icon

Koľko treba zarábať, aby sa dalo normálne žiť?

18. apr 2023

Ahojte, kamarátka nedávno skončila školu a má problémy ešte s financiami.
Ja študujem neviem to posúdiť.
Mesačne cestovanie 200€
Býva s rodičmi, takže im mesačne na domácnosť prispieva 200€
Externé štúdium mesačne 150€
Telefón 25€ mesačne
575€ výdavky len povinné.
Koľko by mala zarábať v čistom aby vychádzala dobre?
Ďakujeme za rady
Resp. tipy ako ušetriť? 🙂

simca06022011
18. apr 2023

vies co, zase ak robi to co studuje, tak jej to v praxi da viac neskor, ako niekde zarobit +par stovak. Skor by som uvazovala nad tym cestovanim, ci by sa to nedalo poriesit inak a skresat to. Pripadne brigada miestna po praci, nieco na doma.
Aku pracu robi, ked tak malo zaraba? lebo to ma minimalku 1.stupen...

mamula20
Odpoveď bola odstránená
martul
18. apr 2023

Napíšem svoj názor, aj keď chápem,že nebudú niektoré súhlasiť.
1. Nikdy by som si od dieťaťa nezobrala peniaze keď je ešte studujuce, aj keď pracuje. Určite nie, hneď od začiatku, keby som videla že to zneužíva, rozhadze peniaze na blblosti to je iné.
2. To tak ďaleko dochádza? Lebo strašne veľa precestuje. Ja chodím autom denne 80 a toľko neprecestujem

tiezjedna
18. apr 2023

@autorka ona študuje a platí rodičom za bývanie? Oni sú na tom tak zle?

0silvia0
18. apr 2023

@martul tiež by som od študujúceho dieťaťa nezobrala peniaze, ešte by som poskytla auto na dochádzanie, nech sa decko nenaháňa. Teda ak by som na tom bola finančne ok.

kvetinka75
18. apr 2023

@mamula20 ona je externý študent, takže nemôže byť niekde v práci braná ako študentka

kvetinka75
18. apr 2023

@0silvia0 lenže my neviem ako to unich je, či sú na tie peniaze odkázaní alebo jej odkladajú. Zbytočne budeme nad tým rozmýšľať.

saxana000
18. apr 2023

@katkine_terapie podla mna ano..nevieme ale ake maju naklady ci je to 3 izbovy byt alebo viacgeneracny dom..

akvi
18. apr 2023

Tu pomôže jediné, presťahovať sa tam, kde má tú prácu, ak teda nechce prácu zmeniť.Keď rátame 200 éčok cestovné a 200 platba za bývanie u rodičov, tak tých 400 éčok neverím, že nenájde za zlomok sumy zdieľaný podnájom a tým ušetrí nejaké to euro. Mne príde 200 e precestovať ako fakt brutál suma, to je ozaj načase sa zamyslieť nad miestom práce.

tiezjedna
18. apr 2023

@autorka každopádne treba zarábať tak, aby mohla žiť a nie iba prežívať, pretože presne len na to jej súčasné financie vystačia. Ak by mala zostať na tých nákladoch, ktoré si popísala, tak na môj vkus minimálne 4 násobok. Je mladá, bez záväzkov, je treba zvážiť možnosti a chopiť sa príležitosti.

deginko
18. apr 2023

No podľa mňa cestovné 200€ je dosť prehnane,a telefón za 25€ tiež veľmi drahé...ak naozaj toľko minie mesačne dokopy... tak by ju fakt lacnejšie vyšlo nájsť si izbu v podnájme v mieste práce...zdieľaný byt si nájde určite...a ušetrí aj čas miesto cestovania

sense
18. apr 2023

@saxana000 prečo by to malo byt veľa? Zrejme na v tom aj stravu, a píše ze študuje externe. Nevieme koľko zarábajú rodičia ani koľko na ešte súrodencov. Žiaľ nie každý rodič ma na to aby financoval dospelé dieťa.

elviku11
18. apr 2023

Podľa mňa by sa jej viac oplatilo vziať si do podnájmu izbu niekde tam kde robí a študuje. Nech si to aspoň preráta...

olimuc
18. apr 2023

Za 200-300 e nenajde nejaku izbu v spolocnom byte v mieste prace? Potom by mala cas aj na brigadu a nebola by fixovana na nejaky bus a usetrila par E a samozrejme sa ucila samostatnosti (neviem kolko ma rokov)

euka210
18. apr 2023

Aby vychadzala, tak tolko, aby pokryla mesacne vydavky.
Ked chce aj nasetrit, tak viac,... to nie je tazka matika...uz len zohnat taku pracu...

ivangeline
18. apr 2023

Hmm,cestovne nie je zadarmo pre studentov? Ci ked su externi nie je isic? Za mobil sa da urcite platit menej. Povinne vydaje znizila. ;D Rodicov poprosila o menej..a Snazila sa najst pracu,kde to bude 1000e alebo praca plus nieco popri. Alebo odisla od rodicov a byvala v podnajme. ;D Mozno to vyjde lacnejsie bez cestovania a lahsie sa najde praca v meste.

kristinapetronela
18. apr 2023

To ma podľa mňa také stredne míňanie . Nevieme čo študuje ale tak aspoň 1000 eur nech môže začať šetriť

abbey1
18. apr 2023

Študuje externe. Čiže nemá nárok na cestovné zadarmo, ani rodičia na prídavky či daňový bonus.
Je to normálne zamestnaná mladá žena. V reále rodičia nemajú povinnosť ju živiť. 200 eur mesačne na bývanie a stravu je super cena. Ak rodičia nie sú extrémne finančne za vodou, nevidím dôvod plne živiť dospelé zarážajúce dieťa.

simca06022011
18. apr 2023

Ja zase jej rodicov chapem, mozno jej to odkladaju, alebo aj nie, ale ucia ju, ze proste niektore "ucty" treba platit.
Tiez sa mi paci ten napad s prestahovanim sa tam, kde pracuje/alebo tam kde studuje. Usetrila by na cestovnom a aj na case, ktory stravi v autobusoch a cakanim... Ale zase chyba servis mama hotel, navarene, nakupene a to ako niekto kto tolko pendluje urcite par rokov oceni, akma doma klud na ucenie atd..

kvetinka75
18. apr 2023

@ivangeline externisti nie sú braní ako študenti. Je to akoby si chodila na nejaký kurz, angličtinu, šport. Buď si zamestnaná alebo nezamestnaná. Ak skončíš strednú školu, môžeš ísť pracovať. Je na tebe, ako sa rozhodneš. či už VŠ nepotrebuješ, alebo sa rozhodneš študovať externe. Rodičia už nie sú povinní ťa živiť. To je tvoje rozhodnutie ísť ďalej. Je fajn zvýšiť si vzdelanie, ale človek musí rozmýšľať aj nad tým, ako to všetko utiahnuť.

lelelienka
18. apr 2023

Mne osobne sa zda vela za dopravu, tiez mobil a ako rodic by som od dietata ktore “startuje” po skole, rozhodne nepytala 200 eur, obzvlast ak si este sama plati studium (to som nejak nepochopila, ked nedavno skoncila skolu), radsej nech by si to usetrila. Este by bola moznost ist priamo do mesta kam teraz dochadza (usetrenych vacsina z 200€ za dopravu), a prenajat si tam nieco s kamoskou, mozno by to v konecnom dosledku vyslo aj menej a nemusela by cestovat.

ivik4
18. apr 2023

Za mna si jej rodicia pytaju ozaj vela ked si plati aj skolu aj cestovanie take palky

ramzes1980
Odpoveď bola odstránená
lucia147852
18. apr 2023

Všetci tu nadávaju na rodičov, ale za 200€ má bývanie a stravu. Ak sa odsťahuje do nájmu síce ušetrí cestovné, ale strava pôjde z jej vrecka a zas bude tam kde je. Nevieme aku prácu robí. Ideálne by bolo keby ma aspoň 1000€, ale ľahko sa hovorí ak robí dakde predavačku, poprípade kludmd môže byť učiteľka a dorába so vzdelanie

derdia
18. apr 2023

Mne by stacilo mat 1500 ja a 1500 partner.to by som sa citila aj ohodnotena. Ale muzovi by som dopriala aj 2000 eur.

kaktusik007
18. apr 2023

mne to pride tiez vela, tych 200 eur co plati rodicom..... Akoze v tom kontexte, ze zarobi 700 brutto a studuje externe. Lebo pustit tuto pracu jej moze z dlhodobeho hladiska uskodit - ak je to teda praca ktoru ked aj realne vystuduje sa jej chce venovat. Ja by som u mojho dietata ocenila, ak by studovalo a pracovalo popri skole...

S takymto platom co ma neviem ci utiahne izbu, lebo u rodicov ma aj stravu a to ked si zrata vsetko dokopy - isto presiahne 400 eur mesacne, co ju teraz stoji doprava a platba rodicom....

Akoze uprimne som sa zamyslela - ak by som mala dceru, plnoletu. Ktora by chodila denne do prace a v soboty do skoly. Kolko by ma mohla stat? Vecere a ranajky - to nech je 50 eur mesacne, , raz tyzdenne k tomu obed - do 7 eur to musis navarit porciu aj keby nechces. Cize realne naklady na jej stravu su 80 eur mesacne, ostatne naklady ja ako matka mam predsa fixne.... Ak by som na tych 120 eur od nej nebola naozaj aj realne existencne odkazana, nikdy by som toto takto neriesila. Ak naozaj nezivoria a nie su na to existencne odkazani /co potom zase tie naklady na stravu pre nu su zase nizsie, lebo zivotna uroven rodicov / je to hnusny kalkul zo strany jej rodicov. Tolko moj pohlad.

zuzliq
18. apr 2023

Prečo zarobí len 700 v hrubom? Nerobí celý úväzok, alebo študuje tak neperspektívnu oblasť? V zásade je výhodou mať prax v tom, čo študuješ, ale tu som na vážkach, o čo vlastne ide.
K platbám rodičom sa nebudem vyjadrovať. Nikto z nás nevie, čo je za tým. Možno je to už je x- tý pokus o VŠ, možno s ňou majú zlé skúsenosti, možno majú veľké finančné problémy. A možno sú to lakomí sebci.....

akvi
18. apr 2023

@kaktusik007 ja si vôbec nemyslím, že prispievať 200 éčok rodičom je nejak prehnané, ak je v tom aj jedlo a "servis". Možno sa dievčina sama tak rozhodla. Môj syn tiež zarába a studuje a prispieva nám, aj keď nič od neho nechceme. A prispieva nie že vycaluje na ruku, ale ide na nákup, natankuje auto a pod. Takže mesačne je to určite minimálne tých 100 eur.

kristiii
18. apr 2023

@kaktusik007 kde si vyčítala, že obeduje doma len raz do týždňa?
Za mňa tých 200 do domácnosti, ak je to komplet so stravou je úplne v poriadku. Skôr na to cestovné je to veľa, ale zdieľaná izba plus strava by ju podľa mňa vyšli viac než 400. Školné nezmení, ok paušál môže znížiť, ale neviem či 10-15 eur k dobru v jej prípade rozhoduje. Ak jej zostáva málo, tak asi len skúsiť zvýšiť ten príjem.

veselo_neveselo
18. apr 2023

Necitala som celu diskusiu, ale chcem upozornit na jednu vec. Ak teraz robi to, co studuje, tak ta prax sa jej do buducna oplati omnoho viac ako docasna lepsie platena brigada.