icon

Koľko ste šli dolu s cenou bytu?

15. aug 2024

Prosím vás, hľadám byt.
Baby,tie čo predávate,alebo ste predali. Koľko ste boli ochotné ísť s cenou dole . A prečo niektorí uvádzajú napr 3 izbový a pritom sú reálne len dve izby. Veď obývačka by nemala sa rátať ako izba, či?
A ešte tie čo sa vyznáte. Poraďte ako mám vedieť koľko budem platiť za to daň a ako vypočítať koľko budem platiť daň za prenajimanie bytu.
Všetkým veľmi pekne ďakujem m

oslo1
15. aug 2024

Autorka, na Slovensku je 3 izbak 2 spalne a jedina obyvacka.
V UK by to bol 2 bedroom flat.

candii
15. aug 2024

Prečo by sa obývačka nemala rátať ako izba? Veď je to miestnosť ..

lakebabe
15. aug 2024

@patka06 obist o províziu môže, ale málokto predava byt bez realitky v dnešnej dobe , ani nepoznám nikoho kto by riešil všetko sám pri predaji okolo mňa co predávali. Ja aj nájomníkov k sebe hľadám cez realitku , províziu rada zaplatím, ale mam to bez roboty, bez obhliadok a bez starosti so zmluvami. Môže skúsiť, ale záleží veľmi kde bude ten byt zháňať, ak v lokalite kde je nedostatok bytov moc s cenou neurobí

simca06022011
15. aug 2024

odkedy sa obyvacka nerata ako izba?

simca06022011
15. aug 2024

a co sa tyka spustenia z ceny? ak zacnes s teoriou dvoj izbaku, pri 3i byte, tak si poklepu po cele a pockaju na dalsieho zaujemcu:D ale teda, ak su v lokalite podobne ceny, nebudu velmi spustat, ak nebude byt dlhsie v ponuke, alebo nenajdete pri obhliadke nejake zavaznejsie nedostatky, ktore by si nejak obkecala a vyjednala zlavu.
Pri kupe dan z predaja neplatis, plati ju predavajuci. Platis v januari po nadobudnuti bytu (a potom kazdy dalsi rok) dan z nehnutelnosti = ako majitel. CO sa tyka prenajmu, uz tu je link. dan sa plati podla prijmov... ak bude byt aj obchdony majetok = daju sa uplatnovat aj vydavky

katica06
15. aug 2024

Napíšem ti z pohľadu kupujúceho, predošlý majiteľ vychádzal zo znaleckého posudku, ale vzhľadom na lokalitu (dedina, prihraničná oblasť) a chceli čím skôr predať,mali inzeráte uvedenú cenu o 2500 nižsiu. Jednu nehnuteľnosť nám už vyfúkli pred nosom ďalšiu sme už nechceli nechať ujsť, platila som hneď tak som ešte vedela zjednať z ceny 800 euro.

patka06
15. aug 2024

@simca06022011 Upresním, daň z nehnuteľnosti platí na základe výmeru obce, po jeho doručení, tam je aj termín splatnosti - u nás je to na 2 splátky máj a júl
Do 31.01. nasledujúceho roku po nadobudnutí má povinnosť podať obci daňové priznanie, že nadobudla nehnuteľnosť

mk1111111111
15. aug 2024

To si nastuduj, aby si nebola pri danovom priznani prekvapena, ze treba v priebehu roka na dane odkladat, v pripade, ak nebudes mat dostatok nakladov. Pohladaj v starych temach, su tam priklady vypoctov

simca06022011
15. aug 2024

@patka06 dve splatky su len pri vysokych sumach.. inak to ide naraz.. aspon u nas :D

lakebabe
15. aug 2024

@patka06 u nás je na byte možnosť vybrať na dve splátky takto isto alebo jednorazovo, lebo je to väčšia suma a na domoch co platíme daň obci je to jednorazovo v maji . To ma každý okrsok inak väčšinou.

patka06
15. aug 2024

@simca06022011
@lakebabe preto som napísala u nás - áno, každá obec to má inak - preto si pre správne info musí autorka nájsť príslušné VZN obce.
U nás delia automaticky aj malé sumy, napr. ja som mala za byt 33,50 rozdelené na 2 splátky

mandarinka555
15. aug 2024

A obývačka je potom čo? Kotolňa? Obývacia IZBA...detská IZBA a SPÁLŇA sú predsa tri izby, či snáď len dve?

zuzanaete
15. aug 2024

@patka06 Pri prenajme sa v pripade zisku plati iba dan. Odvody sa neplatia nikdy.

sisska96
15. aug 2024

Každí dá dole toľko koľko chce. Niekto viac niekto menej

patka06
15. aug 2024

@zuzanaete si si istá? Ak podá DP a bude tam mať vykázaný príjem z prenájmu nehnuteľnosti / nie spoločných priestorov/, že si na to v ročnom zúčtovaní ZP nezapočíta odvody
Rada sa nechám opraviť aj sa mýlim. Prípadne pridaj link z odkiaľ máš info

zuzanaete
15. aug 2024

@patka06 Som si ista. Zdravotne sa platilo iba chvilu. Velmi rychlo to zrusili. Urcite sa plati oba dan.

gemerka17
15. aug 2024

@patka06 pohľadaj na nete. Je to úplne základná informácia. A áno z prenájmu sa platí len daň. Žiadne odvody. To by sme dopadli, že ešte aj odvody z toho platiť.

borabalazova
Autor odpoveď zmazal
patka06
15. aug 2024

@gemerka17 už som našla rady daňových poradcov

@zuzanaete presne tu som to nenašla, asi som zle hľadala

borabalazova
15. aug 2024

@gemerka17 Tu je vysvetlene, kedy ano, a kedy nie: https://www.podnikajte.sk/dan-z-prijmov/zdanova...

tiezjedna
15. aug 2024

ak je byt uvádzaný ako 2+kk, tak je to byt, ktorý má jednu miestnosť samostatnú a druhú spojenú s kuchynským kútom (najčastejšie to býva práve obývačka). Ak sa uvádza byt ako 2+1, tak to znamená, že byt má dve samostatné miestnosti (najčastejšie spálňa a obývačka) a kuchyňu zvlášť. Obývačka sa však v každom prípade považuje za miestnosť/izbu. Ak hľadáš byť, ktorý bude mať tri samostatné izby, obývačku a kuchyňu, tak musíš hľadať 4+kk alebo 4+1👍

muchotrafka298
15. aug 2024

U nas na Slovensku sa obyvacka rata ako izba. V niektorych anglicky hovoriacich krajinach sa do celkoveho poctu izieb nepocita.

zuzanaete
15. aug 2024

@patka06 podľa § 6 ods. 3 a § 8 ods. 1 písm. a), ak úhrn týchto príjmov nepresiahne v zdaňovacom období 500 eur, pričom ak takto vymedzené príjmy presiahnu 500 eur, do základu dane sa zahrnú len príjmy nad takto ustanovenú sumu; výdavky k príjmom zahrnovaným do základu dane sa zistia rovnakým pomerom, ako je pomer príjmov zahrnovaných do základu dane k celkovým příjmím,

patka06
15. aug 2024

@zuzanaete ďakujem, už je mi to jasné
Ospravedlňujem sa za neaktuálnu mylnú informáciu

gemerka17
15. aug 2024

@borabalazova ja to perfektne ovládam. Je to môj obor a aj prenajimam. Len laik takému článku niekedy ťažko pochopí, zbytočné dávať. V prípade autorky a klasického prenajmu, treba dávať jednu jasnú informáciu. Inak bude z toho guláš.

rozculena
15. aug 2024

od kedy obývačka nie je izba? Čo je to?
ja som teda dosť stará,ale takýto názor som v živote nepočula
pri cene 50 000 som spustila 1000,ale ja som s tým už rátala od začiatku,že spustím,ak budú pýtať.

simca06022011
15. aug 2024

@tiezjedna 2+KK sú dve izby + kuchyňa + kúpeľňa. Žiadne spojenia

david294
15. aug 2024

My napríklad predávame byt teraz 2 izbový vzhľadom na to ze mame zaplatenú rezervacku na dom a potrebujeme ho predať tak sme šli s cenou dole a taktiez aj s tým ze ak ho niekto od nás kúpi chceme tam ostať cca max 2 mesiace kým zariadime dom. Čiže aj z toho dôvodu sme šli s cenou dole o cca 10-15% , oproti reálnej našej cene bytu

lianka123
15. aug 2024

My ked sme predavali tak sme predavali ze plne zariadeny / nechali sme tam aj riad aj telky/ a nepotrebovali sme peniaze len sme sa uz toho chceli zbavit / mali sme novorodenca/ tak sme dali o 10percent menej ako nola trhova, predal sa za den…