Koľko zaplatiť svokre za opateru dieťaťa?
Ahojte dievčatá, chcela by som sa poradiť s Vami a bola by som rada keby ste sa podelili o Vaše skúsenosti. Od júna nastupujem do (novej) práce. Môj syn ide od septembra do škôlky. Čiže jún, júl, august bude musieť ísť na opateru ku svokre. Svokra je 61- ročná dôchodkyňa v plnej sile. Bude tam 3 dni v týždni na 6 hodín od 8.30-14.30, jeden deň na 3 hodiny od 12.00-15.00 a jeden deň vôbec nie. Teda spolu max 22 hodín týždenne, s tým, že stravu bude mať z domu. Svokra to nechce robiť zadarmo (čo žasnem, ale je to realita) a nevieme sa dohodnúť, koľko jej zaplatiť. Ona nepovie sumu (hoci tuším že by chcela celý rodičák) a ja ozaj neviem. Ani ja to nechcem zadarmo, ale trošku primerane. Máte skúsenosť? Koľko platíte Vy svokrám alebo rodičom za to, že Vám opatrujú dieťa? Zvyšok týždňa bude u mojich rodičov, ktorí pochopiteľne nič nechcú. A ak mi budete ešte vedieť poradiť, ak mi rodičák končí v decembri, malý je od septembra v škôlke a ja od júna v práci, vezmú mi od septembra rodičák? Ďakujem.
@lienkafoj pohoda :D vidim že som tam pridala ten tyden ktory tam nemal byť.. ok ... :D :D šikovna som naozaj :P
my sme po dohode svokre platili dobrovolne dochodkove, nakolko zostala bez prace a mala rok a pol do bezneho dochodku, predcasny jej nevychadzal. akurat ten rok a pol som potrebovala vykryt, kym dcera isla do skolky. vobec som sa nad tym nepozastavovala, ci ano alebo nie, brala som to tak, ze pomaha ona nam a my jej. sami sme jej to navrhli, lepsiu opatrovatelku by som si asi ani nevedela predstavit 🙂 (necitala som ostatne prispevky... )
inak dcera tam chodila kazde rano od siedmej do nejakej stvrtej po cely tyzden, ak nebola chora. ak som s nou bola doma, neriesili sme, ci zaplatit cely mesiac alebo nie. stravu som jej nosila, neskor uz potom jedla u svokry. viem, ze tvoja situacia je ina, skuste vyjednavat 🙂)))
ja som do prace nastupila v novembri. svokra sa mi o malu starala plnych 5 dni. doteraz je s nou doma,ked ja nemozem ostat. za ten cas som malej vybavila den v tyzdni sukromnu skolku,platila som nehoraznu sumu za to,ale bola som ochotna. bolo to moje rozhodnutie a svokra si mohla oddychnut. ani raz odo mna nevypytala peniaze. aj na benzin nam stale dava, malej kupuje hracky,oblecenie. s peniazmi nemaju problemy,ale ak by mali,tak by urcite tolko do malej neinvestovala,no nevypytala by si peniaze urcite.
chapem,ked ludia na dochodku nemaju vela penazi,vtedy si povedia mladi,ze pomozu a aj radi urobia. ale aby to clenili,ze jedno dieta moze vsetko a druhe nech za vsetko plati,tak to je obycajna vypocitavost.
@zara0201 To nieries, na konovi je to tak...niekto ma rovnaky nazor ako Ty a niekto nie... Ja Ti davam za pravdu, tiez to nepovazujem za normalne pytat za opateru vnucika cely rodicovsky. Keby od Teba pytala svokra na stravu, alebo nejake vstupne do kina, na kupalisko...to by som povazovala za normalne, je dochodkyna - sama by si jej isto ponukla peniaze. Kasli na to, zmier sa s tym, lebo inu moznost aj tak nemas, ako si sama pisala. Ja by som ale predsa len skusila, ako Ti tu niektore radili, jej to pekne vyratat z rodicaku na ten pocet hodin, co s malym bude - teda nejaku tu pomernu ciastku.
@zara0201 Ona má svoje svědomí na háku, rozhodně nečekej, že se uvědomí a dojde jí to. 😝 Podle mě si myslí, že je tohle naprosto v pořádku. Stejně si myslím, že bys měla rozhodnutí o tom, kolik si za to hlídání řekne pinknout zpátky na ní. Je to pro tebe dost nepříjemná povinnost, když už se nestyděla si o peníze říct, ať se nestydí vyslovit konkrétní částku a neposílá to na tebe. Pěkně dokola jí opakuj, že ty vůbec netušíš kolik asi za hlídání, že se v tom nevyznáš, ať si řekne ona sumu. A opakuj to dokola, dokola a dokola. Tím pádem nebudeš za "svini", že dáváš málo ani nebudeš skřípat zubama, že dáváš hodně. Ať si řekne, fakt jako kolovrátek jí opakuj, že nevíš, netušíš.
@zara0201
Asi ako mnohé radili, zaplatiť si opatrovateľku a nech sa tá biznismenka hanbí ako pes🙂
@zara0201 Ahoj. ja som dohodnuta s mojou maminou, ze keby som nastupila skor do prace, ona by bola s malou a ja by som jej davala moj rodicak. mamina je nezamestnana. a dcerka by mala u nich aj stravu. a nepride mi, ze moja mama je biznismenka alebo nieco podobne, lebo som jej to navrhla ja sama, nie ona mne.
Ahoj, nečítala som všetky príspevky, ale tak toto sa mi zdá divné, že svokra Ti nechce dieťatko strážiť zadarmo. Moja mama bola pri mojom staršom synovi 2 roky. Ja som jej na konci kúpila kyticu ruží a zlatú brošňu vtedy za /cca 2.500 Sk/.
A keď bude svokra stará, nevládna a Vy ju budete musieť opatrovať, tak budeš od nej pýtať peniaze? Ale nič Ti nevyčítam, svokry máme kadejaké. Aj tá moja nie je super, tá mi deti radšej nestáži vôbec. Ale skús sa s ňou dohodnúť na max 2-3 eurách na hodinu.
@soniatko Citala si to cele????
JA SAMA chcem platit (uz neviem kolky raz to zdoraznit), zistujem kolko??? Kedze je to na pol tyzdna a strava z domu a duhu polku tyzdna moji rodicia. Ona chce cely rodicak za polku tyzdna. Tak zistujem ci je to adekvatne a z coho zaplatim moju rodinu.
@zara0201 maximálne 50€ keď tam budeš nosiť aj stravu a bude tam iba pol týždňa, aj keď sa divím,že chce od vás peniaze, a muž jej nevie trocha dohovoriť aby nič nepýtala??? veď ste mladá rodina a každá koruna /evri/ sa vám zíde, ja som tiež nastupovala skôr do práce a mama mi varovala dieťa bez nároku na "honorár"...
@zara0201 ano citala som cele, viem, ze chces platit. ved som ta nijako neodsudila, ani som nic zle na teba nenapisala. to co som napisala bolo preto, aby som vysvetlila, preco a ako to chcem spravit ja. mne by sa mamina starala o malu 5 dni v tyzdni.kedze tvoja svokra sa bude starat 1/2 tyzdna, dala by som jej 1/2. alebo si to skus nejako rozratat a povedat jej, ze dostane urcitu ciastku a zbytok dostane tvoja rodina. cely rodicak za 1/2 tyzdna by som jej urcite nedala.
Svokra si asi poplietla štát v ktorom žije veď kto to kedy videl a počul aby si babky pýtali peniaze že môžu byť so svojími vnúčatami to je na hlavu postavené ......
prečo jej tvoj muž nepovie, že: babka mi ti platiť nebudeme,... chodíme ti pomáhať, sme predsa rodina,ty sa nehanbíš pýtať peniaze za vlastného vnuka?. Veď to má byť pre teba potešenie byť s ním! Nech na ňu zatlačí. Veď hádam má u svojej matky nejaké slovo!....Nedávaj jej nič!!!!!!,....Peniaze potrebuješ pre syna. Za tie peniaze si ho zaodeješ, obuješ, kúpiš mu hračky!! nedávaj jej nič!!!!!,....Nech sa s ňou porozpráva manžel a nech zatlačí na ňu, nech sa nedá,....!!!
@zara0201 ahoj...mrzí ma ako sa tu vyvíja tá diskusia...len Ti chcem povedať, čo tu tak medzi riadkami intenzívne cítim, že vo vzťahu k svokre chýbajú hranice...hranice, ktoré by vás chránili...pretože sú ľudia, ktorí sú už z rôznych dôvodov navyknutí prekračovať medziľudské hranice, alebo ich posúvať až na neúnosnú mieru...a toto je niečo, s čím sa budete musieť popasovať...momentálne to ani nie je otázka výšky opatrovného, ako skôr to, že svokra sa evidentne riadi heslom "čo je Tvoje, to je moje a čo je moje, do toho Ťa nič"...
a prekračovanie hraníc z jej strany sa vám skôr či neskôr bude odrážať aj v manželskom vzťahu a robiť tam šarapatu...neviem ako dlho ste svoji a je jasné, že keď pribudne do rodiny dieťa, nejaké problémy či ťažkosti sa ešte intenzívnejšie ukážu - ako napr. teraz, keď treba opatrovať synčeka...
fakt Ti odporúčam prečítať túto knihu: http://www.martinus.sk/?uItem=156850
riešenie nie je v tom, to svokre natrieť pri najbližšej príležitosti, alebo prerušiť kontakt, či byť asertívny (čomu ale mnohí nerozumejú a sú skôr pasívne agresívni...)....riešením je stanoviť si hranice, ktoré Teba aj Tvoju rodinu budú chrániť pred manipulatívnymi snahami svokry...a hlavne si ich vedieť udržať...
čo sa týka samotnej výšky, myslím, že je dobré si sadnúť spolu a primerane po vzájomnej dohode dospieť k nejakej reálnej hodnote...v zmysle, že pokiaľ tam synček nebude celý pracovný čas, chceš spravodlivo rozdeliť rodičák medzi ňu a Tvojich rodičov...lebo hoci oni možno peniaze neprijmú, môžeš im za ne niečo kúpiť...a už len také posledné, čo ma napadá, že mne osobne veľmi záleží na tom, čo sa na moje dieťa nalepí od človeka, s ktorým trávi čas...a že tie svokrine manipulatívne sklony by ľahko mohol pochytiť aj synček, deti sú veľmi senzitívne a rýchlo sa učia...pre mňa by bol toto silný argument prečo hľadať alternatívne riešenie...nehovoriac o tom, že spätným výčitkám o tom, čo všetko nestihla, lebo sa musela starať, tomu sa isto nevyhnete (súdim z toho, čo si o nej písala)...
držím palce, nech to vyriešite k vzájomnej spokojnosti+
@zara0201 ani ja to dosť dobre nechápem, prečo chce tvoja svokra peniaze, možno by som to chápala, keby kvôli stráženiu tvojho synčeka prišla o nejakú prácu, alebo musela ísť odísť na dôchodok alebo tak...hlavne preto sa divím, keď čítam, čo pre ňu vy všetko robíte....a keď si ty takto na ňu nahnevaná, určite jej chceš zveriť malého ? dieťa daj osobe, ktorej veríš, tiež by som hľadala nejakú "mladšiu variantu" ... svokra už má svoj vek, nevládze toľko, mladšia baba s ním pobehá ihrisko, zabaví ho....to, že nikdy nebol s cudzím? veď do júna času dosť, môžete sa stretávať niekde s novou opratrovateľkou, nech príde k vám, aby ju trošku spoznal, aby pre neho nebola úplne cudzia. Keď nastúpi do škôlky tiež bude v cudzom prostredí s veľa cudzími ľuďmi.
Hlavne si uvedom, že ideš do práce preto, aby si mala k rodičáku nejaké peniaze navyše....a nie dáš rodičák svokre....to má aký význam potom?
necitala som celu diskusiu, takze len k uvodnej otazke - moja znama dava dobrovolne svojej mame rodicak, nakolko sa jej stara o dieta, nedala ho do jasiel. ona ma dobru pracu a navyse k tomu ma aj rodicak do 3 r. veku dietata, takze ona nevidi dovod, aby sa s nim nepodelila s osobou, ktora sa jej o dieta stara na ukor vlastneho volneho casu a dobrovolne. ved aj jasle by nieco stali. takze ja tiez nevidim dovod, aby si sa aj ty s rodicakom nerozdelila s tym, kto sa ti stara o dieta, v tomto pripade teda so svokrou. ona mozno dobre vie, ze rodicak ti ostane aj ked nastupis do prace a ja to vnimam tak, ze je ponechany za ucelom pomoci pri financovani starostlivosti o dieta. vies, je aj taka moznost, ze by si si rodicak zrusila a dala si vyplacat tusim 40 eur ako prispevok pre babku, ktora sa stara. a aj to je asi pre dochodkynu lepsie ako nic. a kedze je blbost rusit rodicak, ked nemusis prist o 203 eur, tak by som to nejak rozumne alikvotne rozdelila, kolko jej cca prinalezi. mne, keby sa mama mala starat o maleho, tak by ma to samu napadlo, ze jej za to prispejem, ak je z coho a v takomto pripade je, kedze RP ostava a nie je to zanedbatelna suma.
@zara0201
@maminuska máš pravdu, keby svokra nechcela opatrovať svoje vnúčatko, tak by nemusela. Mňa častokrát zaráža to, ako si niektorí dnešní mladí rodičia namýšľajú, že ich rodičia a svokrovci sú povinní strážiť im deti a to kedykoľvek si oni zmyslia. Neuvedomujú si, že stráženie ich detí starými rodičmi a svokrovcami je ich dobrá vôľa a nie povinnosť.
@nikawero12 Stejně jako prarodiče nejsou povinni hlídat děti, tak mladí rodiče nejsou povinni prarodiče navštěvovat a seznamovat s vnoučaty ani jim je "půjčovat", bohužel s takovým přístupem se dostaneme pouze k životu v osamělosti.....Co tím chci říct, rodina není biznis, mělo by to být o lásce a o vřelosti v mezilidských vztazích. Babička by si měla užívat vnoučat (samozřejmě s ohledem na zdravotní stav) a být ráda, že je nezbytnou součástí jejich života, ne si říkat o peníze. A když už je její finanční situace špatná a nějaké to euro by pomohlo, určitě to jde sdělit i jinak. 😎
Bude s nim alebo lepsie nebude s nim ani jeden cely den tyzdenne, a chcela by to co ty dostavas za mesiac 24 hodin vkuse...ako sory ale nech jej nesibe :D dala by jej zato max 50e.. Za mesiac....
Neviem si ani predstavit, ze by svokra alebo moja mama chceli nieco za strazenie, tie sa skor biju o to, ktora bude strazit 😀 . Urcite, keby som potrebovala strazit na taketo dlhsie obdobie, by som ich za to nejako "odskodnila", aj ked to je dost blby vyraz. Urcite nie peniazmi, ale nejakym darcekom, spolocnym vyletom a pod. Alebo by som im spravila nejaky vacsi nakup, moznosti je vela, ale divne je, ze si stara mama sama pyta peniaze, co mi pride az neuveritelne, ak nepracuje a nema nejake vyznamne zdravotne komplikacie. A najma, ak druhe vnucata strazila ochotne zadarmo 😒 . Ja by som sa jej uz asi nevnucovala, radsej zaplatit niekomu inemu, ked je to pre nu taka namahava praca. A reciprocne, sluzby svokre by som obmedzila na uplne minimum, pripadne, ak mas na to nervy, dala by som si ich preplatit 😀 .
@zara0201
@dadushe neviem prečo práve mňa poučuješ o tom, že rodina má byť založená na láske a medziľudských vzťahoch a že stará mama si nemá pýtať peniaze za opatrovanie detí? Keby si čítala diskusiu, tak by si sa dozvedela, že ja sama som označila opatrovanie detí starou mamou za peniaze za choré!...
PS: a prepáč, že som ti neodpovedala skôr, ale až doteraz som opatrovala svoje vnúčatká....a predstav si, že ZADARMO 😝 😝 😝 😝 😝
@nikawero12 Zbytečně se rozčiluješ, já tě rozhodně nechtěla poučovat. Klid🙂

@zara0201 🙂. Ano , svoje deti volám várky, rodím na etapy od 20-30 dve a potom od 30-40 dalšie. Nazývam ich aj deti od krkavčej matky , sama seba nazývam matka karieristka , robím si zo seba srandu ....
No ja mám firmu a predstav si že aj s manželom , takže viem si to predstavit viac než reálne. Prestat sa jednoducho nedá ani narodením detí , teda aspon v mojom prípade .
Ano , máš právo na zmenu názoru a ja tento tvoj nový názor kvitujem . Ja svoj názor menit nebudem , som s ním spokojná 🙂 . Točím o tom istom , lebo sa to snažím opakovane vysvetlit.
Prajem veľa zdaru v novej práci 🙂 .