Koľko zaplatiť svokre za opateru dieťaťa?
Ahojte dievčatá, chcela by som sa poradiť s Vami a bola by som rada keby ste sa podelili o Vaše skúsenosti. Od júna nastupujem do (novej) práce. Môj syn ide od septembra do škôlky. Čiže jún, júl, august bude musieť ísť na opateru ku svokre. Svokra je 61- ročná dôchodkyňa v plnej sile. Bude tam 3 dni v týždni na 6 hodín od 8.30-14.30, jeden deň na 3 hodiny od 12.00-15.00 a jeden deň vôbec nie. Teda spolu max 22 hodín týždenne, s tým, že stravu bude mať z domu. Svokra to nechce robiť zadarmo (čo žasnem, ale je to realita) a nevieme sa dohodnúť, koľko jej zaplatiť. Ona nepovie sumu (hoci tuším že by chcela celý rodičák) a ja ozaj neviem. Ani ja to nechcem zadarmo, ale trošku primerane. Máte skúsenosť? Koľko platíte Vy svokrám alebo rodičom za to, že Vám opatrujú dieťa? Zvyšok týždňa bude u mojich rodičov, ktorí pochopiteľne nič nechcú. A ak mi budete ešte vedieť poradiť, ak mi rodičák končí v decembri, malý je od septembra v škôlke a ja od júna v práci, vezmú mi od septembra rodičák? Ďakujem.
aj ja žasnem.My si pomáhame bez nároku,že ten druhý od toho druhého niečo čakal.Vzťahy máme tiež fajn aj keď moje deti celé letné prázdniny sú hlavne u svokry,nikdy si nepýtala na stravu a pod.Keď som jej chcela dať,veď predsa na potraviny,tak sa zdula,že za čo ju mám.Ja by som si hľadala opatrovateľku,alebo ak máš kámošku čo je niekde poblízku a má dieťa alebo skúsenosti s deťmi a jej veríš a platila jej.Ale primerane,určite nie toľko,ako pýta tvoja nenažraná svokra.Môže sa hanbiť.
ked uz musis platit za strazenie, tak si najdi opatrovatelku...a ku svokre by som uz nikdy v zivote ani neprisla...nezasluzi si ani zit takato chamtiva zenska!
neviem preco by sa mali stary rodiciA starat o nase detizadarmo.nehovorim o obsacnom postrazeni,ale o pravidelnej starostlivosti.tiez sa vacsina zien rozculujem ako je rodicovky neadekvatnym ohodnotenim ich cinnosti na materskej.
@zara0201 Mamine som platila 100eur/mesiac za 16h tyzdenne.stravu som zabezpecila ja.strazila ho 2 roky.ona peniaze nechcela a ani nepotrebotrebovLa, alemne bolo trapne jej nic nedat.suma bola skor symbolicka,ale aspon som nemala pocit ze ju zneuzivam.jasne,ze ked si zoberumaleho na vikend alebo vecer/ked je chorypostrazia tak jej neplatim.
@sharmana nehnevaj sa, ale musím reagovať na tvoju poznámku o dnešných "divných" babkách a strážení vnúčat počas celého leta. To, že si dnes babky nemôžu dovoliť strážiť celé leto svoje vnúčatá nie je dané tým, že by boli divné, ale tým, že ešte musia pracovať - kedže sa rapídne zvýšil vek odchodu žien do dôchodku. A tiež si väčšinou nemôžu vziať ani neplatené voľno, lebo si veľmi dobre rozmyslia, či budú riskovať svoje pracovné miesto pár rokov pred dôchodkom. Samozrejme, že píšem o starých mamách ako som ja, ktoré by s radosťou opatrovali cez prázdniny svoje vnúčatá a zadarmo - ale hold, nemôžu si to dovoliť.
a ma svokra na to zivnost, ze chce peniaze? 😉
tento problem ma velmi lahke riesenie nechces platit svokre za to aby ti opatrovala dieta tak si najdi opatrovatelku a plat jej a mas to nemusis sa citit divne ze platis svokre peniaze za dlhodobe opatrovanie dietata, nemusis sa s nou handrkovat o cene a nebudes na nej zavisla - a bodka - prijemne rodinne vztahy medzi vami, svokra sa pride s vnukom/vnuckou len pohrat a je to - nevidim problem.
Asi tu budem v mensine, ale ja by som svokre dala cely rodicovsky prispevok za strazenie svojho dietata. Bez toho, aby si nieco vobec pytala.
Druha vec je, ze nechcem aby sa mi o deti starala svokra a tak by som to zariadila inak - sukromnymi jaslami ci skolkou. A je po probleme.
@hori ... Mne sa v pripade potreby obcas postaraju babky o dceru... Neplatime. To je jasne. Ale na oplatkk pomoze s nakupom, s tym co treba vybavit, starame sa o elektroniku v byte, internet, auto a aine veci... To je podla mna normalne. Je pravda ze im dieta nedavam na dlshie ako den-dva lebo moja mama robi a svokra uz tolko nevladze a ma kopu inych o ktorych sa musi starat a tak sme si nasli au pair... ale to uz je o inom.
Tym som len chcela povedat ze platit babke je podla mna chore, kym to nie je na ukor jej brigady alebo casu ktory by stravila privyrobenim si... a ked si pomahame inac, tak co... Ale hold svokry su svokry a bud to s nimi vydrzime alebo ich prestaneme navstevovat 🙂
Ale s mojou povahou by som sa vykaslala na svokru a viac by vnuca nevidela...
@nikawero12 ale keď si prečítaš zakladeteľkine príspevky, zistíš, babka je na dôchodku, má 61 rokov, je vitálna a bez práce. Keby prišla o lukratívnu brigádu, pretože musí strážiť vnúča, to beriem, ale keď nič nemá a nie je to na celý týždeň, len 2-3 x do týždňa, nevidím na tom nič zlé. Veď predsa zakladateľka ide do práce, aby sa pozbierali finančne a na to babky väčšinou sú, aby pomohli nezištne. Ak platiť, tak fakt inej mamine......
@lienkafoj a perco by babka nemohla mat pravo na svoj vlastny volny cas - ako ja tomuto tiez nechapem - a kebyze sa teraz babka zblazni a zacne chodit na vysoku skolu tretej generacie alebo do klubu dochodcov len tak posediet si a poklabosit s rovesnikmi - preco si myslite ze mame pravo organizovat niekomu zivot ked on to nechce 😅 - a hlavne ak je to dlhodobo
presne tak ja si tiež myslim že na par dni by som našla nejaku spoľahlivu maminu ktora je tiež s dieťatkom doma moja otazka znie čo je to za svokra že chce od teba peniaze za opateru vnuka ved to je skôr smiešne ved ty ideš na to do prace aby ste sa mali dobre a aby ste si aj z toho čo dostavaš pomohli a nie že ja budem davať svokre peniaze každa normalna mamička ti tu poradi že radšej prispej nejakej mamičke mladej a nie svokre čo ma svoj dôchodok a žiaľ možno ma tu mamičky odcudzia ale s takou svokrou by som sa prestala uplne kontaktovať predsa budeš pracovať a nebudete od nej zavisli tak nevydim dôvod prečo by mal k nej chodiť vôbec sa s nou nekontaktuj ako pišeš tvoji rodičia to urobia nezištne bez naroku na odmenu a lepšie urobiš ak s nou prerušiš kontakty ked bude chceť isť manžel za svojou mamou prosim ale ja by som povedala že bez maleho nech ide sam a nič od nej nechci pre maleho ani pre seba. a vyriešene bez problemov kto to kedy vydel že svokra si pyta peniaze hamba.
ja by som svokre vytlacila tieto nazory 😀 no radsej by som maleho dala niekam inam ako "otravovat " svokru aby sa starala o vnuka!!!!
Moja mama a otec boli ked som mala pol roka v amerike skoro rok. Za ten rok sa o mna starala jedna a druha babka na striedacku. Jedlo a osatenie mi davali a kupovali tiez babky a nezobrali od mojich rodicou ani korunu !!! A to prisli z ameriky kde mali dobru pracu a dost penazi. Nehovoriac o tom ze ked si nasi kupovali byt tak im rodicia este prispeli. Srat ( ospravedlnujem sa za vyraz ) na taku svokru. Nedala by som jej ani jedine euro a z principu by som si nasla opatrovatelku alebo sukromnu skôlku.
@prasiatko30 ved to, ak nechce, aby jej nevesta organizovala zivot, tak sa poobzeram po inej mamine na MD.... a za peniaze si ten zivot uz organizovat nechá ??? hmmm ???
inak realne, ak bude strazit vase dieta pocas tvojej pracovnej doby, to ho vlastne opatruje, nema ona narok na nejky prispevok za opatrovanie od statu? alebo to len vtedy, ked by bol chory?
inak ja by som to riesila tak, ze by som jej vyplatila kolko si povie, pretrpela tie tri mesiace a potom by uvidela tu zmenu v spravani
určite by som to riešila tak, ako radí väčšina - poobzerať sa po nejakej študentke, mamičke, alebo susedke...
keď si svokruša pýta peniaze, možno sa sama snaží dať najavo, že nemieni vnúčika varovať a chce mať fraj...
nečítala som úplne všetky príspevky, moji rodičia by nikdy od nás peniaze za varovku nezobrali, a tak asi aj väčšina starých rodičov. chápem, celodenná starostlivosť o dieťa je vyčerpávajúca, o to viac pre ľudí po 50-tke, ktorí sú síce aktívni, ale šialenému tepmu malých nezbedníkov je ťažké stačiť-niekedy má aj 30-ročný pocit, že večer odpadne do postele. Pokiaľ to nie je zo strany svokruši úprimný záujem o dieťa, má byť len miestom na "odloženie", nemá to zmysel. Radšej niekto, kto sa bude dieťatku venovať a bude mať z toho radosť a záujem o dieťa, ako podráždená pani "pí" - prepáčte za názor, ktorá bude ešte kontrolovať,čo mu mamina zabalila na jedenie.
@dadushe Ide aj o to, ze ked mal maly rok a pol tak sa kasal nech idem do prace zarobit (staviame) ze ona sa o maleho postara. Ked doslo vo februari na lamanie chleba tak ho nechcela vziat vobec. Boze, ved ja by som tu pracu inak nehladala. A teraz ze ho teda vezme ale... Inak nasla som pracu ako sa u nas v nasom meste hlada veeelmi dlho.
@tahomi Moj muz so sestrou byvali cele prazdniny u svojej babky (svokrinej mamy), na dedine u chudobnej zeny, mala na "krku" 10 vnucat naraz, zadarmo, kazdemu navarila co chcel. Ja to ozaj nechcem zadarmo ale nejaku hranicu, ked uz my sme taki vdacni ze zadarmo poskytujeme full service.
@zara0201 ahoj, vykašlala by som sa na takú babku ! Nech si zárobkovú činnosť robí na niekom inom a nie na vlastnej rodine. Najdi si študentku či inú dôchodkyňu alebo maminu na MD na ten čas čo nemôže tvoja mamina. A rodičovský príspevok ti ostáva aj keď robíš a aj keď je v škôlke. Držím palce.
Srat na svokru, radsej kamosku nejaku zozen alebo operku
Tiez mi svokra varovala ml.dceru - 10 mesiacov k nam chodila po-pia na bicykli cez cele mesto, potom este isla do svojej prace na par hodin.
Ked "skoncila", zaplatili sme jej pobyt v kupeloch.
pokial by som mala platit rodine za varovanie dietata, dala by som ho varovat radsej "profi opatrovatelke"

Necitala som vsetky prispevky,ale moj nazor ze ked jedna starka ziada za strazenie vnuka peniaze,je to chore...takej by som ho ani neukazala