Koľko sa platí dobrovoľné nemocenské poistenie?
Baby, prosim Vas, nebola som zamestnana a chceli by sme sa pokusat o babatko - chcela by som sa dobrovolne nemocensky poistit, ale neviem najst, kolko sa mesacne plati?
Nasla som nieco taketo: http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi..., ale nerozumiem tomu...
To treba vsetky tieto sumy zratat a tolko platit, t.j. min. 130,27 eura???:
4,4 % na nemocenské poistenie (min. 17,29 eur, max. 172,92 eur)
18 % na starobné dôchodkové poistenie (min. 70,74 eur, max. 707,40 eur)
6 % na invalidné dôchodkové poistenie (min. 23,58 eur, max. 235,80 eur)
4,75 % do rezervného fondu solidarity (min. 18,66 eur, max. 186,67 eur)
Ďakujem pekne 🙂
@evittam ahoj, snad ta mozem oslovit a opytat sa. vidim,ze sa do MD super rozumies.
kamoska je v 4tt.
pôrod cca 20.8.2019- potrebuje 270dní v posledných 2r.( 20.8.2017-19.8.2019)
r.2017 (TPP v zahraničí) : 133 dní
r.2018 (TPP v zahr.do 3.3.): 62dní
UP sa asi neráta
r.2019: potrebuje min.75dní nem.poistenia?!
musí mať dobrovolne NP min.26 týždnov pred násupom na MD (cca 9.7.2019).
má sa ísť teda v pondelok 17.12.2018 prihlásiť, s max. VZ 1908 eur?
platiť treba po celú dobu až po nástup na MD?
prípadne ísť na PN ak sa bude dať
alebo sa stačí ísť prihlásiť neskôr? cca 3mesiace pred nástupom na MD?
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. 1.1.2019 som uzavrela dohodu o ukončení pracovného pomeru a pritom som do mája 2020 na rodičovskej dovolenke. Zároveň by sme chceli ďalšie dieťa, ale viem, že už nepôjde o reťazový pôrod, keďže som nezamestnaná. To znamená ale, že do tých 270 dní sa rodičovská aj keď som bola ešte zamestnaná neráta?
Čiže ak chcem dostať nejakú materskú, tak si musím platiť dobrovoľné nemocenské 270 dní pred pôrodom?
Takže, prosím vás, neexistuje spôsob ako by som dostala materskú?
@labajova Ale existuje len pisem,ze nemusíš DNP platiť ty musíš najskôr splniť hlavnú podmienku naroku na MD t.j.270dni NP za posledné dva roky pred pôrodom. A ďalej musi byt NP aktívne alebo musis byt v OL. Kym nie si tehotna ťažko radit. Napr.ak by si uz bola tak hlavnú podmienku naroku na MD splnas. Uz len tie ostatné...
Ja som si len myslela, že práve by som to mala asi začať riešiť pred otehotnením, aby som v pohode stihla tých 270 dní, keďže rodičovská sa mi do toho nepočítala
Už rozumiem 🙂 ja som to úplne inak predtým chápala. Vďaka za vysvetlenie.
@evittam ahoj, dnes som nasla tuto diskusiu a vidim, ze sa v oblasti DNP vyznas. Chcela by som ta velmi pekne poprosit o radu. Som zamestnana od cca. novembra 2013 (najskor doba urcita, potom neurcita bez prerusenia PP). Momentalne som cca. v 4.tt. Oplatilo by sa mi teraz si zacat platit DNP? Ci je to uz zbytocne? Dakujem🙂
Zdravím, už som sem raz písala, ale teraz som zistila, že som tehotná. Naposledy som zistila, že podmienku 270 dní poistenia spĺňam, aj keď som teraz nezamestnaná. Teraz by ma zaujímalo, že ak by som chcela splniť ďalšiu a malo by byť dobrovoľné nemocenské aktívne počas nástupu na materskú, stači ak sa na DPN prihlásim trebárs týždeň pred predpokladaným nástupom a budem dostávať materskú z minima?
ďakujem
Ahojte.... Zistila som, ze som cca v 5 tt....momentalne som skoro rok zamestnana na 1/4 uvazok..... takze materska ziadna...mozem dat vypoved, prihlasit na dobrovolne z maxima, a po cca 2 dnoch sa dat na pn?.....alebo uzatvorit na 3 mesiace novu zmluvu s vyssim zakladom a potom ist na pn?..... Dobre som to pochopila? Co je pre mna vyhodnejsie. Dakujem za kazdu odpoved

@zmurko505 Za malo.