, že "sporenie" je v tejto inflačnej situácii rada ako noha, fakt.

Potom sa divme, že deti sú finanční dinosauri, keď od rodičov dostávajú takéto rady...

h2
28. sep 2023

@andrejkap123 20 je viac než dosť na to, aby ho živili rodičia, ak už zarába. 20 rokov je vek, kedy v nedávnej minulosti mali ľudia už bežne deti.

mooonika1975
28. sep 2023

@beata_k presne a nie pár mesiacov, ale rokov ... nikdy odomňa nič nepýtali

javiemneviem
28. sep 2023

@evaplev keď som už pracovala a zarábala, bývala som u rodičov zdarma. Nechceli odomna ziadne peniaze. Tak som sem tam robila nákupy potravín, čistiace prostriedky a podobne. Aj to mi povedali, že si mám šetriť peniaze na vlastne bývanie. Som im zato veľmi vďačná. V tom obdobi som si naozaj pekne odložila a pri kupé nehnuteľnosti mi tie peniaze veľmi pomohli. 🙂

evaplev
autor
28. sep 2023

@danginko my máme peňazí pre seba dosť ale ide o to aby si zvykol že treba platiť a keď chce nech ide má na výber. A keďže všetkým svojim trom deťom šetríme už od narodenia tak asi to nie je o tom že chceme žiť z jeho peňazí veď to je na smiech čo ste napísala .

h2
28. sep 2023

@basullinka Nie, neoplatí. Lebo v tom prenájme platí len za ubytovanie. U rodičov za všetko. A ešte mu z toho 200 vrátia. Tým "všetko" nemyslím len jedlo a pitie, ale aj drogériu, pracie a čistiace prostriedky, všetky domáce spotrebiče, ktoré doma používa a v prenajme by ich nemal... O domácich prácach ani nehovoriac, tie sú často na nezaplatenie. Že príde večer unavený z práce a nemusí cestou domov riešiť nákup potravín a po návrate varenie jedla, po tom upratovanie kuchyne a pritom mať na pamäti, aby mal vypraté oblečenie na druhý deň atď.

evaplev
autor
28. sep 2023

@fotoportret keby ste čitali tak viete že investujeme aj my aj on. A už sme sa dohodli na tých 509€ že jemu to tak vyhovuje

evaplev
autor
28. sep 2023

@fotoportret keby ste čítala tak sa dočítate že peniaze investujeme aj deťom a aj sebe a aj syn investuje len treba čítať.