icon

Koľko pýtať od syna na bývanie?

evaplev
28. sep 2023

Ahojte . Syn má dvadsať rokov, teraz pracuje druhý mesiac za ten prvý sme od neho nechceli nič. Teraz sa z manželom nevieme dohodnúť koľko od neho pýtať za komplet servis 🙃 teda bývanie, elektrina, internet, voda, kúrenie, strava, pranie .... a proste všetko ostatné. Bývame v dome má vlastnú izbu. Zarába okolo 1 500 € mesačne. Ja by som chcela 300€ manžel že 500€ a budeme mu 200€ odkladať aby on o tom nevedel. Že aby mal nejakú predstavu o realite keby býval sám tak z 500€ neprežije. Ale mne sa zdá 500€ moc . Neviem . Čo vy na to. Ďakujem.

evaplev
autor
28. sep 2023

@mk22 no náš to nejak nerieši priateľka ide na vysokú tak si myslí že má dosť času .

dominikamacakova
28. sep 2023

Za 500€ radšej nech si najde podnájom a má kľud, súkromie. Odkladanie do ponožky snáď zvládne aj sám

tinka.binka
Autor odpoveď zmazal
janage
28. sep 2023

@hopsadobrandejsa ale v budúcnosti bude bývanie už len drahšie. Naopak cena úspor bude klesať. Má priateľku 2 roky, ak som správne pochopila ona ma omnoho horšie podmienky doma a často je u autorky doma. Ak sa im podarí dieťa potom bude ich situácia čo sa financií týka omnoho náročnejšia. Či budú u autorky bývať?
Ja som po škole túžila sa osamostatniť a byť sama sebe pánom. Chápem, že každý je iný, ale tu má chalan už niekoľko desiatok tisíc nasetrenych, tak prečo sa neosamostatnit, kúpiť byt a miesto šetrenia nespackať hypo?

evaplev
autor
28. sep 2023

@tanyag no to by bolo najlepšie ale on to tak nevidí

hrabovo
28. sep 2023

@evaplev tak potom rozdelít na 5 časti, keď ste doma 5 a 1/5 od neho pýtať, a nie 500, ani 300....chudak robí len druhý mesiac, ani vydýchnuť mu nedáte... Aspoň pol roka by ste mu mohli dat pokoj. To sa mi nepáči, ze len druhá výplata a vy ho už idete skasirovat

evaplev
autor
28. sep 2023

@tinka.binka z tých 500€ mu chceme odkladať 200€

evaplev
autor
28. sep 2023

@hrabovo keby si čítala celý príspevok vedela by si že on pracuje už tri roky počas strednej a počas prázdnin. Len teraz už má stály príjem ale pred tým zarábal tiež okolo 1000€ mesačne čo mu všetko zostávalo ešte aj telefón 40€ mu platím mesačne. Takže tak nie je z neho žiadny chudáčik bez €.

tinka.binka
28. sep 2023

@evaplev ja som to pochopila, ale ja by som pýtala 400 a odkladala 200, alebo 100 podľa potreby

hrabovo
28. sep 2023

@evaplev v prvom príspevku, je syn pracuje druhý mesiac....

h2
28. sep 2023

@dominikamacakova Ale dať 500€ len za podnájom nie je to isté, ako dať ich rodičom za úplne všetko a z toho mu ešte oni 200 v konečnom dôsledku vrátia. Keď pôjde za 500 do podnájmu, kde je ešte strava, drogéria, nejaké vybavenie domácnosti, ktoré si bude potrebovať dokúpiť, ak bude v prenajatom byte chýbať?

mk22
28. sep 2023

@evaplev a prečo mu platíš telefón? Tak na jednej strane mu ideš účtovať pranie atď, na druhej mu platíš telef?
Ten si ma platiť sam.

evaplev
autor
28. sep 2023

@hrabovo áno ale keď chcem niekam prispieť tak ja si prečítam vždy celú diskusiu od začiatku takže ďalej som písala že pracoval aj počas školy.

evaplev
autor
28. sep 2023

@mk22 dokiaľ nepracoval na pracovný pomer tak som mu platila všetko aj telefón, aj vodičák aké teraz keď pracuje už bude musieť platiť.

kristinapetronela
28. sep 2023

Tých 300 pýtajte a 100 odkladajte

uglybetty1234
28. sep 2023

Za mna super! Paci sa mi aj napad zobrat 500 a 100-200 odkladat. Bude svadba,byvanie atd. Tam mu to mozete vratit. Este bude rad. Ostane mu aj tak dost.

evaplev
autor
28. sep 2023

Ďakujem všetkým veľmi pekne za odpovede . Pri toľkých názoroch a ľuďoch to nie je jednoduché odpísať každému. Ale dohodli sme sa s ním na 500€ a bez problémov súhlasil.

dominikamacakova
28. sep 2023

@h2 ale nebude s rodičmi, môže si urobiť párty, jesť čo chce, môže si doviezť babu a toto je celkom rozdiel

skeblicka77
28. sep 2023

Nechce sa mi čítať koľko píšu ostatní. Ale môj syn pracuje od júla, doteraz prispieval 150e, ešte mi chodili rodinné. Od budúceho mesiaca sme sa dohodli na 200e, keďže rodinné už nemá nárok. Počas mesiaca urobí občas mini nákup, dokopy cca 20e, keď treba chleba, salámu a podobne. Zarobí cca 1200e. Ale určite by som od neho nechcela 300-500e. Vieš, ty mu budeš darmo šetriť, pochopiť to musí on, že treba myslieť na budúcnosť.

h2
28. sep 2023

@dominikamacakova Ale on zjavne ešte nechce ísť bývať sám. Keby chcel, ide bez ohľadu na to, či od neho rodičia niečo pýtajú, alebo nie.

lalilla
28. sep 2023

Tak mne by prislo divne, zato ze he to moj syn, nie dieta ale dospely clovek, ktory velmi slusne zaraba aj zarobi 1500€ nechat ho doma byvat zadarmo. Teda aj jemu by to malo byt odveci, ze krasne zarobi a mama opere, navari, vsetko zaplati.
300€ je podla mna ok, tych 200€ co chcete odkladat je pekny napad sice, urcite po roku ci xy keby sa to nazbiera sa potesi, ale nvm pride mi ako dost rozumny chalan, brigadoval, kupil si veci, jedla by som s nim uz ak s dospelakom a nie poza chrbat odkladat.
Za mna drzim palce, vyzera ze z neho rastie zodpovedny a sikovny chlap!

gloria31
28. sep 2023

@nikpa všetko je o tom koľko zarába a koľko sú celkové náklady na bývanie. Určite nebudem pýtať 500eur keď zarába 700eur. A treba aj z dieťaťom diskutovať že navrhujem aby si nám prispieval tolkoto lebo náklady na bývanie sú tolkoto....

katarinka89
28. sep 2023

@evaplev prepáč ale ak si stojíš za svojím názorom, načo sa tu pýtaš,?

liv1
28. sep 2023

500 je strasne vela. Max 300, a aj tie by som mu odkladala a raz ked sa osamostatni aj dala. Takto to urobili kamosovi rodicia. On o tom vobec netusil, ze mu tie peniaze sporia. Uplna pecka. A chalanisko sikovny, samostatny…

janage
28. sep 2023

@gloria31 písala, zarába 1500 v cistom

h2
28. sep 2023

@evaplev Tak to ste veľmi rýchlo vyriešili! O 9:58 založená diskusia a o 13:39 už ste aj so synom dohodnutí? To ste mu kvôli tomu volali do práce? Alebo robíte všetci z domu a hodili ste reč pri obede?

zuzinka888
28. sep 2023

@evaplev konicky a zaluby nie su zbytocnosti- je to psychohygiena.

lelelienka
28. sep 2023

Ja som zastanca toho, ako to spravili nasi rodicia, ze nepytali od nas nic a my sme si setrili. Podla mna je totiz toto idealna doba na setrenie na buduce byvanie. Ale len v pripade, ze dieta realne aj nieco usetri a nie ak minie ci rozflaka vsetko, co zarobi. Rodicia si svoje dieta ale uz poznaju a vedia…Odkladat tajne nie je dobry napad, lebo tak ho k setreniu nevychovate.
Ono sa to nezda, ale clovek si dokaze odlozit celkom slusne sumy, kym byva u rodicov a potom ma minimalne dobry zaklad pri kupe vlastneho byvania a nemusi pisat na fora a vymyslat ako obabrat system a nabrat si spotrebaky na dofinancovanie hypoteky…

janage
28. sep 2023

@zuzinka888 ale aj tu musíš mat hranice. Nemôžeš minút 1000e mesačne na rybičky, keď nemáš poplatene bývanie, jedlo, poistku, atď.

janage
28. sep 2023

@zuzinka888 plus by ma zaujímalo ak holduje akvaristike, tak náklady na akvária ako elektrina, voda platí kto? Predpokladám, že rodičia. Tiež je rozdiel či má jedno menšie akvárko alebo 3 obrovské