icon

Koľko vám ostáva na život?

maaaaaaaria7
6. jún 2015

Ahojte, iste tu už bola taká otázka. Prosím vás, aká čiastka na žitie na mesiac vám ostane po vyplatení všetkých bežných mesačných výdavkov /nájom, hypo, elektrina, telefon, adt.../. koľko vám ostane na nákupy, denné výdavky...? som zvedavá, z akej sumy žijete cez mesiac, lebo nám teda nikdy neostane do ďalšej výplaty nič. už len človek čakáá ... každý mesiac je len tak tak.. dakujem za odpoved.. 🙂

bosoriak
7. jún 2015

Rozne zivotne obdobia:
1. obaja zamestnani, ziadne deti, rozhadzovali sme ako blbi, stavali dom a uzivali si "zivot" - mesacne sme isli vzdy do minusu na ucte
2. ja na RD, muz zamestnany, jedno dieta - prestali sme rozhadzovat ako blbi, ale debet ostal
3. ja na RD, muz zamestnany s kariernym postupom, dve deti - prisiel nam nedoplatok za socialnu poistovnu a zdravotnu poistovnu vo vyske 6000 eur, vzapati nam kvoli exekucii prislo splatit 3.500 eur debet na ucte do 48 hodin. Pozicali sme si od svokrovcov, spravili natvrdo rozpocet, ostavalo nam cca 20 eur mesacne na nejake vylety a podobne. Necakane vydaje boli vzdy peklo, latali sme ako sa dalo. Nekupovali sme takmer nic. Kupa zimnych topanok a oblecenia pre deti bola otazkou niekolkomesacneho setrenia. Program na vikend bol: prechadzka, prechadzka s opekackou, navsteva babky, druhej babky. Bolo to fakt tazke. Takto sme zili asi rok, splatili sme dlhy.
4. ja na RD, muz zamestnany v zahranici, dve deti - po zaplateni vsetkych povinnych platieb nam na "rozhadzovanie" ostavalo tak 300-500 eur (podla toho, ci bolo treba kupovat napr. oblecenie alebo vybavenie domu)
5. teraz zijeme v zahranici, kde su uplne ine financne pomery, takze nam v prepocte ostava okolo 500 eur, ale to je ako pluvanec do mora. Cakame na dosplacanie uvodneho uveru a zvysenie muzovho platu (este 3 mesiace) a potom by nam malo ostat okolo 3000, z toho uz sa bude dat aj nieco setrit. Ja zatial nepracujem, takze ak sa niekde casom zamestnam, tak uz bude uplna parada.

Rozpocet mame stale - je to vyborna vec na sledovanie minania. Jednoducha excelovska tabulka, kde su na jednej strane prijmy, na druhej vydaje a vedla si zapisujeme kazdy vydaj. Na konci mesiaca potom vidime, co sme vsetko kupili a co bolo nutne a co nie.

Doteraz mam v hlave ten hnusny pocit toho jedneho roka, ked sme nemohli nic. Nikto nam nerozumel, muz mal prijem 2500 eur v cistom a my sme si nemohli dovolit vobec nic, ani sprostu kadernicku... Nastastie boli decka este male, takze im nebolo treba nejake extra aktivity. Uz to nikdy nechcem zazit 🙂

amouramour
7. jún 2015

@malabiba to tazsie so skolkami znamena v preklade, ze vela matiek inu moznost ako sukromnu nema a tie vyjdu kludne aj 400 eur...a kupit si byt v BB kraji a BA je zaaaasadny rozdiel🙂statna skolka mesacne v okrajovej casti vychadza okolo 50 eur...a myslim si, ze obchody v BB a BA znacky ktore mozeme porovnat ceny proste ine nemaju...trojizbovy v BB na realitach najdes od 57 tisic...troska podstatny rozdiel nemyslis?????

malabiba
7. jún 2015

@moni244 a v BB kraji nie sú riaditelia firiem s astronomickými platmi? 😀

moni244
7. jún 2015

@malabiba ja nevravim, ze nie su, ale tu je omnoho viac firiem, ja sa vzdy na tych statistikach smejem, lebo su riadne skreslene

janedoe
7. jún 2015

@mia18112 ja prehlad o platoch nemam, takze toto veru posudit neviem, len viem, ze nie kazda skola ma na rozne priplatky. Tiez mam znamych, co ucia v Bratislave a o priplatkoch mozu snivat a na druhej strane mam aj take, co s priplatkami zarobia viac ako ja 🙂 Ja mam 12 platovu triedu, co je jedna z tych vyssich v skolstve, ale o priplatkoch mozem len snivat a dufam, ze po materskej ma zoberu v nasej dedine do zakladky, lebo budem mat rovnaky plat a 3-4 hodiny denne k dobru kvoli dochadzaniu do BA 🙂 Inac kazda ucitelka v BA ma veru moj obdiv 🙂 Podla mna mas pravdu v Bratislave sa lepsie zarobi, ved preco by tam chodilo cele SVK, ale urcite nie kazdy. A naklady na najmy a nehnutelnosti su podstatne vyssie, lebo si to mozu dovolit vypytat, lebo je ten dopyt. U nas je napr. teraz stavebny boom a je krasne vidiet, ze ako si s kilometrami blizsie k Bratislave, tak rastie cena pozemkov. Ale to je podla mna vsade okolo mesta, kde je aka taka praca.

mawka
7. jún 2015

@bianca ale ty si si to tak vybrala dobrovolne, tak sa nestazuj. komu nevyhovuje, meni to. alebo to nemeni, ale nech sa nestazuje, haloooo. ludia sa nestahuju len z vychodu sr na zapad sr. a vylucne len do ba. ludia sa stahuju trebars do najblizsieho okresneho mesta alebo krajskeho. ale stahuju sa tiez aj do zahranicia. niekto blizsie, niekto na iny kraj sveta. kazdy problem ma riesenie. ostatne su vyhovorky. a ja viem o com rozpravam.

apropo, keby na tom vychode bolo az tak straaaaaaaaaasne zle a tazko, tak by tam ludia neostavali vobec, vsakze.
je to o tom, kolko clovek ma schopnosti, co vie, ako sa vie presadit. nic nie je nemozne. len u nas sa ludia len stazuju a placu a fnukaju a prd makovy s tym robia. a potom nastupi vyhovorka ALE VED RODINA. co rodina? rodina by mala dopriat inym v rodine, aby sa mali lepsie. a nie ich drzat doma nasilu, ked vidia, ze je to zle.
kto chce, hlada sposoby, kto nechce, hlada dovody.

amouramour
7. jún 2015

@malabiba prepac, ale si uplne mimo misu🙂ved pridte sem budete zarabat vsetci hned 1100 eur a viac🙂a fakt si to nevies spocitat, ze tu asi bude vacsi podiel ludi s velmi vysokymi prijmami a troska podstatne viac ako v BB?skus sa zamysliet...

malabiba
7. jún 2015

@amouramour 3- izb v BB za tú sumu je lokalita typu Luník.....aj v tomto kraji sú škôlky preplnené a súkromné vznikajú a sú drahé.....ceny spotrebného tovaru iné sú, preto keď tam som nakúpim, chceš ma presvedčiť o tom, že neviem rátať 😀 ....ak priemerne v BA zarobíš mesačne o 370 viac, je problém splácať hypo o 200 drahšiu ako v BB kraji.....a to som neporovnávala platy manželov - to je krát 2

malabiba
7. jún 2015

@amouramour moja zlatá žila som v Ba.....o čom sa ma snažíš presvedčiť? 🙂

amouramour
7. jún 2015

@malabiba lebo evidentne si nechapava, ked nevies pochopit co sa ti tu ludia snazia vysvetlit ohladom statistik...a ano isto je v BB napr. nay drahsi ako v BA?tomu sa mi uprimne nechce verit🙂alebo skus dat obchod s oblecenim v BB kt. je teda zarucene drahsi...a aby si preratala mesacne vyssie naklady na hypo skus tam zaratat aj urok, ktory musis splacat, inak preplatis pri 60 tisic ako ked mas cez 100tisic...a prva sukromna skolka ktoru som v BB vygooglila stoji tak 250 mesacne so stravou...neviem s podobnou cenou som sa v BA nestretla...

amouramour
7. jún 2015

@malabiba a pouzivanie moja je tak sedliacke🙂nie som tvoja moja🙂))

chmurkaxy
7. jún 2015

@bianca ahoj,my bývame v Ba,podľa mňa je tu odost drahšie ako v iných mestách, pochádzame z TO aj s manželom, viem porovnať. On je informatik,má v čistom 1200, ja rodičak 226. Hypo 680, poplatky za bývanie 300, telefóny 50. Podľa mňa nám pomerovo k príjmu zostane tak ako ľuďom v menších mestách. Nemám pocit,že by v Ba boli astronomické (tebou uvádzané 4-nasobne) platy. Ja som robila v médiách (Ta3, týždenník Markíza, Nový Čas pre ženy), cez tisícku som sa nedostala. @malabiba

malabiba
7. jún 2015

@amouramour neurážam ťa mladá dáma, pokoj, kľud, vysvetľuješ mi jedine ty......ak budeš žiť cca 5 rokov v BA a potom 5 rokov v BB, napríklad, napíš svoj postreh.....skúsenosť je neprenosná

mia18112
7. jún 2015

@malabiba Ved toto, skusenost nevygooglis veru....

malabiba
7. jún 2015

@chmurkaxy nepísala som o 4-násobných platoch, to by sme boli ozaj všetci v BA 😀....ak v menšom meste muž zarobí 1200, tak je výnimka

amouramour
7. jún 2015

@malabiba ja len sa cudujem, ze ked sa ti tu tak super zilo s vysokym prijmom a nizkymi cenami za spotrebny tovar, preco si odisla?aby si sa mohla stazovat?mlada dama?🙂a tebe skoda nieco vysvetlovat, kedze sa ani nesnazis chapat...

malabiba
7. jún 2015

@amouramour a ty si sa trochu posnažila pochopiť iných? 🙂 ....nežijem v BA, lebo tam žiť nechcem, ale rada sa tam vraciam a túlam sa ulicami, kde sme bývali a nesťažujem sa, mne je tu dobre, lebo ako jedna z výnimiek tu v tomto kraji zarobím viac ako priemer, žiaľ málo výnimiek

malabiba
7. jún 2015

@amouramour inak ďakujem za kompliment, budem mať 42 😉

amouramour
7. jún 2015

@malabiba to by som ti nehadala🙂

bonaqa2013
7. jún 2015

manž. mi dá 500 - 600e, alimenty na syna 150e, moja RD a prídavky na deti 297 e. To je príjem.
Výdavky. Plyn 36e, elektr. 33e, voda asi 10 - 15 e na mesiac, smeti 70 e na rok, domová daň 25 e na rok. prepapáme asi 350 e - to je to min. a ostatné je na oblečenie, sporenie, ešte rôzne platby ako benzín, nejaké poplatky do školy, oprava okuliarov, pneumatiky na auto a čo je viem čo sa všetko vyskytne ....A ešte dokončujeme okolie domu. T.j. ešte potrebujeme dať dlažbu , bránu a bráničku..... Bývame 2 rodičia a 4 deti vo veku 5, 6,5 a 9 rokov. Syn 20r - študent VŠ. Na dov. nechodíme - nie je začo. Max. na kúpaliská do blízkeho okolia.

regina22
7. jún 2015

@bonaqa2013 plyn a elektrinu máte strašne nízky, kde bývate

zeriempizzu
7. jún 2015

@bosoriak klasicky priklad toho aky su ludia financne negramtony...

masinka
7. jún 2015

@malabiba moja mama robila v banke, ked odchadzala pred 8 rokmi do dochodku, mala plat 15 000 Sk - a to robila v hlavnej pokladni, s peniazmi, mala hmotnu zodpovednost, okrem toho prevlacala tazke vrecia s drobakmi, znicila si tam zdravie. Generalna riaditelka tej banky mala v tej dobe plat 500 000 Sk mesacne. Priemrny plat tam bol cca 30 000 Sk.....

malabiba
7. jún 2015

@moni244 veď práve, že je tam viac firiem a tým pádom aj možností, čo tu chýba

malabiba
7. jún 2015

@masinka na to môžem povedať iba to, že tvoja mama zarábala podpriemerne, nič viac....lenže v tej dobe na tom istom mieste žena v BB zarábala 10 000 Sk...a to je ten rozdiel

bonaqa2013
7. jún 2015

@regina22 v novom rod. dome. zateplený, nové okná trojsklá.... Na plyne varíme, kúrime aj ohrev vody. Za el. platíme aj dosť, ale to sú spotrebiče.....

bosoriak
7. jún 2015

@zeriempizzu Nemam ziadnu ambiciu to popierat. Boli sme uplni idioti, uz nie sme. Ale malokto ma take stastie na bezurocne pozicky ako my a nebyt priaznivych podmienok osudu a svokrovcov ochotnych a schopnych nam pozicat rychlo vela penazi, boli by sme v pekle nebankoviek.

libka1
7. jún 2015

tak ja som tiez bola 6 rokov v BA a teraz zijem 8 rok v mensom meste a len otvaram hubu nad tym co tu poniektore nepotrebujete vygooglit ale ste zazili... ja nevidim ziadny rozdiel v cene potravin ani oblecenia. ci idem do BA, TT, ci do NR, ci do BB, ked maju v akcii handry niekde alebo elektroniku cena je ta ista... som sa zasmiala hlavne na poznamke ze to je vdaka nakupnej sile co je v BA vacsia 😀 😀 mozno len nie som taka dobra pozorovatelka a tie obrovske rozdiely nevidim 😀
co je prosim vas nepochopitelne na tom ze je v BA vela central zahranicnych firiem s vela manazmentom a dobre zarabajucimi odbornikmi tak sa priemerny plat v BA zda velmi lakavy? skutocnost je vsak naozaj ina ako v statistikach. a zial hlavne pozicie tabulkove su v BA na tom podstatne horsie ako v inych mestach... alebo aj ludia v nie velmi kvalifikovanych poziciach to fakt nemaju na ruziach ustlane ako si ktosi mysli...
osobne mam dost odbornu pracu a pravidelne mi ponukaju pozicie v BA s podstatne vyssim platom ako mam tu v zapadakove. napriek tomu ma ani nehne sa tam vratit. luxus byvania v malom meste mi ziaden plat nevynahradi. oni aj tie vyssie platy si vedia velmi vybrat svoju dan 😉 takze netreba zavidiet co ste nezazili, treba ist do BA, vyskusat si na vlastnej kozi mestsku dopravu, statie v zapchach, zamestnavatelov co vas zderu z koze, kedze za to platia o 200 eur viac ako inde a mozno zistite ze nie je vsetko co sa blysti zlato ...

lucinkaboz
7. jún 2015

v Ba su vysie platy no aj yssie najmy a prehnane vysoke ceny bytov takze v konečnom dosledku tu človeku ostane to co v mensiom metse ,dovolim si povedat ze zivot v mensiom meste je na nezaplatenie s Bratislavou.
Jedinu vyhodu v Ba vidim v tom ,že tam zoženieš vždy prácu-terz sa nebvme aku-ved nikto si nevyberie vzdy to o čom sniva, zatial čo v mensiom malom meste, nenájdeš nozaj nič, jednoducho sa to nedá...

maary11
7. jún 2015

@maaaaaaaria7
Ono ide aj o to, na co je clovek zvyknuty.. Ked sme obaja zarabali, nebol problem ist na kavicku a kupit si nieco na seba. Teraz fakt rozmyslam, ci to naozaj potrebujem alebo to len chcem. My zijeme v BA, ale jedni stari rodicia su na vychode a druhi zas na strednom Slovensku, len cesta tam a spat je bezne 100e, ked ideme k jednym a druhym. Za zubara som minuly mesiac dala 80e a v stredu idem zase (bohuzial mi pocas tehotenstva odumreli dva zuby a potrebujem ich spravit a tie palky za to su tu proste otrasne).
A cena chleba a oblecenia su tu samozrejme rovnake, no so sluzbami to uz tak nie je.. plavanie pre babatka stoji v ba 14e na hodinu, v Spisskej napr. 10e. Za cvicenie platim 4,5e, ale viem, ze su aj za 8e a v Spisskej je to za 2,5e. Nehovoriac o kadernikovi a podobne...
Ja sa urcite nestazujem, viem aka je situacie inde na SK a som rada, ze mam to co mam 🙂