icon

Koľko vám ostane peňazí po zaplatení všetkých výdavkov?

baaambulkaa
10. jún 2016

Baby chcem sa Vás opýtať...som na MD, tá mi končí v septembri...vždy som mala dobrý príjem a taktiež aj materskú mám najvyššiu, preto zatiaľ všetky výdavky - hypotéka, energie, náklady na internet, tv..platíme s manželom na polovicu - má približne rovnaký príjem....čo sa týka stravy, to si nedelíme, kto ide do obchodu, kúpi...niečo si odkladám a stále mi ostane celkom pekná suma pre seba, keď si chcem niečo kúpiť ja, resp. teraz hlavne pre malého...avšak už teraz sa desím tej sumy 203e...samozrejme bude musieť ťahať manžel, ale maminky, ako sa to dá, celý mesiac prežiť s takou sumou? :( poraďte mi nejaké tipy, ako si to celé rozpočítať...a neodsúďte ma hlavne :D

trdelnik234
10. jún 2016

@janickacrazy

68% by zvolilo robotu a hradenie vydavkov pred rodicakom. moze byt?

mima595
10. jún 2016

nehnevajte sa, ale mne je z toho trochu smiesne...ze 203 € pre mna je malo...ja nezarabam malo, ale mam 3 deti, a ked si predtsavim vsetky vydavky na skolu, zubara, kruzky, aktivity pre deti, oblecenie......na ktorých sa podielame spolu s manzelom...splatky, setrenie...mat 200e iba pre seba..je to utopia 😉 😉

dai
10. jún 2016

@mima595 ale ved toto je kazdeho osobna vec, nie?🙂 tebe je to smiesne, pre ineho je to strasne malo... kazdy z nas je zvyknuty na nejaky standart a podla toho aj na tuto sumu reaguje ( ak si predtym zarabala 3000 v cistom tak asi 200 euro nebudes ani vnimat ze si dostala, ak si zarabala 400 v cistom tak sa ti tvoj standart len jemne znizi... )

sam2
10. jún 2016

@dai tak tak ☺️😊

hankaop
10. jún 2016

:D nechat sa zivit a sama si doma valat sunky :D no to je vtipne,prave preto si maminy v domacnosti nikto nevazi a deti byvaju nevychovane - malokto to berie vazne. To si nemas vlat sunky,ale venovat sa detom a vychovavat ich

marcelatje
10. jún 2016

@baaambulkaa delenie vydavkov ked si na materskej nie je spravodlive ale ak sa to od teba ocakava a nebudes mat okrem rodicaku iny prijem setri uz teraz. Niekde som citala ze ak tie tri roky chce zena prezit bez toho aby aby musela ratat kazdu korunu mala by mat nasetrenych cca 7 000 eur

dai
10. jún 2016

@hankaop tak ja verim ze aj otec sa venuje detom a vychovava ich, detto matky co pracuju, ci?🙂

janickacrazy
10. jún 2016

@marcelatje no len to už asi nestihne teraz 😀

koniarova
10. jún 2016

Nerozumiem a ešte raz nerozumiem. Deliť na moje a tvoje je choré. Nikdy by som s takým mužom nežila a čudujem sa ženám, ktoré to dokážu. Doprosovať sa počas MD či RD peňazí od muža . 😖 😖

dai
10. jún 2016

@marcelatje ta suma opaet vyplyva zo standartu co rodina zije... ak mas hypo 1000 euro mesacne tak 7000 ti pokryje 7 mesiacov hypo, co potom?🙂 prepac, teraz uz rypem a uvedomujem si to... len mi to pride divno podla svojho zivota a vydavkov posudzovat niekoho ineho zivot a vydavky...

marcelatje
10. jún 2016

@janickacrazy to je postreh do buducna 😃

koniarova
10. jún 2016

@mima595 Absolútne s tebou súhlasím. 203 eur na jedného človeka, "len tak" na míňanie je teda hodne dosť. Vôbec si neviem predstaviť, že by som toľko každý mesiac míňala len na seba. I keď predstava je to krásna. 😀 😀 😀

marcelatje
10. jún 2016

@dai to som nepisala podla seba. To sa niekto nudil a takto to vypocital na beznu rodinu lebo povedzme si ze 1000 eurova hypoteka nie je bezna 😀 kazdy by mal vediet aku ciastku kazdy mesiac potrebuje a podla toho sa zariadit. Nie sa odrazu tvarit prekvapene ze a teraz co?

marcelatje
10. jún 2016

@dai a neberiem to ako rypanie lebo ja neviem co by som robila keby som mala len ten rodicak a mam mysliet na hypoteku a ine platby.....zeny co to dokazu obdivujem.

dai
10. jún 2016

@marcelatje mozno hypo nie ale vydavky beznej rodine v takej vyske podla mna ano🙂 ono o tom zariadovani sa lahsie pise ako realizuje- hlavne ak si mlada rodinka ktora sa musi zabezpecit sama😉

dai
10. jún 2016

@marcelatje tak tie zeny to tiez asi nerobia dobrovolne, zial si zvolili za otca svojich deti taky typ chlapa, prip. zostali sami... zivot prinasa rozne situacie

mima595
10. jún 2016

@dai - ano, to mas pravdu...lenže na druhej strane, rodicovsky prispevok vo vyske 200€ plati na Slovensku už velmi dlho, takže mne osobne pride velmi prekvapujuce, že niekto /nie 16-tka, ktoru tehu prekvapi/, ale manazerka, resp. dospela, predtym pracujuca žena a za nie maly peniaz, zvyknuta na financnu samostanost, zrazu zacne bedakat, že ...fuha, 200€ je velmi malo....to teda aj je...ale pravidla su dane a s touto alternativou už mala pocitat skor, nie mesiac pred prechodom z materskej na rodicak.....

dai
10. jún 2016

@mima595 beriem... fnukat by urcite nemala... ja urcite nie som za zvysovanie RP - skor za dlhsiu matersku viac zobrazujucu prijem pred odchodom na nu... ale to sme uz o inom... moja reakcia bola na to ze niektore zeny dokazu vyzit z tych 206 euro... ja som reagovala ze to urcite nerobia dobrovolne a ze sa na tu situaciu neda automaticky vzdy pripravit

mima595
10. jún 2016

@dai - ale vyzit nie je vyzit...lebo ja poznam dost vela matiek, ktore ostali sme d 2 detmi, aj s 3- bohuzial, je dosť takych chlapov, ktorí nechaju matku samu s sdetmi...a kedze sa pohybujem v komunite dvojickovej,...tak je vela zien, ktore sotali same a muz ani nic neplati....mne je skor luto tych zien... ☹

mima595
10. jún 2016

@dai - mne sa vyska rodicaku zda celkom OK...ani matersku by som nezvysovala....poodla mna je to nastavene fajn...myslim, že aj ty si bola na prvej materskej este v case, ked sa nedostaval rodicak do 3 rokov dietat..ci robis, ci nie...moja kamoska bola vtedy cela stastna, lebo nastupila do prace po 2 rokoch a do 3 rokoch mala este narok na 1300 SKK!!!! 🙂 ako priplatok, ze nastupila do prace skor...predpokaldam, ze ty si tiez z tej ery....

za tych 7 rokov sa v rodinnej politike urobila podla mna dost a urobilo by sa aj viac, kebyze...tu nebola uricta skupina farebna, kvoli ktorej to nie je take priehladne a jednoduche....

podla mna by bola urcite schodna varianta, zeby muzi napr. rodicaku zeny vobec neplatili dane...ale to by zase niektorym zenam mohlo vadit...akože pytat muza o peniaze...takže ani tak ani tak....

marcelatje
10. jún 2016

@dai mne tiez nikto nic nedal takze viem ze lahke to nie je. Vzdy vsak vsade radim aby sa zeny spoliehali len na seba alebo sa o to aspon snazili..... Akokolvek uzasny je ich muz. A verim ze aspon jedna jedina si to vezme k srdcu a vyhne sa neprijemnej situacii kedy je bez penazi lebo povedzme si peniaze nie su vsetko ale ak ich nemas je to kua tazke...

dai
10. jún 2016

@mima595 uprimne,vobec si nepamaetam ako to bolo pri mojej dcerke - vratila som sa do prace po roku a nieco a ten prispevok som vlastne v prijme nejak necitila... a teda mozno som ho ani nemala - neviem, malinka ma 9 tak to asi bolo ako si pisala🙂 ja by som osobne tie 3 roky skratila a zato dala vyssi prispevok - stacil by mi tych 75% - ale teda z realneho platu nie nejakeho pseudostropu...
a suhlasim s tym navrhom s danami pre muzov... je viac veci co by ulahcilo rodicom dychat v case ked je zena na materskej len keby sa aj realne presadili...
@marcelatje tiez som za sebestacnost zien - aj financnu... len zial v sr sa to moc nenosi🙂

veronicka1901
10. jún 2016

@baaambulkaa chapem tvoje obavy, ja som si tazko zvykala pri oboch detoch. Gro taha manzel, ale deti financujem ja, nedajboze, ze obe ochoreju, to su naklady navyse riadne.

mima595
10. jún 2016

@dai - no asi necitila, lebo dnes by to bolo cca. 43€...čo je dnes uplne "nič" ale pred tymi 8-9 rokmi to bola prva lastovicka 😉

mima595
10. jún 2016

aj podla mna by stacil možno prispevok 2 roky, ale zase to ma vplyv na ine...vyssia nezamestnost, lebo nezamestnane mamy sa v podstate skryli pod kolobnku..zeny na rodicaku...ale zase na 2. strane by bola velmi zaujimava studia, že kolko mam ma 2. dieta po 2 rokoch, teda realne ani rodicak nepobera do 3 rokov dietata...., lebo prechadza na retazovu matersku.....

louise
10. jún 2016

My sme si spravili financnu rezervu na pol roka po MD. Ked bude mat maly rok, vraciam sa do prace. Manzel by vydavky sam neutiahol a ak by si mal hladat birgadu a doma skoro nebol, tak to by som nezniesla. Nastastie mam pracu, ktora ma bavi a mozem sa vrati na skrateny uvazok.

luciannka83
10. jún 2016

Mne príde veľmi divné, že jedna domácnosť má 2 účty a delia sa výdavky. Toto som nikdy nechápala. Od svadby máme jeden účet kde chodí manželová výplata a môj rodičák/materská. Gazdujeme spolu. Rsp. zvyčajne ja všetko miniem 🙂 na to čo je treba. Čím ma rodina vyšší príjem, tak tým ma vačší problém sa uskromniť. Tiež som nikdy nemusela riešiť to, čo si kúpim a s nástupom na rodičák sa to zmenilo. Dá sa vyžiť aj z 200e, keď človek otočí každú korunu.

hankaop
10. jún 2016

@dai reagovala som na to,ze si nechce na ukor muza vyvalovat sunky. No,to ani moc nemusi

bluka2
10. jún 2016

@dai Ja to stale nechapem, ze sa tento system s 200 eurami do troch rokov zda niekomu OK. Ved je to hrozne pre zenu, najma ak to urobi 2 ci 3 krat po sebe. Podstupuje riziko a stava sa zavisla na muzovi a kolko muzov to vyuzije (nie vsetci su take ciste duse, ze?), ze si budu dovolovat a vyvysovat sa! Ked o tomto systeme a najma o tom, ze sa to zda ludom dobre, nieco spomeniem v Rakusku, cuduju sa iba... Tym nemyslim, ze by sa tych 200 eur malo zvysit, ale skor chciet ist skorej spat do prace a cely system od zakladov pomenit, dostupnost jasli, skolok, moznost skrateneho uvazku na zaciatok, pauzy na kojenie v praci, ...

sam2
10. jún 2016

@bluka2 suhlasim s tebou do bodky. Aj ked mne sa velmi do prace nechce 😂😂😂 Ale tiez nerozumiem potrebe slovenskych zien byt zavisla na muzovi...taktiez nerozumiem reciam typu, vsak to je povinnost chlapa postarat sa a tahat 2,5 roka mini vsetko sam... Ked tento nazor niekte poviem pozeraju na mna akoby som prisla z marsu 😂😂😂😂 ale ja ako moderna zena si neviem predstavit byt zavisla na chlapovi...lebo ako si spomenula, chlap je tvor vychcany 😂😂😂☺️😂 Nech je to akykolvek dobrak