icon

Koľko pýtať od syna na bývanie?

evaplev
28. sep 2023

Ahojte . Syn má dvadsať rokov, teraz pracuje druhý mesiac za ten prvý sme od neho nechceli nič. Teraz sa z manželom nevieme dohodnúť koľko od neho pýtať za komplet servis 🙃 teda bývanie, elektrina, internet, voda, kúrenie, strava, pranie .... a proste všetko ostatné. Bývame v dome má vlastnú izbu. Zarába okolo 1 500 € mesačne. Ja by som chcela 300€ manžel že 500€ a budeme mu 200€ odkladať aby on o tom nevedel. Že aby mal nejakú predstavu o realite keby býval sám tak z 500€ neprežije. Ale mne sa zdá 500€ moc . Neviem . Čo vy na to. Ďakujem.

evaplev
autor
28. sep 2023

@deedol on nerobí domáce práce pretože robí z otcom v lese keď má čas. Mne v domácnosti pomáhajú dcéry a mama.

h2
28. sep 2023

@tiezjedna Ale on si nemá sporiť na dôchodok, alebo celkovo na zlé časy v ďalekej budúcnosti. Ale na bývanie, keď sa v blízkej dobe bude chcieť osamostatniť. Na to proste potrebuje mať nejakú sumu nasporenú. Každému je jasné, že pchať doma peniaze do ponožky nie je výhodné. Ale tu sa nebavíme o dlhodobom sporení, "škrečkovaní" peňazí len tak.

evaplev
autor
28. sep 2023

@tiezjedna čítajte a uvidíte že investujeme a nie odkladáme

basullinka
28. sep 2023

@h2 no a ja si zase myslím, že chalana bývať samého v byte naučí lepšie pracovať v domacnosti, vidieť, že tie domáce práce sa neurobia samé a ani jedlo samé nepadne na tanier a bude viac použiteľný do života. Jeho budúca partnerka a aj on to ocení viac, ako keď dá 500 euro a bude mať full servis.... A rovnako si myslím, že ak ostane doma, je lepšie nech prispieva menej, ale ma domáce povinnosti a nie full servis... Lebo síce bude prispievať, ale opäť sa nenaučí vyššie zmienené. Je to uhol pohľadu...

mira0611
28. sep 2023

@evaplev mne by bolo blbe si od dietata pytat peniaze, ale ked uz tak by som ho poprosila, aby zaplatil 1/3mesacnych vydavkov, a kazde 3 tyzdne spravil velky nakup, resp.ty zanho nakupis a on nech uhradi a na mensie denne nakupy, rozok, salama...max 30-50euro mesacne by som vypytala.
Este by som ho nahovorila, nech si urychlene otvori 2.pillier, 200 eurove sporenie a pomohla by som mu pri kupe auta, aj na leasing nech ma pokial nemusi platit aj hypoteku. Takto po 5 rokoch bude mat vlastne auto, nasporene peniaze, zabezpecenie dochodku (ten 2.pilier neplati on, čast socialnych odvodov mu ide na vlastny dochodkovy ucet).

h2
28. sep 2023

@basullinka Ale ja si predsa myslím to isté! Ale o tom nebola reč, lebo on zatiaľ bývať sám nechce, bývať u rodičov mu vyhovuje. Môj príspevok bol reakciou na tvoj, že ak jednoizbák stojí 480 a on má dať rodičom 500, tak sa mu ten byt oplatí viac. Lebo neoplatí. Ale o tom, čo ho viac pripraví na život, nebola reč.

h2
28. sep 2023

@mira0611 On už auto má, prispeli mu naňho rodičia.

galioska
28. sep 2023

@evaplev tiez mam 20 rocnu, nam peniaze nedava ale robi vacsie nakupy jedla a ked treba kozmetiku dokupi, odklada si na byvanie ma aj nato sporenie. Kupi si co sa hrj paci ale ma dvoj limit, nerozhadzuje. Zato jej brat je uplny opak😀

basullinka
28. sep 2023

@h2
Ad 1. Prosim Ta, ten vykricnik si nechaj pre niekoho iného. Ďakujem.
Ad 2. Aj to je uhol pohľadu. Možno suma sumarum na € by zaplatil viac. Ale ja v "cene" vidim aj sukromie, ktore sa neda vyčísliť sumou a bolo by pre mňa významnejšie, hlavne pri dosť slušnom plate. Pocit, že si kedykoľvek môže priviesť návštevu, byt sam sebe pánom, nikto by neriešil, či minie peniaze na rybičku. Potom je to už len otázkou priorit, či chce ušetriť možno nejaké peniaze na réžiu alebo súkromie. Pre niekoho môže byť súkromie cennejšie ako to, že si musi nakúpiť a upratať. Preto ja by som si volila súkromie, ak by rozdiel medzi rodičovským bývaním a jednoizbakom bol takýto malý. Ale každý to vnima inak a presviedčať niekoho nema význam. Každý vie, čo je preňho cennejšie. Aj syn autorky.

anjelik0907
28. sep 2023

Nečítala som komentáre tak neviem či to tu už bolo,ale čo takto sa so synom o tom porozprávať nech viete aj jeho názor na prispievanie do rodiny. Inak ja by som od syna toľko peňazí nikdy nezobrala. Ak ste ho vychovali správne vie si niečo odkladať sám.

h2
28. sep 2023

@basullinka
1. Čo je zlé na výkričníku? Malo to byť zvolanie.
2. Možno pre teba, alebo pre mňa, je súkromie dôležitejšie, ale autorka tu viackrát spomínala, že syn nechce zatiaľ bývať sám. Takže sa na to skúsme pozrieť z pohľadu jeho situácie, nie našej.

h2
28. sep 2023

@anjelik0907 Keď si nečítala, tak nová info je, že sa o tom porozprávali a syn to odsúhlasil.

evaplev
autor
28. sep 2023

@mira0611 druhý pilier už má takisto má investovanie a aj dôchodkove auto má tiež na to sme mu dali polovicu

deedol
28. sep 2023

@evaplev a s otcom v lese je kazdy den? lebo varit, prat, umyvat riad, utierat prach, vysavat a pod. su cinnosti, ktore sa robia skoro kazdy den, niektore aj kazdy den. fakt nic z toho nerobi? v kazdom pripade sa ospravedlnujem, lebo vzhladom na povodnu otazku som vlastne mimo temy, len sa mi to nechcelo verit.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
tiezjedna
28. sep 2023

@h2 to je v poriadku. Ale to už by mal v tomto veku vedieť sám. To je to jediné, na čo mierila moja pripomienka.

patricia255
28. sep 2023

@evaplev 500€ je veľa. Keby zarábal menej tak by ho to zrujnovalo...
Predpokladam že náklady na byvanie nemáte 1500€... aby on platil 500€

Určite 300€ ak tam rátate všetko. Zarobí si celkom slušne, je mladý, môže si užiť život a vy mu chcete 1/3 výplaty zobrať...

zafir01
28. sep 2023

@patricia255 tak ono cca 150-200€ je strava na osobu za mesiac . Toto by bolo minimum ,čo by som žiadala od mojich troch dospelých detí ... inak by môj plat šiel len na presťahovanie dospelých detí v dome .

zafir01
28. sep 2023

@patricia255 prestravovanie tam malo byť 🙂

rozkvet1
28. sep 2023

@evaplev chudák syn. Tak mladucky a už má platiť za to že u vás býva. Pokial viem tak do 25 sú rodičia povinní starať sa o dieťa, niečo také. Byť ním sa odstahujem. Načo vám niečo platiť veď keď si chce niečo kúpiť tak si kúpi za svoje, keď si bude chcieť oprat, nech si operie on. Vďaka za mojich rodičov ktorí odomna nič nechceli a tým pádom som si sama zvladla našetriť na osamostatnenie sa

lujza123
28. sep 2023

@evaplev podľa mňa by ste ho mohli začať trochu viac pripravovať na samostatný zivot a správať sa k nemu ako k dospelakovi.
Nájom a energie adekvátnu cast podľa toho koľko vás žije, prispevok na stravu ale žiadne full servisy. Ked mu chcete odkladať povedzte mu o tom.
Chlapec by sa mal naučiť starať sám o seba, vedieť si nakúpiť, navarit, oprat, kúpiť si oblečenie aj kozmetiku

S takymto mužom sa potom veľmi ťažko žije keď bol vychovaný že len odovzdal peniaze a mama staraj sa.

Ved uznaj sama to znie hrozne divne že dospely muž si ma platiť za starostlivosť o seba🤦‍♀️

majko579
28. sep 2023

poviem za seba, mám 26 rokov, po škole pracujem 3 roky. Zarábam 1100 euro, naši nepýtajú odomňa žiadne peniaze, ale vyžadujú aby som si každý mesiac odviedol na sporiaci účet 750 euro. Ja som s týmto nastavením spokojný, pretože akonáhle mi príde výplata hneď posielam peniaze a viem čo mám a viem čo si môžem dovoliť.

lujza123
28. sep 2023

@deedol oni to majú zrejme tak podelené ako kedysi, že o domácnosť sa starajú len ženy

No chúďatko dievča ktoré skúsi byvat s takto (ne)vychovanými mladým pánom …

marca12
28. sep 2023

@evaplev Ja by som od syna nezobrala peniaze. Ak ja som po skole par mesiacov este byvala u rodicov,chcela som prispievat,ale nezobrali si. Nakupy do domacnosti som robila,podielala som sa na domacnosti so vsetkym,cize to nebol full servis. No aj tak by som od dietata nevzala peniaze. To mu muz nedoveruje? Nemoze ho muz radsej poucit,nech si zalozi sporenie k uctu a tam si prevadza vaciu cast zarobku a gazduje len s tym,co mu ostane.

deedol
28. sep 2023

@lujza123 presne, pripada mi to take zastarale. pritom frajerka ide na VS, tak predpokladam, ze nebude "zienka domaca", ale bude chciet aj niekde pracovat, a chalan bude zvyknuty na full servis,, za ktory mame doma platil. osobne by som si nevybrala muza, ktory si mysli, ze jeho uloha je polozit na stol peniaze a to je vsetko. tiez mam syna, este maleho, ale snazim sa ho vychovat inak. (ale ako som pisala vyssie, to uz sme mimo temy, kedze autorke islo len o to, ci 300 alebo 500e, a vlastne si uz urobila podla seba.)

bessie12
28. sep 2023

@evaplev už som to tu niekde aj písala, ale v inej téme. Byvala som u maminy do mojej 23ky. Nikdy som nič neplatila. A nikdy by odo mna nezobrala ani cent. Hospodáriť s peniazmi som sa naučila tak ci tak. Viem, že za účty sa musia platiť. To viem aj bez toho, aby som niekde musela prispievat/platiť. Teraz zijem u priateľa a tiez nic neplatím. Nechce odo mna ani ten cent. Jeho dcera žila s nami do jej 22ky a pred asi 2 mesiacmi sa odsťahovala. V NL je bežné, že deti prispievajú určitú sumu na domácnosť pokial žijú v rodičovskom dome, ale s otcom sa dohodla, ze tie penaize, ktoré by mu prispievala na domácnosť, tak si ich bude odkladat každý mesiac na sporiaci a tak mala aký taky štart do nového života.

sovica
28. sep 2023

@rozkvet1 Do 25 sú povinní rodičia starať sa len v tom prípade, ak dieťa ešte študuje. Mladý muž už pracuje a zarába. Prečo by ho mali živiť a starať sa o neho rodičia?

zafir01
29. sep 2023

@rozivet1 ( pochádzame z rovnakého sídliska zrejme 😂 ) a nie ,taký zákon nie je . Z osobnej skúsenosti z upsvar ti napíšem len ,že rodič je povinný sa starať v rámci svojich možností o dieťa kým dostuduje dennou formou ,alebo ak zdravotný stav dieťaťa nedovoľuje pracovať ( ztp a rôzne podobne prekážky )
@sovica ja si hlavne myslím ,že mnohé ktoré hovoria " nikdy by som si nevzala " ... zmenia názor časom .mnohé tu majú deti pred 40tkou .prípadne ich muži majú aj po 40. Teda v období dospelosti ich deti budú tesne pred dôchodkom ,alebo má dôchodku . Štatisticky mnohé na invalidnom dôchodku .
Ako píšem ,my sa teraz finančne máme fajn , no neodvazujem si povedať ,že budem moct život moje deti v dospelosti .
Môj pubertálny syn zje aj koňa . Chodí na tréningy plávania a crosfitu , chce jesť kvalitnú stravu ,a to niečo stojí .Vidím to na výdavkoch za stravu už teraz . U nás keď vydelim sumu za nákupy bežnej drogérie a potravín ,poctom ľudí .vyjde mi ,že 150€ teraz miniem niekde v Kauflande mesačne za jedného človeka ( v tom nepočítam obedy v práci ,či v škôlke a škole )
Keď sa budú 1-2x denne sprchovať doma moje tri dospelé deti .vodu už nebudem platiť 20€ ako teraz ,ale 40€ .. elektrina detto , kúrenie nebudem riešiť ,kúrila by som tak ,či onak .
No beriem si realistický scenár ,že v čase ,keď moje deti budú jesť po škole ja budem mať pred 60 a muž 60 .. naše prijimy nebudú také ,ako dnes .budú menšie pravdepodobne .
A myslím ,že mnohé ,ktoré dnes kričia ,že nevezmú cent od dieťaťa , síce dostali podporu od rodičov ( je to síce pekné ,no my s mužom sme vyrastali v iných rodinách ) ... buď nemajú vôbec ešte deti ( podľa profilov ) ..alebo sú na rodicaku s 1 ročnými .a píšu v diskusii ,"kedy už pípne rodičak ".

Vy si real myslite ,že pri tomto tempe ekonomiky budeme môcť živit svoje svojpravne dospelé deti ?

Lebo ja nie ,a preto teraz ,kým sme ekonomický najproduktívnejší im investujeme do rôznych smerov ,aby mali štart do dospelackeho života ľahší ako my a nezacinali z mínusu .

No nebudem tu autorku zvážať pod čiernu zem za niečo ,s čím súhlasil jej začínajúci pracujúci človek s nastupnym platom 1500€ ,a možno má viac ,ako autorka s jej mužom dokopy .

A ten full servis .dovolím si povedať ,že ani teraz ho môjmu pubertakovi neposkytujem . Učím ho variť niektoré jedlá ,robí si sám desiatu do školy , pomáha pri domácich prácach okolo domu . Kto u nás bude chcieť bývať aj v dospelosti , je automatické ,že sa bude aj prácou podieľať na Tom ,aby nežil v špine

zafir01
29. sep 2023

@rozkvet1 inak ty si ho nazvala chudakom synom ..
Ad1 .oni mu dali na výber nech povie ,koľko im chce dávať
Ad2. Kúpili mu auto
To musí byť ozaj chudák dieťa ,keď mu rodičia len kúpiš auto a nie rovno celý byt

Rovno ho mohli nechať si ísť rokov nech si na auto sporí ,a doma nech neprispieva . Bolo by to isté ,len s tým ,že auto by zrejme nemal hneď

liana_k
29. sep 2023

Na synovom mieste zbalim kufre a adieu