icon

Koľko vám ostáva na život?

maaaaaaaria7
6. jún 2015

Ahojte, iste tu už bola taká otázka. Prosím vás, aká čiastka na žitie na mesiac vám ostane po vyplatení všetkých bežných mesačných výdavkov /nájom, hypo, elektrina, telefon, adt.../. koľko vám ostane na nákupy, denné výdavky...? som zvedavá, z akej sumy žijete cez mesiac, lebo nám teda nikdy neostane do ďalšej výplaty nič. už len človek čakáá ... každý mesiac je len tak tak.. dakujem za odpoved.. 🙂

rondicka
7. jún 2015

@trgypadl aha,,tak ok.. 🙂

mia18112
7. jún 2015

@trgypadl Ak poratam splatku HYPO + najom , tak aj moja cela vyplata........

amouramour
7. jún 2015

Asi tak nas byvanie stoji tych 720 eur a to mame 3 izbovy byt v starsej bytovke, ziadna novostavba

trgypadl
7. jún 2015

@rondicka 😉 cize my si musime na vlstne byvanie este pockat

mawka
7. jún 2015

je to tak, byvala som v TT, kde plat bol rovnaky ako na zahori, pricom v TT bol prenajom 3i bytu komplet za 500 eur a na zahori ho mam za 350 komplet a este aj vacsi. neviem si predstavit, ze by som o 150 eur mala navyse davat za byvanie, ked nemusim.
teraz si hladam pracu uz na slovensku, pripadne na morave a tie platy su zhruba rovnake. takze pre mna je skvele, ze mozem ostat v meste, kde mam vsetko a lacne byvanie a prijem si udrzim.
do velkeho mesta by som kvoli tomu nesla, lebo by mi automaticky stupli naklady na zivot. som v meste, kde sa dostanem vsade peso, kde je skutocne vsetko, naco by som spekulovala s velkomestom, kde by som musela este naklady na elektricky platit, kym by som sa dostala z bodu A do bodu B len strata casu a este tie palky za byvanie, no nie, dakujem, neprosim.
na slovensku su este stale mestecka, kde sa da zarobit a kde clovek nemusi vyvalovat kvanta penazi za byvanie a nieco navyse.
a dom, radsej by som kupila u nas za 50 tisic obyvatelny rodinny dom a do BA chodila len na vylety ako kupovat v BA byt v kralikarni za 100 tisic a stresovat.
ale tak kazdy ako mu vyhovuje.

sissy27
7. jún 2015

@mia18112 hmmm hej v BA všetkým lietajú pečené holuby do úst a ľudia nevedia, čo s peniazmi, lebo tooooľko sa tu zarába a všetko je tak lacné... 😝
možno chlieb a základné potraviny majú rovnaké ceny ako hocikde inde, prípadne zanedbateľné rozdiely, ale najväčšiu časť výdavkov tvoria náklady na bývanie - či chceš alebo nie, v tomto je BA najdrahšia ... cestovné - mesačný lístok v BA 26,90€, v KE 20€ ... poplatky za štátnu škôlku - keď tu čítam vo fórach, ako niekde platia 10-15€ a v BA 40€, tak neviem... kultúra? choď do kina v KE za 5,80€ alebo v BA za 7€ (rovnaký film, rovnaký deň, rovnaká hodina, kino v nákupnom centre, čiže takmer identické podmienky)... a to porovnávam dve najväčšie mestá na sk, nie ba a dedinu pánubohu za chrbtom... ceny energií tiež nie sú rovnaké všade na sk...
vieš, keď sa niekto prisťahuje do BA kvôli práci a platu, ale platí len podnájom na okraji ba zdieľaný s ďalšími troma osobami, nemá v BA rodinu a deti o ktoré sa treba postarať, dvakrát do mesiaca si naberie u mamičky v špajzi klobásky a zaváraniny zo zabíjačky, tak je kráľ ... ale reálny život v BA (pokiaľ nerobíš niekde v topmanažmente spp alebo na inom lukratívnom poste, len ako obyčajný radový zamestnanec) zas taký lacný nie je...

mia18112
7. jún 2015

@sissy27 Ja som myslela hlavne to, ze clovek na rovnakej pozicii, pripadne v rovnakej profesii, dokonca aj v ramci jednej spolocnosti zaraba menej ako v BA. A to je fakt. A to je nefer. Ja by som v BA nechcela zit, aj ked sa mi tam moc pacilo (iste veci mali svoje caro to uznavam ), ale stve na ohodnotenie za rovnaku pracu. Keby ma teleportovali do BA hned zajtra, vykonavam svoju pracu bez problemov aj v BA, ale za vaccsi plat. Inde na Slovensku su akoze horsí pracovnici ???? Menej robia, makaju, vyprodukuju, menej sa snazia ????
Chapes o co mi ide ?

sissy27
7. jún 2015

@mia18112 preto sú tu platy vyššie, pretože sú aj vyššie náklady... ak ma bude stáť trojizbový byt v BA toľko, čo v KE, tak kľudne budem robiť aj za nižšiu mzdu, chápeš? 🙂 na to, aby mohli byť rovnaké platy, by museli byť v prvom rade rovnaké náklady na život... a samozrejme, svoje zohrávajú aj pracovné príležitosti - v ba ich je viac, plus je bližšie do čr, hu, at - takže zamestnávateľ musí nejako motivovať zamestnancov, aby vôbec chodili do práce a nešli o 10 km ďalej, na východe je tej práce menej, takže si zamestnávatelia môžu dovoliť slabšie platiť, pretože vždy to niekto robiť bude...

mia18112
7. jún 2015

A možno je to tým, ze v BA mas aspon na vyber a na vychode nie......

mia18112
7. jún 2015

@sissy27 Stale si nepochopila pointu.....hodnota prace je uplne ina tam. Skusim ludovo : Vari Ta predavacka obsluzi lepsie , sofer rýchlesie odvezie do prace, pekar napecie ine rozky, ucitelka viac nauci, casnik prijemnejsie obsluzi......lekar inak vysetri ????

tahomi
7. jún 2015

Neni debaty na tuto temu, kde by sa to neskoncilo Ba verzus zvysok Slovenska. Okrem toho porovnavate neporovnatelne, kazdy si na ine potrpi, ma iny standart, niekto byva v byte a niekto v dome so zahradou atd, ved to je tak strasne vela faktorov.

amouramour
7. jún 2015

@mia18112 pokial viem ucitelky dostavaju plat podla tabuliek a tie su vsade rovnake...

tahomi
7. jún 2015

@mia18112 a ked su v tej Ba take uzasne platy, tak co brani tomu pekarovi a soferovi ist pracovat do Ba?

sissy27
7. jún 2015

@mia18112 tak zrovna predavačky si dala ako úplne zlý príklad, pretože minimálka je rovnaká v ba ako aj inde... akurát v ba z toho musí zaplatiť drahší nájom či hypotéku... lekári či učitelia majú takisto tabuľkové platy, neviem o tom, žeby sa tam zohľadňovala aj lokalita, ak, tak je to naozaj zanedbateľný rozdiel... čašníci majú takisto minimálku alebo niečo mierne nad, žijú z tringeltov... všetko to, čo si vymenovala, je platovo plus mínus rovnaké na celom sk 🙂 nikde na svete neexistuje taká strašná rovnoprávnosť, aby boli v jednotlivých lokalitách rovnaké náklady na život aj rovnaké platy, to je utópia... preto sa ľudia sťahujú 🙂
@tahomi trojizbový byt v BA na priemernom sídlisku od 90 tisíc vyššie, trojizbový byt na priemernom sídlisku v KE od 65 tisíc vyššie... toto porovnateľné je, nebavíme sa o tom, či si niekto kúpil sedačku z bazára alebo novú z klokanej kože... bavíme sa o základných veciach v bežnom štandarde... jasné, že sa dá aj v BA bývať za 35tisíc v jednoizbáku, takisto sa dá v KE bývať za ja neviem, 10 tisíc? (v BA Kopčianska alebo Pentagon, v KE Luník 9)...

mia18112
7. jún 2015

@tahomi Spytam sa rovnako : A ked je to tam strasne drahe a nakladne, preco sa tam tak vela ludi trepe z celeho Slovenska ? Alebo opacne: Ked my v strede a na vychode mame vsetko takmer zadarmo, co Vas vlastne drži v tej BA ?

bianca
7. jún 2015

@tahomi lebo nie kazdemu ide len o peniaze.Niekto uprednostni rodinu,teda teplo rodinneho krbu pred blahobytom.Aj taky ludia ziju.

amouramour
7. jún 2015

@mia18112 pretoze nemozeme vsetci zit na vychode alebo zapade🙂hrnie sa sem aj kopec ludi s podobnym zmyslanim ako ty, ze tu pecene holuby do ust padaju a potom zistia, ze sa kapanek zmylili🙂a tych pracovnych moznosti je tu viac ako na vychode

tahomi
7. jún 2015

@mia18112 vacsinu ludi praca, ktora na tom strede q vychode nie je. Ja som sa sem tiez pristahovala a som spokojna. Ale tie predpoklady, ze tu pecene hokuby padaju ludom do huby a predstava platov je fakt mimo realitu.

bianca
7. jún 2015

a p.s. myslim ze sa cela diskusia zvrhla a je uplne mimo povodnu temu

mawka
7. jún 2015

jaj zeny, uz to tu zase hrotite. kazdemu vyhovuje nieco ine. niekto neplace pri pc a koná a prestahuje sa, niekto byva v hladovej doline a neprestahoval by sa za pracou ani za svet.
jedno je vsak iste, na slovensku je to cista katastofa co sa tyka zivotnych podmienok. to je to, co mame spolocne. a je jedno, ci byva niekto v ba alebo v dedine na vychode. zivotna uroven slovakov je dost nizka. a to, ze mame krasne domy, byty, zariadenie je za cenu urokov a takmer dozivotneho splacania.
az si budeme moct dovolit kazdy rok jednu dovolenku ako rodina cash, az si budeme moct kupit cokolvek do baraku cash a az nebudeme odkazani na hypoteky, potom sa da bavit o urovniach zivota. zial, realne uz vacsina slovakov zije na hranici chudoby. a ano, aj ti v bratislave.

mawka
7. jún 2015

@bianca ano, ale ked niekto uprednostni rodinu a rodinny krb pred blahobytom /definuj blahobyt v nasich beznych podmienkach/, tak potom nech sa nestazuje. bodka.

mia18112
7. jún 2015

@tahomi
@bianca Pretože sa tam napr. narodili, vystudovali, priženili sa, vydali sa, maju tam rodinu, priatelov , krasnu prirodu, cisty vzduch, hory a kopce......tak preto. Ja by som len v mojej nekonecne spravodlivej utopii chcela, aby sme dostali všetci za svoju pracu zaplatene, bez ohladu na to, kde robim, ak robim to iste, s rovnakymi narokmi, vzdelanim, praxou , produktivitou a vysledkami.

zibi
7. jún 2015

baby naco sa natahujete...dokazovat ci sa hrosie zije v blave alebo na vychode nie je vobec podstatne.podstatne je, ze vacsine domacnosti po zaplateni vsetkeho ostanu mizerne peniaze na stravu a to je smutne..
a apropo .nikto siv nikdy neprizna, ze v blave sa zije lepsie, pripadne, ze na pomery vychodu sa daná rodina nema zle..to je taky boj s veternymi mlymi ..stale je nieco na ukor druheho..a ked si nekde nieco hovori "hlavne mesto" tak je jasne ze byvanie tam bude drahe, ale mozno handry a potraviny stoja menej, su vacsie zlavy na spotrebny tovar, lebo je tam velka nakupna sila, vacsia konkurencia tak si to mozu dovolit.. v mensich mestach su lacnejsie byty, mozno mensie prijimy, drahsia strava, oblecenie, ale celkovo sa to nejako kompenzuje ..

bianca
7. jún 2015

@mawka kazdy ma iny rebricek hodnot a teda definovat slovo blahobyt tu na Slovensku je tazke.Pre niekoho je uz obycajne kino nieco co nieje vobec bezne a to zasa nepochopi niekto u koho je to normalne.Do tejto kategorie spada jedlo na donasku,ci restika,aquapark atd atd atd.A co zostane cloveku ktory pracuje na dohodu len aby mal neaku korunu?Len to ,ze sa moze vystazovat.Neviem kde by sme sa dopracovali keby sa vsetci co niesu spokojny so svojou zivotnou urovnou prestahovali.

tahomi
7. jún 2015

@bianca a je pre rodinu lepsie ak je chlap nezamestnany, zena retazove MD a len vyplakavat ako neni praca? Potom tu clocek cita same smutne pribehy ako ziju z rodicaku?
Vsade na svete sa ludia stahuju za pracou aj s celymi rodinami.

Ale to sme uz uplne mimo temu, kazdy nech zije kde a ako mu vyhovuje

bianca
7. jún 2015

@zibi tlieskam

bianca
7. jún 2015

@tahomi kazdy sa zariadi ako chce.Len neviem o akej rodine tu potom diskutujeme ked chlap je na turnuse v tom lepsom pripade dakde v CR a zena maka od nevidim do nevidim aby zmakla pracu,deti, domacnost.

zibi
7. jún 2015

@bianca fakt? jeeej 😵 diik

malabiba
7. jún 2015

@mia18112 má pravdu, keď si pozriete u žien PRIEMERNÝ plat v BA 1100 a trebárs BB kraj 730 (zdroj profesia).....to je sakra rozdiel len mesačne 370....koľko je to ročne? a za 10 rokov?.....keď si pozriete ceny, napr.: benzínu 95-ka 1,27 v BA, 1,34 BB kraj ( zdroj natankuj.sk)....alebo už odkúpený byt mesačné náklady 3-izb. cca 170 v BA a 180 v BB kraj ( zdroj topreality.sk).....a má pravdu aj s cenami spotrebného tovaru, keď tam služobne cestujem nakúpim si oblečenie tá istá značka, ten istý výrobok za menej, lebo väčšia konkurencia.....že sú tam škôlky drahšie? áno, súkromné, tie sú drahé aj inde.....ja viem, že nie každý je manažér, ale je tam 100x viac možností uplatniť sa.....tak preto to porovnávanie BA a zvyšok SVK

moni244
7. jún 2015

@malabiba ale tieto statistiky nie su presne a vies preco? Porovnavaju sa vsetky platy a v BA su hlane pobocky firiem, kde riaditelia beru neskutocne prachy a to strasne skresluje priemerny plat, tieto statistiky by sm na tvojom mieste brala z rezervou.
A odkupeny byt? To uz davno nie je a naklady a fond oprav a podobne nezalezi od kraja, ale.odhospodarenia bytoveho drustva, naklady na bytbudu ine, ked tam byvaju 3 ludia a ine, ked 5, je vela faktorov, co to ovplyvnuje a lokalita to veru nie je