Koľko zaplatiť svokre za opateru dieťaťa?
Ahojte dievčatá, chcela by som sa poradiť s Vami a bola by som rada keby ste sa podelili o Vaše skúsenosti. Od júna nastupujem do (novej) práce. Môj syn ide od septembra do škôlky. Čiže jún, júl, august bude musieť ísť na opateru ku svokre. Svokra je 61- ročná dôchodkyňa v plnej sile. Bude tam 3 dni v týždni na 6 hodín od 8.30-14.30, jeden deň na 3 hodiny od 12.00-15.00 a jeden deň vôbec nie. Teda spolu max 22 hodín týždenne, s tým, že stravu bude mať z domu. Svokra to nechce robiť zadarmo (čo žasnem, ale je to realita) a nevieme sa dohodnúť, koľko jej zaplatiť. Ona nepovie sumu (hoci tuším že by chcela celý rodičák) a ja ozaj neviem. Ani ja to nechcem zadarmo, ale trošku primerane. Máte skúsenosť? Koľko platíte Vy svokrám alebo rodičom za to, že Vám opatrujú dieťa? Zvyšok týždňa bude u mojich rodičov, ktorí pochopiteľne nič nechcú. A ak mi budete ešte vedieť poradiť, ak mi rodičák končí v decembri, malý je od septembra v škôlke a ja od júna v práci, vezmú mi od septembra rodičák? Ďakujem.
Možno od veci-ja som opatrovala cudzie dievčatko, 5dni v tyždni po 6hodin,niekedy aj viac,davali mi 150eur na mesiac,ale stravovala som ju ja.Nosili jej jogurtiky a sladkosti.Bolo to fajn,rada na ro spominam,ale od svokry by som take nieco nečakala
Ja by som si ani ako opatrovateľka viac nevypýtala ako 150 nie to ešte keby mi to bola rodina.. no ale tú si veru nevyberáme :/
@zara0201 neskutocne fakt co sa v rodinach deje... ja by som skor na stravu davala a opateru by som brala ako normalnu vec. za stravu ok aj ked normalna babka by pre vnuca mala urobit viac nez na 3 mesiace postrazit ale budis... svokru lutujem lebo takyto clovek nema charakter a toto by som jej krasne obuchala o hlavu a to si hovori babka?
@zara0201 akozaj vahas uz len nad sumou, urob to tak, ako radi meluela aj s vypoctom jej to doloz a basta ... ked ona pragmaticky, tak aj ty.
rodicak predsa dostava matka na mesiac - a keby si ho mala vydelit 30timi a dat jej podla toho, dostane este menej ... okrem toho dieta tam nikdy nebude cely den. chce na vas zaryzovat skratka ... tak to skus s meluelinou verzou. ak prijme, ok, ak nie, nech si zapyta ... keby sa handrkovala, daj jej uz cely ten rodicak na mesiac a ak bude tvoja mama na PN moct, das potom dieta hned jej a svokre splasne penazenka. okrem toho su to tri mesiace ... a nie ze jej potom v septembri pojdes krumple vyberat! mas pracu, mas dieta a mas vlastnu domacnost o ktoru sa staras ... ked ju pojdes niekde odviezt? zauctuj jej kilometre, vies predsa spotrebu auta a vynasob si to. nech je to aj 1 euro ...
@arabela88
@ukulela
Neviem ci to tu napisat lebo ma zas ukamenuju ze zas len kydam...ale moj muz jej svokru doopatroval. Zadarmo.
Tiez si hovorim ze je to len na 3 mesiace, tak nech si zarobi ked tak velmi chce, moja mamina to nejako s otcom polepia ked sa bude dat.
Tie zemiaky nielen vyberieme, ale aj odvezieme svagrinej...
@zara0201 daj jej výplatu keď tak chce 🙂 a na tvojom mieste začnem trénovať a učiť sa "NIE"!!!! Nie je to preto, že by si sa mala pomstiť, ale preto, že ste s mužom "zneužívaní" 😲 Takže tomu využívaniu/zneaužívaniu STOP. Ak budete mať čas a cestu, zvezieš ju a susedky, ak nie, bohužiaľ...Zvykne si, neboj sa 🙂
fúúú nehnevajte sa nikto na mňa,ale pýtať od vlastného syna peniaze že postrážim vnúča?? 😕 😕 😨 😨 😔 divné divné divné...ešte som sa s tým nestretla
@zara0201 toto je jedna obrovská skúsenosť pre teba. Pouč sa z nej, nič nikdy od nikoho neočakávaj a ak niekedy budeš chcieť niekomu pomôcť, tak len vtedy, ak ti to bude vyhovovať a budeš cítiť, že pomoc chceš poskytnúť. Pomoc poskytovaná len preto, že v budúcnosti budeš čakať protislužbu dopadne tak, ako práve prežívaš. Nenechávaj sa zneužívať, pretože ťa to potom trápi a čakáš niečo iné ako to, čo sa práve deje.
A aby som nepísala od veci, tak ja by som jej dala za opatrovanie za takých podmienok aké píšeš maximálne 150 eur.
@zara0201 vsak to... uz len preto by som jej radsej dala co si pyta, aby ste nemali kazdy den "na tanieri" co ona kvoli vnukovi nestihala, ako si neporobila toto, tamto... take aj onake plany musela zmenit, tam chcela ist a nemohla... takto jej aspon mozete povedat, ze vas mrzi, ze jej to nevyhovuje, keby ste vedeli vopred, zaplatili by ste si inu opatrovatelku... a zasa sme tam, kde na zaciatku, ano, nie je to velmi "hodne rodiny" ale tvoja svokra je fakt specialny pripad...
@zara0201 moja svokra veľmi naozaj veľmi ochotne postráži moju dcéru...keďže moja mama býva 200km odo mňa ,musím sa spoliehať len na svokru....keď sme začali chodiť do škôlky,klasika každú chvíľu chorá ....a vtedy mi naozaj veľmi pomohla svokra .... v živote by odo mňa nezobrala peniaze ...práve naopak....skôr nám ona dávala ...hlavne keď som bola na RD....
ale zase napríklad...keď som Naty nechala u mojej mami na prázdniny ,sama som jej dala peniaze .... nechcela ich odo mňa zobrať ,ale dala som jej ich .... nemá na rozdávanie,tak mi to prišlo normálne....
ja v zásade nie som proti tomu dať peniaze...udivuje ma,že bez mihnutia oka si ich vypýtala ..... 😔
@zara0201 ja úplne chápem ako to myslíš, ale podvedome človek očakáva od toho druhého že sa bude správať ako on. Ty veľa dávaš (pomoc, práca v záhrade, peniaze, vozenie autom) a posudzuješ to podľa seba a myslíš si, že svokra bude aspoň sčasti taká ochotná ako si ty. Ale omyl, vôbec nie je taká ako by človek očakával. S týmto sa musíš čo najskôr vyrovnať a do budúcna sa podľa toho zariadiť. A hlavne sa musíš naučiť, že nie všetko, čo vypustí z úst aj myslí vážne. Nuž, sú aj takíto ľudia.
Ja síce svokru nemám, ale takúto osobu by som asi ťažko predýchala. Držím palce.
Tak toto udivuje aj mna, neviem si predstavit, ze by moja svokra chcela odo mna peniaze za opatrovanie... ale dobre, ked uz, tak jej to pekne vyrataj: 200/30/24=0,30 za hodinu zaokruhlene nahor, takze x cca 22 hod. x 4 tyzdne je 26,40 mesacne 😀 teraz vazne, ja by som bola ochotna za takuto sluzbu, pri tomto pocte hodin a podotykam od BABKY, ochotna dat cca 100 eur aj so stravou... aj ked ta moja by urcite nezobrala ani cent, ani za stravu...

@zara0201 nech ta to nemrzi... aspon vies, co je zac... najvyssi cas, to zacat riesit ;)
moja mama by dala aj to posledné, keby mohla, je s malym kazdy den... svokor maleho tiez miluje, aj jeho zena (aj ked je babkou č.3, a vraj nie je "pravou" je uplne naj super babka, ktora mojho syna miluje a tiez by mu dala aj posledne) ... zato moja svokra je tiez "ina kava" a doteraz som si myslela, ze vyhrava v rebricku "top" svokra... ee omyl... predbehla ju ta tvoja :D ... mal by to s nou riesit tvoj manzel... (u nas nastal klud, az ked sme ju "odstrihli" a ona nas tiez pochopitelne) ... a vobec jej jediny vnuk nechyba... pre nu je viac vnuk jej sestry... 😅 aj take sa stava...