Koľko vám ostane peňazí po zaplatení všetkých výdavkov?
Baby chcem sa Vás opýtať...som na MD, tá mi končí v septembri...vždy som mala dobrý príjem a taktiež aj materskú mám najvyššiu, preto zatiaľ všetky výdavky - hypotéka, energie, náklady na internet, tv..platíme s manželom na polovicu - má približne rovnaký príjem....čo sa týka stravy, to si nedelíme, kto ide do obchodu, kúpi...niečo si odkladám a stále mi ostane celkom pekná suma pre seba, keď si chcem niečo kúpiť ja, resp. teraz hlavne pre malého...avšak už teraz sa desím tej sumy 203e...samozrejme bude musieť ťahať manžel, ale maminky, ako sa to dá, celý mesiac prežiť s takou sumou? :( poraďte mi nejaké tipy, ako si to celé rozpočítať...a neodsúďte ma hlavne :D
@sam2 normalny chlap si zenu vazi ci je doma pri detoch alebo pracuje.toto neni o tom ale akeho si chlapa vybrala ked clovek ma ruzove okuliare tu uz si ich zlozi a potom je uz neskoro.ja som dama uz 8rokov muz si ma vazi cely cas bol pri skoro vsetkych porodoch.stara sa o nas chodi do prace a po pritom maka na dome a este aj ja mu pomaham burat sekat.a on mi pomaha pri detoch okupe ich a nikdy mi nepovedal ze chod do roboty alebo ze musi vsetko tahat on.ja mam zas aj financie na starosti dokonca aj do stavebnin s nim idem na material a platim ho.nechodi po krcmach baroch sme spolu non stop okrem 8 hodin co maka.tesi sa vzdy z prace domov ze bude uz s nami.takze to neni o tom ale o tom akeho debila si zena zobrala.
@emilia25 a tak to ma byt. Len mnohe na to zabuduju. Ja ti poviem priklad z mojho okolia: mame kamarata, jeho priatelka je taka no vselijaka (typicka zlatokopka😁). On je fajn chlap, vsetko co ma ziskal sam. Ona tretotriedna holicka, ale v celku bola vzdy pekna, upravena zena. No a potom otehotnela. Dlho sme sa s nou nevideli, ona je taky horenos a velmi si nemame co povedat. Ale pred mesiacom sme sa stretli. Ake bolo moje prekvapenie, ked predo mnou stala zena z mastymi vlasmi, vo vytahanych ruzovych teplakoch a vycaptanych cizmach bez kuska make upu a s par kilami na vyse. Samozrejme, chapem tie kila a aj potrebu nepouzivat make up. Ale predo mnou zrazu stala zanedbana pani, ktora sa prvu pol hodinu stazovala ake je to tazke (mame rovnako stare deti) ako nic nestiha, ako ma toho plne zuby a druhu pol hodinu mlela o druhoch plienok, UM a vybere skolky. Kazdy moj pokus zmenit temu bol bezuspesny. Z toho stretnutia som odchadzala neskutocne unavena 😂😂😂😂😂😂 Takze to ze ty si nestratila zdravy rozum je super. Ja tiez na svoju sebarealizaciuu potrebujem mat pocit, ze som potrebna. Takze aj pracujem a neodsudzujem zeny ktore sa vratia do prace a dokonca tam koja 😊
@trdelnik234 a kde zijes? U nas takto chodia deticky standardne. Prve dni sa chodi okolo 11 pre ne,potom po tych par dnoch uz aj obeduju v skolke a dalsi tyzden mozu spinkat. Samozrejme niejtore dericky su tam uz celodenne nie kazdy si moze dovolit pre dietatko doobeda prist. Starsia dcerka si zvykla za den -vserky deticky v jej triede uz na druhy den neplakali. Som zvedava ako to bude s dvojickami.
@sam2 toto mas pravdu.aj moj muz vie vzdy povedat ze ked si zena ulovi chlapa skoro vzdy zo stihlej upravenej zeny sa stane ozruta velika.ja sa sice nemalujem nikdy som to nerobila ani to robit nebudem ale niekedy ked mam osial idem si dat ostrihat vlasy ku kadernicke kupim farbu nafarbim.proste urobim zmenu.necvicim.kila uz mam dole po 4 porode a uz som sice mala po tyzdni dole.a najhorsie je ked pride k zene ktora je furt v depke a na vsetko sa stazuje to nakazi aj ako kolvek pozitivneho a vecne usmiateho cloveka.takze to dopadne tak ze chlap ide radsej do krcmy ako sa divat na taku zenu a uz cely vztah ide prec.
@katarina002
Rodičovský príspevok je štátna sociálna dávka, ktorou štát prispieva oprávnenej osobe na zabezpečenie riadnej starostlivosti o dieťa do troch rokov veku alebo do šesť rokov veku, ak má dieťa dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav.
O nahrade prijmu sa tam nic nepise, pretoze ak zena ide po roku pracovat a napriklad necha dieta matke alebo sa striedaju s otcom dietata na zmeny, tak jej ten rodicak ostane. Aj ked ide do prace v 2,5 roku a dieta jej vezmu do statnej skolky za 50 eur mesacne, aj tak ma stale 203 eur. Tak aka nahrada prijmu? To by potom musela vyska rodicaku od toho prijmu zavisiet, tak ako materska davka, tak ako PN alebo OCR.
Minule mi tu zmazalo prispevok, tak nam ostava cca 500 eur po zaplateni skolky pre starsieho (sukromnej na pol dna), inac by to bolo o dost viac, teraz je to tak akurat na potraviny, naftu, oblecenie, plienky, darceky... Neusetrime z toho vela. Nehanbim sa za to, ze ma moj manzel zivi, ved pred detmi sme sli napoly (mali sme cca rovnaky prijem), cize platili hypo a zariadili sme byt spolocne. A spolocne si aj nasporili, ze ked sa pokazili bezpecnostne dvere, tak sme v pohode kupili nove (mali mozno aj 20 rokov). Rezervu treba mat, my sme chceli 2 deti s tym, ze budem doma a nebude treba riesit prazdniny a OCR, uz aj vyzdvihovanie zo skolky si bude vyzadovat skrateny pracovny uvazok pre mna alebo byt v praci skoro rano a manzel odvedie chlapcov do skolky. Inac mame 1 spolocny ucet a potom aj kazdy svoj (ja hlavne kvoli bazaru). Vyplata chodi na spolocny, rodicak na moj. Ale uz sa tesim do prace, na dospelych ludi a na "vlastne" peniaze. 🙂 Nie som velmi zienka domaca.
@majka99999 ano je to na starostlivost a to je aj podmienka na to poberat ju do 3ci x rokov.myslim ze tuto poicku pozna kazdy.no je jedno ci z tych penazi date na dieta 1 50 ci 200€...podstatne je aby bolo riadne zabezpecene. No ked moj ex na sude strelil poznamku ze nqsa dcera si vystaci zit z 200€ ze preco by on mal platit viac ako on sam navrhoval tak sudkyna strelila celkovu definiciu z hladiska co patri dietatu pravne.a v podstate. Keby sa to berie ako poucka znie.tak matky zgegnu.vsak keby dam na dieta tie peniaze tak ja sa z coho najem a.t.d.....len pre pochopenie. Doslovne to nieje nahrada prijmu ale "plat" za vychovu. Nemusite ma do detailov chytat za slovicka.lebo keby sa to fakt berie podla tej poucky tak slobodne matky su bez haliera....pripadne aj tie ktorym polovicka nedava ani cent
@katarina002 stat prispieva, to neznamena, ze dieta nemoze stat viac alebo menej, v podstate tolko stoji, kym ma plienky, UM, oblecenie, topanky, normalne jedlo, podiel na nakladoch za byt, klasicke lieky (ak nie su potrebne specialne), hracky... Samozrejme na sude sa beru do uvahy nielen naklady, ale aj prijem otca, co ma platit vyzivne. V podstate stat na slobodne matky serie a je mu jedno, z coho sa najedia ony. Kolke ziju u rodicov len z rodicaku alebo radsej trpia s debilom. Takych tem je tu plno. Kolko je takych, ze muz zaraba vyse 1000 a plati aj na vacsie skolopovinne dieta ani nie 100. Len pisem, ze manzelka alebo nevydata matka si mozu poziadat o vyzivne tiez, ex by sa mal postarat aj o zenu na urcity cas, kym nebude schopna pracovat. Potom sa podla statu ma uzivit sama, vsetci vieme, aki su zamestnavatelia vseobecne "nadseni" zo zeny s dietatom. Ale odbiehame od temy. 🙂
@baaambulkaa necitala som prispevky ale asi tak dokazeme vyzit,ze kedze sme manzelia,nic nejde na polovicu.Vsetko je spolocne!
A pridpevok je na dieta nie na chod domacnosti!
Baby ja by som pracovat ani nemohla.iba ak tak v cr tu v sr ma nik popri rodicaku nevezme ani na pol uvezku.vsetky odvody by museli platit do cr a to su papierovacky navyse.

my sme zacali planovat babo tak sme ratali ako to vyjde , manzel odisiel do zahranicia lebo sme skoncili pri tom ze teda ukracovat sa nechceme...na koniec to vypalilo lepsie ako sme cakali, ma lepsiu pracu, je spokojnejsi... sme spolu castejsie.. 🙂)