icon

Koľko si odkladať na príchod dieťaťa?

mariyia
24. feb 2025

Ahojte zaujímalo by ma koľko peňazí približne ste si odložili na príchod dieťaťa. Dá sa vyžiť z minimál ? máme šporit pre prípad núdze? Koľko približne ste minuli od narodenia až po jeden rok ?

nin12345
24. feb 2025

@mariyia to sa zratat neda ale su to tisice urcite ak vsetko budete kupovat nove a aspon ako tak kvalitne

really8
24. feb 2025

@mariyia to je nevycislitelne ale do uspor sme prvy rok siahat nemuseli.

lucia13022023
24. feb 2025

Fuha.. No šetriť treba určite. Nevravím zrglosit no šetriť by mal kazdy pre prípad núdze, nikdy nevieš čo sa stane...
Ja mam dobru pamäť na čísla, ako tak si pamätám koľko vecí stali..
A teda pred príchodom dieťaťa som mala výbavu takú klasickú - vajce, postieľka, pult, kocik, lehatko, stolička, vanička, hracia deka, monitor dychu, hniezdo - to vyšlo cca 4000€
A potom po narodení dieťaťa oblečenie, plienky, mlieko, vlhčené, lieky (probiotika,d,morská voda) to bolo mesačne 350€ cca. Takže 4200€ za rok cca.

milanemila
24. feb 2025

@mariyia neodkladali sme specialne na dieta, ale teda vzdy mame odlozenu v neviazanych produktoch cca rocnu rezervu, nech su peniaze po ruke keby nieco. Zbytocne ti tu budem pisat presnu sumu kolko sme minuli, lebo kazdy nech sa zakryje takou perinou na aku ma. Da sa usetrit ak kupis vsetko z druhej ruky a do toho roka dieta toho naozaj vela nepotrebuje. Usetris dost vela aj ak budes kojit.
Uprimne kebyze ale musim obracat kazde euro, tak si nerobim dieta, pride mi to nezodpovedne.

nin12345
24. feb 2025

@mariyia este ti napisem tip: ak mate velku rodinu a kazdy bude chciet babatku kupovat darceky radsej si vypytajte hromadne nieco vacsie co vam bude treba pre babo inak budete zbytocne zavaleni hrackami a oblecenim

lucia13022023
24. feb 2025

@milanemila súhlasím

zuzanockamt
24. feb 2025

@mariyia Neviem, koľko sme minuli, no mala som rezervu na 6-12 mesiacov, že by sme vyžili bez akéhokoľvek príjmu. To mám ale aj teraz.

sima189
24. feb 2025

Vyslo nas to tisice , a mame pre babo aj rezervu ak by sa nieco stalo .. ale da sa aj za menej ak kupujes z druhej ruky

cecilia29
24. feb 2025

No nás to vyšlo par stovak, menej ako kocikovne. Do jedného roka náklady minimálne.

balerina2025
24. feb 2025

mala som cca rezervu 6-12mesiacov.
ale aj peknu matersku takze sa dalo.
ale na tento stat som sa nespoliehala.
a potom kruty dopad na 225 euro, to velmi bolelo ( rodicak)

tramtada31
24. feb 2025

Ja som išla s rezervou, aj matersku som mala dobrú, tak som si z nej niečo usetrila. Ešte do toho dostanes kocikovne, takze prvý rok, ak si pracovala, je v pohode zvladnutelny.

hederamonstera
24. feb 2025

Ked som sla na matersku pred 3 rokmi, nasetrila som si predtym 8tis., nech mam rovnaky standard ako ked som pracovala. Mam 200eur na sporiacom😂 ale tak zasa, fakt som nesetrila, kupovala detom drahsie topanky a tak. Od muza som ani cent nevypytala pocas 3 rokov. (Nieze by som nemohla, ale nepotrebovala som “pytat” pocas rd). Teraz sa snazim setrit z rodicaku, to sa mi celkom zatial nedari😁

kavasmliekom
24. feb 2025

@mariyia nešetrila som na dieťa 😬 mali sme istú rezervu pre plánovanú materskú a rodičovský. Par tisíc eur na účte.
Čo sa Týka výbavy, tak len z toho, čo dom dostala pôrodné a kočík bol veľká položka, lebo som vedela ze budem mať dve deti po sebe 🤣 vlastne som plánovala. Tak kočík 1600e

guudy
24. feb 2025

@mariyia haha, hlavne mysli na to, ze cim starsie dieta, tym vacsie vydavky…

nika23t
24. feb 2025

@mariyia neodlladala som nič, postupne tak 3 mesiace pred termínom som nakupovala. Snažila som sa kupovať kvalitné, nie najdrahšie, ani nie lacné. Ale nemusela som kvôli tomu odkladať na výbavu pre bábo určite nič. Horšie to uz je teraz, keď najstaršia konci ZS, a my už musíme myslieť na vysokú školu.

lisymbia
24. feb 2025

Mala som finančnú rezervu na rok dopredu plus sporenia a fondy. Šahať som na ne zatiaľ nemusela, za dobu tehotenstva a materskej som ušetrila dalších pár tisíc € pričom každý mesiac som nakúpila niečo, aj dosť dopredu 😊 ale nebolo to priamo na dieťa, proste finančná rezerva pre prípad, lepšie sa mi tak žije 😁

denden77
24. feb 2025

tisice.. nie len na dieta ale aj na zabezpecenie zivotneho standardu pocas MD a RD a schopnost platit vsetko tak, ako v case pred dietatom 🤷‍♀️😊

andaluzia12
24. feb 2025

@cecilia29 u nás to iste … všetci kamoši aj rodina už deti mali, všetko sme dostali … kupili sme len kočík a postieľku, aj to z druhej ruky.. dostali sme toľko plienok že vydržia najbližšie 3 - 4 mesiace.. bábätko kojím, takže ani na UM nemíňame …

lejduska
24. feb 2025

@mariyia sú páry ako my ktorí tie tisíce dali na umelé oplodnenie s neistým výsledkom. Takze luxus ako odkladanie na vybavicku nebol. A riešili sme postupne za pochodu, ako bolo toho dosť keďže som bola na rizikovom na PN. Napr kočík kúpili rodicia, zvyšok my ale neriešili sme to narazovo ale postupne. Postieľku, prebaľovanie, kúpanie, kompdu,perinky oblečenie,kozmetiku a uz to tak ostalo,ze priebežne výdavky pri dieťati budú vždy. Zas na druhej strane pri druhom dieťati akoby sne to všetko nasli😅

petamich
24. feb 2025

To uz ty musis vediet ako velmi klesne vas prijem a ci utiahnete aktualne vydavky a ci chces mat rovnaky standard ako pred materskou aj ak uz budes na materskej. Moj manzel ma dobry prijem, ja som mala najvyssiu matersku, takze nebolo potrebne siahat na uspory a ani sa teda nejako extra chystat. Vybavu sme kupovala postupne zopar mesiacov pred porodom a teda som si to rozlozila v case.

Uspory som sice mala ale tie som mala roky pred tym, neboli tvorene kvoli planovaniu dietata.

krkavcia_mater
24. feb 2025

@mariyia zalezi ako je clovek narocny. Napr. ja som kupila balik oblecenia pre dievcatko za 45€, kocik, vanicku a drziak na vanicku sme mali z kolobehu zadarmo, prebalovaci pult z druhej ruky 25€, monitor dychu uplne novy 160€, stokke stolicka aj s toddler setom a novorodeneckym 400€, potom polozky ako zavinovačka, fusak, plienky, lieky, par novych veci.. cca 500€.. A ked mala rok kupovali sme autosedačku 400€...
Vela veci viete kupit z 2 ruky, nemusite mat ani stokke stolicku, monitor dychilu sa da pozicat. Niekto ma kocik za 300, iní 2500 moze dat za cybex, ktory ma pohon...

slavomira236
24. feb 2025

@mariyia ani pri jednom dietati som nesporila na dieta. Prve som mala ked somala 21 dcera uz bude mat 25 a vtedajsi rodicak bol slabota ani pridavky sme nebrali lebo prektoceny prijem o 5korun. Privirobit sa nedalo cez rodicak.

haraburdova
24. feb 2025

No my sme teda nenašetrili ani groš, lebo sme si mysleli, že to bude chvíľku trvať, kým sa mi podarí otehotnieť. Manžel má ale veľmi dobrý príjem, ja som mala materskú, potom rodičák, finančne nás podporila rodina. Všetko sme mali nové alebo zdedené po iných deťoch v rodine, prípadne neskôr čo som ja kúpila (stolička, učiaca veža a podľa potreby rukavice alebo kombinézu do snehu) bolo z druhej ruky za úplne smiešny peniaz. Absolútne netuším, koľko by to všetko stálo, ale odhadujem okolo 4 -5 tisíc, záleží od náročnosti rodiča - či znesie aj lacnejšie veci, alebo je ochotný kúpiť aj z druhej ruky.

nika_23
25. feb 2025

Toto je veľmi individuálne, záleží od tvojich nárokov a preferencií.Niekto chce všetko pre deti nové, iní nakupujú z druhej ruky, dostanú od rodiny,známych, požičajú si.Ja som sa nikdy nezamýšľala nad tým koľko má deti stáli (máme 2).No kočíky sme mali bazarove,iba golfac nový.Postielka dedicstvo,vyrezával ju môj starý otec a opäť je odložená možno raz pre moje deti.Monitor dychu som nemala,ani hojdacie kresielka, kolotoče nad postieľku.Pri synovi som mala kidvak, keďže inak ako hojdanim nespal.Obe deti boli na UM,syn sa kojil aspoň prvých pár mesiacov potom tiež UM.Oblecenie veľa požičané,darované,niečo málo nové.Isla som retazovo z 1 MD do druhej,syn sa narodil ked mala dcerka 2 roky.Doma som ostala až do synovych takmer 4 rokov(spolu 6r). Financie nám nechýbali,hoci manžel nezarabal nijak nadpriemerne,skôr priemer.Posledny rok doma som si ešte financovala pedag.minimum na VŠ,čo tiež nebolo málo.

janka1011
2. mar 2025

@mariyia tak do roka máš náklady na dieťa minimálne, ja len čumím, o akých tisícoch tu niektoré
píšu...veď to by polovica ľudí deti vôbec nemala 🙈
Najväčšia položka je kočík, oblečenia vôbec netreba veľa a dá sa za babku nakúpiť v akciách, napr.tesco má pravidelne akcie na detské veci a za babku nakúpiš kvalitné oblečenie, isto ho nestihne zničiť. Podstatné je kojiť, za mlieko ušetríš veľa, akurát budeš kupovať plienky, tu tiež treba sledovať akcie. Prebaľovací pult, hniezdo a pod.sú len moderné hluposti, ktoré vôbec nepotrebuješ.

liliblacky
2. mar 2025

my sme si špeciálne na dieťa neodkladali, ani sme nejako nekalkulovali, že koľko nás bude dieťa stat. Proste sa jednoducho výdavky zahrnuli do bežných výdavkov, ale ja som si veľa nakúpila aj z tehotenského, plus kocikovne. A poviem, že veľa bolo blbosti. Do výbavičky nemusíš veľa investovať, za mna je základ kvalitne vajíčko a lepsi kociar, vecicky sa neoplati nejaké drahé kupovať, lebo deti rastu rýchlo a oblecie to 2-3 x ak vôbec. Ešte je dobre nešetriť na takých veciach ako fusak na zimu a pod, kde vieš, že stačí jeden a je babu teplo. U nás sa veľa minulo na UM a plienky, keďže dcére väčšina značiek vadila a museli sme kupovať hypoalergenne čo stali 12€ za balík (na porovnanie napr dm stoja cca 4-5€). A dosť ide ešte na kozmetiku a lekaren.. A hračky by som tiež nekupovala už (samozrejme že nejaké áno, ale skôr už tak ku 3tim narodeninám), lebo u nás aj tak za naj hračky boli bezne veci z domu 😀

janka1011
2. mar 2025

@liliblacky kozmetiku?? Kozmetiku žiadnu nepotrebuje a ani sa neodporúča. Vystačíš si s rybou masťou na zadok a obyčajným mydlom.

liliblacky
3. mar 2025

@janka1011 to možno platí pre bezne deti, naša je atopik, takze nájsť vhodný prášok, nájsť vhodne mlieko, na kupanie atd… nám to ide do peňazí, lebo krém na týždeň stojí cca 18€ (ak samozrejme nechcem rovno nejaké total chemické).. Ako naša už má 2,5 roka, tak sa mi to skresľuje, pre úplne babo jasne že netreba nič.

pieksamaki
3. mar 2025

@liliblacky manžel a syn je atopik, mame od lekárky prepisane taky olej do kúpeľa.....pozriem ako sa to vola.....pomáha im to