icon

Koľko zaplatiť svokre za opateru dieťaťa?

zara0201
27. apr 2014

Ahojte dievčatá, chcela by som sa poradiť s Vami a bola by som rada keby ste sa podelili o Vaše skúsenosti. Od júna nastupujem do (novej) práce. Môj syn ide od septembra do škôlky. Čiže jún, júl, august bude musieť ísť na opateru ku svokre. Svokra je 61- ročná dôchodkyňa v plnej sile. Bude tam 3 dni v týždni na 6 hodín od 8.30-14.30, jeden deň na 3 hodiny od 12.00-15.00 a jeden deň vôbec nie. Teda spolu max 22 hodín týždenne, s tým, že stravu bude mať z domu. Svokra to nechce robiť zadarmo (čo žasnem, ale je to realita) a nevieme sa dohodnúť, koľko jej zaplatiť. Ona nepovie sumu (hoci tuším že by chcela celý rodičák) a ja ozaj neviem. Ani ja to nechcem zadarmo, ale trošku primerane. Máte skúsenosť? Koľko platíte Vy svokrám alebo rodičom za to, že Vám opatrujú dieťa? Zvyšok týždňa bude u mojich rodičov, ktorí pochopiteľne nič nechcú. A ak mi budete ešte vedieť poradiť, ak mi rodičák končí v decembri, malý je od septembra v škôlke a ja od júna v práci, vezmú mi od septembra rodičák? Ďakujem.

majuska1308
27. apr 2014

Ja by som jej dala max 70€ za mesiac je to dost skarede ze si pyta peniaze ved je to jej vnuca mne by vzivote svokra alebo mama hocikdo s rodiny nezobral zato peniaze

bubelko
27. apr 2014

@hori ale zasluzia, co by nezasluzili, ale pytat si peniaze za to, ze si postrazim vlastne vnuca - to je trocha mimo, nie?
ja uz mamu nemam, otec zije s priatelkou a ked sa jeho priatelka stara o nase deti (moje a sestrine), lebo otec sam by to nedal (neuvaril, neprebalil ked boli mensi), tak este ani raz nepytala peniaze, ze sa stara o cudzie - skutocne o cudzie - deti.
a ak by si moja svokra vypytala peniaze za to, ze postrazi vnukov, tak to radsej zaplatim skutocne cudzej osobe. ale teda take este nebolo 😕
@zara0201 najdi si nejaku studentku alebo pani z okolia, aspon budes vediet, za co platis tie peniaze 😉

baryana
27. apr 2014

@hori a ked uz sme pritom, urcite to od rodicov nechceme zadarmo. v zivote to tak chodi, ze rodicov na stare kolena, nevládnych, nesamostatnych opatrujeme zase my. a az na vynimky samozrejme S LAAAASKOU.

elina25
27. apr 2014

@zara0201 neboj sa jej sa to vráti!Už len vydrž a potom jej kopneš do zadku

stano4000
27. apr 2014

@zara0201 my davame dobrovolne cely rodicovsky prispevok... nikto nas nemusel nutit a ani ziadne dilemy na tuto temu sme s manzelkou nerozoberali...

zara0201
autor
27. apr 2014

Baby a čo ste mali detičky v jasliach, neviete či jasle fungujú aj cez letné prázdniny? To sú normálne obyčajné mestské (štátne) jasle.
Myšlienka študentky sa mi nepozdáva, nikdy nebol s cudzími, viem, že ma mnohé odsúdite, ale to by so nerada.

maslenka47
27. apr 2014

@zara0201 neviem odkial si, ale ked uz mam platit (Navyse babicke, ktora o vnuca zjavne nema zaujem, ked ma problem s nim travit cas a toboz mu navarit), urcite by som na tie 3 mesiace zabezpecila k dietatu opatrovatelku alebo inu "maminu", ktora je v tom case doma s vlastnymi detmi.

mamavera
27. apr 2014

@zara0201 na svokru by som sa vykašlala, to nie je babka, nezaslúži si to oslovenie, keď chce za stráženie vnúčaťa peniaze 😝 😝 😝 😝 😝 . Zohnala by som si študentku, alebo by som si dala inzerát, poznám pár mamičiek, ktoré popri svojom dieťatku, strážia aj cudzie a spokojnosť je na všetkých stranách. Svokre by som nedala ani cent, až mi je zle, keď to čítam. Nie je povinnosťou babky strážiš vnúča, ale mala by si uvedomiť, že o pár rokov možno bude práve od toho vnúčaťa pomoc potrebovať ona....

pribinak
27. apr 2014

@zara0201 tu v Bratislave idu súkromne jasle okolo 400e za mesiac, ale v niektorých sa dá dohodnúť cena, obzvlášť cez leto
Nie je to az tak strašne vela, berieš rodicak a nejake 2-3 mesiace to vydrzis

zara0201
autor
27. apr 2014

@stano4000 Ano ale urobila by som to za predpokladu, že moje auto prestane fungovať ako taxík pre svokrovcov, moje ruky nebudú držať motyku na ich záhrade ako námezdní robotníci, môj počítač a tlačiareň nebude ako ofsetový stroj, moje vedomosti im nebudú každoročne spracúvať daňové priznania, nebudem im chodiť kŕmiť sliepky kým sú preč...

maslenka47
27. apr 2014

@zara0201 v skolke bude tiez s "cudzimi ludmi", tomu sa nevyhnes....

zara0201
autor
27. apr 2014

@mamavera Ona absolutne nevie čo je to reciproita. My sa staráme, oni chcú zaplatiť.

daol
27. apr 2014

@zara0201 tak ona je asi z cesty či? ty všetko pre ňu zadara a ona chce € to je už fakt sila 😝

dadushe
27. apr 2014

@zara0201 Pokud vím u jeslí zřizovaných městskou částí (státních) je to stejné jako u MŠ. Takže přes prázdniny mají upravený provoz a fungují jako sběrna dětí. Takže se jesle vystřídají příklad jedny jedou od 1.7. - 31.7. a druhé na ně navazují 1.8. - 31.8. 🙂

hori
27. apr 2014

@baryana radost a zabava by to pre nu bola, kebyze ma OBCAS vnuca povarovat, ale tu sa bavime o dlhodobejsom (aj ked iba trojmesacnom) opatrovani, to je predovsetkym zavazok a zodpovednost a poriadne vytazenie pre starsieho cloveka. svojich rodicov doopatrovavame za to, ze oni vychovali nas, nie za to, ze vychovali nase deti.
@lienkafoj ano ja suhlasim - za obcasnu vypomoc v zahrade, obcasne povarovanie vnucata, inak nech sa aj za pracu v zahrade plati...
kocky ja viem, ze to je divne takyto zivotny styl, ale poviem vam, odkedy sme toto v rodine zaviedli (ake pozicaj, take vrat), prestali akekolvek spory, hnevy, divne pohlady a ohovarania...

mamavera
27. apr 2014

@zara0201 kašli na ňu, aj na jej záhradu !!!!! V živote by som jej už neposkytla žiadnu službu, až sa trasiem, keď si predstavím moju zlatú, obetavú svokru. Síce moje deti strážiš nemusela, ale vyzdvihovala mi syna zo školy celý prvý a druhý ročník, každý druhý týždeň. Rada pre ňu urobím čokoľvek aj svokra vážim. Šup, šup, písať inzeráty, študenti už budú mať po skúškach, brigáda sa im hodí. A ešte by som pred svokrou schválne šlahla dvojnásobnú sumu, ako by som je v skutočnosti platila, nech ju rozdrapí.....Je jasné, že by som jej za stráženie niečo dala, ja osobne asi relaxačný pobyt, nech si oddýchne, ale že ona sama si vypýta.....do kelu a maturitu nemá a ja študovaná trúba som strážila susedke deti v lete zadarmo.....žartujem, prirodzene.

mamavera
27. apr 2014

@hori tak neviem, ale v našej rodine som nepostrehla žiadne spory, hádky, hnevy, divné pohľady a ohovárania. Je prirodzené, že pomáham v záhrade rodičov, oni brali ako prirodzené, že nám pomáhali na stavbe, tiež môj ujo a brat. Tak isto bolo pre mňa prirodzené pomôcť im, keď to potrebovali. V živote za pomoc nikto nikomu v našej rodine neplatil, samozrejme, že to nikto ani nezneužíva. Rodina je pre mňa veľkým darom, aby tam fungovalo platenie za pomoc, to by som nebola rada.....okrem toho, zakladateľka témy pomáha grátis....

sy_13
27. apr 2014

@zara0201 ja by som si to vyriešila iným spôsobom. stačí tu na fóre napísať, že hľadáš opatrovateľku na tie mesiace k svojmu synovi, najlepšie mamičku z okolia s dieťatkom v rovnakom veku, malému prospeje byť s iným dieťaťom. verím tomu, že keď mamička navarí svojmu dieťatku, tak navarí aj tvoju, že keď kúpi jedného brumíka, tak sa nájde brumík aj pre tvoje dieťa. to by som určite dala aj celý rodičovský príspevok v taktom prípade. do júna máš času dosť aj na spoznanie sa s dotyčnou. takýmto spôsobom by som svokre dala najavo svoj postoj a postupne by som robila poriadok aj s tými daňovými priznaniami a ostatnou pomocou z tvojej strany.

hori
27. apr 2014

@zara0201 povedz svokre, ze ani ty neponukas sluzby zadarmo, ked bude nieco chciet od teba a brat to ako samozrejmost... nech sa svokrusa trocha uvedomi...

belllinka
27. apr 2014

Ja by som od mojej mamy alebo svokry tiez nechcela dlhodobe opatrovanie zadarmo a urcite by som aspon 100 eur dala, ak nie cely rodicak, podla situacie. Asi by som sa citila blbo, keby som si z nej urobila opatrovatelku. Prilezitostne strazenie je ok, ale toto zadarmo urcite nie.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
wena
Autor odpoveď zmazal
janicka11
27. apr 2014

neviem ci som ina,ale moji rodicia ani svokrovci by odomna nechceli ani cent.A to len preto ze asi ked idem doprace skor ako dovrsi moje dieta 3 roky to znamena ze financie navyse potrebujeme a materska mi pomoze popri robote....🙂Ale kazdy je iny....To keby su nasi taky rovno ho dam neakej opatrovatelke a je..

rakheta
27. apr 2014

@hori ako si totozo seba vypotila

hori
27. apr 2014

@mamavera no vidis, ty mas super rodinu, ja mam super rodinu... co viac si mozeme zelat? ako si clovek v zivote zariadi, tak bude mat...

hori
27. apr 2014

@rakheta neboj, myslim, ze s takymi nazormi nezostanem sama, staci trochu pockat... 🙂

belllinka
27. apr 2014

@fidka79 To vies najst opatrovatelku za 1,25 eur na hodinu??

davidko3
27. apr 2014

Baby, ja neviem verite , neverite ja som este nikdy nestretla aby babka pytala od deti peniaze za opatrovanie vnucata, mna moja babička vychovala od malinka, naši stavali ,mamina isla do prace a babi sa starala omna aj o moju malu sesternicu, a potom postumne o dalsie deti ktore pomali v rodine pribudali, robila to z velkou laskou a nikdynic nechcela . dnes ma 94 rokov a mi ju strasne lubime, ked s nou volame , tak vzdy povie lubim vas vsetkych, . Ja by som sa na takuto svokru , vykaslala , dala by som dieta nejakej milej panej, mozno by sa aj tesila ze je este uzitocna!!!

fidka79
Odpoveď bola odstránená
rakheta
27. apr 2014

@hori muzovi som to precitala tak mu normalne zabehlo... riadne smutne...