Koľko ste šli dolu s cenou bytu?
Prosím vás, hľadám byt.
Baby,tie čo predávate,alebo ste predali. Koľko ste boli ochotné ísť s cenou dole . A prečo niektorí uvádzajú napr 3 izbový a pritom sú reálne len dve izby. Veď obývačka by nemala sa rátať ako izba, či?
A ešte tie čo sa vyznáte. Poraďte ako mám vedieť koľko budem platiť za to daň a ako vypočítať koľko budem platiť daň za prenajimanie bytu.
Všetkým veľmi pekne ďakujem m
Prečo by sa obývačka nemala rátať ako izba? Veď je to miestnosť ..
@patka06 obist o províziu môže, ale málokto predava byt bez realitky v dnešnej dobe , ani nepoznám nikoho kto by riešil všetko sám pri predaji okolo mňa co predávali. Ja aj nájomníkov k sebe hľadám cez realitku , províziu rada zaplatím, ale mam to bez roboty, bez obhliadok a bez starosti so zmluvami. Môže skúsiť, ale záleží veľmi kde bude ten byt zháňať, ak v lokalite kde je nedostatok bytov moc s cenou neurobí
odkedy sa obyvacka nerata ako izba?
a co sa tyka spustenia z ceny? ak zacnes s teoriou dvoj izbaku, pri 3i byte, tak si poklepu po cele a pockaju na dalsieho zaujemcu:D ale teda, ak su v lokalite podobne ceny, nebudu velmi spustat, ak nebude byt dlhsie v ponuke, alebo nenajdete pri obhliadke nejake zavaznejsie nedostatky, ktore by si nejak obkecala a vyjednala zlavu.
Pri kupe dan z predaja neplatis, plati ju predavajuci. Platis v januari po nadobudnuti bytu (a potom kazdy dalsi rok) dan z nehnutelnosti = ako majitel. CO sa tyka prenajmu, uz tu je link. dan sa plati podla prijmov... ak bude byt aj obchdony majetok = daju sa uplatnovat aj vydavky
Napíšem ti z pohľadu kupujúceho, predošlý majiteľ vychádzal zo znaleckého posudku, ale vzhľadom na lokalitu (dedina, prihraničná oblasť) a chceli čím skôr predať,mali inzeráte uvedenú cenu o 2500 nižsiu. Jednu nehnuteľnosť nám už vyfúkli pred nosom ďalšiu sme už nechceli nechať ujsť, platila som hneď tak som ešte vedela zjednať z ceny 800 euro.
@simca06022011 Upresním, daň z nehnuteľnosti platí na základe výmeru obce, po jeho doručení, tam je aj termín splatnosti - u nás je to na 2 splátky máj a júl
Do 31.01. nasledujúceho roku po nadobudnutí má povinnosť podať obci daňové priznanie, že nadobudla nehnuteľnosť
To si nastuduj, aby si nebola pri danovom priznani prekvapena, ze treba v priebehu roka na dane odkladat, v pripade, ak nebudes mat dostatok nakladov. Pohladaj v starych temach, su tam priklady vypoctov
@patka06 dve splatky su len pri vysokych sumach.. inak to ide naraz.. aspon u nas :D
@simca06022011
@lakebabe preto som napísala u nás - áno, každá obec to má inak - preto si pre správne info musí autorka nájsť príslušné VZN obce.
U nás delia automaticky aj malé sumy, napr. ja som mala za byt 33,50 rozdelené na 2 splátky
A obývačka je potom čo? Kotolňa? Obývacia IZBA...detská IZBA a SPÁLŇA sú predsa tri izby, či snáď len dve?
Každí dá dole toľko koľko chce. Niekto viac niekto menej
@gemerka17 Tu je vysvetlene, kedy ano, a kedy nie: https://www.podnikajte.sk/dan-z-prijmov/zdanova...
ak je byt uvádzaný ako 2+kk, tak je to byt, ktorý má jednu miestnosť samostatnú a druhú spojenú s kuchynským kútom (najčastejšie to býva práve obývačka). Ak sa uvádza byt ako 2+1, tak to znamená, že byt má dve samostatné miestnosti (najčastejšie spálňa a obývačka) a kuchyňu zvlášť. Obývačka sa však v každom prípade považuje za miestnosť/izbu. Ak hľadáš byť, ktorý bude mať tri samostatné izby, obývačku a kuchyňu, tak musíš hľadať 4+kk alebo 4+1👍
U nas na Slovensku sa obyvacka rata ako izba. V niektorych anglicky hovoriacich krajinach sa do celkoveho poctu izieb nepocita.
@patka06 podľa § 6 ods. 3 a § 8 ods. 1 písm. a), ak úhrn týchto príjmov nepresiahne v zdaňovacom období 500 eur, pričom ak takto vymedzené príjmy presiahnu 500 eur, do základu dane sa zahrnú len príjmy nad takto ustanovenú sumu; výdavky k príjmom zahrnovaným do základu dane sa zistia rovnakým pomerom, ako je pomer príjmov zahrnovaných do základu dane k celkovým příjmím,
@borabalazova ja to perfektne ovládam. Je to môj obor a aj prenajimam. Len laik takému článku niekedy ťažko pochopí, zbytočné dávať. V prípade autorky a klasického prenajmu, treba dávať jednu jasnú informáciu. Inak bude z toho guláš.
od kedy obývačka nie je izba? Čo je to?
ja som teda dosť stará,ale takýto názor som v živote nepočula
pri cene 50 000 som spustila 1000,ale ja som s tým už rátala od začiatku,že spustím,ak budú pýtať.
@tiezjedna 2+KK sú dve izby + kuchyňa + kúpeľňa. Žiadne spojenia
My napríklad predávame byt teraz 2 izbový vzhľadom na to ze mame zaplatenú rezervacku na dom a potrebujeme ho predať tak sme šli s cenou dole a taktiez aj s tým ze ak ho niekto od nás kúpi chceme tam ostať cca max 2 mesiace kým zariadime dom. Čiže aj z toho dôvodu sme šli s cenou dole o cca 10-15% , oproti reálnej našej cene bytu
My ked sme predavali tak sme predavali ze plne zariadeny / nechali sme tam aj riad aj telky/ a nepotrebovali sme peniaze len sme sa uz toho chceli zbavit / mali sme novorodenca/ tak sme dali o 10percent menej ako nola trhova, predal sa za den…

Autorka, na Slovensku je 3 izbak 2 spalne a jedina obyvacka.
V UK by to bol 2 bedroom flat.