icon

Koľko pýtať od syna na bývanie?

evaplev
28. sep 2023

Ahojte . Syn má dvadsať rokov, teraz pracuje druhý mesiac za ten prvý sme od neho nechceli nič. Teraz sa z manželom nevieme dohodnúť koľko od neho pýtať za komplet servis 🙃 teda bývanie, elektrina, internet, voda, kúrenie, strava, pranie .... a proste všetko ostatné. Bývame v dome má vlastnú izbu. Zarába okolo 1 500 € mesačne. Ja by som chcela 300€ manžel že 500€ a budeme mu 200€ odkladať aby on o tom nevedel. Že aby mal nejakú predstavu o realite keby býval sám tak z 500€ neprežije. Ale mne sa zdá 500€ moc . Neviem . Čo vy na to. Ďakujem.

nika1971
29. sep 2023

syn nam plati symbolicky 100 ...samozrejme sa podiela na beznom fungovani domacnosti, nechceme mu uctovat viac...ved je to moj syn...nech si setri...preco by som mu mala brat viac a na tajnasa setrit? ved nech to robi sam, aby sa naucil hospodarit...

1andrea111
29. sep 2023

@evaplev tak už len nájsť synovi vhodnú gazdinu, ktorá bude celý život robiť všetky ženské práce, takých žien dnes veľa nie je, pretože sa očakáva že každý je schopný sa postarať o seba sám.

h2
29. sep 2023

@1andrea111 To som si aj ja myslela, že takých žien dnes nie je veľa, lebo už keď som bola dieťa, ich veľa nebolo a predpokladala som, že ako postupuje doba, ich bude čoraz menej. Ale na moje prekvapenie, aj z diskusií na koníku vidím, že je práve naopak čoraz viac žien, ktorých cieľom je len dobre sa vydať za muža, ktorý ich plne finančne zabezpečí.

1andrea111
29. sep 2023

@h2 áno môže to tak byť, druhá vec je koľko rokov to takto bude oboch baviť, lebo to môže byť len otázka času, kedy tá jedna strana toho už bude mať dosť. No a potom sú dôsledky takého fungovania

petronelag
29. sep 2023

@nika1971 Aj ja som synovi povedala, aby si šetril sám keď začal riadne pracovať. Len som občas skontrolovala výpis z banky.

sashabb
29. sep 2023

@majko579 26rokov a si spokojný čo ti diktujú rodičia? 🙄 uff..

diavant
29. sep 2023

O 8 rokov sem napise jeho zena, ze chlapec si kupil byt pred svadbou sam, zaraba ale po praci nechce doma pomahat. Ona uz nevladze a nema kam ist. Ako sa to mohlo stat, ze? 😀

evaplev
autor
29. sep 2023

Komentáre že nič nevie a nerobí domáce práce si nechajte pre svojich synov. Ten náš zvláda našťastie všetko čo treba. Ale načo to mám všetko vypisovať nechcelo sa mi ale ako vidím tak musím. Takže vysáva, utiera prach, polieva kvety, naloží a vyloží zapne umývačku, vyvesi prádlo, ožehlí tričká .... toto všetko je samozrejme a robí to od malička dokonca pečie koláče a varí. Takže nechajte si zbytočné komenty otázka znela inak a nie či pomáha alebo či niečo vie alebo nevie. Samozrejme že ho vychovávame tak aby bola nevesta spokojná a ona je. Takže kto nechce odpovedať na otázky ktorá bola položená nech sa nezapája. Ďakujem. Téma už je aj tak vyriešená .

pink_lady
29. sep 2023

@evaplev v tom pripade, naklady : 3. Nie viac.

evelyn246246
29. sep 2023

..uprimne ? od vlastneho dietata by som peniaze nechcela..stacilo by ak by napriklad niekedy zaplatil nakup potravin.. ale to pri normalnej vychove hadam dospele dieta uz napadne ..a za tych 300/500 eur ? to radsej nech sa odstahuje, bude mat svoj klud ..

tamta
29. sep 2023

Neviem no.. Ak ma syn ostať v detskej izbe s určitými obmedzeniami, ktoré vyplývajú z byvania u rodičov, tak by som pýtala len symbolickú sumu. Za 500e by som sa radšej odsťahovala a mala skutočne svoje sukromie. Aj keby len do zdielaneho bytu alebo garsonky.

simca06022011
29. sep 2023

ja by som za byvanie zobrala 200-250EUR s tym, ze sa zacne starat aj o nakupy, varenie, pranie.. nech z neho nevyrastie lemur co caka obsluhu. Nech vie nakupit, aj to uhradit.. uvidi aspon realne kolko sa toho v domacnosti zje. AK nebude ochotny ist napr. raz za tyzden na nakup ako povies, tak mu potom daj ze napr. prejete ako rodina 600EUR, tak ak sa chce stravovat a ty to mas zabezpecit, tak 200EUR dalsich da na stravu atd. A upozornit ho nech si aj odklada, zije doma, priestor na to ma.. ;)

simca06022011
29. sep 2023

A napr. s nazorom, preco brat detom viac? ved nech sa uci hospodarit? lebo aj keby zarobili niektori 5000 neodlozia ani cent. A o 5 rokov je neskoro plakat. Tak preto. Takto sa naucia ze cast vyplaty ide hned prec, neprehajdaka 1500EUR ale len 1000EUR, z too ho mozno napadne nieco odlozit. Mozno. Kolko som ja mala zamestnancov mladych chalanov co peniaze prehajdakali napr. na auta a somariny, hry... a zrazu frajerka, dieta a peniaze nidke a riesili sa pozicky.. pritom brali 2nasobne platy niekolko rokov :DDD A ked sa spytam, ako je mozne ze neusetrili NIC. TAk nooo.. lebo bolo stale nieco treba.. napr. sestre notebook, jemu do auta... takto idu rodicia na istotu.. pride raz svadba a vyrukuju s riadnym balikom nasporenym :D Kbey som videla, ze mam dieta drzgrosa, co prehadzje kazde euro (mam takeho brata:D) tak sa nebojim, ze si odlozi.. on si odlozi :D

lienka.7
29. sep 2023

@evaplev je uplne normalne pýtať aj tak od neho peniaze. V podstate aj ty v domácnosti mas svoje povinnosti, a bývaš tam "zadarmo"? Asi nie. Detto tvoj muz sa posiela na nákladoch, tak prečo by tam syn mal byť zadarmo? Pokial chce bývať doma, je úplne normálne za to platiť. Zaraba, nie je to už predsa student na brigáde. Pokial mu vadi, ze za bývanie doma platit, moze ist do podnájmu, ale vyjde ho to omnoho viac ako navrhuje muz s 500€.

sheanorie
29. sep 2023

@tiezjedna sporenie môže byť aj investovanie napr.do EFT fondov...nie odkladanie do ponožky, alebo na účet.

zafir01
29. sep 2023

@sheanorie hej presne ..ja tiež používam výraz " odkladám" a pritom investujem kade kde

evaplev
autor
29. sep 2023

@simca06022011 ďakujem za názor. Presne o to ide aby sa naučil že treba aj platiť nejaké záväzky a až potom míňať na svoje.

bessie12
29. sep 2023

@evaplev to by sa naučil tak ci tak. Mamina odo mna nepytala ani cent za bývanie a predsa som sa naučila, že účty sa platiť musia.

nerko
30. sep 2023

@evaplev ja som neprispievala nic, ale som si sama väcsinu odkladala na vlastne byvanie. Ak Vam obom vyhovuje 500€, tak nemusis nic riesit a vysvetlovat zenam na MK. O investicii 200€ zo sumy by som synovi povedala.

elenatomasova
30. sep 2023

@aaaa1111 ja si myslím že to nie je hanba a keď budú rodičia starí a sa bude o nich starať tak ich dôchodok kto bude brať nie ten kto sa o nich stará?Ja som za aby deti pokým bývajú s rodičmi nech prispievajú,dnes je všetko drahé a najmä bývanie..

rozkvet1
30. sep 2023

@zafir01 to bola ich voľba že mu kúpili auto. Nemuseli a predsa kupili. On im nič dlžný nie je.

diaszoky
30. sep 2023

@evaplev nic preboha od syna pytat?!

h2
30. sep 2023

@diaszoky Nepoužívaš čiarky, tak ťažko povedať, ako si to myslela. Ale čo je na tom? Syn je dospelý a zarába. Ak bude u rodičov ďalších 10 rokov, majú ho stále živiť oni? Lebo on je ich syn? Boli tu v diskusii aj také prípady spomenuté. Rodičia dôchodcovia, deti 40-tnici, stále doma, stále nič neplatia...

lienka.7
30. sep 2023

@diaszoky a potom tu čítame príspevky, ze mladí doma a nič neplatia? Ešte si do bytu donesú frajera/frajerku a platit to maju rodicia? Teba asi živia susedia, ze?
Mladý pokial normalne zaraba 1500€ netto, je 500€ uplne normálna taxa. Taxa, ktoru by platil v podnájme+ ďalšie výdavky k tomu.
Aj moje deti, pokial budú normalne pracujúci, budú jednoducho platit, a to len preto aby si zvykajú na to, ze v živote nič nie je zadarmo. Peniaze potom samozrejme dostanu naspäť, na začiatok sa im hodia. Mimochodom už teraz, od malička obom sporime, aby mali na rozbeh do zivota.

panda21
30. sep 2023

@h2 stále si pamätám diskusiu, kde písala zúfalá matka syna, ktorý bol doma, nepracoval, nič neprispieval, sedel iba v detskej izbe a nevedela si s ním rady.. Všetky ju sfukli, že ako si vychovala.. A mala od neho hneď pýtať, a učiť ho financiám, a domácim prácam a pod. Fascinujúce 🤷‍♀️

lienka.7
30. sep 2023

@panda21 to je tu ta dvojtvarnost diskusii 👌 nič nové pod slnkom

diaszoky
30. sep 2023

@lienka.7 pis si co chces svikrovci od muza nepytali respektive on im daval a oni nam to vratili na okna.. a moj muz je div sa svete uzasny samostatny nema problem aj uvarit ci umyt okna .. takze len tolko

diaszoky
30. sep 2023

@h2 keby urobil nakup prispel napr na auto ano ale ja by som od syna nezobrala. Resp vzala a vratila .. len tolko som chcela

nikolca
7. okt 2023

500 euro?ty kokso radšej podnajom by ma ma autorka hamba fackovala brať toĺke penieze

stanka_k
21. okt 2023

@evaplev podľa mňa financiám už by mohol rozumieť. Dcéra dostáva €od nás, niečo si zarobí a teda peniaze si okrem iného investuje do produktov, kde sa jej to zhodnotí...
Podľa mňa je blbosť mu tie peniaze držať niekde inde...jedine ak by bol fakt mimo, čo si myslím, že nie je.. a rozumnejšie by mal s nimi naložiť tak, aby mu za nejaký čas priniesli výnos