icon

Koľko stojí starostlivosť o dieťa do troch rokov?

14. aug 2024

Dobry den, kolko € mesacne treba pre babatko vo veku od narodenia do 3 rokov (umele mlieko, dojcit nebudem moct) strava, oblecenie, vybavicka, lekari, lieky, nejaky plavecky kurz, plienky, drogeria, hracky...) hadam som na nic podstatne nezabudla. Nepocitam veci z bazaru alebo druhej ruky (len vynimocne) a nie drahe znacky, ale taky priemer. Riesime s drahym otazku babatka, ale nemame predstavu co to moze stat, aby nas to neprekvapilo. Doma by som chcela byt tie 3 roky na materskej, mali by sme len 1 jeho prijem a ma ho priemerny, nemame hypoteku - byvame v 2 generacnom dome a ostaneme tu nadalej. Dakujem.

Strana
z2
hiro
14. aug 2024

(pri prvom sme pouzivali papierove plienky a hocikedy sa mu zadok zaparil, pri tych latkovych sa dvojickam nikdy, uzasna vec)

cimage
14. aug 2024

Vydavky na prve dieta su najvyssie a poctom deti to klesa, kedze uz vies co potrebujes, vyuzijes a nekupujes zbytocnosti, lebo je to roztomile a videla si to u niekoho na navsteve.

mamutka
14. aug 2024

Najviac stojí nájsť si pre dieťa vlastne bývanie. Lebo počítať so šťastným rodinným životom v dvojgeneracnom dome môže asi tak percento z tých, čo sa na to dajú.
Neviem prečo nebudeš môcť dojčiť, či už je to definitívne, lebo to vy pekne dalo náklady na stravu na 6 mesiacov na nulu.
Plienky sa dajú používať látkové, tie dnešné stoja veľa na začiatok, ale finančne sa to stále veľmi oplatí a dieťa je v kvalite, pokožka dýcha, nie umelina. Postieľka sa da kúpiť rôzne, veľa veci z druhej ruky je v top stave. Oblečenie nestojí, hlavne v lete. Veľa veci podaruje rodina, kamarátky….

saxana000
14. aug 2024

Najviac asi zahuci vybava to chystas pred prichodom babetka ale krasne ju pokryje tehotenske ak mas na neho narok. Ale to je take tiez otazne budes ho mat na posteli na zemi na gauci v lehatku?prebalis na zemi aj na pulte aj na jednorazovej podlozke okupes vo vanicke v kybliku aj na lehatku vo velkej vani.bodycek pyzamiek a nohavic mozes mat po 5 co pri susicke staci aj po 20 .. potom uz tie naklady budu zalezat od znacky plienok znacky mlieka oblecenie kupis aj v pepcu aj v zare.nikto ti neda presne cislo.Moja rada druhomatky nevyhybaj sa bazarom lebo niektore veci babetko potrebuje len par mesiacov a napriklad 200eurovu kolisku zozenies za 30e. Hracie deky ohradky lehatka su to len opachy co vyuzijes chvilu a potom si rada ked sa toho cim skor zbavis.ja som.pre druhu kupila nove len ponozky a jednu tenku capicu ostatne vsetko doniesli poslali alebo posunuli kamosky a znami..Zasadne plati male deti male vydavky cim su vacsi tym viac penazi odleti.. pri chorobe jedna navsteva lekarne a pod 30e nejdem ape nasa byva chora 2x do roka.ty mozes mat dieta chore nonstop od jesene do jari.. autosedacka je aj v 3 kombinacii aj 500eurova mega bezpecna..
Ked si budes kazdu polozku spisovat do tabulky a o tri roky do nej pozres tak ta prekoti..

denithestrange1993
14. aug 2024

Neviem ti to takto ciselne vyjadrit,ale nas rodinny rozpocet to nejako zasadne nenaburalo. Pokial budes mat matersku a po pol roku rodicovsku tak sa to da. Horsie je ta situacia s umelym mliekom,ja som teda pomerne dost usetrila skrz toho ze som dojcila.

sisaka
14. aug 2024

@hiro používala som pri prvom dieťati látkové plienky + čistá voda prvých pár mesiacov, takže dokážem porovnať - absolútne nechutné a problémy s pokožkou, to neustále maganie vodou nie je bohviečo a na “okakany” zadok nestačí, z toho potom vyplýva potreba pouzivanie rôznych krémov, typu sudokrem.
Pri druhom dietati som neváhala - jednorazové plienky, vlhčené obrúsky, bezproblémová pokožka, iba prírodný krém od Weledy a žiadne iné s kadejakými chemikáliami a liečivami neboli potrebné.

Do latkovych plienok odporúčam ísť len vysokomotivovanym ľuďom, čo to robia “pre planétu” . Absolútne nevyhovujúce pri cestovaní, pri pobyte vonku, možno nejakým domasedom, čo sa nepohnu od kúpeľne a vyžívajú sa v zasratych plienkach a ich neustálom praní to vyhovuje, ale pri súčasnom vybere jednorazových plienok, aj netoxickych, sa fakt čudujem každej, ktorá sa na to dá.

petamich
14. aug 2024

Ono to ale predsa nie je len o vydavkoch na dieta 🙂 aj ty budes mat nejake vydavky sama so sebou a ono to vie byt pd 200 - x (podla vybavy, oblecenie nove/z druhej ruky, niektore deti maju problem a kupujes gastrotuss a co ja viem ake srandy drahe ako fras, plienky, kozmetika, neskor prikrmy, kruzky ako plavanie, baby balance, montessori, vitaminy, nehradene ockovania)...proste zalezi len od teba a moznosti), ja som velmi rada, ze sme sa na dieta financne pripravili a tak aj dieta bolo, aj zaluby, aj dovolenky (jasne vies bez vela veci fungovat ale aj tak)

rebekah61
14. aug 2024

Pred narodením dieťaťa približne 3,5 tisíc € - kočík, vajicko s isofixom, postieľka, matrac, vankúš a posteľné, prebaľovací pult, oblečenie, odsávačka mlieka, základná drogéria, vanicka na kúpanie so stojanom, perinka a šatka na nosenie…
Pár týždňov po narodeni k tomu pribudli ďalšie výdavky, približne 400€ - rôzne fľaše kým si drobec nenašiel tu svoju (nemala som dostatok mlieka), dudliky, klinový vankúš, spací vak, hojdacie lehátko, fusak…
S prvými príkrami bola potrebná jedálenský stolicka, prvý riad, nové podbradniky, opäť rôzne fľaše na vodu, keďže jedlo pripravujem sama tak aj sklenené flase na prikrmy ktoré môžu ísť do mrazničky + vlozka a clona do športového kočíka atď v hodnote spolu cca 400€.
Niekde medzitým nakúpiš plno hračiek, lebo veď dieťa to potrebuje 😁 hrkálky, kusatka, zvonkohru, hracie knižky, plysaky, bazén na leto, koleso na plávanie atď.
O chvíľu plánujeme kúpiť stôl so stoličkou kde bude môcť sedieť sám, učiacu vežu a autosedacku, spolu ratame do 400-500€.
Čo sa týka mesačných nákladov tak to sú plienky, UM, utierky na prdelku, vitamíny, jednorazové podložky ..
Nás to vyjde nasledovne
Plienky 60-80€
UM 100€
Vitamíny momentálne cca 10€ (pri novorodeniatku to bolo o dosť vyššie, tam sme používalo aj rôzne veci na koliky, probiotiká atď)
Drogérii vrátane obruskov a pracieho prášku asi 20€
Jedlo nerátam.

Určite som toho veľa zabudla ale hlavne som chcela povedať že dieťa ozaj stojí peniaze.

svetlonos
14. aug 2024

@viestta
no tak mk sa dá čítať aj bez registrácie 😁 Ale berieš, kto chce rýpať, divod vzdy nájde 😉

mamutka
14. aug 2024

@sisaka prosím ta, látkové plienky nepoužívajú domasedi, ktorí sa nepohnu od kúpeľky. My sme napr na výletoch kombinovali aj s jednorazovými, ale jednoznacne najlepšie bolo mať dieťa v bambusovej plienke napr, hlavne v lete. Ja si nedám na seba hnusne syntetické prádlo nikdy, nie to ešte keď je cez 30 stupňov. Ani iné ženy si nedajú, aj dieťaťu je oveľa príjemnejšie byt v látkovej, ako v jednorazovej. Nie je problém zbaliť to po prebalení do vrecka, ktoré je len na to, keď si vonku a večer to dáš prať. Ani o zasratych plienkach netreba dramatizovať, mnoho deti kaká pribl v rovnakom čase každý deň a dávajú sa do plienok tenučké separačky, ktoré sa vyhodia s obsahom a normálne znečistená plienka sa prebehne mydlom na pranie a neskôr da prať. Ked chce niekto šetriť, je to super tip.

terry658
14. aug 2024

U nás cca 400 eur. Je v tom len strava,plienky,drogeria. Ak oblečenie tak ešte treba počítať navyše.

terry658
14. aug 2024

@mamutka ale nie každé dieťa znesie látkovú plienku. Zas treba aj o tomto povedať. Ja som prvú dcéru latkovala v pohode. Ale synov nemôžem,lebo sú atopici a aj keď som ich prebaľovala každých 30 minút tak mali zapareniny až do krvi.

gladys_07
14. aug 2024

Byvate v dvojgeneracnom dome a ostanete tam nadalej = nepatri vam polovica? Co konkretne z toho domu patri tebe? Alebo inak: ak sa muzovi (je to vobec manzel?) nieco stane, alebo sa rozidete, alebo sa neznesies so svokrou….kam pojdes?

Toto by ma trapilo viac ako cena pampersiek a baby plavania

animus
14. aug 2024

Tak toto je veľmi individuálne. Keď sa dcéra narodila nedýchala, neurológ nás nasmeroval na rehabilitácie. Štátne by som nevyužívala ani keby mi platili. Chodíme na súkromné a tam za 5 vstupov platíme 160 eur. Stačí jedna takáto "maličkosť" a už sa rozpočet navyšuje. Pred dieťaťom treba mať finančnú rezervu, nikdy by som nešla na doraz

mamutka
14. aug 2024

@terry658 ved to ani nikomu nevnucujem, ale písala som jej hlavne ze teda to nie je o tom, že by človek z domu nemohol vychádzať, lebo stále perie. Škoda, že niektoré detičky sa tak vytrápia ako píšeš 😕

sisaka
14. aug 2024

@mamutka ja som dieťa mala v latkovych a aj som používala tie separačky, pre mňa humus a rozhodne si neviem predstaviť skladovať to niekde v taške a po celodennom výlete to niesť domov a ešte sa s tým doma babrať. Moje deti boli oveľa spokojnejšie a mali lepšiu pokožku v suchej plienke, i keď syntetickej. Ako som pisala, v dnešnej dobe je veľa jednorazových, ktoré su z rôznych materiálov napríklad bambusu, nemusí to byť hneď “chémia”

basska_b
14. aug 2024

Trosku sa to tu zvrhlo k latkovym plienkam 😄 ja to neviem vycislit, podla mna je tam obrovsky rozptyl, proste baby plavanie a cvicenie je za mna nepotrebna hovadina, plienky existuju aj lacnejsie ako Pampers, dieta nemusi mat rozne montessori hracky, s ktorymi sa pohra tak 3-4krat a oblecko by som brala viac menej bazar, vela ludi aj daruje... sme zahlteni baby obleckom. Dieta znamena ovela vacsie naklady tak 6+, 12+...

duppka13
14. aug 2024

Zacnite pracovat na dietati. Mate vyhodu ze nemate hypoteku. Ak by som mala este jedno dieta (co uz nebudem mat ale tak teoreticky) vsetko by som kupila z druhej ruky. To dieta tak rychlo rastie ze to nestihas ani kupovat. Hlboky kocik pouziva teoreticky tak 6 mesiacov, tu dalsiu sportovu cast tak rok, maximalne rok a pol lebo dvojrocne deti uz malo chodia na kociku. Vsetky kociky som predala boli ako nove. Prebalovaci pult som pouzivala tak pol roka, potom uz sa na neho nezmestila. Pre mna najvacsie polozky boli (ak neratam kocik, postielku) tak odsavacka, monitor dychu, umele mlieko a plienky. Nemam to presne zratane ale balenie mlieka za tyzden urcite a plienok aj viac. Tak tych 100-150€ mesacne toto a samozrejme mlieko mozes aj drahsie mat a plienky aj najdrahsie ake su a zase bude suma inde. Oblecenie mozes kupit aj z druhej ruky, ja som tak popredavala vela veci aj cisto nove co nestihala vynosit. Podbradnik ma jeden kvalitny taky gumovy a ten ma uz 2.5 roka. Na kurz plavania sme chodili na jeden semester je to dost drahe a neboj sa o nic dieta nepride ked nebude chodit. Na kurzy sme chodili do materskeho centra tam boli lacnejsie, cenovo dostupne.
Zhrnutie - ano dieta sa da porodit a vychovat aj s minimalnym rozpoctom, zalezi len od teba a tvojich standardov co mu chces dopriat. Niekto by si veci z druhej ruky nekupil, a mam kamaratku co este ani jednemu svojmu dietatu nic nekupila, len darovane ma vsetko.

libusak
15. aug 2024

400€ mesacne mozes ratat, ak vybavu nakupis pred narodenim.
Rataj aj vec ako je PN muza. Zlomi si ruku/nohu.
Dajte si este aj mimo babatka rezervu jeho 3 vyplaty

elizita
15. aug 2024

Ja som bola z tých menej náročných. Jedine,čo som kupovala nové,bol kočík,3kombinacia. Len pre porovnanie, mňa stal kočík 400€, švagrinú 1400€ bez vajicka. Účel splnili rovnaký. Krásne oblecko som nakúpila za pár šup hlavne tu na mk.Takže áno,je to o nárokoch. Dieta má do 3 rokov stalo fakt že minimum financií,kurz plávania vtedy tiež stal 70€ a s plienkami boli naj položka. UM netuším koľko stojí,ale asi to bude dosť. Vekom sa tie výdavky stupňujú asi. Alebo je to tým,že človek je už po rokoch finančne lepšie a má aj väčšie nároky,mozno už nad výdavkami tak nepremýšľam,neviem. Dcéra má 9r a jej krúžky nás stoja 200€ mesačne. No verím,že nie každé dieťa sa všade pcha ako moja a naozaj to nie je nutnosť.

ina2405
15. aug 2024

@basska_b súhlasím

ronie338
15. aug 2024

Nás nestalo veľa ani pred narodením. Takmer nohu postieľku s komplet výbavou som zohnala za 70 eur. Vaničku sme kúpili asi za 15 eur. Oblečenie som mala 90% od rodiny a kamosiek okolo, plienky som latkove nejaké kúpila, nejaké dostala, kočiar bol najdrahší stal 400 eur. Vajce stalo 100 a nie nové, tiež z druhej ruky. Odsavacku z druhej ruky za 60 eur tuším, tu som potom sesternici dala, fľaše tiež neboli drahé, kúpili sme v akcii. Plienky sme chceli aj keď sa narodil keď sa niekto pýtal čo tak to to je najlepší dar rovnako ako pri krste. Keď sme šli na umelé tak sme dávali prevarenu vodu nakupovala som. Kupujeme mesačne balenie a pozeráme kde je najlepšia cena. Rovnako aj mlieko, kúpim radšej viac ale teda keď viem že vyhovuje. Vlhčené sme používali len von alebo na ruky a podobne, doma len repikovy čaj. Vatové štvorce v dm stoja do 2 eur a sú úžasné. Používame pri kupani aj pri prebalovani aj tvar s nimi umyjeme. Kúpila som mu aj ja kopu veci z druhej ruky, lebo také male bábo to rýchlo vyrastie. A keď bol sviatok alebo niečo niekto chcel kúpiť písala som ze co. Aby sa nekúpili zbytočne veci... ma rok a frajer sa smeje ze nerobí na nič iné iba na mlieko a plienky a to je najdrahšia položka. Treba okolo 300 rátať. My sme už pred tým mali peniaze odložené, ma ich teraz malý na účte svojom. Rovnako všetky peniaze co dostane na sviatok hneď idú jemu na účet alebo mame doma aj sporkasu kde mu dávame peniaze len tak a to raz ročne potom pôjde na jeho účet.

Strana
z2