icon

Koľko vám ostane peňazí po zaplatení všetkých výdavkov?

baaambulkaa
10. jún 2016

Baby chcem sa Vás opýtať...som na MD, tá mi končí v septembri...vždy som mala dobrý príjem a taktiež aj materskú mám najvyššiu, preto zatiaľ všetky výdavky - hypotéka, energie, náklady na internet, tv..platíme s manželom na polovicu - má približne rovnaký príjem....čo sa týka stravy, to si nedelíme, kto ide do obchodu, kúpi...niečo si odkladám a stále mi ostane celkom pekná suma pre seba, keď si chcem niečo kúpiť ja, resp. teraz hlavne pre malého...avšak už teraz sa desím tej sumy 203e...samozrejme bude musieť ťahať manžel, ale maminky, ako sa to dá, celý mesiac prežiť s takou sumou? :( poraďte mi nejaké tipy, ako si to celé rozpočítať...a neodsúďte ma hlavne :D

petra3312
10. jún 2016

@kubkovamama teraz som Ti pisala do inej temy, radsej utekaj od svojho priatela, ako s nim zakladaj spolocne ucty

petra7777
10. jún 2016

@bluka2 Ešte, že nepobehuješ s holým prsníkom pomedzi ostatných zamestnancov....aspoň dúfam, teda 🙂

kubkovamama
10. jún 2016

@petra3312 ak by to dobre dopadlo, možno by bolo fajn riešiť domácnosť spoločne.. Lebo všetko deliť na moje a tvoje sa mi veľmi nepáči. S tým, že on by mal trojnásobok sám pre seba a ja rodičák na dve deti.

petra3312
10. jún 2016

@kubkovamama to uz je na kazdom, ako mu to vyhovuje. Niekto ma radsej oddelene ucty, niekto spolocne. Jasne, ze na vydavkoch na spolocnu domacnost by sa mali podielat spolocne. A samozrejme, ze ked Ty budes odkazana na 200 eur a Tvoj partner bude mat niekolkonasobne viac, mal by potiahnut toho v domacnosti on viac. Boze dievca, ale Teba mi je luto.

majka99999
10. jún 2016

@andrea1010 materska aj PN sa rata z odvodov a tam je strop - maximalny vymeriavaci zaklad (cize pri zarobku 10000 neplatis odvody z 10000) - dlhe roky bol totozny pre odvody aj pre vypocet, teraz je pre odvody vyssi, ale nemyl si dane a odvody do Socialnej poistovne.

sense
10. jún 2016

@kubkovamama ak mas ty tahat dve deit z rodicaku a otec deti mat trojnasobok pre seba poziadala by som o vyzivne....

budem mozno za divnu ale ked sa nam narodila dcera a neboli sme zobrati hoci sme spolu zili tak na dieta sme mali urcene vyzivne....

jana_eyre
10. jún 2016

@sense aj moja sestra to tak dva krat riesila.. podla mna dobre rozhodnutie..

marshmallow
10. jún 2016

Zienky super tema!tiez ma kazdy vlasny ucet :/ nejaka praca z domu?poradte :( tento mesiac dostanem prvy rodicak asi ma šlahne!

kubkovamama
10. jún 2016

@sense no napadlo ma aj to.. lebo bohvie či vobec spolu vydržíme.. len ak navrhnem výživné, to bude u nás klinec do rakvy. Vy ste sa na tom dohodli alebo si si dala návrh sama od seba, resp. čo on na to??

kubkovamama
10. jún 2016

@marshmallow práca z domu super, ak ti to zamestnávateľ dovolí. Ja aj šijem, pletiem, ked je čas, len to je pár eur.. to ti nepomôže. Každá rada drahá. 🙂

sam2
10. jún 2016

@marshmallow mne napadlo roznasanie letakov, napr.vramci prechadzky... Ale to je len taky napad rychly 😊

sense
10. jún 2016

@kubkovamama moj nemal nic proti ,sme sa dohodli dali sme to pisomne potvdit ... My zijeme ale v zahranici a pri narodeni dcery nam to bolo odporucene plus vyska vyzivneho podla chlapovho prijmu... Realne mi tie peniaze ale nedaval sli to malej na ucet pretoze tie peniaze neboli "potrebne" kedze sme platovo na tom tak ze zarabam 30%viac ako muz....

marcelatje
10. jún 2016

@kubkovamama ja nevidim problem v oddelenych uctoch ale v pristupe

xevulax
10. jún 2016

@trdelnik234 vzali veru nastastie keby tam nemam statsiu tak nevezmu. Vies co 1.10 zatial oficialne ale ak si zvyknu dobre tak uz v septembri. U nas sa prve 2 tyzdne chodi pre deti na obed takze hned ako tam zacnu soavat idem do prace. (A uz sa neskutocne tesim). 4 roky doma stacili neviem si predstavit byt doma dlhsie

mima4
10. jún 2016

@kubkovamama

prepac, ale tvoj priatel je somar na entu a je otazkou casu, kedy sa na teba vykasle a vlastne uz teraz sa poistuje, pekne si spori do pancusky, a od teba, co budes mat 200 evri, ocakava ze co vsetko budes platit.
Aj ked pri priateloch nie su peniaze spolocne, ale normalny zodpovedny muz si uvedomuje, ze ma dieta s druzkou a moralne je povinny zivit ju aj deti.

mima4
10. jún 2016

@marcelatje

ja sympatizujem s mnohymi feministickymi myslienkami, ale zavislost za muzovi nepovazujem za niečo zle, negativne, čo nechcem, a idem sa tomu branit. Zavislost nie je zla, zle je ked sa zena vyda za debila, pretoze rozumny muz miluje svoju rodinu, manzelku, nezneuziva svoje postavenie a je mu jasne, ze kym prve mesiace/roky manzela sa plne venuje detom a domacnosti a v mnohom zastupuje aj jeho, tak on je ten, kto musi po financnej stranke rodinu potiahnut. A ak to vykrikuje manzelke, tak je citovy kripel... a toto treba poriesit este pred svadbou, aky pristup ma clovek k peniazom, k hospodareniu.... a podobne.
Aj ja urcity cas budem zavisla na muzovi, ale nie na cudzom, ale vlastnom manzelovi, s ktrym sme si slubili v dobrom aj zlom...proste sme jeden tim, jedna rodina, jedna bytost... a kebyze sa stane, ze napr. manzel niekedy skonci dlhsie na PN, budem to tahat ja a z NASICH penazi, aj ked budu na mojom ucte.

marcelatje
10. jún 2016

@mima4 netvrdím že je to zlé, ale nie je to nič pre mňa. Zvyk je železná košeľa 😀 😀 😀 😀 😀 čo sa tej rezervy týka to by mala byť automatika, pretože ako som už niekoľko krát písala nejde len o to že muž žene nebude chcieť dávať peniaze, ale aj napríklad o tú dlhodobú PN-ku (a mnoho ďalších situácií) nevidím problém v tom že by v takom prípade žena domácnosť "ťahať" nechcela, ale ak by bola na rodičáku bez rezervy v podstate by ani nemala z čoho 😒
Taktiež beriem do úvahy fakt že mnou vybraný partner ktorý sa mi v istom momente javí ako ideálny sa časom pod vplyvom okolností/skúseností môže zmeniť tak že mi to už nevyhovuje. Ľudia a menia to je fakt. Nemusí byť debil od začiatku ale môže sa ním stať 😀 A otĺkať seba či deti nenechám ani od manžela 😀

koniarova
10. jún 2016

@marcelatje No, debilom sa už človek zväčša narodí. 😀

marcelatje
10. jún 2016

@koniarova toto je zaujímavá myšlienka no dovolím si nesúhlasiť 🙂 ja si myslím že človek má v sebe isté predispozície alebo vzorce správania ktoré sa však pod vplyvom okolia (rodiny, kamarátov, spoločnosti.......) môžu ale nemusia prejaviť. Toto je veľmi dobre viditeľné pri davovej psychóze napríklad ("dav" môžu predstavovať aj dvaja jedinci) každý človek má v sebe dobro aj zlo, no ak neprípustné správanie v našom okolí nie je bežné nemáme ani my tendenciu sa tak správať. Ak sa však človek dostane do situácie kedy ostatní to "zlo" konajú je oveľa náchylnejší to robiť aj on. Ak sa napríklad ideálny muž dostane do partie chlapov ktorí sa mu smejú povedzme za to že doma umýva riad môže ale nemusí sa tomu začať brániť. Reakcia samozrejme závisí aj od asertivity jedinca. Jeden má na saláme čo iní hovoria a druhému výsmech nie je príjemný........ skutočne verím že človek sa môže počas života meniť (a aj sa mení, ak by stagnoval to by bolo čudné) Treba sledovať aké má dotyčný zázemie a čo je u nich v rodine bežné. Nemusí to samozrejme do bodky kopírovať ale je celkom pravdepodobné že sa bude správať podobne.

koniarova
10. jún 2016

@marcelatje Ale áno, máš pravdu. Len mi to tak nejak prišlo samé na jazyk. 🙂

mima4
11. jún 2016

@marcelatje
no 100 % istutu nemas v ziadnm cloveku 😉 ani v sebe samej

marcelatje
11. jún 2016

@mima4 s tym uplne suhlasim

trdelnik234
11. jún 2016

@xevulax
Moja tiez nastupuje tento rok a tiez chcem postupnu adaptaciu, ze prvy tyzden iba dopoludnia a az neskor na cely den. Taky problem ako je na SK so skolkami, my tu mame uz s jaslickami.

trdelnik234
11. jún 2016

@petra7777
Poviem ti, ako sa to robi u nas v robote.
Dieta v praci mat vobec nemusis. Zamestnavatel ti da k dispozicii miestnost, kde si mozes odsavat mlieko a mas na to vyhradeny cas, myslim, ze 1,5h za den ( upravene zakonnikom prace).
Nebehas s prsnikmi po office a tvojich kolegov neotravuje plac hladneho babatka. Vo FR je materska 2,5 mesiaca, takze kolegyne sa vracaju po 3-4 mesiacoch do prace ( materska+dovolenka) a momentalne to robia takto asi 4 baby. Nikomu to nevadi, pretoze je vyslovene osobna zalezitost, a cas ktory stravia odsavanim mlieka niektori ich kolegovia stravia fajciarskymi pauzami, vykecavanim v kuchynke ci SURFOVANIM NA NETE (na MK napriklad), takze ano, matka, co si odsava mlieko moze kludne byt ZAMESTNANEC ROKA.

petra7777
11. jún 2016

@trdelnik234 Ja som nepísala o odsávaní, ale o behaní po kancelárii s holým ceckom :( Poznám také dva prípady, kde to vadí každému naokolo, len dotyčné dámy to majú u riti...a to nevravím o hulákajúcom dieťati ....

emilia25
11. jún 2016

No a tu to vzdy zacne problemy s peniazmi lebo do 3 rokov sa peniazky usetrene minu takou rychlostou ze az.mozno to zachrani tak po roku ist do prace.ale tu to zacina manzel bude tahat celu domacnost vsetky vydavky no a zacne mu to pravda vadit lebo uz mu na ucte nezostane tolko kolko bol nauceny a manzelka s 203eur moc toho nezaplati nekupy a uz musi prosikat.keby mali vsetko spolocne nie na polku nemusi sa nik desit je to sice mala sumicka ale ked ma muz dobry prijem a hlavne su to spolocne peniaze nie je co riesit.

bluka2
11. jún 2016

@petra7777 Ja som teda nikdy nikoho po kancelarii "s holym ceckom behat" nevidela. Ani sa mi nechce verit, ze toto pise zena... Nevidela by si najradsej vsetky zeny zatvorene doma, zavisle a donutene si vybrat medzi materstvom a osobnou realizaciou sa? Ale cas nehra s tebou....nastastie 🙂

sam2
11. jún 2016

@bluka2 vies toto je nase stare zmyslanie. Zena ma byt doma pri sporaku a cele 3 roky sediet doma na riti. A potom tu mame milion tem typu: nevazi si ma, nasiel si milenku, pohrda mnou.... Ano pripustam existuju aj totalni kreteni. Ale normalny chlap je lovec a chce mat vedla seba rovnocennu partnerku ktora netoci iba o plienkach, vyrastenych zuboch, detoch a o tom aka je zmorena a citi sa nedocenena....

bluka2
11. jún 2016

@sam2 Suhlasim. V nemecky hovoriacich krajinach sa tomuto zmyslaniu hovori "Kinder, Küche, Kirche"

katarina002
11. jún 2016

Ach zienky....treba trosku precvicit hlavičku az potom pisat (poniektore) predsa kazdy sme iny...niektore situacie sa mozu podobat ale aj tak vsade milion inych faktorov tak sa netvarte ze prave ten vas zivot je dokonaly a vase riesenia najlepsie. Rada by som len na uvod napisala ze rodicak nie je na dieta-pre dieta je to pre rodica ktory sa vzda moznosti pracovat aby sa plnohodnotne staral o dieta.co sa tyka financii...zo sudov vieme ze rodic ktory pracuje hradi dietatu nadpolovicnu vecsinu potrieb a teda cca 70% vydajov.podla financnych moznosti rodicov. Dalej vieme ze dieta ma narok na zivotnu uroven rodicov. Kazda z nas zije ako vie...a ak chce zit lepsie len ona sama sa musi pre to rozhodnut a zmenit to