icon

Koľko zaplatiť svokre za opateru dieťaťa?

zara0201
27. apr 2014

Ahojte dievčatá, chcela by som sa poradiť s Vami a bola by som rada keby ste sa podelili o Vaše skúsenosti. Od júna nastupujem do (novej) práce. Môj syn ide od septembra do škôlky. Čiže jún, júl, august bude musieť ísť na opateru ku svokre. Svokra je 61- ročná dôchodkyňa v plnej sile. Bude tam 3 dni v týždni na 6 hodín od 8.30-14.30, jeden deň na 3 hodiny od 12.00-15.00 a jeden deň vôbec nie. Teda spolu max 22 hodín týždenne, s tým, že stravu bude mať z domu. Svokra to nechce robiť zadarmo (čo žasnem, ale je to realita) a nevieme sa dohodnúť, koľko jej zaplatiť. Ona nepovie sumu (hoci tuším že by chcela celý rodičák) a ja ozaj neviem. Ani ja to nechcem zadarmo, ale trošku primerane. Máte skúsenosť? Koľko platíte Vy svokrám alebo rodičom za to, že Vám opatrujú dieťa? Zvyšok týždňa bude u mojich rodičov, ktorí pochopiteľne nič nechcú. A ak mi budete ešte vedieť poradiť, ak mi rodičák končí v decembri, malý je od septembra v škôlke a ja od júna v práci, vezmú mi od septembra rodičák? Ďakujem.

macamac
27. apr 2014

ci pana 😲
až všetkým tu spätne začnú rodičia vyrátavať svoju pomoc, starostlivosť, nedaj Boh výchovu....to až budú sumy 😀 😀 😀 😅 😝
toto sa ani nedá čítať normálne 😖
ja som si myslela, že rodina je o vzájomnej pomoci, niečo my vám, a ak bude potrebné a bude sa dať, niečo zasa vy nám
ale na centy, minúty a milimetre sa tu porovnávať, aby sme si vzájomne nič neboli dlžní.... 🙄
fakt, chorý svet toto 😝

madapa
27. apr 2014

@zara0201 Najlepsie je so svokrou neudrziavat ziadne kontakty....pre nas neexistuje uz 2 roky... Na Tvojom mieste by som maleho dala do jasiel alebo k sukromnej opatrovatelke - ved ked uz mas platit, tak Ti to moze byt jedno...a aspon Ti nikto nikdy nebude vykrikovat ze sa MUSEL starat o Tvoje dieta!!

kikusa8
27. apr 2014

Vydrz to tých pár mesiacov, daj jej koľko si vypýta... Bude to najjednoduchšie aj pre malého, aj pre teba... Ked sa s ňou úplne rozkmotris spravís zle najme sebe, lebo nevieš kedy ju budeš potrebovať... A to ako pracujúca matka určite budeš... Ak si myslíš že jej ublížiť ak nebude vídať vnuka tak to pochybujem, nie je očividne ten typ. Najlepšie spravis ak ju nenápadne vyuzijes vo svoj prospech, lebo nič iné si nezaslúži... Ale sú aj také povahy a treba ich akceptovať... A baby čo tu mileradi dávajú rodičák babkam tak to majú dobre zrátané... Jasle by ich vyšli raz toľko, o choré dieťa majú s láskou postarané...mamička je v pohode, no nedá 200 e 😉

zara0201
autor
27. apr 2014

@prasiatko30 Neviem ci si citala ze svokra sa uz pred rokom sama ponukla ze ide opatrovat, nech idem do prace. Je to jej ponuka, jej rozhodnutie ktoreho som sa drzala, to ze chce cely rodicak vybalila az teraz. Ja som ju o to neprosila...

lienka1601
27. apr 2014

necitala som vsetky prispevky.. ale to si radsej najdi nejaku maminu na materskej ktora by bola ochotna strazit tvoje dieta za nejaku sumu.. ak platit tak urcite nie svokre...
a toto poznam moj mm platil svojej babke najom za garaz kedze tam mal svoje auto.. a ona nemala ziadne :D no na smiech..
pevne nervy

zara0201
autor
27. apr 2014

@celasapremenim Tak to planujem.

anatalia77
27. apr 2014

@macamac volakedy bol bartrovy obchod
A potom vymysleli peniaze.

baryana
27. apr 2014

@hori, no ja uz som svoj nazor napisala a teda nepresvedci ma nic, ze to co od zakladatelky svokra ziada, je normalne, ale musim este reagovat na tvoju odpoved na mna. sama si napisala, ze docasne /trojmesacne / opatrovanie... a nazves to vychovavat nase deti? to je trosku prehnane, nie?

ja som tu napisala este dalsich vela sposobov, ako deti zväcsa splacaju svoj "dlh" rodicom, ale nakoniec som to vymazala, lebo sa mi to ani nechce rozoberat. ten vas styl, ktory mate a vam vyhovuje, znie pre mna cudzo a chladne. ale ked vam to pomohlo vyhnut sa hadkam, sporom a ohovaraniam, asi ste inu moznost nemali. ale suhlasim s tebou v jednom. ze pre spominanu svokru, ako stareho cloveka to bude zataz.
nech si zakladatelka naozaj najde niekoho vhodnejsieho, ked uz musi platit.

kikusa8
27. apr 2014

@baryana aký dlh rodičom? Ved my sme sa na svet nepytali a je povinnosť rodiča svoje dieťa chovať a vychovať...

nikawero12
27. apr 2014

@lienkafoj lenže ja som nereagovala na zakladateľku témy a jej svokru, ale na inú diskutujúcu, ktorej som sa snažila vysvetliť, že mnohé dnešné babky nie sú "divné", ale sú trochu iné ako kedysi, lebo doba sa zmenila....a ešte som zdôraznila bezplatné opatrovanie vnúčat- ja osobne by som nikdy nepýtala peniaze za opatrovanie svojich vnúčat - mne to pripadá choré!

zara0201
autor
27. apr 2014

Inak aby som Vam vsetkym dokreslila obraz...minule tu boli svagrinine deti na tyzden- jarne prazdniny /byvaju 200km od nas/, svagrina dala na dvoch 100 € na tyzden na stravu a aktivity (kino, kupalisko...). To ze to zobrala tie peniaze a tolko, je sila. Svokra si z toho urobila biznis, deti jedli tyzden spagety a sulance a rozky s maslom a neboli nikde, len na ihrisku. Potom zobrali na pol dna aj mojho maleho, nech sa vsetci traja spolu zahraju...A isli do obchodu. Ona tym dvom kupila auticka s cukrikmi (po 79 centov) a mojmu nic. Lebo som na den nic nedala. Este mi to aj poobede vylicila....: "Vies, kupila som im cukriky lebo Katka dala peniaze. Malemu som nic, ale ved si moze to auticko pozicat." A on chudak dracil v kute izby ze chce cukriky. Dvojrocnemu decku nevysvetlis, ale mne srdce trhalo.

bejbinka
27. apr 2014

@zara0201 Je to zarazajuce, ze ma takyto pristup, ale mas aj take svokry-babky, ktore by Ti povedali, ze sa nepostaraju vobec. Viem, ze Ta to stve a mna by tiez islo rozdrapit od jedu, keby mi toto povedala...ale! ak nemas nikoho ineho, koho poznas, kto by sa Ti o maleho postaral, tak je predsa len lepsia babka ako hladat cudziu osobu a nikdy nevies, co je ta osoba zac. Preglgni na tie 3 mesiace horku slinu, zatni zuby a na odplatu bude cas potom - ziadne taxikarcenie (pripadne si popros za benzin a zdorazni ze za opotrebenie auta nebudes pytat 😀 ) a ostatne cinnosti, ktore si tu spominala tiez odignorujete. Osobne si myslim, ze by sa mal manzel, kedze je to jej vlastny syn, s nou porozpravat, ako si to teda financne predstavuje, ale kedze sa k tomu nema, tak jej navrhni sumu Ty. Ja by som to urobila tak, kedze stravu mu zabezpecujes Ty, ze by som jej dala 100 evri...snad jej to bude stacit, lebo moze sa stat, ze si popytat viac.

amouramour
27. apr 2014

mne sa zda dost cudne, ze kritizujes svokru, ze by nieco chcela, pre mna by bolo samozrejmost jej nieco za to dat, nie je to jej povinnost a je zlata, ze vam pomoze...ja mam u mojej maminy dcerku a davam jej 350...

lucinocka
27. apr 2014

@amouramour ale je ine, ked to ponukne ona a ked si svokra sprosto vypyta plat🙂 Ved je to jej vnuk paneboze🙂

shania31
27. apr 2014

@baryana
"deti zväcsa splacaju svoj "dlh" rodicom"
Aky dlh?
A opytaj sa svojej matky, ci takisto platila svojej svokre/matke za to, ze Vas opatrovala- ked potrebovala ist Tvoja mama do prace........

zara0201
autor
27. apr 2014

@amouramour Vies pred tym ako si ma sfukla si si asi mala precitat celu diskusiu, nie dva prispevky z konca vytrhnute z kontextu. Ozaj nepotrebujem rady typu mam byt sialene vdacna, lebo:
1.,Svokra sa ponukla sama. Ked doslo na lamanie chleba vo februari, tak odskocila a ja som uz jednu pracu musela pustit. Do prace ma posielala sama ze sa s laskou postara.
2.,Nikdy som nenapisala ze nechcem nic dat, taka chudera nie som, hladam tu radu, kolko asi zaplatit, tak znie aj nazov diskusie. Diskusia neznie "Ako nezaplatit".
3.,Robime nenormalne protisluzby.

bejbinka
27. apr 2014

@zara0201 ehm...myslela som 100 evri na mesiac...nie na cele tri 😅 Kedze je to iba 22 hodin za tyzden a platis jej "len" za dozor, nejake extra aktivity asi nebudu podnikat (kino, kupalisko...)...a este s ohladom na to, ze je to jej vnuk.

amouramour
27. apr 2014

@lucinocka to je pravda, ale tiez ma pravo na svoj zivot a nie je to jej povinnost;)ja som tie peniaze sama navrhla a su to tie najlepsie investovane peniaze v zivote a nie je mi luto ani jeden cent a som mame za tuto pomoc velmi vdacna🙂

lucinocka
27. apr 2014

@zara0201 za takychto podmienok by som si tiez zobrala niekoho neutralneho na strazenie...vseobecne podla mna strazenie deti na dlhsiu dobu neni dobry napad a nerobi to v rodine dobre, lebo stale sa to na konci a v nejako okamihu ,, spocita" strazila som ti dieta, nikde som nemohla ist, maly bol zly- rozbil mi toto, nechcel jest, bo ho doma asi rozmaznavas a pod. dristy a aj z druhej strany- nefajcite vedla dietata, mohli ste ho aspon vonku zobrat, ucite ho same somariny, rozmaznavate, je jak z divych vajec..
Uz ked to mam cvaknut, tak si vezmem osobu, s ktorou budem mat cisto biznis vztah, ona si odmaka moje nariadenia a neriesi a v pripade nespokojnosti lahko poslat kade lahsie...

lyzzy
27. apr 2014

keby si moja svokra vypytala peniaze za strazenie jej vnuka tak by som ju velmi rychlo upratala a vysvetlila je par veci.Neskutocna blbost

danim
27. apr 2014

@macamac suhlasim, ze vzajomna pomoc... no asi ked v buducnosti bude svokra nevladna babka... tak je pripravena platit neveste za opateru 😝 😀 😀 potom bude nevesta vypisovat faktury 😉 😀 😀

vsetko je dnes len o tych hnusnych peniazoch.. ze ako vidis, aj rodinne blizke vztahy su uz tym choro narusene.. :(

meluela
27. apr 2014

@zara0201 ahoj, na rodicovsky mas narok do 3 roku dietata, nezavisle od toho ci si v praci a ci je v skolke. Ak ho das do sukromnej skolky, jasli alebo k opatrovatelke, tak si mozes namiesto toho vybavit 230e prispevok na staroslivost
so svokrou je to smutne, no kazda rodina je ina ... cudujem sa ze nevybera 50 centov za pouzitie zachoda ked ste u nich 😀

amouramour
27. apr 2014

@zara0201 praveze som si ich zopar precitala a stacilo mi...i ked uznavam, ze mas zvlastnu svokru a ked ti teda jej pristup tak vadi, nechapem preco to neriesis inak, ja by som nedala deti niekomu kto mi nevyhovuje

zara0201
autor
27. apr 2014

@bejbinka Ved na mesiac. Ponukli sme sa ze jej kupime notebook a dame zaviest internet domov, lebo p otom velmi tuzi. Ona chce vsak cisto peniaze, tak sa snazim zistit kolko sa bezne plati.
Vyzera to tak, ze dam cely rodicak pocas troch mesiacov. uz som takmer rozhodnuta. Len ci to nie je malo?
Pred dvomi rokmi boli s nami na dovolenke v Chorvatsku, nevzala som ani za benzin ani za ubytko...

lucinocka
27. apr 2014

@amouramour jasne, ved to by asi kazdy nie, ked nie peniaze tak aspon ovocie, maso, jedlo, co ja viem co, mne nikto zatial malu nestrazil...ale pride mi to chore, ze si to svokra vypyta takto sprosto na drzaka...radsej by som povedala, ze nevladzem, ze par hodin ok ale nie tak dlho, keby som sa citila nejak obmedzene, ale toto mi skor zavana tym, ze si chce zarobit na vnucatku...zvlast, ked jedneho dna bude stara, chora a sama bude potrebovat pomoc, vtedy to bude samozrejmost, ze to ma byt zadara?

zara0201
autor
27. apr 2014

@amouramour No lebo Ty si z velkeho mudreho mesta kde mate nekonecne vela moznosti ale my tu na vidieku sme sialene limitovani...

lyzzy
27. apr 2014

@macamac ....veru tak!!!

tanapeta
27. apr 2014

a just by som ho tam nedala aj keby čo bolo radšej by som si vybavila nejakú opatrovateľku hoc aj drahšiu a keby chcela malého si na chvíľu vziať, by som jej fŕkla, že bohužiaľ na to nemám.
Sila

amouramour
27. apr 2014

@zara0201 aj ty si mohla ist do nasho velkeho mudreho mesta a platit nase krasne velke hypo uvery...zas niekto kto si mysli, ze tu v bratislave padaju pecene holuby do ust;)my sme od nikoho nic nedostali a kazdy cent sme si vydreli, nic tu nie je zadarmo a zas LM nie je koniec sveta a isto aj tam je viacero moznosti ako sa postarat o dieta...

bejbinka
27. apr 2014

@zara0201 Vsak prave za dobrotu na zobrotu...treba jej to nabuduce, ak teda nejake nabuduce bude po tejto Tvojej skusenosti s nou, nech si uvedomi, ze nielen za strazenie deti sa plati. Myslis to tak, ze jej das cely rodicak na mesiac...len pre istotu sa pytam?