icon

Koniec fixácie hypoték s nízkym úrokom

7. jan 2026

Myslím, že väčšina, ktorí si vzali hypotéku v čase minimálnych úrokových sadzieb s fixom 5r., začína teraz riešiť čo po skončení fixu.
R. 2021 bol najlepší na hypo a teraz v roku 2026 ľuďom končia fixácie.
Poďme pozdieľať skúsenosti s novými podmienkami hypotekárnych úverov, možno si pomôžeme ako a kde hľadať niečo priaznivé 🙂
1/ s akým zostatkom istiny idete do novej fixácie
2/ akú úrokovú sadzbu ste dostali a v ktorej banke, plus čo ste pre to museli splniť.

Ja končím 0,74%, akt.banka ponúkla 3,69 pri 5r.fixe, 3,49 pri 3r fixe. Ale chcem nájsť niečo od 3%. Istina bude cca 60.tis.

anonym_1b65c0
8. jan 2026
@anonym_autor

A aké máte istiny? Lebo chcela by som prísť na to, že či má na vyšku úrokovej sadzby vplyv aj zostatok istiny, t.j. ci sa banka na to pozera tak, ze na ktorom klientovi vie ako dobre zarobit a podla toho ponukne lepsi horsi urok.

A druha vec co myslite, oplati sa prechadzat do inej banky na 3 roky za sice 3% urok ale s tym ze musite mesacne platit poplatok za bankovy ucet a tiez jednorazovy poplatok za zapis novej banky do katastra (spolu 100 eur), pripadne ak je potrebny aj novy znalečák (odhadom cca 150 eur)? Lebo potom sa mi vyznam najnizsej urokovej sadzby zda len ako marketingovy tah, a vo vysledku (financnom) sa mozno ani neoplati. Dakujem za nazor.

@anonym_autor na posudenie tohto su skvele hypotekarne kalkulacky 👌 Bude aj zavisiet, ci budete robit mimoriadne splatky, ktore 100%tne ponizuju istinu a kvazi znizuju urokovu sadzbu (budete platit menej urokov - na to su zase skvele kalkulacky mimoriadnych splatok, ktore ukazu, kolko clovek usetri - odporucam skratenie doby splacania).
Napriklad v CSOB vies mat vzdy ucet zadarmo, ale budu asi vyzadovat novy znalecky posudok a zapisu v katastri sa tiez clovek nevyhne..

anonym_b0c2c5
8. jan 2026

@anonym_autor pred týždňom podpísaný refix v Unicredit zo 4,19% na 3,19%, bez poplatku. Brali sme v r.2023 171000€, aktuálny zostatok takmer 165000€.

autor
8. jan 2026
@jaroslav81

Handrkujete sa tu pre pár desatín percent a pritom máte istiny 30 - 40 000...čo majú povedať mladí, ktorý budú ešte len teraz kupovať , tam budú istiny od 200 000€ hore.

@jaroslav81 aj ja som mala taku istinu, len narozdiel od "mudrlantov" rozmyslam ekonomicky a necham si poradit a podarilo sa mi ju rychlo splacat.... Ak nemas prinosnejsiu odpoved len posudzovat ludi, radsej nepis, tema bola nastavena na zdielanie osobnych skusenosti a cielom najst ekonomicky optimalne riesenie.

autor
8. jan 2026
@anonym_abfa2f

Nám zostava 46 000€, refinancovali sme v lete za 3,6% na 3 roky ale čakáme kým bude úrok aspon 3% a dáme znova refix. V slsp sa to dá aj počas fixácie, v takej prima banke nie, preto sme tam nešli aj keď núkali lepší úrok.

@anonym_abfa2f ďakujem za odpoved, to som ani nevedela, a presne preto ma primabanka moc nelaka tym 3% urokom, ked si to prepocitam komplexne, napokon nejde o uplne ekonomicku variantu + ten hacik o ktorom pises.

autor
8. jan 2026
@anonym_ff53db

My sme brali 2022 0,99% fix na 10r, tak sa budeme vytesovat este 6r, lebo pri skoro 400k hypoteke je rozdiel mat urok 1% a 3,5-4,5%.

@anonym_ff53db tak to ano, to bol dobry krok, veru.

autor
8. jan 2026
@iwuska10

Mala som 0.89 skončil fix, skočilo to na 4.59.teraz som refinancovala v rovnakej banke,dostala som 3.19 istina 55 tisíc

@iwuska10 toto znie rozumne. A prosim ta v ktorej banke? Mne bolo povedane, ze su banky, ktore sa striktne drzia schvalenych urokov a individualne neprehodnocuju, resp.nemaju potrebu udrzat za kazdu cenu klienta. A potom su banky, ktore su flexibilnejsie, velmi otvorene vyjednavaniu a teda aj snahe udrzat si klienta. Napr.moja banka, aj ked by som jej predlozila lepsiu ponuku, nezareagovala by. Cize mne sa toto v mojej banke asi nepodari. :-/

autor
8. jan 2026
@anonym_1b65c0

@anonym_autor Ahoj!
Aku mas aktualnu banku? My akurat teraz od januara mame re-fix v CSOB za 3.15% na 3 roky, ostavajucu hypo 40,000 eur. Kolegyni dali o kusok lepsiu urokovu sadzbu, ma zostatok vyssi ako 60,000 eur.
My pouzivame aj dost inych CSOB produktov, asi posudzuju aj tento faktor.

@anonym_1b65c0 ďakujem za prispevok. Mam mbank aktualne. A zrovna ta banka vraj nie je ochotna v aktualnom obdobi ist pod oficialnu urokovu sadzbu. Jedine co zo zakulisia viem, ze idu buduci tyzden asi znizovat urokove sadzby, nie je to este 100%tné, ale take mam info, 3r fix by mal vyjst na 3,29%p.a. Ale zvazujem aj csob -urok 3,20%, ale plus dalsie vydavky na kataster, cize vsetko si to prepocitam na skutocne naklady, ci sa neoplati potom ostat v tej istej banke za 3,29. A ako poslednu alternativu mam tu prima 3% a pripadne aj 365bank, oni su vraj celkom tiez flexibilni.

hellwant
8. jan 2026

Mam zostatok 32215 € a našťastie vôbec neriešim ci 3.2 akebo 3 alebo 3.3 percenta. Plati mi to podnajomnik. Inv. byt. Do aprila 2027 mam sadzbu 0.99%.

autor
8. jan 2026
@anonym_1b65c0

@anonym_autor na posudenie tohto su skvele hypotekarne kalkulacky 👌 Bude aj zavisiet, ci budete robit mimoriadne splatky, ktore 100%tne ponizuju istinu a kvazi znizuju urokovu sadzbu (budete platit menej urokov - na to su zase skvele kalkulacky mimoriadnych splatok, ktore ukazu, kolko clovek usetri - odporucam skratenie doby splacania).
Napriklad v CSOB vies mat vzdy ucet zadarmo, ale budu asi vyzadovat novy znalecky posudok a zapisu v katastri sa tiez clovek nevyhne..

@anonym_1b65c0 ozaj, k tym mimoriadnym splatkam - nimi sa splacaju len ciste istiny, maju to tak vsetky banky? Lebo potom urcite budem mat zaujem splacat mimoriadne aj kazdy rok. (Doteraz som bola nastavena vlozit jednorazovo len pri vyroci, kedze urok doteraz bol "luxusny" a volne peniaze som si zhodnocovala inde.) No teraz bude situacia opacna a asi by som castejsie davala mimor.splatky, pri vyssom uroku sa neoplati dlho drzat akykolvek uver.

autor
8. jan 2026
@anonym_b0c2c5

@anonym_autor pred týždňom podpísaný refix v Unicredit zo 4,19% na 3,19%, bez poplatku. Brali sme v r.2023 171000€, aktuálny zostatok takmer 165000€.

@anonym_b0c2c5 tiez fajn vyjednané. Aj vam vznikli nejake vedlajsie naklady popri tom? Napr.vedenie uctu, nejake speci poistenie atd?

krtko6754
9. jan 2026
@jaroslav81

Handrkujete sa tu pre pár desatín percent a pritom máte istiny 30 - 40 000...čo majú povedať mladí, ktorý budú ešte len teraz kupovať , tam budú istiny od 200 000€ hore.

@jaroslav81 presne sa smejem NATOm 🤣 to pri tých istinach majú splátku 100€ pri 1% tak ju budú mat 180 pri 3%, to niekoho zruinuje? My sme brali v lete 190 tisíc pri 3.6% csob, a len čakáme kedy to trochu klesne lebo po 6 splátkach sa dá refinanc, a interné tiež dajú 3% v ČSOB, resp počkáme do jari/pred letom ako bude , nám aj to málo pomôže pri tej sume, ale nechápem že niekto toto rieši pri sumách 30-50 tisíc

krtko6754
9. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_1b65c0 ozaj, k tym mimoriadnym splatkam - nimi sa splacaju len ciste istiny, maju to tak vsetky banky? Lebo potom urcite budem mat zaujem splacat mimoriadne aj kazdy rok. (Doteraz som bola nastavena vlozit jednorazovo len pri vyroci, kedze urok doteraz bol "luxusny" a volne peniaze som si zhodnocovala inde.) No teraz bude situacia opacna a asi by som castejsie davala mimor.splatky, pri vyssom uroku sa neoplati dlho drzat akykolvek uver.

@anonym_autor áno mimoriadne splátky vždy splácajú len istinu....je jedno v ktorej banke. Je to fajn vec, ak potrebuješ znížiť mesačné náklady. Ak máš splatku 150e a zostatok 40 tisíc, určite by som netlačil všetky voľné peniaze do tej hypo, a nechal to tak, nakoľko dnes vieš ročne zarobiť viac ako 3% ktoré máš na úroku, samozrejme ak máš voľné peniaze a splátka je ako som písala vyššie, my máme splátku aj s manželovou poistkou životnou 980e, takže všetky voľné peniaze idú na mimoriadne splátky, aby sme to znížili a následne voľné peniaze potom investujeme a hypo necháme žiť vlastným zivotom

sofinka_293
9. jan 2026

@anonym_autor Ahoj treba ísť od banky a pýtať si nižší úrok a vyjednávať. Povedať že máš z druhej banky lepšiu ponuku. A čo si tu pisala že výdavky na kataster 100 € neviem z akého mesta si ale vo väčšine miest na Slovensku kataster nestíha 30 dňovu lehotu na vybavenie takže potom môžeš požiadať o vrátenie poplatku a ti ho vrátia takže ten poplatok by som ani nerátala

iwuska10
9. jan 2026
@anonym_autor

@iwuska10 toto znie rozumne. A prosim ta v ktorej banke? Mne bolo povedane, ze su banky, ktore sa striktne drzia schvalenych urokov a individualne neprehodnocuju, resp.nemaju potrebu udrzat za kazdu cenu klienta. A potom su banky, ktore su flexibilnejsie, velmi otvorene vyjednavaniu a teda aj snahe udrzat si klienta. Napr.moja banka, aj ked by som jej predlozila lepsiu ponuku, nezareagovala by. Cize mne sa toto v mojej banke asi nepodari. :-/

@anonym_autor vub, mam super osobnu bankerku, ona sa o vsetko postarala a aj sa snazila urok stiahnut na minimum, v hre bolo aj 2,99 ale to jej zjavne nepreslo.3,19 je fajn

autor
9. jan 2026
@krtko6754

@jaroslav81 presne sa smejem NATOm 🤣 to pri tých istinach majú splátku 100€ pri 1% tak ju budú mat 180 pri 3%, to niekoho zruinuje? My sme brali v lete 190 tisíc pri 3.6% csob, a len čakáme kedy to trochu klesne lebo po 6 splátkach sa dá refinanc, a interné tiež dajú 3% v ČSOB, resp počkáme do jari/pred letom ako bude , nám aj to málo pomôže pri tej sume, ale nechápem že niekto toto rieši pri sumách 30-50 tisíc

@krtko6754 ale ved tu nikto neriesi ze ho zmena splatky zruinuje, ja osobne absolutne neriesim existencnu otazku, riesim ekonomicky optimalne moznosti, tiez mam ten byt v prenajme, platia mi vsetko najomnici, prijem mam sama za 2 ludi a co? Nemam preto narok usetrit dalsich 120-240 eur rocne?. Som ekonom a odmalicka v zivote riesim aj "drobne", lebo aj 10-20 eurovy rozdiel (usporu) dokazem inde zhodnotit, naco to mam zbytocne platit banke, ked nemusim - logické (alebo len pre niekoho). Ja skor nechapem co vam poniektorym vadi, ked tuto temu riesia aj ti ludia, co maju nizsie istiny, hadam pravo spytat sa maju vsetci a koniec koncov to moze pomoct aj tym, ktorych sa to dotkne najviac... tema bola nastavena zdielat vlastne skusenosti, nie posudzovat kto ma na to vacsie/mensie pravo podla vysky istiny.. chore a hlavne mimo temy...

autor
9. jan 2026
@sofinka_293

@anonym_autor Ahoj treba ísť od banky a pýtať si nižší úrok a vyjednávať. Povedať že máš z druhej banky lepšiu ponuku. A čo si tu pisala že výdavky na kataster 100 € neviem z akého mesta si ale vo väčšine miest na Slovensku kataster nestíha 30 dňovu lehotu na vybavenie takže potom môžeš požiadať o vrátenie poplatku a ti ho vrátia takže ten poplatok by som ani nerátala

@sofinka_293 aha dakujem, no nestalo sa mi to este zeby kataster meskal, iba raz, ked bol napadnuty heckermi 😁 som z hlavneho mesta. Ale dakujem za info 😉

manzanillaa
9. jan 2026
@timea301196

@anonym_autor nám dala prima 3% ale nevieme či tam ideme…

@timea301196 choďte

autor
9. jan 2026
@iwuska10

@anonym_autor vub, mam super osobnu bankerku, ona sa o vsetko postarala a aj sa snazila urok stiahnut na minimum, v hre bolo aj 2,99 ale to jej zjavne nepreslo.3,19 je fajn

@iwuska10 fiha, no kazdopadne aj tak si to sikovne vybavila, tesim sa, ze sa podarilo a dakujem za tvoju skusenost 🙂

anonym_129594
9. jan 2026
@anonym_autor

@krtko6754 ale ved tu nikto neriesi ze ho zmena splatky zruinuje, ja osobne absolutne neriesim existencnu otazku, riesim ekonomicky optimalne moznosti, tiez mam ten byt v prenajme, platia mi vsetko najomnici, prijem mam sama za 2 ludi a co? Nemam preto narok usetrit dalsich 120-240 eur rocne?. Som ekonom a odmalicka v zivote riesim aj "drobne", lebo aj 10-20 eurovy rozdiel (usporu) dokazem inde zhodnotit, naco to mam zbytocne platit banke, ked nemusim - logické (alebo len pre niekoho). Ja skor nechapem co vam poniektorym vadi, ked tuto temu riesia aj ti ludia, co maju nizsie istiny, hadam pravo spytat sa maju vsetci a koniec koncov to moze pomoct aj tym, ktorych sa to dotkne najviac... tema bola nastavena zdielat vlastne skusenosti, nie posudzovat kto ma na to vacsie/mensie pravo podla vysky istiny.. chore a hlavne mimo temy...

@anonym_autor ale pokiaľ sa tu rieši ako dosiahnuť max.matersku z ničoho pripadne max.podporu, to tu už moralistkam nevadí.
Inak to, ze okrem toho existuje aj príspevok na bývanie, co sa normalne vypláca, to im asi tiež nevadí. Oni majú iba krvavé oči, ze tu dostaneš cca. 85€ a oni nie. To ze iné odr....ju stat mesacne o tisíce, to je ok. To je cele.

autor
9. jan 2026
@anonym_129594

@anonym_autor ale pokiaľ sa tu rieši ako dosiahnuť max.matersku z ničoho pripadne max.podporu, to tu už moralistkam nevadí.
Inak to, ze okrem toho existuje aj príspevok na bývanie, co sa normalne vypláca, to im asi tiež nevadí. Oni majú iba krvavé oči, ze tu dostaneš cca. 85€ a oni nie. To ze iné odr....ju stat mesacne o tisíce, to je ok. To je cele.

@anonym_129594 ved to..... ani to uz s nimi dalej riesit nejdem, len som nechcela, aby tema bola zaspamovaná zbytocnymi, posudzujucimi, vysmesnymi prispevkami mimo temy. Chcela som len, aby sme si zdielali skusenosti a dostali sa do obrazu vsetci ti, ktorých sa to aktualne tyka, a bez akejkolvek diskriminacie. Ale v dnesnej dobe sa tomu vyhnut asi neda.

anonym_1b65c0
9. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_1b65c0 ďakujem za prispevok. Mam mbank aktualne. A zrovna ta banka vraj nie je ochotna v aktualnom obdobi ist pod oficialnu urokovu sadzbu. Jedine co zo zakulisia viem, ze idu buduci tyzden asi znizovat urokove sadzby, nie je to este 100%tné, ale take mam info, 3r fix by mal vyjst na 3,29%p.a. Ale zvazujem aj csob -urok 3,20%, ale plus dalsie vydavky na kataster, cize vsetko si to prepocitam na skutocne naklady, ci sa neoplati potom ostat v tej istej banke za 3,29. A ako poslednu alternativu mam tu prima 3% a pripadne aj 365bank, oni su vraj celkom tiez flexibilni.

@anonym_autor Ahoj. Tak byt Tebou pockam este na to, ci mBank bude naozaj znizovat sadzbu na 3.29%, potom by sa Ti asi velmi neoplatilo ist do CSOB a vybavovat novy znalecky/kataster kvoli 0.9%.
Mimoriadne splatky vzdy ponizuju len istinu, nezavisle od nazvu banky a uz par rokov vies splatit 30% z celkovej branej sumy bez poplatku (cize hypo 100,000 vies teorericky splatit za nieco viac ako 3 roky). CSOB napriklad do tychto 30% nezahrna 1.5% zo zostatku istiny, ktore vies navyse splatit cez internetbanking kazdy mesiac.
Nechapem komentare typu "co riesis" s takou malou hypotekou, ved preco by sa clovek nemohol opytat na radu aj ked ma usetrit 10 ci 30 eur mesacne? Hejterov plna rit, ale poradit k veci to nie...

kudlana
Autor odpoveď zmazal
autor
9. jan 2026
@anonym_1b65c0

@anonym_autor Ahoj. Tak byt Tebou pockam este na to, ci mBank bude naozaj znizovat sadzbu na 3.29%, potom by sa Ti asi velmi neoplatilo ist do CSOB a vybavovat novy znalecky/kataster kvoli 0.9%.
Mimoriadne splatky vzdy ponizuju len istinu, nezavisle od nazvu banky a uz par rokov vies splatit 30% z celkovej branej sumy bez poplatku (cize hypo 100,000 vies teorericky splatit za nieco viac ako 3 roky). CSOB napriklad do tychto 30% nezahrna 1.5% zo zostatku istiny, ktore vies navyse splatit cez internetbanking kazdy mesiac.
Nechapem komentare typu "co riesis" s takou malou hypotekou, ved preco by sa clovek nemohol opytat na radu aj ked ma usetrit 10 ci 30 eur mesacne? Hejterov plna rit, ale poradit k veci to nie...

@anonym_1b65c0 dakujem za tvoj prispevok. Presne takto rozmyslam, pockam do buduceho tyzdna ci naozaj klesne na 3,29 v mojej banke mbank, a potom si to vsetko prepocitam, tak ako uvadzas, mozno mi vyjde to, ze sa ani neoplati prechadzat do inej banky za lepsim urokom. Jedine, co je este v hre, je csob, ona mi ponuka sice urok 3,2%, zadarmo ucet, ale aj vratenie 2 splatok hypo ako bonus (tj okolo 550eur) a to uz sa mi javi tiez financne zaujimave. K vypoctom sa dostanem buduci tyzden. Primabanka, hoci ma naoko zaujimavy urok 3%, tak aj kvoli mes.poplatku za ucet 5,90 eur + dalsie jednorazove naklady to asi zaujimave uz nebude a teda tu banku uz aj vylucujem z hry. Jedine zeby sa vyskytla ina banka, co mi ponukne 3% urok bez dalsich dodatocnych poplatkov, este to by mohlo byt zaujimave pri porovnavani. Uvidim teda buduci tyzden, ked sa dostanem k prepoctom. Ďakujem este raz za odpoved 🙂

anonym_129594
9. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_129594 ved to..... ani to uz s nimi dalej riesit nejdem, len som nechcela, aby tema bola zaspamovaná zbytocnymi, posudzujucimi, vysmesnymi prispevkami mimo temy. Chcela som len, aby sme si zdielali skusenosti a dostali sa do obrazu vsetci ti, ktorých sa to aktualne tyka, a bez akejkolvek diskriminacie. Ale v dnesnej dobe sa tomu vyhnut asi neda.

@anonym_autor presne tak. To je ta obľúbená dvojtvarnost tu. Banky majú enormne zisky, ich to nezabije, neboj. Mimo toho, mne sa tu ich ponuku s nižšou sadzbou prijať jednoducho neoplatí, lebo aj tak budem platiť viac ako s príspevkom. Takže si pekne počkám do konca 2027 a uvidím, aká bude situácia. Nechápem, prečo ja mam platit viac, aby tu iné boli spokojné, ze mi neprispievaju na bývanie. Ze ja im prispievam na pridavky, materske, OCRky a rodicaky, to tiež samozrejme v poriadku.

anonym_129594
9. jan 2026
@iwuska10

@iwuska10 mne ponúkli 3,09 automaticky sami. Cize nech sa ta tvoja super brankárka este trosku posnaží 😉

kudlana
Autor odpoveď zmazal
iwuska10
9. jan 2026
@anonym_129594

@iwuska10 mne ponúkli 3,09 automaticky sami. Cize nech sa ta tvoja super brankárka este trosku posnaží 😉

@anonym_129594 no neposerieme sa o 0,10% :D

anonym_129594
9. jan 2026
@iwuska10

@anonym_129594 no neposerieme sa o 0,10% :D

@iwuska10 nepochopila si pointu, ale co uz 😉

iwuska10
9. jan 2026
@anonym_129594

@iwuska10 nepochopila si pointu, ale co uz 😉

@anonym_129594 pochopila 😉

zitusss
9. jan 2026
@timea301196

@anonym_autor nám dala prima 3% ale nevieme či tam ideme…

@timea301196 veru rozmyslite si lebo vraj maju dost blbe podmienky ak by ste chceli od nich niekedy odist. Prestudovane to nemam len som tak pocula a verim ze na tom nieco pravdy zial bude