icon

Koľko % z platu vám berie nájom/hypotéka?

10. jan 2026

Budem sa osamostatnovat a rozmyslam preto, ci je ok dat takmer 50% prijmu za najom ? Da sa z toho vyzit ak nemate deti len domaceho milacika ?

a0
10. jan 2026

1/6 z platu máme hypo. Určite by som viac ako 1/3 na bývanie nefala (viem, že kopec ľudí nemá na výber) pre mňa by to však bolo obmedzujúce 🙂.

dadis
10. jan 2026
@a0

1/6 z platu máme hypo. Určite by som viac ako 1/3 na bývanie nefala (viem, že kopec ľudí nemá na výber) pre mňa by to však bolo obmedzujúce 🙂.

@a0 Ale byvanie nie je len hypo..

mullerova46
10. jan 2026

@anonym_autor sme dvaja dospelý a jedno dieťa a dávame cca 34% z príjmu. Zariadzujeme postupne dom a nechodíme nikam na dovolenky

a0
10. jan 2026
@dadis

@a0 Ale byvanie nie je len hypo..

@dadis však píšem, že viac ako 1/3 by som na bývanie nechcela minúť…

dadis
10. jan 2026
@a0

@dadis však píšem, že viac ako 1/3 by som na bývanie nechcela minúť…

@a0 ako myslis..

a0
10. jan 2026
@dadis

@a0 ako myslis..

@dadis jaj no, nezarábame s mužom 800€. Asi podstatná info že? 🙂. Bývanie nás stojí to, čo väčšinu ľudí (okolo 1000€/mes hypo aj nájom, elektrika,…)

dadis
10. jan 2026
@a0

@dadis jaj no, nezarábame s mužom 800€. Asi podstatná info že? 🙂. Bývanie nás stojí to, čo väčšinu ľudí (okolo 1000€/mes hypo aj nájom, elektrika,…)

@a0 Tak to mame cca podobne potom

anonym_cf3cf0
10. jan 2026

@anonym_autor Z môjho čistého platu 30% hypotéka, ak rátam spoločný príjem s manželkou, tak je to cca 21%.

anonym_5051d2
10. jan 2026

keď chceš percenta, je to 5,8% z našich platov

anonym_68a300
10. jan 2026

@anonym_autor hypo plus byvanie 65 percent

anonym_048faa
10. jan 2026

Z mojho platu 45%. Kedze financie mame s muzom spolocne, tak je to 20%. Mohli sme si zobrat aj viac, ale takto by sme to s 2 detmi zvladli aj keby sme ostali bez partnera.

anonym_f9e920
10. jan 2026

Pises zvlastne.. pises ze takmer 50% je najom a ostane ti 700eur.. a najom je menej :D nuz tak si to porataj, ved hadam vies kolko ta co stoji, kolko minies + ze potrebujes nejaku rezervu tvorit... ak ty a milacik vyjdete z druhej polky, tak ok.. ale podla mesta tiez sa mi zda 700eur za najom pre jednu osobu dost. Ale teda zo 700EUR sa podla mna da vyzit velmi dobre, ved to vela ludom po zaplateni byvania neostava :DDD zase tu necitaj bajky, vieme ze MK priemer platov je 3000+EUR, tak to ber s rezervou.

anonym_fdef95
10. jan 2026

Sme dvaja zarábajúci, už sme dlho po škole a živíme dve deti, čiže naše čísla nie sú pre teba úplne relevantné. Hypo máme iba dva roky, za rok 2025 tvorila 15,36% našich príjmov a dokopy s ďalšími výdavkami na byt (energie, internet, fond opráv, ostatné poplatky plus výdavky na byt v štýle oprava žalúzií, nejaký servis vecí) to boli dokopy výdavky na úrovni 22,12% príjmu. Avšak človek, ktorí sa práve osamostatňuje, prípadne dvadsiatnik, čo pracuje zopár rokov dáva asi zväčša na bývanie oveľa väčšiu časť príjmu, poznám viacerých čo aj 50% dávali v tej dobe...

anonym_fe5a71
10. jan 2026
@anonym_f259d4

@biba_18 syn ma diagnózu?

@anonym_f259d4 Preco by musel mat diagnozu? Ja som prave preto dlho zila s rodicmi, zvlast, ked prvy rok som mala v prvom.zamestnani biedny plat, neskor som si tak setrila. Dohoda s rodicmi. Neskor som uz s priatelom kupila byt. Vdaka nasetrenemu sme mohli dat aj hotovost a brali mensiu hypoteku.

@anonym_autor % uz neviem, ale vdaka tomu, ze jendu cast hypo mame splatenu, tak je to menej, nez to bolo predtym. Ono to percento sa dost menilo, lebo aj plat a zivotna situacia sa menila. Hypo a elektrina, najomne cinia asi stvrtinu nasho spolocneho prijmu.

vilma7
10. jan 2026

To wj žiaľ moc. Maximálne 1/3 z platu by som dala...ale máš vobec nejakú inú možnosť?

anonym_7806e0
10. jan 2026

@anonym_autor mne z môjho príjmu 50% ale keďže sme dvaja, tak to je okolo 20-22% z celkového spoločného príjmu

mirola
10. jan 2026

mna komplet naklady na byvanie stoja 20%

biba_18
10. jan 2026

@anonym_fe5a71 to s tou diagnozou chcela iba podrypnúť 🤷‍♀️ neberiem to osobne, aj takí ľudia sú…

mateson2004
10. jan 2026
@anonym_f259d4

@anonym_f259d4 ty máš akú diagnózu? Rýpavičnosť?

anonym_cf945e
10. jan 2026

Mame spolu s muzom prijem 2500 eur a hypoteku platime 250 eur

michal711
10. jan 2026

@anonym_autor 16 % z čistého príjmu ide na hypotéku

autor
10. jan 2026
@anonym_f9e920

Pises zvlastne.. pises ze takmer 50% je najom a ostane ti 700eur.. a najom je menej :D nuz tak si to porataj, ved hadam vies kolko ta co stoji, kolko minies + ze potrebujes nejaku rezervu tvorit... ak ty a milacik vyjdete z druhej polky, tak ok.. ale podla mesta tiez sa mi zda 700eur za najom pre jednu osobu dost. Ale teda zo 700EUR sa podla mna da vyzit velmi dobre, ved to vela ludom po zaplateni byvania neostava :DDD zase tu necitaj bajky, vieme ze MK priemer platov je 3000+EUR, tak to ber s rezervou.

@anonym_f9e920 a co na tom nevychadza ak je 550-600€ byvanie a 700€ mi ostane nie je to tych takmer 50% ako som napisala ? Ja som neuviedla presne percenta na desatinne miesta

anonym_86282b
10. jan 2026

@anonym_autor hypo,spotrebak,elektrina,voda , cca 25% z mojho platu (nemam kazdy mesiac rovnako) ,to su ale tie najmenšie položky ,lebo je to dokopy 396eur. Sme stredné Slovensko, male mesto.

natalka13
10. jan 2026

Dama zo 700e musis vyzit.

anonym_f259d4
Včera o 06:39
@biba_18

@anonym_fe5a71 to s tou diagnozou chcela iba podrypnúť 🤷‍♀️ neberiem to osobne, aj takí ľudia sú…

@mateson2004 bola to otázka, jesus. Neber sa tak vážne.

@biba_18 ne, nechcel som podripnut. Bola to otázka, lebo ma to realne zaujíma. Ze ci doslelemu mužovi ktory je v pohode vyhovuje, ze mu rodicia platia cvičenie ci co si tam popísala.
Ked nechceš odpovedat neodpovedaj. Ale neber všetko ako rypanie. How easy is that

bg92
Včera o 08:50

Tu nejde o % ale kolko eur ti ostane.. pises ze 700, z toho jedna osoba pekne vyzije. Navyse si mladucka a predpokladam toto je tiez len startovaci plat ktory sa ti najblizsie roky bude zvysovat? Isla by som do toho, vlastne x rokov dozadu som bola na tom podobne a oplatilo sa…

biba_18
Včera o 09:17

@anonym_f259d4 prečo by mu to neprišlo v pohode. je po škole, teraz sa presťahoval do svojho a ja si dobre pamatám keď sme sa osamostatnili s mužom ako zúfalo nám chýbali peniaze na všetko - a on žije sám…

anonym_e445bc
Včera o 09:41

30%

anonym_f259d4
Včera o 09:49
@biba_18

@anonym_f259d4 prečo by mu to neprišlo v pohode. je po škole, teraz sa presťahoval do svojho a ja si dobre pamatám keď sme sa osamostatnili s mužom ako zúfalo nám chýbali peniaze na všetko - a on žije sám…

@biba_18 okej, diki za objasnenie 🙂 thats all i wanted

anonym_80fa8b
Včera o 09:55
@anonym_f259d4

@anonym_f259d4 prečo by mal mať diagnózu? Tiež sme sa snažili finančne podporiť dospelého syna, ktorý sa osamostatnil. Keď sme videli, že si šetrí, že nepije, nefajčí, snaží sa popri práci mať ešte brigádu, kedykolvek potrebujeme, pribehne, pomôže, nevideli sme dôvod ho finančne nepodporiť, aby si nemusel brať vysokú hypo. Dali sme mu peniaze ktoré nám dával on na domácnosť, kým u nás býval (on nevedel o tom, že mu ich odkladáme), plus ešte niečo k tomu. Dnes, keď postúpil v kariérnom rebríčku, už to nepotrebuje, nám tie peniaze nechýbali. Dnes podporí on nás, nie finančne, ale napríklad nám dal pod stromček noc na Lomnickom štíte, bežne si nedávame takéto darčeky