icon

Koľko úspor potrebuje rodina s hypotékou a dvoma deťmi?

3. jan 2026

Zena na rodicaku teda 600eur, manzel pracuje plat 1800eur v cistom, hypoteka na 500eur, 2 deti do 4 rokov. 10 rocne auto. Vek 39,37. Kolko eur by mala mat nasetrene takato rodina, podla vas?

Strana
z2
esmey
3. jan 2026

Aspoň 150 tisíc networth...tzn aktíva mínus pasíva

pieksamaki
3. jan 2026

@anonym_autor mala by mat nasetrene na rok pol roka dopredu svojich beznych fixnych vydavkov

michal711
3. jan 2026

@anonym_autor poviem ti nás prípad žena na RD ja pracujem. Deti majú 1 a 3 roky. Nás vek 31,32 aktuálne máme 4 byty v hodnote 380 000 € ( možno aj viac ) zadlženosť pod 50 % v akciách a ETF cez 80 000€ a ešte jeden stavebný pozemok. Deti už majú zainvestovane každý po 3 500€. Vo vašom veku plánujem že toto číslo bude dvojnasobne. Takže podľa mňa malo máte.

tinka_1807
3. jan 2026

@anonym_autor to je tka individuálne. Ale teda a hovorí sa, že mala by si mať našetrené cca aspoň na 4-6 mesiacov výdavkov. Teda si vezmi, koľko cca potrebuješ mesačne zaplatiť všetko a nevyhnutné veci ( podľa mojich odhadov to môže wbyt cca 1300€ vaše bežné mesačné výdavky). Čiže cca 1300x5 = 6500€ ... Takže dajme tomu, že cca tolko by si mala mať odložených ako nutnú rezervu.
Ale samozrejme ak sa ti dá odložiť viac. Môj osobný názor je, že aspoň 10 000€ je pre mňa taká minimálna hranica v ktorej sa začínam cíti bezpečne, že nejaká rezerva je. Ale niekomu môže stačiť aj 5000€. Neviem ako ste na Tom vy.

betulinka1
3. jan 2026

@anonym_autor zalezi ako nasetrene. Za mna 3000€ na nepredvídateľne vydavky, okamzite použiteľné, niekde na poducte. Ale snazit sa co sa minie aj doplnit. 6000€ na termínovanom aj ked za 3 % ale rychlo použiteľné. Nejakych 50-100€ mesacne investovať. Hypoteku beriem ako investovanie, lebo keby nieco vzdy sa da nehnutelnost predat + na dôchodkoch predas a ides do mensieho alebo DDS. Moj nazor v € na Vas prijem, ze takto by som to mala nastavene.

peso12
3. jan 2026

@anonym_autor štandardne sa dáva aspoň 3 mesiace životných nákladov pri TPP. Ideál pol roka. Pri živnostníkoch je minimum 6 mesačná finančná rezerva . Ideál 1 rok.

anonym_50cc36
3. jan 2026

@anonym_autor 6mesacne zasoby penazi, minimalne

anonym_d7117a
3. jan 2026

To naozaj mate na uctoch ja neviem... 12 000€ ako rezervu? Ked mesacne vydavky na pol roka... My sa snazime neklesnut pod 5000€ kazdy mesiac, ze tie aby tam boli vzdy...ale sú mesiace kedy nam to jednoducho nevyjde a klesneme. Situaciu mame cca ako autorka a su ozaj mesiace kedy neodlozime nic (sme dva roky v novostavbe a stale sa este kadečo doraba, napr toto leto sme robili fasadu, takze tam boli aj mesacne vydaje proste vyssie). A sú mesiace kedy sa to kupuje, hento... Takze pre nás nerealne mat na ucte tolko penazi ale proste ma chyta panika, ked vidim ze pre ostatných to asi reálne je 😳 mesacne nam odide z uctu 1000€ na (ja to volam) fixne vydaje. Cize hypoteka, poistky ,skolka,jedalen, pausal,internet, elektrika,voda.... Proste co mame trvale prikazy a platime kazdy mesiac. Ale teda ja mam este sporenie v poistke, tam mam nejakých 4000€ za tie roky a manzel ma cosi tiez vo svojej myslim našetrené. A samozrejme mame tak poistku ze keby sa cosi stalo,aby sa vyplatil uver .... Ale aj tak kazdy mesiac premyslam kde ešte ušetriť,ale neviem to najst...

anonym_24b2d8
4. jan 2026

@anonym_autor v 40ke sme mali vlastný dom bez hypotéky, novostavbu. Odložené presne 0, ale to podstatne bolo.

anonym_f79707
4. jan 2026
@misanthropicdann

@anonym_f79707 hypotéku by som nikdy neriešil.
Nechal by som ju bežať co najdlhšie.
Určite je rozumnejšie mat nasetrene peniaze ako splatenu hypotéku

@misanthropicdann rozumnejšie je nemať hypotéku 👌🏻

anonym_f3b907
4. jan 2026

Rodicak nerataj ako prijem, je to statna davka ktora mozno o par mesiacov skonci dovrsenim 3 rokov veku dietata. V 1. rade takato rodina uz davno ma mat poriesene byvanie aj hypoteku, hoci na mensi byt. Ja som sama a mam na sporiacom ucte 18 tisic ako rezervu v pripade choroby alebo tehotenstva. Byvanie som si poriesila ako slobodna vo veku 24 rokov ktore postupne splacam, splatku mam 380€ teda nic horibilne co by som nedokazala aj sama. U vas vsetko taha muz a s jeho platom sa mate co obracat. Ked zijete na hrane a nemate nic usetrene, tak by som zvazila skorsi navrat do prace a deti do jasiel.

michal711
4. jan 2026
@anonym_f79707

@anonym_f79707 somarina

zuzanka.zuzu
4. jan 2026

vidím že na prvej strane sa včera zbehli šikovnice čo z 1900 by pri 4 člennej rodine a dnešných cenách ušetrili 500e 🙈😂😂😂

neviem koľko by som ušetrila. ale ak by som už niečo ušetrené mala, tak by som viac momentálne nemala záujem šetriť a radšej si dopriala, veď 1900 je málo peňazí na moderný život mladej rodiny v BA 🤷 (neviem odkiaľ ste) a došetrila by som po návrate do práce kedy aj tie platy asi budete mať spolu nad 3000

anonym_d7117a
4. jan 2026
@anonym_f3b907

Rodicak nerataj ako prijem, je to statna davka ktora mozno o par mesiacov skonci dovrsenim 3 rokov veku dietata. V 1. rade takato rodina uz davno ma mat poriesene byvanie aj hypoteku, hoci na mensi byt. Ja som sama a mam na sporiacom ucte 18 tisic ako rezervu v pripade choroby alebo tehotenstva. Byvanie som si poriesila ako slobodna vo veku 24 rokov ktore postupne splacam, splatku mam 380€ teda nic horibilne co by som nedokazala aj sama. U vas vsetko taha muz a s jeho platom sa mate co obracat. Ked zijete na hrane a nemate nic usetrene, tak by som zvazila skorsi navrat do prace a deti do jasiel.

@anonym_f3b907 ako myslis nat poriesenu byvanie aj hypoteku? Akoze byvanie vlastne so splatenou hypotekou....ci ako?

anonym_f3b907
4. jan 2026
@anonym_d7117a

@anonym_f3b907 ako myslis nat poriesenu byvanie aj hypoteku? Akoze byvanie vlastne so splatenou hypotekou....ci ako?

@anonym_d7117a poriesene ze byvat vo vlastnom, hoci s hypotekou na krku ale aspon zacat splacat. Lebo mam v okoli ludi co si zakladaju rodiny v prenajatych 1 izbakoch alebo v detskej izbe u rodicov. Potom sa uz ovela tazsie zhana vlastne byvanie, lebo prijem je znizeny a vydavky na dieta velke.

misanthropicdann
4. jan 2026
@anonym_f79707

@anonym_f79707 rozumnejšie je mať peniaze na účte ako nemať hypotéku.
Ak máš 0 na účte a splatenu hypotéku si prakticky odkázaný na milosť a nemilost osudu.. Pokazí sa ti auto co budeš robiť? Zoberieš úver s úrokom 10-15%?
Prídeš o prácu a nebudeš mať z čoho platiť fixné náklady. co urobíš keď ti nikto bez práce nedá úver, budeš spoliehať na rodinu a kamarátov ze ti požičajú?

Splatená hypotéka znamená ze máš desiatky/stovky tisíc eur zablokovaných.
Potom je tu druhý ktorý má zostatok na hypotéke 150k€ úrok ma 3% a prakticky na ňom zarába lebo inflácia je vyššia.

Pozri si tu ľudí čo ti tu povedia ze majú splátky hypoték 300€ nie preto ze by mali malú hypotéku ale preto lebo si ju brali keď priemerný plat bol 700€ a vtedy to bol veľký peniaz. Dnes to není ani mesačný naklad na stravu.

Aky význam má splatiť predčasne hypotéku keď viem ze o 10 rokov bude splatka hypotéky ani nie 20% platu.

Keby som dnes zdedil nehnuteľnosť bez hypotéky prvé čo urobím idem do banky zistiť ci mi dajú novú hypotéku a nehnuteľnosť rovno založím a vyberám peniaze lebo pri 3% úroku mam prakticky hypotéku zadarmo pretože inflácia je vyššia jak úrok. A dane peniaze môžem investovať s podpriemerný výnosom 4-5% (priemer je 6-8%) a prakticky z požičaných peňazí od banky zarábam tak ze mi celá investícia pokryje splátku a ešte zarábam navyše. A to aj keby sa trh otočil a bol som prve 4 roky v strate.

anonym_d7117a
4. jan 2026
@anonym_f3b907

@anonym_d7117a poriesene ze byvat vo vlastnom, hoci s hypotekou na krku ale aspon zacat splacat. Lebo mam v okoli ludi co si zakladaju rodiny v prenajatych 1 izbakoch alebo v detskej izbe u rodicov. Potom sa uz ovela tazsie zhana vlastne byvanie, lebo prijem je znizeny a vydavky na dieta velke.

@anonym_f3b907 ahaaaa uz chapem. Ano, my sme hypoteku brali ked som bola este tehotna, zacali sme potom par mesiacov na to stavat. Teraz mame svoj dom a splacame. Ale vyhodu sme mali tu,ze sme byvali u svokrovcov, nechceli za byvanie nic, len na energie sme prispievali,klasika nakupy a pod. Ale nedaju sa tieto vydaje porovnat s tym, ako keby sme kdesi v podnajme v byte. Takze pre nas toto bola obrovska pomoc, ze pri byvani u nich (po svadbe pred dietatom,co bolo 5 rokov) sme boli schopni si z vyplat setrit a nedavali sme mesacne peniaze za prenajom

sasa1310
4. jan 2026
@anonym_f79707

@anonym_f79707 no nie je rozumnejšie. Rozumnejšie je hypotékou zarábať. Ale to ľudia s takýmto názorom ako máš ty, jednoducho nepochopia. Hypotéka sa nikdy nevypláca skôr a naťahuje sa vždy na čo najdlhšiu dobu

A teda ešte k tvojej odpovedi. No daj radu mnohým aj tu na MK, ako sa majú dostať k vlastnému bývaniu bez hypotéky.

jaja23
4. jan 2026

@anonym_autor my máme príjem viac ako vy,keďže tiež zarábam,1 dieťa a teda máme problém odložiť mesačne 100 eur,hoci sa snažíme.Tiez nám odchádza mesačne vyše 1000 eur na hypo,nájom,poistky,elektrina,plyn,internet,družina a pod.Obcas mesačne naozaj nevyjdeme a musíme brať zo zásob,ale snažíme sa tam vždy vrátiť.

jan245
5. jan 2026

@anonym_autor Všeobecne sa odporúča mať finančnú rezervu aspoň vo výške 6 mesiacov bežných výdavkov, pri malých deťoch často dáva zmysel uvažovať aj o dlhšej rezerve.
Dôležité je, aby tieto peniaze boli rýchlo dostupné a neboli viazané v produktoch, ku ktorým sa v krízovej situácii nedá jednoducho dostať.
Okrem samotnej rezervy je pri takomto type domácnosti kľúčové pozerať sa na financie komplexne – teda nielen na hypotéku, ale aj na krytie výpadku príjmu a dlhodobejšiu finančnú stabilitu rodiny.

anonym_ecbdd7
5. jan 2026
@michal711

@anonym_autor poviem ti nás prípad žena na RD ja pracujem. Deti majú 1 a 3 roky. Nás vek 31,32 aktuálne máme 4 byty v hodnote 380 000 € ( možno aj viac ) zadlženosť pod 50 % v akciách a ETF cez 80 000€ a ešte jeden stavebný pozemok. Deti už majú zainvestovane každý po 3 500€. Vo vašom veku plánujem že toto číslo bude dvojnasobne. Takže podľa mňa malo máte.

@michal711 koľko ste zdedili a koľko ste naozaj dosiahli čisto svojou prácou bez známostí a rodinnej firmy za vaším chrbtom?

michal711
5. jan 2026
@anonym_ecbdd7

@michal711 koľko ste zdedili a koľko ste naozaj dosiahli čisto svojou prácou bez známostí a rodinnej firmy za vaším chrbtom?

@anonym_ecbdd7 rodičia mi dali ak sa nemýlim 1000€ a manželka dostala 7000€

anonym_ecbdd7
5. jan 2026
@michal711

@anonym_ecbdd7 rodičia mi dali ak sa nemýlim 1000€ a manželka dostala 7000€

@michal711 tak daj teda recept aj nám ostatným ako ste to dosiahli a kde zarábate.

ema22270
6. jan 2026

Je to strasne individualne, my sme davnejsie nasetrene mali, potom sme to vrazili do domu a aby sme nenavysovali hypoteku, teraz este stale dokoncujeme veci v dome, aj von... cize mame bokom par tisic a to je tak vsetko. Niekto ale naozaj nemusi mat nasetrene vobec vobec nic. Hlavne, ak maju nizke platy.

anonym_d7117a
6. jan 2026
@ema22270

Je to strasne individualne, my sme davnejsie nasetrene mali, potom sme to vrazili do domu a aby sme nenavysovali hypoteku, teraz este stale dokoncujeme veci v dome, aj von... cize mame bokom par tisic a to je tak vsetko. Niekto ale naozaj nemusi mat nasetrene vobec vobec nic. Hlavne, ak maju nizke platy.

@ema22270 presne aj u nas! Coai nasetrene, ale aj ked dva a pol roka byvame, ale stále sa cosi dorabalo,dokoncovalo. Toto leto fasada, to bola fakt polozka ale taka vacsia uz posledna, uz take velke roboty su ozaj hotove. Tento mesiac zase dalsia dorabka,kde odislo uz okolo 600€. Ale uz to bude hotove, tak zase dalsia vec odskrtnuta zo zoznamu. Este nas cakaju dve take (nabytok do kupelky, teraz tam mame docasny z ikei a potom kniznica do obývačky) a uz by malo byt vsetko 😁 takze si vravim ze nie kazdy mesiac sa da odlozit, najma nie prve roky v dome, ked sa este dorabaju veci.

ema22270
6. jan 2026
@anonym_d7117a

@ema22270 presne aj u nas! Coai nasetrene, ale aj ked dva a pol roka byvame, ale stále sa cosi dorabalo,dokoncovalo. Toto leto fasada, to bola fakt polozka ale taka vacsia uz posledna, uz take velke roboty su ozaj hotove. Tento mesiac zase dalsia dorabka,kde odislo uz okolo 600€. Ale uz to bude hotove, tak zase dalsia vec odskrtnuta zo zoznamu. Este nas cakaju dve take (nabytok do kupelky, teraz tam mame docasny z ikei a potom kniznica do obývačky) a uz by malo byt vsetko 😁 takze si vravim ze nie kazdy mesiac sa da odlozit, najma nie prve roky v dome, ked sa este dorabaju veci.

@anonym_d7117a my este pergolu riesime na terasu, dorobit pivnicu (to je asi to, kde islo najviac penazi a nevedeli sme dopredu kolko to vyjde..).. a dokonca nemame este ani schody vnutri oblozene, lebo sme to neriesili hned, az sa to stale odklada, kedze pergola je vysoka polozka a naozaj tu prazi slnko uz od jari doobeda, v lete sa neda byt poriadne von.. takze ideme tak trosku s niecim od konca, ale nevadii. Po schodoch sa chodit da a budeme to riesit ako posledne a potom este jednu detsku dokoncit, zariadit.. ale inak som rada, ze sa to postupne vsetko porobi a bude pokoj. My tiez uz 2 roky byvame. Tie schody uz mi aj vadia, ale ked sa maju spravit poriadne, tiez to nebude mala polozka 🤷‍♀️... takze nejako postupne.

dismonika
7. jan 2026
@anonym_f79707

@anonym_autor tak v prvom rade máte hypotéku, teda máte dlh, to by som riešila skôr ako úspory 😁

@anonym_f79707 aj ja tak, najskôr sa zbaviť dlhov... ale každý má na to iný názor.

Strana
z2